Sistemul de monitorizare a calitatii aerului in judetul Olt

Sistemul de monitorizare a calităţii aerului în judeţul Olt 

Staţiile automate de monitorizare a calităţii aerului in municipiul Slatina  

            Agenția pentru Protecția Mediului Olt deţine două  staţii automate de monitorizare a calităţii aerului în municipiul Slatina, o staţie de tip industrial (OT1) și o stație de tip fond urban (OT2) ce fac parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.

  • Staţia OT1 este amplasată pe Dealul Grădişte, Slatina (vezi foto 1)

Foto 1 - Staţia OT 1 de tip industrial

          Poluanţii  măsuraţi de această staţie sunt : SO2 ( dioxid de sulf ), NO2 ( dioxid de azot), O3 (ozon), CO (monoxid de carbon) şi PM10 ( pulberi în suspensie )

  • Stația OT2 este amplasată pe Aleea Muncii nr.4 (vezi foto 2)
  • Poluanții măsurați se această stație sunt: O3 (ozon), pulberi în suspensie PM10 și PM2,5

 

Foto 2 - Stația OT2 de tip fond urban

      Aceste amplasamente au fost alese ţinându-se seama de criteriile de amplasare stabilite prin Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător prin care este aprobat Normativul privind stabilirea valorilor limită, a valorilor de prag şi a criteriilor şi metodelor de evaluare a dioxidului de sulf, dioxidului de azot şi a pulberilor în suspensie.

      Pentru informarea publicului asupra datelor privind calitatea aerului în mun. Slatina, au fost amplasate două panouri de afişaj, unul exterior, ce se află la intersecţia B-dului A.I. Cuza cu str. Libertăţii şi unul interior, ce se găseşte în holul sediului APM Olt.

      Pe panoul exterior este afişat indicele general de calitate a aerului, ce permite descrierea sub o formă simplă a informaţiilor privind starea globală a calităţii aerului în aria de reprezentativitate a staţiei.

  • Astfel pe panou va fi afişat un cod de culori care corespunde indicilor generali de calitate a aerului de la 1 la 6 şi calificativelor: bun,  acceptabil, moderat, rău, foarte rău și extrem de rău.

  • Indicele general de calitate a aerului afişat de staţie, se stabileşte ca fiind cel mai mare dintre indicii specifici corespunzători poluanţilor monitorizaţi, care pot fi de la 1 la 6 şi care corespund calificativelor de la bun la foarte rău, respectiv: 1 (bun), 2 (acceptabil), 3 (moderat), 4 (rău), 5 (foarte rău) şi 6 (extrem de rău).
  • Aceaste staţii automate de monitorizare a calităţii aerului, monitorizează non stop calitatea aerului în mun. Slatina, 24 de ore din 24.

      Valorile pragului de informare şi de alertă, precum şi perioadele de mediere pentru poluanţii măsuraţi sunt stabilite în Legea 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.