Back

PROGRAM INTEGRAT DE GESTIONARE A CALITATII AERULUI 2010

 În Uniunea Europeană există valori limită unitare pentru indicatorii monitorizaţi şi care vizează calitatea aerului. Este stabilit faptul că trebuie luate măsuri, pentru reducerea concentraţiilor de emisii care pun în pericol sănătatea oamenilor.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova a monitorizat calitatea aerului din judeţul Prahova atât prin intermediul analizelor efectuate cu ajutorul aparaturii din dotarea laboratorului de analize fizico-chimice, cât şi cu ajutorul staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului amplasate în cele 6 puncte de prelevare din judeţ, dar a ţinut seama şi de măsurătorile efectuate de către laboratoarele celor mai importanţi agenţi economici poluatori.

La baza elaborării acestui program integrat de gestionare a calităţii aerului în aglomerarea Ploiesti au stat măsurările realizate de către Agentia pentru Protectia Mediului Prahova si a modelării dispersiei conform inventarelor de emisii.

Rezultatele acestor măsurări realizate în Aglomerarea Ploiesti au pus în evidenţă depăşiri ale valorilor limită pentru indicatorul PM10 ,NO2, SO2si O3Prin actualul program integrat de gestionare a calităţii aerului, pentru indicatorii mai sus menţionaţi, s-au analizat cauzele acestor depăşiri precum şi posibilităţile existente în prezent pentru atingerea valorilor limită prevăzute de legislaţia în vigoare.

În anii următori, Agentia pentru Protectia Mediului Prahova va monitoriza calitatea aerului în Judetul Prahova mai ales în Municipiul Ploiesti, ştiut fiind faptul că mediul urban este un mare consumator de resurse, un producător major de emisii poluante rezultate din industrie, trafic şi alte surse difuze de combustie, fiind caracterizat de o densitate mare a populaţiei şi de concentrarea surselor de poluare.

Pentru stabilirea măsurilor de îmbunătăţire a calităţii aerului s-au analizat toţi potenţialii poluatori şi s-a luat în considerare contribuţia lor şi în consecinţă la măsurile de reducere la depăşirea valorilor limită conform principiului proporţionalităţii precum şi la măsurile de reducereprezenţei noxelor în atmosferă.

Măsurile propuse în cadrul acestui program vizează în special reducerea poluării cauzată de activităţile economice, autovehicule, creşterea suprafeţelor de spaţii verzi, controlul şantierelor de construcţii, precum şi realizarea proiectelor de infrastructură la nivelul judeţului.

Programul integrat de gestionare a calităţii aerului este un document public.

Având în vedere importanţa participării publicului la elaborarea planurilor şi programelor în legătură cu mediul, acesta este invitat, conform legislaţiei în vigoare, să formuleze observaţii în scris la programul de gestionare prezentat, pe care să le trimită pe adresa Agenţiei pentru Protecţia Mediului Prahova, str. Gheorghe Grigore Cantacuzino nr. 304. Atât propunerea de program cât şi varianta finală a programului, se va publica pe pagina de web a Agentiei pentru ProtecţiaMediului Prahova www.apmph.ro.

Programul integrat de gestionare se va supune dezbaterii publice prin stabilirea de întâlniri între reprezentanţii titularului activităţii, ai Comisiei Tehnice şi public. În urma dezbaterii se va încheia un proces-verbal care va cuprinde discuţiile şi concluziile întâlnirii. Comisia Tehnică va organiza dezbaterea publică în locul cel mai convenabil pentru public, (data şi locul dezbaterii publice se va stabili ulterior).

Măsurile şi activităţile din cadrul programului de gestionare nu se pot desfăşura pe o perioadă mai mare de 5 ani.

Documente atasate

progr_calitate_aer