Back

COMUNICAT - ZIUA MONDIALA A ZONELOR UMEDE

COMUNICAT DE PRESĂ

            Marti-2 februarie 2016,  sarbatorim  Ziua Mondială a Zonelor Umede, care marcheaza faptul ca, la aceasta data,  în 1971, s-a semnat Convenţia de la Ramsar (Iran), ratificată de România prin Legea nr.5/1991. Tema acestui eveniment se refera la “Mijloace de existenta durabile”, in cadrul sloganului multianual “Zone Umede pentru viitorul nostru”.

In cadrul celei de-a VIII-a editii a proiectului de educatie ecologica pentru elevii prahoveni “Gandeste verde, gandeste curat!”, initiat de Agentia pentru Protectia Mediului Prahova, are loc un concurs de videoclipuri/fotomontaje pe aceasta tema. In cadrul sectiunii B a concursului, s-au inscris 13 scoli , cu elevi din clasele V-XII.  Videoclipul clasat pe primul loc poate fi vizionat aici:

Colegiul "Spiru Haret" Ploiesti

            Documentul de la Ramsar se înscrie printre primele mari convenţii referitoare la conservarea patrimoniului natural. Zonele umede au fost definite ca fiind întinderile de bălţi, mlaştini, ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce sau sărată, inclusiv întinderi de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte şase metri. Zonele umede reprezintă habitatul ideal pentru numeroase specii de plante, precum şi locul de reproducere, hrănire si hibernare pentru mai multe specii de animale acvative şi semiacvatice.

Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede care servesc ca habitat al plantelor şi animalelor acvatice, iar pe de alta parte constituie cele mai importante resurse de valoare economică, naturală, ştiinţifică şi recreativă, a căror pierdere ar fi ireparabilă pentru existenţa vieţii pe Pământ.

            În România există 89 de zone umede, fiind identificate, de asemenea, 44 de zone de importanţă avifaunistică, cu o suprafaţă totală ce reprezintă 3% din suprafaţa ţării. Din acestea, 12 sunt înscrise pe Lista Ramsar: Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, Insula Mică a Brăilei, Parcul Natural Porţile de Fier, Parcul Natural Comana, Lunca Mureşului, Tinovul Poiana Stampei, Complexul Piscicol Dumbrăviţa, Lacul Techirghiol, Lacul Bistreţ, Confluenţa Olt – Dunăre, Lacul Iezer Călăraşi şi Balta Suhaia, ultimele 4 zone umede fiind înregistrate în anul 2012.

            In judeţul Prahova nu au fost desemnate zone umede în conformitate cu prevederile Convenţiei Ramsar, dar pe teritoriul judeţului se găsesc numeroase suprafeţe acoperite de apa, ce atrag o varietate de specii de păsări migratoare, oferindu-le resursele necesare supravieţuirii. Cea mai importantã arie naturalã protejatã de interes avifaunistic din judetul Prahova este situl Natura 2000 Câmpia Gherghiţei.