Back

Cadru legislativ

           Biodiversitatea sau diversitatea biologică înseamnă variabilitatea organismelor vii din toate sursele, inclusiv, printre altele, a ecosistemelor terestre, marine şi a altor ecosisteme acvatice şi a complexelor ecologice din care acestea fac parte; aceasta include diversitatea în cadrul speciilor, dintre specii şi diversitatea ecosistemelor.

         Capitalul natural al judeţului Satu Mare este variat ca urmare a interacţiunii dintre formele de relief existente (câmpie, dealuri şi munţi) şi factorii climatici care au determinat constituirea a 3 regiuni biogeografice şi anume : panonică, continentală şi alpină, fiecare fiind caracterizată printr-un anumit tip de vegetaţie şi faună specifică. Până în prezent au fost inventariate circa 1550 de specii de plante şi 3264 de specii de faună sălbatică existente pe teritoriul judeţului Satu Mare. În urma impactului antropic puternic determinat de dezvoltarea industrială şi de intensivizarea agriculturii, a schimbării categoriei de folosinţă a terenurilor, o parte dintre speciile de plante şi animale sălbatice au dispărut sau sunt ameninţate cu dispariţia ca urmarea a exploatării neraţionale a acestora  sau a distrugerii, fragmentării şi/sau a poluării  habitatelor în care acestea trăiesc.

         Luând în considerare importanţa deosebită pe care o are capitalul natural pentru dezvoltarea durabilă a colectivităţilor umane sub aspectul asigurării de resurse regenerabile (apă, aer, hrană, îmbrăcăminte, materiale de construcţie, medicamente, regenerarea aerului şi apei, menţinerea fertilităţii solurilor etc.), a valorii peisagistice şi de recreere, de protecţie şi de asigurare a echilibrelor ecologice necesare menţinerii unui mediu înconjurător sănătos, rezultă necesitatea imperativă a  conservării naturii şi a biodiversităţii ca o condiţie necesară pentru dezvoltarea armonioasă a generaţiilor viitoare.

         Multe habitate şi specii de floră şi faună sălbatică sunt protejate atât la nivel naţional (arii naturale protejate de interes naţional), comunitar cât şi mondial. În cadrul Uniunii Europene aceste habitate şi specii care trebuie să fie menţinute într-un stadiu de conservare favorabilă  sunt cuprinse   în Reţeaua ecologică Natura 2000.

         Aceasta  este o reţea ecologică europeană de arii naturale protejate formată din: situri de importanţă comunitară, arii speciale de conservare şi arii de protecţie specială avifaunistică.