Back

Raport privind inventarul de emisii in judetul Satu Mare

Emisii de gaze cu efect acidifiant

Emisiile de dioxid de sulf, oxizi de azot şi amoniac sunt principalele surse de acidifiere şi provin în special din arderea combustibililor fosili, din  spălarea combustibililor solizi, din reacţii chimice şi transport. Aceşti poluanţi, sunt transportaţi pe distanţe mari faţă de sursa impurificatoare, unde în contact cu lumina solară şi vaporii de apă formează compuşi acizi. Prin precipitaţii aceştia se depun pe sol sau intră în compoziţia apei. Prin acidifiere suprafaţa pământului suferă continuu o creştere a acidităţii (sau o scădere a pH-ului), ducând la degradarea solului, apelor precum şi la deteriorarea ecosistemelor aferente.

Ploile acide sunt provocate de prezenţa în atmosferă a oxizilor de sulf şi de azot, în concentraţie mare care în contact cu apa de ploaie produc soluţii diluate de acid sulfuric şi azotic. Aceste ploi au efecte nocive asupra vegetaţiei, solului şi apelor după cum urmează:

  •  distrugerea vegetaţiei prin atacul direct asupra clorofilei, în special a pădurilor de conifere;
  • acidifierea solului prin dizolvarea sărurilor de calciu şi magneziu, rezultând carenţe în nutriţia vegetaţiei;
  • dizolvarea stratului protector de ceară de pe frunze, ducând la scăderea rezistenţei vegetaţiei la atacul dăunătorilor;
  • suprafertilizarea solului, plantele crescând prematur;
  • acidifierea apei lacurilor, ducând la scăderea faunei acvatice.

 Emisii anuale de dioxid de sulf (SO2)

Datele sunt disponibile din anul 2000 când s-a introdus metoda de calcul a emisiilor bazată pe factorii din AP-42 respectiv din Corinair. 

În anul 2009 în judeţului Satu Mare la elaborarea inventarului de emisii în baza factorilor Corinair s-a obţinut un total de 715,4 tone SO2 emis, ceea ce reprezintă o scădere de 6,3% faţă de anul 2008. Principalele activităţi în urma cărora rezultă cantităţi însemnate de emisii de dioxid de sulf,  sunt activităţile referitoare la grupele 7,3 şi 2 respectiv emisii provenite din transportul rutier (88,7%), arderi în industria de prelucrare (6%) şi de la Instalaţii de ardere neindustriale (5%).

Emisii anuale de monoxid şi dioxid de azot (NOx)

În cazul oxizilor de azot, conform calculelor pe baza factorilor Corinair, o cantitate însemnată de emisii rezultă din  transportul rutier 1950,8 Mg/an ce reprezintă 75,4% din cantitatea totală de NOx emisă, 17,4% sunt emisiile din  instalaţii de arderi neindustriale, 7,2% din arderi în industria de prelucrare, iar restul emisiilor reprezintă emisiile din incinerarea deşeurilor.

Cantităţile totale de emisii de oxizi de azot pe  anul 2009  sunt  2587,3 tone/an.

Emisii anuale de amoniac (NH3)

Cantităţile de NH3 emise conform inventarului de emisii se datorează în 99,1% managementului dejecţiilor animale – 372,1 tone - iar restul emisiilor (o cantitate neînsemnată) instalaţiilor de ardere neindustriale şi a arderilor în industria de prelucrare.

Comparativ cu anul 2008,  emisia de NH3 în anul 2009 nu a avut variaţii.

Emisiile de compuşi organici volatili nemetanici

Conform inventarului de emisii elaborat pentru anul 2009 emisiile de COV nemetanici au crescut cu 44% scăzut faţă de anul 2008, cantitatea totală emisă fiind de 1991,7 Mg.

Sursele potenţiale de provenienţă a COV nemetanici sunt transportul rutier şi natura (grupele 7, şi 11) cu 13,2%, respectiv 57,34% din totalul de COV emis. A treia mare contribuţie o are utilizarea solvenţilor cu 241,2 Mg ce reprezintă 6,3% din cantitatea totală de COV emisă pe ansamblu judeţ.

Emisii de metale grele

Cantităţile de metale grele emise în cursul anului 2009 conform calculelor, nu s-au modificat substanţial faţă de valorile calculate pentru anul 2008 (la  mercur,  cadmiu, crom, nichel, cupru).

Din cantitatea totală de 0,45 kg mercur emisă cantitatea cea mai însemnată provine de la arderi în industria de prelucrare (grupa 3) cu 49,5% iar restul emisiilor provin din activităţi aferente grupelor 4 şi 9 respectiv din procese de producţie şi tratarea deşeurilor.

În cazul emisiei de cadmiu ponderea cea mai însemnată provine din grupa  a 7-a, respectiv din transportul rutier  cu 67%,  urmată de grupa 2 – instalaţii de ardere neindustriale.  Cantitatea totală de cadmiu calculată pentru anul 2009 este de 1,2kg/an.

Emisii de plumb

În ceea ce priveşte emisia de plumb 66,1% o reprezintă emisia din transportul rutier restul cantităţilor emise provin din arderi în industria de prelucrare, tratarea şi depozitarea deşeurilor,  procese de producţie (o cantitate neînsemnată). Cantitatea totală de Pb calculată pentru anul 2009 este mai mică deoarece în calcul s-au luat datele primite de la RAR, faţă de anul 2008 când aceste valori au fost estimate.

Emisii de poluanţi organici persistenţi (POPs)

În categoria poluanţilor organici persistenţi se încadrează următoarele:

PER-tetracloretilenă;

PAH-hidrocarburi aromatice policiclice;

TCE-tricloretan;

DIOX-dioxină.

Cantitatea de dioxină emisă în anul 2009 este aceeaşi  cu cantitatea emisă în anul 2008  fapt ce se datorează de asemenea închiderii tuturor incineratoarelor de deşeuri spitaliceşti conform HG 268/2005.

Emisii de tetracloretilenă şi tricloretan nu au fost.

Emisii de PAH-hidrocarburi aromatice policiclice

Cantitatea de hidrocarburi aromatice policiclice emise în atmosferă conform inventarului  anual de emisii a fost de 0.0017Mg, care se datorează în totalitate proceselor de producţie.

Emisii de bifenili policloruraţi

Din elaborarea  inventarului emisiilor din anul 2009 bazată pe factorii Corinair  reiese că în judeţul Satu Mare nu sunt activităţi din care să rezulte emisii de PCB.

Emisii de hexaclorbenzen

Din elaborarea  inventarului emisiilor din anul 2009 bazată pe factorii Corinair reiese că în judeţul Satu Mare nu sunt activităţi din care să rezulte emisii de hexaclorbenzen..