Back

Schema de comercializare certificate de emisii de gaze cu efect de sera

Participarea la utilizarea mecanismelor Protocolului de la Kyoto

Protocolul de la Kyoto prevede trei mecanisme flexibile pentru realizarea ţintelor propuse:

  • Implementarea în comun (JI);
  • Mecanisme de dezvoltare durabilă (CDM);
  • Comercializarea internaţională a emisiilor (IET).

În judeţul Satu Mare nu există proiecte implementate prin care să se utilizeze mecanismele flexibile prevăzute de Protocolul de la Kyoto.

Schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU – ETS), nu este un mecanism flexibil prevăzut de Protocolul de la Kyoto ci un instrument de reducere într-un mod eficient din punct de vedere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi se aplică numai pentru emisiile de CO2.

Odată cu apariţia H.G. 780/2006 care transpune Directiva 2003/87/CE privind stabilirea unei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, România a aderat la “bursa” europeană a tranzacţiilor cu certificate de emisii de CO2. Scopul final este acela de a constrânge operatorii să se retehnologizeze în scopul diminuării emisiilor sau să adopte soluţii energetice nepoluante.

În judeţul Satu Mare există doi operatori sub incidenţa Directivei 2003/87/CE, care deţin autorizaţie pentru emisii de gaze cu efect de seră – S.C. UNIO S.A. Satu Mare şi S.C. Ardealul S.A. Carei. Operatorul fiecărei instalaţii are obligaţia de a restitui, până cel târziu la 30 aprilie a fiecărui an, un număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră egal cu cantitatea totală de emisii de gaze cu efect de seră provenite de la instalaţia respectivă în anul calendaristic anterior.

            Alocarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră propusă pentru anul 2008 şi pentru perioada 2008 – 2012 prin Planul Naţional de Alocare pentru operatorii din judeţul Satu Mare care intră sub incidenţa H.G. 780/2006 este prezentată în tabelul de mai jos:

         

Nr. crt.

Denumirea operatorului economic

Adresa şi amplasamentul

Autorizaţia privind emisiile de gaze cu efect de seră

Alocare nr. de certificate de emisii de gaze cu efect de seră (2008 – 2012)

 

2008 – 2012

1.

S.C. UNIO S.A. Satu Mare

Satu Mare, B-dul L.Blaga nr.  35

Nr. 1/ 28.02.2008

140.567

2.

S.C. ARDEALUL S.A. Carei

Carei, str. Al. I.Cuza nr. 24

Nr. 2/

07.04.2007 revizuită cu nr. 9231/ 10.12.2008

26.940

Planul Naţional de Alocare (N.A.P.)

379.500.000

 

Alocare propusă de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru operatorii din judeţul Satu Mare prin Planul Naţional de Alocare (N.A.P.) pentru anul 2008

* Certificat de emisii de gaze cu efect de seră – titlu care conferă dreptul de a emite o tonă de CO2 echivalent într-o perioadă definită valabilă numai pentru îndeplinirea scopului H.G. 780/2006 şi care este transferabil în condiţiile prevăzute de această hotărâre.

            În anul 2009 s-a adoptat Directiva 2009/29/CE pentru modificarea Directivei 2003/87/CE, în vederea îmbunătăţirii şi extinderii schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. Ea face parte din Pachetul legislativ „Energie – Schimbări climatice”, elaborat de Comisia Europeană, şi adoptat de Parlamentul European în luna decembrie 2008, care conţine:

  •  propunere de revizuire a schemei de comercializare e emisiilor (ETS);
  • decizie referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră neacoperite de schema de comercializare a  emisiilor de gaze cu efect de seră;
  • propunere de directivă referitoare la utilizarea surselor de energii regenerabile;
  • propunere de directivă stabilind cadrul legal pentru captarea şi stocarea carbonului (CCS).

Pachetul reprezintă angajamentul ferm al Uniunii Europene şi implicit al statelor membre de a lupta împotriva schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% pana în anul 2020 şi promovarea surselor de energie regenerabilă.