Back

Aspecte - Arii de Protecţie Specială Avifaunistică

Situl Natura 2000 “Lacurile Fălticeni”  este reprezentat prin lacuri amenajate pe valea Şomuzului Mare, în amonte de Fălticeni. Este un important loc de popas pentru păsările migratoare. Aici cuibăresc specii ca eretele de stuf (Circus aeroginosus), buhaiul de baltă (Botaurus stellaris), stârcul pitic (Ixobrichus minutus), etc.

Situl Natura 2000 "Acumulările Rogojești – Bucecea" se situează în partea nord-estică a României, în zona Podișului Moldovei, fiind format din două lacuri artificiale: Rogojești și Bucecea, constituite pe Râul Siret. Această arie protejată este formată în mare parte din luciu de apă și stufărișuri, dar pe lângă aceste două componente mai cuprinde și terenuri agricole, pajiști, mlaștini si suprafețe antropice reprezentate în special prin diguri. Cu o suprafață de 2106 ha, situl Acumulările Rogojești – Bucecea a fost desemnat pentru a asigura starea de conservare a 22 de specii de păsări acvatice, cuprinse în Anexa I a Directivei Păsări dar pe lângă acestea se mai adaugă și alte 22 de specii de păsări cuibăritoare sau cu migrație regulate nemenționate în anexă.

Situl Natura 2000 “Munţii Rarău-Giumalău” este caracterizat prin păduri bătrâne de molid, brad, fag şi mixturi ale acestor specii, respectiv pajiştile naturale dintre păduri. Aici se regăsesc populaţii importante din specii ameninţate la nivelul Uniunii Europene: minuniţă (Aegolius funereus), ciuvică (Glaucidium passerinum), ciocănitoare de munte (Picoides tridactylus), etc.