Back
ANUNȚ deschidere sesiune de raportare AMBALAJE - 2016
Vă aducem la cunoștință că a fost deschisă sesiunea de raportare pentru anul 2016, a datelor privind AMBALAJELE introduse pe piata.
Începând cu data de 05.10.2017 se pot introduce datele referitoare la AMBALAJELE introduse pe piata, aferente anului 2016, în aplicația electronică SIM AMBALAJE.
Informaţii suplimentare puteţi obţine de la d-na consilier Elena Cristina COJOCARU din cadrul Serviciului Calitatea Factorilor de Mediu din APM Suceava, tel 0230/514056.
Avand in vedere unele solicitari de clarificare a raportarii datelor si pentru o abordare unitara la nivel national, va comunicam urmatoarele:
- sunt situatii in care operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate/ambalaje de desfacere si care au avut predata responsabilitatea OTR-urilor (operatori economici autorizati pentru transferul de responsabilitate)numai pentru o anumita cantitate de ambalaje, acestia trebuie sa raporteze cantitatea de ambalaje pentru care nu au avut predata responsabilitatea;
- operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate/ambalaje de desfacere care au avut incheiat contract cu colectorii de deseuri, conform Legii nr 249/2015, art. 16 alin. (2) lit. a), raportarea trebuie sa o realizeze operatorii economici care introduc pe piata nationala produse ambalate/ambalaje de desfacere. Nu se aplica regula de la predarea responsabilitatii deoarece acesti operatori economici nu au avut contract pentru predarea responsabilitatii.
- Colectorii/reciclatorii/valorificatorii energetici sau care valorifica deseurile prin alte forme (de ex folosesc deseurile ca material de umplutura, obtin adeziv din deseurile de plastic) trebuie sa raporteze cantitatile colectate/reciclate/valorificate energetic sau care valorifica deseurile prin alte forme chiar data au avut contract cu OTR-urile.
- autoritatile locale trebuie – trebuie sa treaca la denumirea operatorilor economici pe acei operatori economici la care au ajuns deseurile colectate de catre serviciul de salubritate.
Totodata, la verificarea datelor raportate de catre operatorii economici trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:
- anexa 1 tab. 2 – la cantitatile de deseuri exportate trebuie sa solicitati clarificari pentru a vedea daca acestea sunt deseuri exportate sau au exportat produse ambalate. Au fost situatii in care au exportat produse ambalate si pentru ca nu stiau cum sa raporteze le-au completat la rubrica deseuri. Cantitatile de ambalaje exportate nu trebuie raportate deoarece nu sunt deseuri de ambalaje generate pe teritoriul national.
- Anexa 3C – cantitatile de deseuri de ambalaje completate la “Altele” trebuie sa cuprinda numai deseurile de ambalaje din bumbac, iuta, rafie. Nu se raporteaza deseurile de ambalaje colectate in amestec.
- Anexa 3C – la cantitatile exportate trebuie sa acordati atentie datelor raportate deoarece uneori sunt raportate in tone, nefiind respectata unitatea de masura, si anume kg.
- Anexa 3R/V – trebuie sa raporteze numai operatorii economici care recicleaza deseuri, inclusiv compostarea deseurilor intra la operatia de reciclare, valorifica egergetic deseuri sau folosesc deseurile ca material de umplutura, obtin adeziv din deseurile de plastic. Nu intra operatorii economici care fac tocare/maruntire de deseuri, acestia trebuie sa raporteze datele in Anexa 3C.