Back

Arii naturale protejate de interes internaţional

ARII PROTEJATE DE INTERES INTERNATIONAL

              Zonele umede de importanţă internaţională sunt acele arii naturale protejate al căror scop este asigurarea protecţiei şi conservării siturilor naturale cu diversitatea biologică specifică zonelor umede.

             Managementul acestor zone se realizează în scopul conservării lor şi al utilizării durabile a resurselor biologice pe care le generează, în conformitate cu prevederile Convenţiei privind conservarea zonelor umede de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată la data de 2 februarie 1971 în orașul iranian Ramsar.

Începând cu anul 2006, Parcului Natural Lunca Mureşului a fost declarat sit RAMSAR, respectiv zonă umedă de importanţă internaţională.

Parcul Natural Lunca Mureşului se întinde de-a lungul râului Mureş, din apropierea municipiului Arad până la ieşirea râului din România, în dreptul localităţii Cenad, judeţul Timiş. Este delimitat în general de digurile de protecţie împotriva inundaţiilor, situate pe ambele maluri ale Mureşului, sau de terasele înalte din zona Pecica – Semlac sau Felnac – Sâmpetru German. Limitele Parcului Natural Lunca Mureşului au fost stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 2151/2004. Ele sunt materializate pe teren cu un pătrat roşu pe un fond alb.

Lunca Mureşului Inferior este un ecosistem tipic de zonă umedă cu ape curgătoare şi stătătoare, cu păduri aluviale, galerii de sălcii şi plopi, precum şi zăvoaie şi şleauri de câmpie, important loc de cuibărire şi pasaj pentru cca. 200 de specii de pasări, multe dintre ele fiind sub un regim strict de protecţie pe plan internaţional.

Sursă informaţii: Planul de management al Parcului Natural Lunca Mureşului.