Back

Informaţii NATURA 2000

Natura 2000 este o reţea de arii de conservare la nivel european în scopul menţinerii şi refacerii habitatelor şi speciilor de interes comunitar.

Pentru constituirea reţelei Natura 2000, Uniunea Europeană a fost împărţită în şapte regiuni Bio-geografice.  În România se regăsesc 5, din cele 7 bioregiuni, şi anume: Panonică, Alpină, Continentală, Stepică şi Pontică. Pentru fiecare regiune, Statele Membre au înaintat comisiei o listă de situri, selectate pe baza criteriilor cuprinse în Directiva Habitate. Cu sprijinul Centrului Tematic European pentru Diversitate Biologică, al specialiştilor independenţi, al experţilor Statelor Membre şi al ONG-uri lor, Comisia analizează aceste propuneri în vederea realizării unei reţele complete, coerente şi semnificative de situri ecologice.

Odată cu adoptarea de către Comisie a listelor cu situri Natura 2000, Statelor Membre le va reveni, după o anumită perioadă de tranziţie, responsabilitatea de a lua toate măsurile necesare în vederea asigurării conservării siturilor şi prevenirii degradării lor.

Obiectivul reţelei ecologice „Natura 2000” este - menţinerea speciilor şi habitatelor din directivele Uniunii Europene, şi unde este cazul refacerea statutului favorabil de conservare.