Back

Sesiunea de depunere proiecte #EULife20 pentru anul 2020 este deschisa!

Mai mult de ­čĺ ÔéČ 450 milioane Euro din fonduri europene sunt disponibili pentru proiectele de #Mediu ­čî▓, #Natura ­čŽë si #ActiunepentruClima ԜǴŞĆ.

Fii pregatit sa-ti depui proiectul! Ô×í´ŞĆ https://europa.eu/!Wt86up

Mai multe detalii ├«n limba rom├ón─â despre programul LIFE g─âsi╚Ťi pe adresele http://lifeprogram.ro/ ╚Öi http://www.mmediu.ro/categorie/life/87

 

 

LANSAREA NOULUI APEL DE PROPUNERI DE PROIECTE

PENTRU PROGRAMUL LIFE  AL UNIUNII EUROPENE - 2020

 

Dac─â ai identificat o problem─â de mediu sau ├«n domeniul schimb─ârilor climatice ├«n Rom├ónia, ai oportunitatea de a solicita finan┼úare pentru punerea ├«n practic─â a unor solu┼úii prin programul LIFE al Uniunii Europene. V─â prezent─âm mai jos detalii despre acest program de finan╚Ťare pentru care se pot depune propuneri de proiecte ├«n perioada imediat urm─âtoare.

Obiectivul general al programului LIFE este de a contribui la punerea ├«n aplicare, actualizarea ╚Öi dezvoltarea politicii ╚Öi legisla╚Ťiei UE ├«n materie de mediu ╚Öi clim─â. Pentru perioada 2014-2020, bugetul LIFE este de 3,46 miliarde euro, din care 2,59 miliarde euro sunt destinate subprogramului Mediu ┼či 0,86 miliarde euro subprogramului Ac┼úiune pentru clim─â.

Rata maxim─â de cofinan╚Ťare din partea programului LIFE poate ajunge la 55% pentru proiecte de bune practici, proiecte demonstrative sau proiecte-pilot precum ╚Öi pentru proiecte de informare, con╚Ötientizare ╚Öi diseminare. Proiectele LIFE Natur─â ╚Öi Biodiversitate au o rat─â de cofinan╚Ťare de 60%, dar pot ajunge la o rat─â de 75% pentru proiecte care abordeaz─â specii sau habitate prioritare.

Comisia European─â invit─â persoanele juridice (entit─â╚Ťile) ├«nregistrate ├«n Uniunea European─â (UE) s─â prezinte propuneri pentru apelul de proiecte pentru granturile de ac╚Ťiune LIFE 2020. Apelul acoper─â propuneri pentru ambele subprograme LIFE: LIFE Mediu si LIFE Clima. Termenele limita de depunere de proiecte pot fi consultate aici: https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposalsTermenul limit─â de depunere a candidaturilor pentru subprogramul Mediu este 16/07/2020 , ├«n timp ce pentru subprogramul Clim─â termenul este 06/10/2020.

Cine poate depune o propunere de proiect? Propunerile pot fi depuse de persoane juridice ├«nregistrate ├«n Uniunea European─â. Solicitan╚Ťii se pot ├«ncadra ├«n trei tipuri de beneficiari:

  • organisme publice (inclusiv institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├ónt),
  • organiza╚Ťii comerciale private (IMM-uri etc.)
  • organiza╚Ťii private necomerciale (inclusiv ONG-uri).

Pentru informa╚Ťii suplimentare  pute╚Ťi consulta ÔÇ×pachetul de depunere a candidaturiiÔÇŁ pentru apelul la proiecte LIFE 2020. ÔÇ×Pachetele de depunere si de evaluare a candidaturiiÔÇŁ con╚Ťin explica╚Ťii complete ╚Öi detaliate cu privire la eligibilitate, proceduri, ratele de cofinan╚Ťare precum ╚Öi alte detalii relevante. Acestea pot fi desc─ârcate aici: https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposals.

Dac─â ave╚Ťi nevoie de ├«ndrumare, contacta╚Ťi  exper╚Ťii Agen╚Ťiei Executive pentru ├Äntreprinderi Mici ╚Öi Mijlocii (EASME), mandatat─â de Comisia European─â pentru gestionarea programului LIFE. Pute╚Ťi trimite ├«ntreb─ârile Dvs. la adresele de e-mail EASME-LIFE-ENQUIRIES@ec.europa.eu. V─â rug─âm s─â include╚Ťi ├«n subiectul email-ului dvs. ÔÇťRomanian proposalÔÇŽÔÇŁ.

Pentru informa╚Ťii generale despre cine poate depune o propunere, cum se construie╚Öte un prioect LIFE ╚Öi alte ├«ntreb─âri frecvente vizita╚Ťi site-ul: https://ec.europa.eu/easme/en/section/life/calls-proposals sau consultati filmul de promovare a programului LIFE ├«n limba rom├ón─â  https://www.youtube.com/watch?v=fqO4zhzqspo    

De asemenea, pute╚Ťi urm─âri prezent─ârile din cadrul evenimentelor de promovare a noului apel de propuneri de proiecte pentru programul LIFE 2020 (LIFE EU Info Day din data de 30.04.2020), ├«nregistr─ârile webinarelor (├«n limba englez─â) precum ╚Öi informa╚Ťii despre cum s─â preg─âte╚Öti o aplica╚Ťie de calitate, la adresele https://ec.europa.eu/easme/en/eu-life-information-and-networking-day .

Mai multe ├«ndrum─âri despre scrierea ╚Öi implementarea cu succes a unui proiect LIFE, respectiv despre proiectele desf─â╚Öurate ├«n Rom├ónia g─âsi╚Ťi la adresa  http://www.mmediu.ro/categorie/ghiduri-life/224

Programul LIFE finan╚Ťeaz─â multe proiecte care dezvolt─â inova╚Ťii pentru adaptarea la schimb─ârile climatice. Pe 2 aprilie a fost lansat apelul de propuneri de proiecte ├«n domeniul ac╚Ťiunilor pentru clim─â (detalii aici: https://ec.europa.eu/easme/en/adapting-climate-change).

Pentru alte detalii despre Programul LIFE 2020, v─â rug─âm accesa╚Ťi Punctul Na╚Ťional de Contact LIFE:

Marisanda P├ÄR├ÄIANU - DIRECTOR DIREC╚ÜIA ACCESARE FONDURI EXTERNE, Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor, Bucure╚Öti, Rom├ónia

Tel.: 004 021-408.95.87; e-mail: marisanda.piriianu@mmediu.ro

Carmen M─âd─âlina COZMA: Project Manager proiect ÔÇŁLIFE - Cre╚Öterea Capacit─â╚Ťii Institu╚ŤionaleÔÇŁ, Ministerul Mediului, Apelor ╚Öi P─âdurilor Bucure╚Öti, Rom├ónia

Tel.: 004 021-408.96.09; mobil: +40746248590/ +40733041001;

E-mail: madalina.cozma.life@mmediu.ro

├Än speran╚Ťa c─â sunte╚Ťi interesa╚Ťi de oportunit─â╚Ťile de finan╚Ťare ale programului LIFE al Uniunii Europene, v─â ├«ncuraj─âm s─â contacta╚Ťi exper╚Ťii no╚Ötri pentru consiliere ├«n vederea dezvolt─ârii sau definitiv─ârii unor proiecte LIFE.