Back

1 Aprilie 2016 - Ziua Internationala a Pasarilor

 

În perioada 30 martie – 1 aprilie 2016 Agentia pentru Protectia  Mediului Tulcea organizează activitati educative cu tema “1 Aprilie – Ziua Mondială a Păsărilor”, dedicată Zilei Internaţionale a Păsărilor. Aproximativ 100 de elevi sunt aşteptaţi să participe la acţiune, aceştia provenind de la următoarele unităţi de învăţământ: Scoala Gimnaziala I.L. Caragiale Tulcea,  Scoala Gimnaziala Constantin Gavenea Tulcea si Scoala Gimnaziala Speciala nr. 14  Tulcea

În cadrul activităţilor, vor fi prezentate proiecţii  power-point si se vor organiza lecţii practice  în care elevii vor  invata sa construieasca din materiale reciclabile  cuiburi si hranitori pentru pasari. Elevi vor construi hranitoari pentru pasari si cuiburi artificiale  din materiale reciclabile si cele mai reusite lucrari vor fi premiate .

Elevii vor instala in copaci  cuiburile artificial si hranitorile pentru pasari si  vor face observatii in natura invatand sa se implice in mod concret in actiuni de protejare a pasarilor.

 

Această zi este, anual, marcată în cadrul programului UNESCO “Omul şi bisofera”, neîntâmplator fiind celebrată în Aprilie. La 1 aprilie 1906 a fost semnată Convenţia Internaţională pentru Protecţia Păsărilor, unul din primele documente ecologice.

Ziua Păsărilor nu semnifică doar celebrarea semnării Convenţiei, cât şi perioada de migrare a păsărilor din iarnă spre primăvară. Primul eveniment ecologic al lunii aprilie, cu o istorie centenară, are, invariabil, ca scop să educe noua generaţie spre a iubi şi a avea grijă de păsările sălbatice.

În România, această sărbătoare îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită, mai ales, în şcoli. Elevii instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsari în timpul iernii. Această tradiţie a fost reînviată în 1993 de Societatea Ornitologică Română. Din luna martie a anului 1994, Ziua Păsărilor este sărbătorită în fiecare an în România.

 Motivele pentru care celebrăm Ziua Păsărilor sunt lesne de înţeles: zborul, cântecul şi frumuseţea păsărilor sunt surse de relaxare şi inspiraţie; păsările sunt indicatori ai sănătăţii ecosistemelor; multe specii de păsări aduc foloase omului, în primul rând păsările insectivore şi răpitoarele care consumă rozătoare mici. Deşi păsările au un rol deosebit de important în mediul înconjurător şi în viaţa omului, ele se află în declin global, mai ales datorită factorului antropic.

Brâncuși spunea: „Spre imensitatea văzduhului - aceasta este Pasărea mea. Copil fiind, am visat totdeauna că aş fi vroit să zbor printre arbori, spre ceruri. De 45 de ani port nostalgia visului acestuia şi continuu să creez Păsări măiestre. Eu nu doresc să reprezint o pasăre, ci să exprim însuşirea în sine, spiritul ei: zborul, elanul..."