Back

12 octombrie 2019 Ziua mondială a păsărilor migratoare care în acest an are ca temă "Protejaţi păsările! Să găsim soluţia la poluarea cu deşeurile din plastic!".

În fiecare an, în cea de-a doua sâmbătă din lunile mai şi octombrie, respectiv la 11 mai 2019 şi la 12 octombrie 2019, se sărbătoreşte Ziua mondială a păsărilor migratoare. Aceasta a fost instituită pentru a creşte gradul de conştientizare a nevoii de protejare a păsărilor migratoare şi a habitatelor acestora. Campaniile se desfăşoară la nivel global şi subliniază pericolele care ameninţă păsările migratoare, importanţa ecologică a acestora şi nevoia de cooperare internaţională pentru coordonarea eforturilor de protejare a acestora.

Iniţiativa instituirii Zilei mondiale a păsărilor migratoare a apărut în 2006, din partea Secretariatului Acordului pentru Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA), în colaborare cu Secretariatul Convenţiei pentru Conservarea Speciilor Migratoare de Animale Sălbatice (CMS), mai notează sursa citată.

Prima sărbătorire a Zilei mondiale a păsărilor migratoare a avut loc pe 8-9 aprilie 2006, în rezervaţia "Ole Ari Nyiro" din Laikipia, Kenya. La evenimentul principal al lansării, WINGS, au participat personalităţi internaţionale, artişti, oameni de afaceri şi experţi în protejarea naturii.

La 26 octombrie 2016, în cadrul evenimentului CMS COP12 de la Manila, EFTA (Enviroment For the Americas), CMS şi AEWA au anunţat iniţiativa unui parteneriat pentru creşterea conştientizării situaţiei păsărilor migratoare din lume. Noul parteneriat uneşte Ziua internaţională a păsărilor migratoare şi Ziua mondială a păsărilor migratoare, în încercarea de a întări conştientizarea şi aprecierea păsărilor migratoare la nivel global şi pentru a sublinia nevoia urgentă de protejare a acestora. Din 2018, campaniile folosesc numele unic de "Ziua mondială a păsărilor migratoare" şi sunt organizate de două ori pe an, în mai şi în octombrie.

Anul acesta, tema Zilei mondiale a păsărilor migratoare este "Protejaţi păsările! Să găsim soluţia la poluarea cu deşeurile din plastic!".

Problema globală reprezentată de acumularea deşeurilor din material plastic în oceane, mări, pe plaje, în lacuri şi râuri ameninţă fauna sălbatică.

Deşeul de plastic se descompune în 20-500 de ani şi, anual, aproximativ un milion de păsări marine mor din cauza ingerării unor obiecte din plastic.

90% dintre păsările marine au ingerat plastic la un moment dat.

Materialele plastice ajung în oceane din râurile care străbat orașele, din sistemele de canalizare sau direct din depozite de deșeuri.

Păsările le confundă cu mâncare și le consumă sau le înghit accidental.

Pentru reducerea riscurilor,se propune adoptarea următoarelor măsuri:

•        îmbunătățirea sistemului de management al deșeurilor, care ar duce la reducerea cantității de plastic care ajunge în oceane;

•        reducerea volumului de ambalaje;

•        interzicerea articolelor de plastic de unică folosință sau taxarea folosirii lor;

•        introducerea unor garanții pentru ambalaje precum recipientele pentru băuturi, care să fie returnate în momentul în care consumatorul aduce înapoi ambalajul gol.