Back

15 IUNIE - Ziua internațională a energiei eoliene

15 IUNIE - Ziua internațională a energiei eoliene

Ziua internațională a energiei eoliene este marcată la 15 iunie, cu scopul de a promova acest tip de energie, puterea și posibilitățile pe care le deține și rolul acesteia în reducerea poluării cauzate de obținerea energiei prin arderea combustibililor fosili.

În prezent, energia eoliană reprezintă, la nivel mondial, unul dintre sectoarelor industriale cu cea mai rapidă creștere, însemnând peste 300.000 de locuri de muncă și generând o cifră de afaceri anuală de 72 de miliarde de euro, potrivit windeurope.org. Industria europeană deține o cotă de 40% din toate turbinele eoliene vândute la nivel global. Energia eoliană reprezintă o sursă de energie fiabilă și accesibilă, cu beneficii pentru consumatorii europeni de energie electrică, aducând o contribuție importantă la securitatea energetică. Potrivit aceleași surse, energia eoliană satisface deja 11% din cererea de energie a UE, multe țări atingând niveluri înalte de dezvoltare a acestui sector, cum ar fi: Danemarca — 42%, Spania — 20%, Germania — 13% și Marea Britanie — 11%.

 

Această zi este marcată prin numeroase evenimente publice, care se desfășoară peste tot în lume, de la excursii de familie și vizite la parcuri eoliene, la seminarii cu participarea experților și personalităților marcante din industrie, pentru a afla cât mai multe informații și pentru a sprijini acest mod de producere a energiei. În foarte multe țări, fermele eoliene sunt în funcțiune, generând energie dintr-o sursă nepoluantă și regenerabilă. Mii de persoane sunt implicate în producția de energie eoliană, dar, în același timp, pentru foarte mulți energia eoliană reprezintă un mister.

Asociația Europeană a Energiei Eoliene și Consiliul Global pentru Energie Eoliană cooperează în organizarea evenimentelor din întreaga lume, atât pentru public, cât și pentru mass-media, pentru a oferi posibilitatea de a afla cât mai multe informații despre energia eoliană. Asociația Europeană a Energiei Eoliene (EWEA) și Consiliul Mondial pentru Energie Eoliană (GWEC) coordonează marcarea Zilei internaționale a energiei eoliene printr-o rețea de parteneri. Lansată la nivel european în 2007 și la nivel internațional în 2009, ziua dedicată energiei eoliene a cunoscut o creștere a popularității, trezind interesul atât al oamenilor simpli, cât și pe cel al specialiștilor în domeniu.