Back

2 FEBRUARIE 2021- ZIUA INTERNATIONALA A ZONELOR UMEDE

Ziua Internațională a Zonelor Umede se serbează în fiecare an pe 2 februarie cu scopul sensibilizării globale asupra valorii zonelor umede pentru omenire și planetă.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la adoptarea Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat pentru păsările acvatice, cunoscută sub numele de Convenția Ramsar, după numele orașului iranian unde a avut loc semnarea acesteia, sub egida UNESCO, la data de 2 februarie 1971.

În sensul Convenției Ramsar zonele umede sunt întinderi de bălţi, mlaştini, turbării de ape naturale sau artificiale, permanente sau temporare, unde apa este stătătoare sau curgătoare, dulce, salmastră sau sărată, inclusiv întinderile de apă marină a căror adâncime la reflux nu depăşeşte 6 m.

Țara noastră a aderat la Convenția Ramsar prin adoptarea Legii nr. 5/1991, recunoscând astfel importanța zonelor umede ce găzduiesc habitate cu floră și faună caracteristică, având funcții ecologice fundamentale și o mare valoare ecologică, economică, naturală, științifică și recreativă, dispariția acestora fiind ireparabilă.

Tema anului 2021 este “Zonele umede și apa”. Deși Planeta noastră ”albastră” pare inundată de apă, doar 2,5% este apă dulce, depozitată cea mai mare parte în ghețari, calote de zăpadă sau acvifere subterane, iar mai puțin de 1% din resursa de apă dulce este utilizabilă, 3,3% aflându-se în râuri și lacuri. Aceasta este toată rezerva de apă dulce pe care o avem, iar zonele umede oferă cea mai mare parte a acesteia.

Un sfert dintre speciile caracteristice zonelor umede se confruntă cu dispariția din cauza declinului acestora. Dezvoltarea intensivă a infrastructurii hidrotehnice, între 1970-2005, a contribuit esențial la scăderea cu 35% a biodiversității apelor dulci. Zonele umede sunt vitale pentru existența apei. Acestea captează și stochează apa de ploaie, completează acviferele subterane, reglează cantitatea prin eliberarea apei la momentul potrivit, la locul potrivit, în cantități corecte și îmbunătățesc calitatea apei prin îndepărtarea și absorbția poluanților.

Vom avea suficientă apă doar dacă prețuim și gestionăm mai bine zonele umede și apa și le tratăm ca pe o responsabilitate colectivă!

Celebrarea Internațională a Zonelor Umede este o oportunitate anuală de a crește gradul de conștientizare globală cu privire la valoarea și beneficiile zonelor umede.

Elevii de la Școala Gimnazială I.L. Caragiale Tulcea, Liceul Tehnologic Brad Segal Tulcea, Liceul Tehnologic Topolog, Școala Profesională Mahmudia, Școala Gimnazială Jijila din județul Tulcea au realizat lucrări cu tema Ziua Internațională a Zonelor Umede care pot fi văzute pe  https:// www.facebook.com/APMTL