Back

22 MAI- ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BIODIVERSITĂȚII

În fiecare an la 22 mai se sărbatorește Ziua Internațională a Biodiversității.

În 1992 , la Nairobi, a fost adoptată Convenția privind diversitatea biologica, iar din anul 2000 la 22 mai se sărbatorește Ziua Internațională a Biodiversității .

Secretariatul Conventiei privind Biodiversitatea a anuntat sloganul anului 2022: “Building a shared future for all life” ( Construind un viitor comun pentru toate formele de viață).

 Diversitatea biologică înseamnă întreaga viață de pe Pământ, de la microorganisme la cele mai evoluate specii de plante și animale.

Viața oamenilor, confortul pe care aceștia și-l creează pe această planetă agresează mediul natural, producând dezechilibre în natură. Cu o gândire atentă, cu soluții pașnice  este posibil ca atât plantele, animalele sălbatice și oamenii să coexiste.

De aceea de Ziua Internațională a Biodiversității, prin evenimentele ce au loc se urmărește informarea și conștientizarea oamenilor cu privire la importanța biodiversității pentru păstrarea unui echilibru al ecosistemelor, al tuturor speciilor de pe Pământ.

Cea mai mare provocare a noastră – conectarea împreună – este și cea mai mare resursă a noastră, deoarece prin aceste conexiuni putem construi o punte între experți și comunități care caută soluții pașnice la aceste probleme.

Fiecare om poate contribui la protejarea biodiversității, prin acțiuni simple, fără costuri materiale 

  • Atunci când iesim în natura în ariile naturale protejate trebuie să respectăm regulile de vizitare ale acestora, fără să deranjăm speciile de floră sau faună pentru care acestea au fost desemnate.
  • Să nu aruncam gunoaie și să nu facem focul acolo unde nu este permis, să mergem doar pe potecile marcate și să nu culegem flori sau plante, deoarece acestea nu vor rezista mult dacă le luăm din habitatul lor natural. Respectă natura!
  • Să nu speriem animalele sălbatice și să nu le deranjăm locurile de cuibărit și de hrană.

 Biodiversitatea este elementul de salvare pentru un Pământ durabil.

Protejarea și păstrarea biodiversității este răspunsul la mai multe provocări ale dezvoltării durabile. Biodiversitatea este fundația pe care ne putem reconstrui cel mai bine, aici găsim soluțiile privind natura, schimbările climatice, problemele de sănătate, securitatea alimentară și de apă și mijloace de trai durabile.