Back

La 3 octombrie 2016, se sărbătorește Ziua mondială a habitatului, cu tema ''Housing at the Centre''. Aceeași zi marchează începerea ''Lunii Urbane

Adunarea Generală a Națiunilor Unite, la recomandarea Comisiei pentru Așezări Umane a ONU, a desemnat în 1985, la San Francisco, Ziua mondială a habitatului. Această zi se sărbătorește în orașele din întreaga lume, în prima zi de luni din luna octombrie. A fost sărbătorită prima dată la 6 octombrie 1986, sub genericul ''Adăpostul este dreptul meu'' ("Shelter is my right").

Scopul principal al marcării Zilei mondiale a habitatului este de a aduce în prim-plan situația în care se află orașele lumii și la dreptul fundamental al fiecărui om de a avea un adăpost adecvat. În întreaga lume, atât în țările dezvoltate, cât și în țările în curs de dezvoltare, pornind de la marile orașele și până la cele mai mici așezări, se resimt efectele schimbărilor climatice, ale poluării, ale diminuării resurselor naturale, ale creșterii populației și inegalității economice. În acest context, această zi are rolul de a ne reaminti că toți locuitorii planetei poartă responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor orașele noastre.

Potrivit temei din acest an, accesul la locuințe adecvate reprezintă o provocare globală aflată într-o creștere continuă și rapidă. Aproximativ un sfert din populația urbană a lumii continuă să trăiască în cartiere sărace și așezări neoficiale. În fiecare zi, cu nașterea unui copil sau cu mutarea oamenilor în centrele urbane în căutarea de noi oportunități, cererea de locuințe crește. La nivel global, un miliard de case noi sunt necesare până în 2025, pentru a găzdui 50 de milioane de noi locuitori din mediul urban pe an, se arată pe www.urbanoctober.org.

O locuință potrivită a fost recunoscută ca parte a dreptului la un standard de viață adecvat în cadrul instrumentelor internaționale, respectiv Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 și Pactul internațional privind drepturile economice, sociale și culturale din 1966. Aceasta trebuie să asigure mai mult de patru pereți și un acoperiș. Înainte ca orice formă particulară de adăpost să fie considerată o ''locuință adecvată" aceasta trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Printre acestea se numără: siguranța posesiunii —o locuință nu este propice dacă ocupanții săi nu au siguranța posesiunii care garantează o protecție legală împotriva evacuărilor forțate, hărțuirilor sau a altor amenințări; accesibilitatea — o locuință nu este adecvată dacă costul său amenință sau compromite nivelul de trai al ocupanților reprezentând o încălcare a drepturilor omului; spațiul de locuit — o locuință nu este potrivită când aceasta nu garantează siguranța fizică sau spațiul corespunzător, precum protecția împotriva frigului, umezelii, căldurii, ploii, vântului, dar și a pericolelor de construcție; locul de amplasare — locuința nu este adecvată în cazul în care nu este conectată la oportunitățile de angajare, serviciile de sănătate, școli, centre de îngrijire a copiilor și a altor facilități sociale, sau dacă sunt localizate în zone poluate sau periculoase etc.

Acestea sunt câteva dintre principalele puncte din cadrul "Habitat III Issue Paper on Housing", realizată de o echipă a ONU, ce vor fi discutate în cadrul Conferinței Națiunilor Unite Habitat III privind locuințele și dezvoltarea urbană durabilă ce se va desfășura la Quito, Ecuador, între 17 și 20 octombrie 2016, potrivit habitat3.org. În prezent, populația lumii trăiește în mediul urban în proporție de 54,5%.

Sursa  -AGERPRES-