Salvează Pământul, iar Pământul te va salva pe tine. La mulți ani, Ziua Pământului 2024!
Salvează Pământul, iar Pământul te va salva pe tine. La mulți ani, Ziua Pământului 2024!
Ziua Pământului, celebrată pentru prima dată în 1970 în SUA, a unit la acea vreme pe toată lumea: republicani și democrați, bogați și săraci, locuitori urbani și fermieri, antreprenori și angajați.. După 20 de ani, în 1990, mai mult de 200 milioane de oameni din 141 de țări au metamorfozat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii. Toți au fost uniți de același scop: de a milita pentru o planetă mai sănătoasă și un viitor mai bun al planetei în care locuim.
Ziua Planetei Pământ se desfășoară anual în jurul unei teme. Tema anului 2024 este: Planeta versus Materialele Plastice. Prin această acțiune se cere eliminarea rapidă a tuturor materialelor plastice de unică folosință, promovarea urgentă pentru un tratat puternic al ONU privind poluarea cu plastic și solicitarea încetării conceptului de „fast fashion”.
Materialele plastice globale au ajuns la aproximativ 460 de milioane de tone metrice în ultimii ani, în timp ce doar 9% din plasticul produs vreodată a fost reciclat.
Se estimează că în oceanele noastre se află în prezent între 75 și 199 de milioane de tone de plastic.
Un milion de sticle de plastic sunt achiziționate în fiecare minut în întreaga lume, în timp ce până la cinci trilioane de pungi de plastic sunt folosite pe an.
De când plasticul a fost introdus în anii 1950, au fost produse 8,3 MILIARDE de tone metrice (9,1 MILIARDE SUA de tone) de plastic.
79% din plasticul care a fost produs vreodată se află încă în gropile de gunoi sau în mediul natural (cu excepția cantității mici care a fost incinerată sau reciclată).
Cel puțin 14 milioane de tone de plastic ajung în oceanele noastre în fiecare an. Multe țări nu au infrastructura pentru a preveni poluarea cu plastic, cum ar fi: gropile de gunoi sanitare; instalații de incinerare; capacitatea de reciclare și infrastructura economiei circulare; gestionarea și eliminarea adecvată a sistemelor de deșeuri.
Când plasticul ajunge în gropile de gunoi, ele nu sunt inofensive. Se descompun în particule toxice minuscule care contaminează solul și căile navigabile și intră în lanțul alimentar atunci când animalele le ingerează accidental.
Miliardele și miliardele de articole de deșeuri de plastic care ne sufocă oceanele, lacurile și râurile și care se adună pe uscat sunt mai mult decât inestetice și dăunătoare plantelor și vieții sălbatice. Poluarea cu plastic este o amenințare foarte reală și în creștere pentru sănătatea umană.