Back

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII 2019: MERGI CU NOI!

Apelul la acțiune al SĂPTĂMÂNII EUROPENE A MOBILITĂȚII din 2019 este: Mergi cu noi! Acesta aduce în prim plan tema din acest an a „mersului pe jos și ciclism în condiții de siguranță” și evidențiază în mod clar un mod de deplasare care este de prea multe ori subestimat: mersul pe jos.

Mersul pe jos și cu bicicleta sunt amândouă moduri active de deplasare și sunt cruciale pentru viitorul orașelor noastre din întreaga Europă. În urmă cu 50 de ani, oamenii mergeau pe jos sau cu bicicleta doar dacă nu își permiteau o mașină. Acum, orașele Europei nu își mai permit dependența noastră excesivă de mașină. Nici NOI nu ne permitem.

Campania SĂPTĂMÂNAEUROPEANĂAMOBILITĂȚII din 2019 încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare sau să îmbine mersul pe jos și cu bicicleta cu transportul public. Pe lângă flexibilitate, mersul pe jos și cu bicicleta are multe alte beneficii, cum ar fi accesibilitatea socială și economică, fiabilitatea, faptul că nu generează emisii și impactul pozitiv asupra sănătății. Poate mai presus de toate, orașele în care predomină mobilitatea activă sunt transformate.

Pentru a asigura toate aceste avantaje, mersul pe jos și cu bicicleta trebuie SĂ FIE sigur și

SĂ PARĂ sigur pentru public. Autoritățile locale ar trebui să pună la punct infrastructura rutieră astfel încât pietonii și bicicliștii să nu mai fie „utilizatori rutieri vulnerabili”, să se poată deplasa și să se simtă în siguranță în orașele noastre. Mai mulți oameni vor alege să meargă pe jos sau cu bicicleta dacă rețeaua rutieră dedică un spațiu suficient pietonilor și bicicliștilor. Pe măsură ce străzile devin mai sigure pentru mersul pe jos și cu bicicleta, orașele devin mai incluzive, cu mai mult spațiu public accesibil tuturor, inclusiv pentru copii și părinții lor, vârstnici, persoanele cu mobilitate redusă și cei care au bagaje.

Investițiile într-o infrastructură sigură și comodă pentru modurile active de deplasare nu sunt doar investiții pentru cei care se identifică drept pietoni sau bicicliști, ci sunt investiții pentru toți. Oamenii sunt pietoni atunci când merg până la stația de autobuz, până la gară sau până la locul de parcare, atunci când merg la plimbare cu prietenii și cu familia, când vizitează un oraș nou sau pur și simplu atunci când traversează strada pentru a intra într-un magazin sau pentru a vizita un vecin. O infrastructură sigură și accesibilă înseamnă o investiție pentru societate.

Și să nu uităm: suntem CU TOȚII răspunzători să asigurăm respectul și siguranța tuturor utilizatorilor rutieri.

Haideți să facem din orașele noastre spații în care să putem merge pe jos și cu bicicleta – spații agreabile.

În 2019, mergi cu noi!