Back

Ziua Internaţională pentru Conservarea Stratului de Ozon: 16 septembrie 2016

Săptămâna Mobilităţii Europene: 16- 22 septembrie

Ziua Internaţională pentru Conservarea Stratului de Ozon: 16 septembrie 2016

Perioada 16 - 22 septembrie 2016 este marcată de două evenimente dedicate protecţiei mediului înconjurător: 16 septembrie – Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon şi Săptămâna Mobilităţii Europene (16- 22 septembrie).

Ziua de 16 septembrie a fost declarată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept Ziua Internaţională a Stratului de Ozon, în vederea sărbătoririi datei de 16 septembrie 1987 când a fost semnat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.

În acest an, data de 16 septembrie va marca două evenimente, Ziua Internaţională pentru Conservarea Stratului de Ozon precum şi celebrarea a 29 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal. Stratul de ozon este localizat în stratosferă şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. În cantităţi mici, radiaţiile ultraviolete sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea rănilor superficiale) însă în cantităţi mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataractă, boli infecţioase, slăbirea sistemului imunitar etc. De asemenea, acţionează asupra structurii ADN, ducând la modificări în ecosistemele acvatice şi terestre cu implicaţii majore în echilibrul trofic. Odată cu accelerarea dezvoltării industriale, stratul de ozon a început să se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafaţa terestră, care ajunse în atmosferă au produs dereglări consistente în stratul de ozon. Anul 1985 a fost acela, care a atras îngrijorarea mondială privind deprecierea stratului de ozon. Din acel an, adică de la descoperirea găurii în stratul de ozon deasupra Antarcticii şi până în prezent, oamenii de ştiintă au încercat să găsească răspunsuri la întrebările ridicate de această problemă globală. În primul rând s-a descoperit că degradarea stratului de ozon este cauzată de intervenţia unor produse chimice numite cloro-fluoro-carburi, folosite ca refrigerenţi şi în spray-urile cu aerosoli. Eliberate în atmosferă, aceste substanţe se descompun, clorul reacţionând cu moleculele de ozon, distrugându-le. Prin promulgarea Legii 84/1993, România a aderat la Convenţia privind protecţia stratului de ozon, adoptată la Viena la 22 martie 1985, la Protocolul privind substanţele care depreciază stratul de ozon, adoptat la Montreal la 16 septembrie 1987 şi la Amendamentul Protocolului de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon, adoptat la cea de-a doua reuniune a părţilor de la Londra, din 27-29 iunie 1990. Între 16 şi 22 septembrie, sute de oraşe europene vor participa la Săptămâna Mobilităţii Europene şi îşi vor invita cetăţenii să participe la un număr mare de activităţi dedicate promovării mobilităţii durabile.

Săptămâna Mobilităţii Europene a debutat în anul 2002, în scopul de a conştientiza publicul european în privinţa factorilor agresivi pentru mediu – primul dintre aceştia fiind traficul urban.

Sloganul Săptămânii Europene a  Mobilităţii 2016 – “Mobilitatea inteligentă și durabilă – o investiție pentru Europa”,  reprezintă un semnal de alarmă pentru toate autorităţile locale, pentru a revizui politicile de transport şi a alege mobilitatea prin care economia noastra sa avanseze, pentru a ajuta oamenii să aleagă modalităţi de călătorie mai inteligente şi mai sănătoase.

Astfel puteti lua decizia sa mergeti cu biciclatea la serviciu impreuna cu vecinii dumneavoastra sau daca sunteti un antreprenor sa luati masuri pentru a incuraja angajatii sa recurga la transportul public.

Mobilitate inteligenta. Economie puternica