Back

Planul Local de Actiune pentru Mediu al judetului Valcea 2011 - 2014

Ce este Planul Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM) al judeţului Valcea?

Planul Local de Acţiune pentru Protecţia Mediului este programul pe termen scurt şi mediu pentru soluţionarea problemelor de mediu identificate în cadrul unui judeţ, prin abordarea principiilor dezvoltării durabile.  Aceste planuri trebuie să fie în  concordanţă cu Planul Naţional de Acţiune pentru Mediu (PNAM), cu Planurile Regionale de Acţiune pentru Mediu şi cu Strategiile de Dezvoltare ale judeţelor.

Acest plan de acţiune  este  complementar celorlalte activităţi de planificare ale autorităţilor judeţene şi reprezintă opinia publicului în ceea ce priveşte problemele prioritare de mediu, precum şi acţiunile identificate ca prioritare în acest domeniu.

Elaborarea unui Plan Local de Acţiune pentru Mediu (PLAM) reprezintă un proces standardizat care poate fi folosit de o comunitate locală pentru abordarea realistă a problemelor de mediu, reprezentând un ghid şi un cadru propice pentru evaluarea acestora din punctul de vedere al priorităţilor, în scopul găsirii soluţiilor durabile, eficiente şi cu costuri acceptabile pentru rezolvarea lor. 

Aceste planuri au un mare potenţial în soluţionarea problemelor de mediu la nivel local, fapt ce   presupune următoarele etape în elaborarea lor – identificarea si evaluarea aspectelor de mediu existente în zona administrată, stabilirea priorităţilor, dezvoltarea unei viziuni comunitare, găsirea  celor mai adecvate strategii de rezolvare a problemelor prioritare, realizarea de acţiuni pentru îmbunătăţirea reală a calităţii factorilor de mediu şi a problemelor de sănătate publică aflate în corelaţie cu aceasta.

În acelaşi timp, PLAM reprezintă una din căile cele mai importante de participare a publicului în procesul de luare a deciziei de mediu, în dezvoltarea unui parteneriat activ între autorităţile publice şi societatea  civilă, absolut necesar în realizarea strategiei de protecţie a mediului.

PLAM oferă un cadru de întâlnire şi discuţie pentru diverse grupuri interesate, cu valori şi perspective diferite, în scopul de a obţine consensul asupra priorităţilor şi acţiunilor prin care se pot aborda problemele de mediu. Priorităţile şi acţiunile sunt apoi înscrise în planul de acţiune care se constituie într-un proiect al investiţiilor viitoare.

Planul Local de Acţiune pentru Mediu al judeţului Vâlcea a fost elaborat în scopul stabilirii foarte clare a obligaţiilor şi posibilităţilor administraţiei şi instituţiilor judeţene şi locale, pentru a coordona rezolvarea problemelor de mediu într-un mod eficient, corelând dezvoltarea economică şi socială cu aspectele de mediu, în deplină colaborare cu mediul de afaceri şi cu societatea civilă.

Aceasta este de fapt esenţa dezvoltării durabile, prin care dezvoltarea economico - socială să ţină cont de resursele naturale limitate, de resursele umane disponibile şi mai ales de problemele de protecţie a mediului, asociate oricărei activităţi, astfel încât  Mediul Înconjurător, care a fost degradat în timp,  să  recapete respectul  necesar din   partea  Omului.

Elaborarea si implementarea PLAM în judeţul Vâlcea a avut următoarele etape principale:

  • Iniţierea şi instituţionalizarea la nivel local a PLAM
  • Selectarea problemelor de mediu din judeţul Vâlcea şi evaluarea acestora
  • Ierarhizarea şi  prioritizarea  problemelor  de  mediu
  • Elaborarea  Planului Local  de Acţiune pentru  Mediu  pentru  judeţul Vâlcea.

Scopurile principale ale Planului Local de Acţiune pentru judeţul Vâlcea – cu elementele sale focale

,, Evaluarea Problemelor de Mediu’’ şi ,,Planul de Acţiune’’ sunt:

  • Întărirea capacităţii autorităţilor locale, a ONG-urilor şi a tuturor factorilor – cheie din judeţul Vâlcea de a coordona şi realiza programe de mediu, de a obţine finanţare din partea instituţiilor naţionale şi internaţionale, precum şi din partea sponsorilor pentru aceste programe.
  • Promovarea conştientizării publicului şi responsabilizarea acestuia în legătura cu problemele de mediu  şi creşterea  sprijinului acestuia  pentru  strategiile şi investiţiile în domeniu.
  • Implicarea efectivă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor, în dezvoltarea  Viziunii  Comunităţii şi  în  rezolvarea problemelor de mediu.
  • Promovarea parteneriatului dintre reprezentanţii autorităţilor locale, cetăţeni, ONG-uri, mediile ştiinţifice şi de afaceri, a conlucrării efective şi eficiente a tuturor instituţiilor, organizaţiilor şi cetăţenilor pentru soluţionarea  problemelor fiecărei comunităţi şi a judeţului în ansamblu.
  • Identificarea, evaluarea şi stabilirea priorităţilor de acţiune pe baza valorilor comunitare şi a informaţiilor  ştiinţifice.
  • Identificarea  celor mai adecvate strategii, cuprinse în PLAM, în vederea rezolvării problemelor de mediu
  • Implementarea strategiilor concrete şi eficiente în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de mediu din comunităţile locale şi din ansamblul judeţului Vâlcea.
  • Planul Local de Acţiune pentru Mediu din judeţul Vâlcea este un proces deschis şi se adresează tuturor cetăţenilor, instituţiilor şi organizaţiilor, constituind una dintre cele mai importante căi de participare a comunităţii la luarea şi aplicarea deciziilor în acord cu propriile valori morale, materiale şi  tradiţionale.

Documente atasate

plam

matrice plam