Back

Reteau Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului

RNMCA (Reteaua Nationala de monitorizare a calitatii aerului) cuprinde 142 statii de monitorizare continuă a calităţii aerului, dotate cu echipamente automate pentru măsurarea concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO2/NOX), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în supensie (PM10 si PM2.5), benzen (C6H6) metale grele (plumb, cadmiu, nichel, arsen, mercur), hidrocarburi aromatice policiclice .

Datele privind calitatea aerului sunt inregistrate in statiile de monitorizare apoi sunt trimise spre serverele locale ale APM –urilo. Datele brute inregistrate on-line se transmit către panourile de informare a publicului.

De asemenea, datele brute sunt supuse procesului de validare al datelor, proces ce se desfasoara zilnic, apoi datele se transmit  spre evaluare si certificare Centrului de Evaluare a Calităţii Aerului. Poluanţii monitorizati, metodele de măsurare, valorile limită, pragurile de alertă şi de informare precum şi criteriile de amplasare a punctelor de monitorizare sunt stabilite de legislaţia naţionala privind calitatea aerului armonizată cu reglementările europene.

Centrul de Evaluare a Calitatii Aerului (CEACA):

• colaboreaza cu laboratoarele si serviciile de monitorizare din reteaua autoritatii de mediu, cu alte instituţii si autorităţi, in vederea asigurarii fluxului de date şi informaţii;

• participă la instruirea personalului din cadrul agenţiilor teritoriale de mediu implicat in activităţile de colectare şi transmitere a datelor si informaţiilor către CECA;

• participă la elaborarea şi implementarea programelor de asigurare a calităţii datelor;

• utilizeaza instrumente software avansate pentru prelucarea datelor de calitatea aerului.