Back

Decizia emitere Autorizatie integrata de mediu (revizuita) -titular - S.C. VRANCART S.A.

Decizia de emitere  a autorizatiei integrate de mediu

nr.1/18.03.2015 revizuite

nr.246 din 10.02.2020

 

            Ca urmare a cererii adresate de catre VRANCART SA cu sediul in Adjud, str. Ecaterina Teodoriu nr. 17, judetul Vrancea, inregistrata la APM Vrancea cu nr. 6513/17.07.2018, in urma parcurgerii procedurii de reglementare ( analizarii documentelor transmise , a verificarii amplasamentului, etc), a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din  cadrul A.P.M. Vrancea din data de 09.01.2020,

           In baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 , privind protectia mediului , aprobata cu modificari si completari prin legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, a Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale si Ordinuluii M.A.P.A.M. nr. 818/2003, pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei integrate de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare,

 

A.P.M. Vrancea decide emiterea autorizatiei integrate de mediu nr. 1/18.03.2015 revizuita pentru activitatile prevazute in anexa 1 la Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale , la punctul:

  • 6.1.b. – Producerea în instalaţii industriale de hârtie sau carton, cu o capacitate de producţie de peste 20 t/zi;
  • 5.2. Eliminarea sau valorificarea deşeurilor în instalaţii de incinerare a deşeurilor sau în instalaţii de coincinerare a deşeurilor: a) în cazul deşeurilor nepericuloase, cu o capacitate de peste 3 tone pe oră;
  • 5.3. a) Eliminarea deşeurilor nepericuloase cu o capacitate de peste 50 de tone pe zi, implicând, cu excepţia activităţilor care intră sub incidenţa prevederilor anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate, cu modificările şi completările ulterioare, desfăşurarea uneia sau mai multora dintre următoarele activităţi: (ii) pretratarea deşeurilor pentru incinerare sau coincinerare,
  • 1.1. – Arderea combustibililor in instalatii cu o putere termica nominala totala egala sau mai mare de 50 MW;

pe amplasamentul din Adjud, str. Ecaterina Teodoriu nr. 17, jud. Vrancea

Motivul revizuirii:

  • Cresterea capacitatii de productie a instalatiei de preparare a maculaturii ( au fost finalizate o serie de lucrari de modernizare a modulului de destramare a maculaturii din cadrul Sectiei de productie pentru carton ondulat), care a dus la cresterea capacitatii de productie de la 75.000t/an la 100 000 to/an.
  • Finalizarea proiectelor : Modernizare instalatiei de preparare pasta – Sectia productie Hartie Igienico-Sanitara fara crestere de capacitate, Achizitie utilaje converting carton ondulat-in doua etape, Achizitia si punerea in functiune a unui nou cazan de producere abur tehnologic, Cazan Bosh, Statie de incarcare electrostivuitoare, Achizitia si punerea in functiune a unui uscator de capacitate 900-1250 t a.u./luna, pentru namol, eventual si reziduuri de la sortarea maculaturii, uscare in vederea coincinerarii si achizitia si punerea in functiune a unei masini noi de fabricat carton ondulat , crestere capacitate de la 68.000 t/an la 85.000 t/an.
  • Emiterea autorizatiei de gospodarire a apelor nr. 160/17.07.2017 de catre A.B.A. Siret Bacau,
  • Intrarea in vigoare a noilor Directive: Directiva SEVESO III ( Directiva 2012/18/UE) , transpusa in legislatia nationala prin Legea 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substantele periculoase , Directiva (EU) 2015/2193 din 25.11.2015 – MCP – privind limitarea emisiilor in atmosfera a anumitor poluanti provenind de la instalatii medii de ardere transpusa in legislatia nationala prin Legea nr. 188/2018 privind limitarea emisiiilor in aer ale anumitor poluanti de la instalatii medii de ardere.

Motivul care a stat la baza luarii deciziei de emitere este urmatorul: activitatea desfasurata de operator asigura conformarea cu cerintele europene si normele legale privind protectia mediului , dupa cum urmeaza:

- Au fost asigurate masuri de prevenire eficienta a poluarii, in special prin aplicarea celor mai

bune tehnici disponibile;

            -Au fost luate masuri care sa asigure ca nu va fi cauzata nici o poluare semnificativa a factorilor de mediu;

            -Au fost luate masuri pentru prevenirea generarii deseurilor;

            -Au fost luate masuri pentru prevenirea accidentelor si limitarea consecintelor acestora;

            -Luarea masurilor necesare in cazul incetarii definitive a activitatii , pentru evitarea oricarui risc de poluare si pentru aducerea amplasamentului la o stare corespunzatoare .

 

A.P.M. Vrancea a prevazut in autorizatia integrata de mediu nr. 1/18.03.2015 revizuita obligatia titularului de a efectua masuratori periodice cu privire la calitatea factorilor de mediu, conform prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale.

A.P.M. Vrancea a asigurat si garantat accesul liber la informatie al publicului interesat si participarea acestuia la luarea deciziei in procedura de autorizare din punct de vedere al protectiei mediului ,

astfel:

-solicitarea privind obtinerea autorizatiei integrate de mediu revizuite a fost adusa la cunostinta publicului prin publicarea de catre titular a anunturilor de depunere in ziarul ,, Ziarul de Vrancea ” din data de 11.07.2018, afisare la sediul Primariei municipiului Adjud in data de 09.07.2018, postarea pe site-ul Vrancart SA in data de 09.07.2018.

-documentatia de sustinere a solicitarii a fost accesibila pentru consultare de catre public , la sediul A.P.M. Vrancea pe toata durata derularii procedurii de reglementare.

-a fost organizata o sedinta de dezbatere publica a solicitarii privind obtinerea autorizatiei integrate de mediu revizuite care s-a desfasurat in data de 11.04.2019 la sediul VRANCART SA din Adjud, judetul Vrancea.

-anuntul privind dezbaterea publica a documentatiei de solicitare a autorizatiei integrate de mediu a fost afisat pe site-ul A.P.M. Vrancea in data de 25.03.2019.

-anuntul privind dezbaterea publica a documentatiei de solicitare a autorizatiei integrate de mediu a fost publicat de catre titular in ziarul “ Ziarul de Vrancea ” din 29.03.2019 , pe site-ul VRANCART SA in data de 02.04.2019 si afisat la sediul Primariei municipiului Adjud in data de 01.04.2019.

 

Prezenta decizie de emitere a autorizatiei integrate de mediu va fi afisata la sediul A.P.M. Vranea si publicata la urmatoarea adresa de internet : http://www.anpm.ro/web/apm-vrancea/autorizatia-integrata-de-mediu.

 

Decizia poate fi contestata de catre publicul interesat in termen de 30 de zile de la data afisarii acesteia.

 

Mentiuni privind procedura de contestare administrativa si contencios administrativ:

- Conform prevederilor art. 25 din Legea nr. 278/2013 privind emisiile industriale:

“(1) Orice persoana care face parte din publicul interesat si care are un interes legitim sau se considera lezata intr-un drept al sau se poate adresa instantei de contencios administrativ competente pentru a contesta , din punct de vedere procedural sau substantial, deciziile, actele sau omisiunile care fac obiectul participarii publicului, prevazute de prezenta lege, cu respectarea prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 544/2004, cu modificarile si completarile ulterioare , si fara a aduce atingere altor prevederi legale.

(2) Prevederile alin. (1) nu exclude caile de atac prealabile in fata unei autoritati administrative, printr-o procedura gratuita, rapida, echitabila si corecta.

(3) Deciziile autoritatii competente pentru protectioa mediului responsabile cu emiterea autorizatiei integrate de mediu/autorizatiei de mediu cuprind prevederi referitoare la caile de atac administrative si judiciare.”

-Conform prevederilor art. 44 si art. 45 din Ordinul M.A.P.A.M. nr. 818/2003 , pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei integrate de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare:

“ Litigiile generate de emiterea sau de respingerea, revizuirea, suspendarea ori anularea autorizatiei integrate de mediu se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 544/2004 , cu modificarile si completarile ulterioare.”

“Litigiile generate de nerespectarea participarii publicului la procedura de emitere a autorizatiei integrate de mediu se vor solution in instanta prin depunerea unei sesizari in termen de 30 de zile de la data luarii deciziei de eliberare a autorizatiei integrate de mediu.”