REZERVATIA NATURALA CASCADA PUTNEI



   Declarata rezervatie naturala prin Legea nr. 5/2000 Cascada Putnei este arie protejata de tip mixt, ce cuprinde zona in care raul Putna traverseaza structurile geologice variate si intens tectonizate, de la limita bordurii montane. Aria protejata cuprinde zona in care Putna traverseaza structurile geologice variate si intens tectonizate, de la limita bordurii montane. La iesirea din spatiul montan, raul Putna traverseaza faciesuri structurale diferite (gresii de Kliwa compacte sau in formatiuni cu duritate mai mica), in care a sculptat un sector de defileu, o cascada pe care a parasit-o in urma miscarilor tectonice si o albie actuala caracterizata de o succesiune de trepte si marmite ce se desfasoara pe 76 metri lungime si pe o diferenta de nivel de 14 metri.
   In zona cascadei au avut loc intense procese tectonice dintre care cel mai recent a fost probabil cutremurul din 1802 in urma caruia este posibil ca raul sa-si fi schimbat cursul pe un sector de cca. 350 m aval de actuala cascada Urmarind albia Putnei in aval de viaduct, se constata direct caracterul transversal, marcat de o succesiune de ruperi de panta in trepte, din ce in ce mai accentuate, pe masura apropierii de "saritoare". Dupa ruperea de panta cea mai mare (cascada propriuziza), urmeaza un jgheab ingust de cca. 11,5 m cu mici marmite de evorsiune laterala, care debuseaza intr-o marmita bazala lunga de cca. 200 m si lata de 35 – 45 m care a ramas separata in actualul curs printr-un interfluviu in peretii caruia se manifesta numeroase microfalieri pe flanc de anticlinal reprezentand vechea cascada, care impreuna cu cea actuala si cu cascada Cainelui formeaza un ansamblu complex unic in Romania.

   Cai de acces
   Drumul national DN 2D (Focsani – Tg. Secuiesc).

   Limita de nord:
   - porneste de la confluenta Pr Porcului cu Putna spre nord-est, ocolind proprietatea pe care se afla si "Motelul Cascada Putnei" pana la drumul national DN 2D, pe care il urmeaza pana in albia Paraului Tunel.

   Limita de sud:
   - se desfasoara intr-un prim sector in amunte pe malul drept al Raului Putna, traverseaza Paraul Cainele si interecteaza drumul forestier de pe malul drept urmandu-l spre amunte pana la confluenta cu Paraul Porcu.