REZERVATIA NATURALA LACUL NEGRU



   Rezervatie naturala de tip mixt, desemnata prin HG 2151/2004, este situata pe versantul sud estic al Dealului Negru, ocupand sectorul superior al bazinului hidrografic al Paraului Lacului Negru. In complexul geologic al regiunii ce impune o mare diversitate a peisajului, in care elementul central il constituie lacul propriuzis si zona de turbarie activa. Lacul Negru cu interesantul si valorosul sau potential stiintific. Aria protejata este situata pe versantul sud-estic al Dealului Negru, ocupand sectorul superior al bazinului hidrografic al Paraului Lacului Negru.
   Rezervatia naturala Lacul Negru se suprapune sitului Natura 2000 cu acelasi nume si reprezinta parte a retelei ecologice locale de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea. Acest sit adaposteste pe langa cele 8 tipuri de habitate de interes comunitar (din care unul prioritar), populatii reprezentative de carnivore mari din speciile Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx, prioritare pentru desemnarea de arii de protectie conform Directivei Habitate 92/43/CEE.
   In cadrul Retelei ecologice locale de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea, situl este desemnat ca Zona de protectie insulara cu rol de coridor ecologic (de tip stepping stone) si face parte din Zona de securitate pentru carnivore mari Condratu.
   Punctul central al acestei arii protejate il constituie Lacul Negru remarcabil prin turbaria activa care-i acopera jumatate din luciul de apa. Situat la altitudinea de 1250 m, lacul are o suprafata de cca. 1 ha si o adancime maxima de 7,5 m. Habitatele specifice turbariilor montane alpine confera unicitate acestui sit si adapostesc elemente de flora si fauna, deosebite, o serie de specii relicte, endemice sau de interes comunitar.
   Deasemenea foarte important este faptul ca in acest sit au fost identificate numeroase specii de flora si fauna endemice sau de interes comunitar precum: roua cerului (Drosera rotundifolia), plamana (Menyanhtes trifoliata), bumbacartta (Eriophorum vaginatum), tritonul de munte (Triturus montandoni), salamandra (Salamandra salamandra).

   Cai de acces
   Drumul judetean Dj - 205 D, Focsani - Nistoresti - Herastrau, ce se continua cu drumul forestier din lungul Vaii Narujei, pana in zona bazinului de receptie al "Izvoarelor Narujei". Din vecinatatea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stang al Narujei, traseul turistic marcat (cruce rosie) care conduce la Lacul Negru. Si in continuare in Culmea Dealului Negru unde intersecteaza marcajul turistic "banda rosie" ce urmareste Creasta Vrancei.

   Limita de nord:
   - are o orientare generala nord-vest spre sud-est inscriindu-se pe culmea Dealului Negru.

   Limita de est:
   - Din culmea Dealului Negru se orinteaza catre sud–vest, pe o culme secundara pana in albia Paraului Lacului Negru.

   Limita de vest:
   - se suprapune unui sector al albiei Paraului Lacului Negru continua pe versantul drept al paraului pe o culme secundara pana in creasta Dealului Negru