REZERVATIA NATURALA LEPSA ZBOINA



   Rezervatie naturala desemnata prin Legea nr. 5/2000, este situata pe un sector al versantului stang din bazinul superior al Paraului Lepsa. Arealul conserva arborete forestiere de tip fundamental, cu varste cuprinse intre 100 si 200 ani, si o flora, care datorita conditiilor stationale deosebite, este foarte bogata in specii endemice. Relieful este foarte framantat, format din creste secundare, sei si vai adanci, cu povarnisuri abrupte, care fragmenteaza versantul sud-vestic al Mt. Zboina Neagra (1350 m ) si Zboina Verde (1381 m ), a caror culmi, orientate NV - SE, reprezinta extremitatea NE a vastului in arc de cerc al crestei apusene a Mt. Vrancei. In ansamblu, Culmea Zboina provine din fragmentarea platformei de eroziune de 1300 m, iar diferenta altitudinala dintre paraul Lepsa si inaltimea maxima a crestei este de aproape 700 m, fapt care, alaturi de ceilalti factori: expozitie, unghi de panta, alcatuire litologica, determina o mare varietate stationala si peisagera.

   Cai de acces
   Druml national DN2D Focsani – Tg. Secuiesc din care in localitatea Lepsa se desprinde drumul judetean Dj 205 F Lepsa – Soveja, continuat cu drumul forestier de pe Valea Paraului Lepsa.

   Limita de nord:
   - porneste din albia Paraului Clabucel, si se continua la nivelul altitudinal de 1250 – 1350 m., intersectand bazinele de obarsie ale unor afluenti de dreapta ai Pr. Lepsa, pana intersecteaza Culmea Lapusa

   Limita de sud:
   - se desfasoara Culmea Lapusa.pana in albia Paraului Lepsa.

   Limita de vest:
   - se desfasoara in amunte pe Valea Paraului Lepsa, pana la confluenta Lepsa – Clabucel.