REZERVATIA NATURALA MUNTELE GORU



   A fost declarat arie protejata prin Legea 5/2000. Rezervatie naturala de tip mixt, Goru este situata in zona Varfului Goru, ocupand versantul vestic al masivului, respectiv bazinele hidrografice Paraul Rozelor, Paraul Cotit si Paraul Afinisu. Ocupa o mare parte a etajului padurilor boreale si aproape in intregime etajul subalpin al Muntelui Goru (1785 m.) elementul central ocrotit fiind jnepenisul si numeroasele specii de fauna sau flora endemice sau rare Aria protejata este situata in zona Varfului Goru, ocupand versantul vestic al masivului, respectiv bazinele hidrografice Paraul Rozelor, Paraul Cotit si Paraul Afinisu. Asociatiile vegetale dominate de ienupar (Juniperus communi) si jneapan (Pinus mugo) atesta situarea in etajul alpin. In lungul crestei principale, pe ambii versanti, este instalat singurul jnepenis din M - tii Vrancei, aflat in cea mai estica statiune din tara, intre 1750 - 1785 m.
   Deasupra limitei superioare a molidisului, pana in jnepenis, pe mari suprafete se gasesc asociatii de ienupar, impreuna cu afin si merisor, iarba neagra, Festuca, Nardus si Empetrum hremaphroditum, precum si licheni fruticulosi - Cetraria islandica si Cladonia rangiferina. In literatura de specialitate sunt dedscrise, 27 de asociatii - fapt care demonstreaza ca, in pofida numarului relativ mic, de specii, conditiile stationale, oricat de vitrege, prezinta, totusi o foarte mare varietate care confera o importanta stiintifica deosebita acestei arii protejate, situata la cea mai mare altitudine, in muntii Vrancei.

   Cai de acces
   De pe teritoriul judetului Vrancea, cea mai directa cale de acces este Dj 205 A Focsani – Herastrau ce se continua cu drumul forestier prin Cheile Narujei, Valea paraului Balosu, Muntele Pietrosu si Valea Zabalei, pana la varsarea Paraului Goru, in Zabala, de unde, urmand in amunte malul stang al Paraului Goru, se poate urma traseul turistic marcat cu "cruce albastra" de pe versantul sudic. O alta posibilitate de acces o ofera traseul turistic care coboara din Lacauti, prin Dobroslavu si saua Gorului (marcaj cruce albastra).

   Limita de nord:
   - porneste din Culmea Gorului pe interfluviul dintre Paraul Afinisu si Paraul Mordanu, pana in albia Zabalei.

   Limita de est:
   - se suprapune pe albia Zabalei pana la gura de varsare a Paraului.

   Limita de sud:
   - urmeaza in amunte Paraul Gorului pana la confluenta cu Paraul Rozelor de unde se inscrie pe culmea secundara ce se racordeaza catre est la Culmea Gorului.

   Limita de vest:
   - urmeaza pe liziera jnepenisului, la vest de Traiectul Culmii Gorului.