REZERVATIA NATURALA POIANA MUNTIORU



   Aria protejata Poiana Muntioru este situata pe Plaiul Muntiorului si a fost declarata ca arie protejata prin HG 2151/2005, fiind încadrata la categoria de management: rezervatie naturala ( de interes botanic).
   Relieful este slab ondulat, pe versantul superior si Culmea Muntioru (1325 m), apartinând sectorului sudic a Muntilor Vrancei, având o expozitie predominant sudica.
   Apartine cutei solz a flisului extern si este formata din gresii de Kliwa, marne, marno-argile de vârsta eocen-oligocena (vezi harta geologica ). Arie protejata de interes conservativ deosebit, Poiana Muntioru este sit Natura 2000 si se suprapune peste o fâneata împadurita bogata în specii de orhidee. Vegetatia ierboasa abundenta si caracteristicile arboretului din vecinatate fac din acest sit un areal intens frecventat de specii de ungulate si implicit de carnivore mari. Numeroasele specii de orhidee, precum si densitatea ridicata a ungulatelor si a carnivorelor mari, care tranziteazaa acest areal sau îl folosesc drept spatiu principal de hranire, constituie elemente cheie ale achilibrului ecosistemelor pe care le cuprinde.Vegetatia forestiera inconjuratoare este reprezentata de etajul nemoral al padurilor de amestec foioase si rasinoase ( fag, molid si brad ).
   Vegetatia ierboasa este de fâneata de tip mezofil, de origine secundara, apartinând circumscriptiei Carpatilor de Curbura a Provinciei Central-Europene Est-Carpatice din Regiunea Euro- Siberiana.
   Conform anexei II la Legea nr. 462/2001, habitatul din Poiana Muntioru este prioritar, de pajiste bogata in specii de Nardus ( N. stricta ) si in care se gasesc numeroase specii prioritare si de interes comunitar, dintre care citam, conform “Listei Rosii a Plantelor Superioare din România” : endemice: Dianthus kitaibelii ssp. spiculifolius Schur.; vulnerabile si rare: Nigritella rubra ( Wettst.) K. Richter ; rare:Dianthus superbus L. Orchis morio L.Trollius europaeus L.
   Mentionam, in mod deosebit, abundenta speciilor mentionate si, in special, a Bulbucilor de munte ( Trollius europaeus ) care, in alte zone din Muntii Vrancei se afla in exemplare izolate.

   Cai de acces
   Calea de acces cea mai directa este DJ 204 C Focsani -Vintileasca, DC 117 Vintileasca-Neculele si drumul forestier din satul Neculele, pe valea pârâului Stejicul, pâna in Poiana Muntioru . O alta varianta de acces este DN 2D Focsani-Valea-Sarii, DJ 205 A Valea Sarii-Nereju ; DC Nereju, sat Chiricari- Izvoarele Milcovului si, in continuare, poteca pastorala prin fondul forestier, pâna in Poiana Muntioru. Ambele cai de acces conduc la Manastirea cu Hramul "Duminica Tuturor Sfintilor".

   Limita de nord:
   - se desfasoara intr-un prim sector in lungul imprejmuirii Schitului cu hramul “Schimbarea la Fata “ pe liziera padurii pana in Vf. Muntioru (1325m).

   Limita de est:
   - se suprapune lizierei padurii pana la imprejmuirea Schitului, incheind astfel perimetrul.

   Limita de vest:
   - Porneste din Vf. Muntioru, pe liziera padurii pe un traseu sinuos si se continua pe marginea padurii pe drumul pastoral care traverseaza poiana.