REZERVATIA NATURALA RAPA ROSIE



   Rezervatie naturala de tip geomorfologic ,desemnata prin Legea nr. 5/2000, situata pe un sector al versantului drept al Putnei in aval de confluenta cu Paraul Coza pe malul drept al raului Putna aval de podul care leaga satele Coza de Tulnici. Relieful este prezentat de pantele abrubte ale terasei a-6-a a Putnei, formata pe depozite slab coezive, cu o diferenta de nivel relativa de 100 – 110 m fata de albia minora, puternic fragmentate de procesele hidroerozionale, care au condus la degradarea terenului si la modelarea acestuia sub forma de ogase, canioane, turnuri, palnii si avene sufozionale care confera peisajul un aspect de pseudocarstic, spectaculos d.p.d.v. peisagistic.
   Situata pe un orizont al Breciei sarii, caracterizat de o slaba coeziune si de rezistenta redusa la agentii modelatori externi, aria protejata adaposteste microforme efemere de tipul ogaselor, microcanioanelor, turnurilor,palniilor si avenelor sufozionale, care dau peisajului un caracter spectaculos de pseudocarst.

   Cai de acces
   Drumul DN 2D, continuat cu drumul comunal ce traverseaza Putna, spre satul Coza. Un drum local de circa 200 m, in lungul albiei Putnei conduce catre aria protejata.

   Limita de nord:
   - porneste din aval de podul de peste Putna, dintre Tulnici si Coza, in lungul albiei Putnei, pe la baza versantului pe limita de parcela (liziera padurii) pana la limita superioara a rapei de desprindere.

   Limita de sud:
   - urmareste linia (limita de subparcela forestiera) sinuasa de contact dintre abruptul rapiei de desprindere si terenul cvasiplan, impadurit.

   Limita de vest:
   - se orienteaza catre nord, pe versantul drept al Putnei, pe limita estica a unei proprietati particulare din satul Coza marcata de o imprejmuire, pana in albia Putnei.