Back

INFORMARI PRESA

 

INFORMARE DE PRESA

16-22 Septembrie - SAPTAMANA MOBILITATII EUROPENE

22 Septembrie - ZIUA EUROPEANĂ FĂRĂ AUTOVEHICULE

În  fiecare an, între 16 şi 22 septembrie, autorităţile locale sunt încurajate să promoveze alternative la transportul cu maşina personală. , „Moving in the right direction!” fiind sloganul din 2012. Mai puţine maşini, aer mai curat, zgomot redus, un oraş mai sănătos, aceasta este ideea din spatele „Săptămânii mobilităţii europene” ..Săptămâna Europeană A Mobilităţii este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată de Secretariatul European De Coordonare cu sprijin politic şi financiar al direcţiilor generale pentru Mediu şi Transport al Comisiei Europene.

Obiectivul general al campaniei Săptămâna Mobilităţii Europene este de a încuraja conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului motorizat în mediul urban. De fapt, ea nu este doar o chestiune de combatere a poluării atmosferice sau de zgomot, ci de asemenea, de îmbunătăţire a calităţii vieţii în mediul urban.

Prima data ziua fara autovehicule a fost organizata in timpul "saptamanii transportului verde" in Bath in 1995; apoi in 1997 a fost organizat aceasta zi la nivel national in Marea Britanie. In Franta "In Town, Without My Car!" s-a nascut in 1997 in orasul La Rochelle si s-a raspandit in toata tara. Alte tari au copiat aceasta actiune si acum sunt intruniti sub drapelul "European Car Free Day".

Este o oportunitate pentru toate oraşele participante şi pentru celelalte oraşe pentru a arăta cât de mare este interesul pentru problemele de mediu. Operaţiunea le va permite să se exprime în această privinţă şi, în acelaşi timp oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi arăta sprijinul lor, interesul lor şi  implicarea în luarea unor măsuri pentru o mai bună calitate a vieţii în mediul urban.

Orasele participante si programul activităţilor este prezentat pe site-ul www.mobilityweek.eu

 

INFORMARE DE PRESĂ

 

                    Conform Ordinului comun cu nr. 605 / 579 din 2008al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, privind aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale:

  • arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se efectueazăcu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului , respectându-se prevederile legale in vigoare , şinumai după obţinerea permisului de lucru cu foc în două exemplare.

                Emiterea permisului se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau o persoană desemnată în acest sens. Primarul transmite un exemplar din permisul de lucru cu focul celui care solicită permisiunea de a  arde miriştea, vegetaţia uscată sau resturile vegetale, şi un al doilea exemplar serviciului public voluntar pentru situaţii de urgenţă.

               Menţionam că :

  • În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă;
  • În perioadele de caniculă şi secetă arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi interzisă pe o anumită perioadă de timp sau în anumite intervale orare, prin ordin al prefectului; primarii au obligaţia de a aduce la cunoştinţă populaţiei aceste perioade şi intervale.

 

INFORMARE DE PRESA

Rezultatele concursului de desene „Noi şi urşii”

             In perioada  cu 15.01.2010– 20.12.2013 Agentia pentru Protecţia Mediului Vrancea in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Covasna ,Agentia pentru Protectia Mediului Harghita, Asociatia Pentru Conservarea Diversitatii Biologice – Vrancea , Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii – Harghita implementeaza un proiect finanţat de Comisia Europeană, Directoratul General Mediu prin programul LIFE+ „Cele mai bune practici şi acţiuni demonstrative pentru conservarea populaţiei de Ursus arctos din zona central-estică a Carpaţilor Orientali” - LIFEURSUS .

În cadrul proiectului se desfăşoară o campanie de conştientizare pentru promovarea siturilor Natura 2000, a acţiunilor de conservare a ursului brun şi a metodelor pentru reducerea conflictelor om-urs. Între grupurile de ţintă a campaniei de conştientizare tineretul ocupă o poziţie prioritară. În acest sens Proiectul  LIFEURSUS a lansat concursul de desene  pentru elevi cu titlul  „Noi şi urşii”.

 

Scopul concursului a fost conştientizarea necesităţii acţiunilor de conservare a speciei precum şi a acţiunilor de prevenire a conflictelor între populaţie şi urşi.

 

Până la termenul limită de 25 mai 2012 la sediile agenţiilor judeţene de protecţia mediului au sosit 1556 de lucrări din 61 şcoli din mediul rural al judeţelor Harghita, Covasna şi Vrancea.

 

Jurizarea a avut loc la data de 8 iunie 2012 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita din Miercurea Ciuc .

 

 Juriul a apreciat creativitatea, mesajul transmis şi realizarea artistică şi a lucrărilor şi a decis despre acordarea următoarelor premii:

 

Premiile pentru cel mai bun desen din judeţele Harghita, Covasna şi Vrancea:

  • PremiulI.– o bicicletă „Mountain Bike”
    • Adorján Katalin,Şcoala Generală „Gál Sándor” Ciucsângiorgiu, Harghita.
  • Premiul II. – un aparat foto digital
    • Máxem Henrietta, Şcoala Generală “Márton Áron” Sândominic, Harghita
  • Premiul III. – set de campare (cort, saltea, sac de dormit)
    • Sámuel Szilárd, Şcoala Generală “Márton Áron” Sândominic, Harghita

 

De asemenea au fost premiate lucrările cele mai reuşite din fiecare judeţ în parte.

Cel mai bun desen din judeţul Vrancea

  • PremiulI.– un binoclu
    • Figher Ana Maria, Şcoala cu clasele I-VIII Câmpuri, Vrancea
  • Premiul II. – un rucsac
    • Duţu Elena,Şcoala generală „Simion Mehedinţi”, Soveja, Vrancea
  • Premiul III. – set „Micul artist”
    • Dobrin Roxana, Şcoala generală „Simion Mehedinţi”, Soveja, Vrancea

Cel mai bun desen din judeţul Harghita

  • PremiulI.– un binoclu
    • Kurko Csengele, Şcoala Generală “Márton Áron” Sândominic, Harghita
  • Premiul II. – un rucsac
    • Palkó Ernő, Grupul Şcolar Corund, Corund, Harghita
  • Premiul III. – set „Micul artist”
    • Karda Borbála, Şcoala Generală “Márton Áron” Sândominic, Harghita

Cel mai bun desen din judeţul Covasna

  • PremiulI.– un binoclu
    • Székely Norbert Attila, Şcoala Generală „Kálnoki Ludmilla”, Valea Crişului, Covasna
  • Premiul II. – un rucsac
    • Ilieş Alexandru,Şcoala Generală „Nagy Mózes” Oituz, Covasna
  • Premiul III. – set „Micul artist”
    • Pető Tímea,Şcoala Generală „Máthé János” Herculian, Covasna

Premiul special, o excursie de studiu pentru şcoala cea mai activă la acest concurs a fost căştigat de Şcoala Genereală „Köllő Miklós” din Ciumani, judeţul Hargita.

 

Premiile vor fii înmânate de către echipa de proiect direct elevilor premiaţi.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea anunţă publicul interesat asupra definitivării PLANULUI LOCAL de ACŢIUNE pentru MEDIU REVIZUIT 2012 -Judeţul Vrancea, disponibil pe internet la următoarea adresă: http://apmvn.anpm.ro/upload/68563_PLAM%20revizuit%202012.doc.

 

Planul Local de Acţiune pentru Mediu revizuit 2012 identifică pe de o parte, aspectele de mediu cu relevanţă pentru aria geografică pentru care este elaborat, pe de altă parte, acţiuni preventive şi corective pentru a elimina sau a atenua aceste probleme.

Conform Ghidului Metodologic, revizuirea PLAM s-a realizat pe baza rezultatelor procesului de evaluare a obiectivelor şi a acţiunilor cuprinse în PLAM – 2006 pentru judeţul Vrancea, precum şi ca urmare a modificărilor apărute în starea mediului, în situaţia economico-socială, în legislaţia pentru mediu sau în tehnologiile de producţie şi de protecţie a mediului.

Odată adoptat, PLAM va constitui un argument în plus pentru obţinerea de resurse financiare, în special a celor oferite de Uniunea Europeană, documentul trebuind să aibă un larg consens al publicului din zona căreia se adresează, fiind un îndrumar pe termen lung în abordarea aspectelor de mediu ale comunităţii.

 

          Publicul interesat poate transmite în scris recomandări/observaţii privind documentul menţionat la sediul APM Vrancea, până la data de 05.08.2012.

 

 

INFORMARE DE PRESA

5 IUNIE - ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI

 

Celebrarea Zilei Mondiale a Mediului organizată în fiecare an, pe 5 iunie, este una dintre numeroasele modalităţi prin care Organizaţia Naţiunilor Unite atrage atenţia oamenilor asupra problemelor de mediu. Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare. Problemele ecologice cu care omenirea se confruntă în aceste timpuri sunt arhicunoscute şi mediatizate. Mediul înconjurător joacă un rol deosebit de important în bunăstarea vieţii fiecărui dintre noi.

 

Logo –ul din acest an , al 40 – lea an , ales de UNEP, pentru a marca acest eveniment „Economia verde. Te include şi pe tine?”, subliniază faptul că economia verde duce la îmbunătăţirea capitalului uman şi bunăstarea socială, în timp ce reduce semnificativ riscurile de mediu şi deficitul ecologic, deoarece este un mediu economic care realizează emisii reduse de carbon, eficientizează resursele, investeşte în sectoarele verzi şi în ecologizarea sectoarelor de mediu neprietenoase.

 

Anul 2012 a fost ales de O.N.U. ca fiind „Anul Internaţional al Energiei Durabile pentru toţi”, iar gazda evenimentului va fi Brazilia, unde liderii mondiali se vor întâlni şi pentru a sărbători 20 de ani de la Summit-ul Pământului de la Rio de Janeiro, din 1992.

  

Acţiunile ce se vor desfăşura pentru celebrarea Zilei Mondiale a Mediului :

  • 05.06.2012 ora 12 – masa rotunda pe tema “Green Economy: Does it include YOU?”– organizata de câtre APM Vrancea in parteneriat cu Ateneul “Mr.Ghe.Pastia” Focşani  si unitati de invatamant din Focşani

 

  • 05-08.06.2012

     

      • expoziţie fotografii realizate in cadrul proiectelor de conservare si protejare a mediului înconjurător implementate in ultimii 10 ani de câtre APM Vrancea - la Ateneul “Mr.Ghe.Pastia” Focşani
      • expoziţie desene realizate in concursului interjudeţean din cadrul proiectului LIFEURSUS derulat de către  APM Vrancea , APM Covasna , APM Harghita
      • expoziţie de compoziţii plastice ale elevilor pentru celebrarea Zilei Mondiale a Mediului –Şcoala “N. Iorga” Focşani
      • parada costume eco pentru celebrarea Zilei Mondiale a Mediului –Şcoala “N. Iorga” Focşani
      • expoziţii tematice , creaţii literare si activitati eco pentru celebrarea Zilei Mondiale a Mediului – Liceul Pedagogic “SpiruHaret” Focşani
      • acţiuni eco pentru celebrarea Zilei Mondiale a Mediului – colaborare APM Vrancea , Muzeul Vrancea si Şcoala nr.3 Focşani

     

    Si TU poti contribui la celebrarea acestei zile prin participare si sustinere.

     

    INFORMARE DE PRESA

    DOUA DECENII DE PROGRAM LIFE

    10 ANI DE PROIECTE LIFE IN VRANCEA

    Programul LIFE al Uniunii Europene celebrează 20 de ani de existen?ă, pe 21 mai 2012. Regulamentul LIFE a intrat în vigoare la data respectivă, acesta reprezentând suportul legal pentru lansarea Programului LIFE, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu .

    Pentru a marca aceasta aniversare, mai mult de 300 de evenimente de celebrare a 20 de ani de Program LIFE vor avea loc pe durata lunii mai, în toate ?ările membre ale Uniunii Europene.Evenimentele vor fi organizate de către proiectele LIFE prezente sau încheiate.

    Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea , beneficiara in ultimii 10 ani a trei proiecte LIFE Natura pentru conservarea carnivorelor mari, va organiza o expoziţie foto , un punct de informare si intalniri cu turistii si localnicii  în zona Lepsa, zona situata în inima sitului de importanta comunitara RO SCI 0208 Parcul Natural Putna Vrancea. Expoziţia va prezenta fotografii, care vor sublinia activităţile de conservare a carnivorelor mari implementate  în cele trei proiecte LIFE Natura.

               Pentru a veni in sprijinul actiunilor de conservare a mediului si implicit a carnivorelor mari, in anul 2002 a debutat primul proiect LIFE Nature din judetul Vrancea, proiect numit „Conservarea in-situ a carnivorelor mari din judetul Vrancea” implementat de catre Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea impreuna cu o serie de institutii partenere in proiect. Dupa acest moment, a inceput un amplu program care includea protectia carnivorelor mari si implicit a habitatelor acestora, care a utilizat studii de telemetrie, o campanie educationala, infiintarea Zonei Demonstrative Barsesti pentru protectia stanelor, infiintarea unei retele ecologice locale de arii protejate pentru protectia carnivorelor mari, precum si alte activitati. Prin intermediul acestui proiect s-a urmarit conservarea, administrarea si refacerea populatiilor viabile de carnivore mari apartinand speciilor Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx ca parte a ecosistemelor judetului Vrancea, in coexistenta cu populatia locala.

    Urmatorul proiect LIFE NATURE debutat in luna noiembrie a anului 2005 si intitulat „Îmbunatatirea sistemului de protectie a carnivorelor mari din Vrancea” , a venit ca o continuare a actiunilor intreprinse in proiectul LIFE anterior si s-a dorit o parghie necesara sa intareasca rezultatele obtinute pana in acel moment. Astfel, scopul proiectului a fost acela de a intari sistemul de protectie a carnivorelor mari din judetul Vrancea si de a corela reteaua de protectie a carnivorelor mari cu Reteaua Ecologica Europeana Natura 2000. Pe parcursul derularii acestui proiect, timp de inca 4 ani, au fost intreprinse o serie de actiuni: propuneri pentru declararea unor situri Natura 2000, elaborarea planurilor de management pentru aceste situri, infiintarea unitatii de interventie pentru salvarea animalelor salbatice (in special a carnivorelor mari), monitorizarea carnivorelor mari si a prazii prin diverse metode (radio, GPs, tehnici neinvazive), promovarea sistemelor de protectie a stanelor, livezilor si culturilor agricole in randurile populatiei locale de pe arealul de implementare a proiectului, precum si o campanie de constientizare atat pentru promovarea retelei locale de protectie a carnivorelor mari si a beneficiilor socio-economice ale retelei ecologice europene Natura 2000 cat si pentru reducerea braconajului si a conflictelor dintre localnici si speciile de carnivore vizate in proiect.

    Toti cei implicati in derularea acestor proiecte au incercat si au reusit implementarea cu succes a actiunilor urmarite. De aceea activitatile de conservare a carnivorelor mari au continuat si in perioada urmatoare, principalul obiectiv fiind acela de a extinde experienta acumulata in toti acesti ani, astfel realizandu-se un proiect amplu care vizeaza conservarea speciei Ursus arctos, la nivelul a inca 2 judete (Covasna si Harghita). Astfel, la inceputul anului 2010, in ianuarie a debutat proiectul LIFE+ Nature „Cele mai bune practici si actiuni demonstrative pentru conservarea populatiei de Ursus arctos din zona central-estica a Carpatilor Orientali” sub coordonarea APM Vrancea, avand ca parteneri APM Covasna, APM Harghita, Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice Focsani si Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii din Balan, urmarindu-se conservarea celui mai reprezentativ esantion al populatiei de Ursus arctos din Romania, prin implementarea celor mai bune practici si actiuni demonstrative in zona central-estica a Carpatilor Orientali. Arealul proiectului se suprapune habitatelor in care este intalnita cea mai mare densitate de ursi bruni/hectar din Europa (4,3 ursi /1.000 ha), in anul 2008 fiind estimata o populatie de 2300 exemplare repartizata pe raza judetelor Vrancea, Covasna si Harghita, adica pe arealul proiectului.

    Prin implementarea acestui proiect, se va aplica un set de actiuni demonstrative si de cea mai buna practica, aplicate pana acum in cadrul proiectelor LIFE Nature din judetul Vrancea sau in alte regiuni pe plan national si European. Prin actiunile de conservare concrete precum salvarea ursilor braconati, relocarea ursilor care au creat probleme comunitatilor locale, reabilitarea puilor de urs orfani, protectia efectiva a barloagelor si prin reducerea cazurilor de ucidere legala a ursilor ca urmare a activitatii Echipei de Evaluare a Riscurilor (RAT) care va actiona in favoarea rezolvarii amiabile a acestor cazuri, se va contribui la extinderea arealului ursului brun in Romania. Alte activitati sunt legate in principal de aplicarea pe teren a actiunilor de monitorizare a speciei prin diferite tehnici, astfel incat sa poata fi asigurat un raport cost/eficienta superior metodelor aplicate pe plan national. Implementarea campaniilor de constientizare utilizand materiale educationale si tehnici de comunicare verificate anterior dovedesc un caracter de buna practica si impactul acestora va fi analizat prin chestionare de opinie aplicate la debutul si la finalul proiectului. Valorizarea produselor “bears friendly” si a celor cu originea intr-un sit Natura 2000 va imbunatatii imaginea speciei si a ariilor protejate in randul comunitatilor locale.

     

    INFORMARE DE PRESA

    Agenţia pentru Protecţia Mediului  Vrancea si  Comisariatul Judeţean Vrancea al Gărzii Naţionale de Mediu  s-au alăturat  si in acest an , proiectului naţional “Let’s do it, România!”.

    După succesul din anii 2010 ?i 2011, LET’S DO IT ROMÂNIA îşi propune să cureţe arealele naturale  din jurul localităţilor  României prin mobilizarea cetăţenilor, autorităţilor, societăţii civile, companiilor private şi a mass-media.

    Proiectul se desfăşoară sub patronajul Ministerului Mediului şi Pădurilor şi are drept scop să obţină o natură mai curată şi să schimbe atitudinea oamenilor faţă de mediul înconjurător.

              Prezenţa APM si CJGNM Vrancea ,  in cadrul acestui proiect , este constanta , participind in fiecare an la  aceasta campanie de ecologizare.  La aceasta ediţie ne-am ocupat de ecologizarea zonei Padurea Bagana  . Am dorit prin această actiune să participăm efectiv la colectarea deşeurilor şi să atragem atenţia , incă o dată ,  asupra necesitaţii implicării tuturor cetătăţenilor in protejarea mediului inconjurător .

     

     

    Pentru a reflecta concret la importanţa acestei acţiuni vă invităm să parcurgeţi rubrica “Ştiaţica ….”

              Ştiaţica ….

    • Batista de hartie are nevoie de trei luni pentru a se descompune, o punga de plastic dispare natural doar dupa 450 de ani, o cutie de aluminiu in 500 de ani, o sticla de plastic in 1.000 de ani ….
    • Prin reciclarea unui kilogram de plastic se economisesc 1,5 kg de CO2, iar pentru un kilogram de plastic reciclat se evita emiterea a 300 de grame de CO2, in timp ce un kilogram de hartie reciclata inseamna 900 de grame de emisii de CO2 si metan in minus.
    • Cu fiecare tonă de plastic reciclat se economisesc între 700 şi 800 kg de petrol brut
    • Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor
    • Ziarele conţin hârtie reciclată în proporţie de 50%
    • Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie
    • Fiecare tonă de hârtie reciclată poate salva 17 copaci
    • Hârtia şi cartonul pot fi reciclate doar de 10 ori



    INFORMARE DE PRESA

    Pe urmele carnivorelor mari din rezervaţia Naturala Cheile Tisitei

    Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea este partenera Asociaţiei pentru Conservarea Diversităţii Biologice intr-un proiect intitulat „Pe urmele carnivorelor mari din rezervaţia Naturala Cheile Tisitei”  , finanţat prin Programul "Spa?ii Verzi" , program lansat de catre MOL Romania în colaborare cu Fundaţia pentru Parteneriat .

     Proiectul se deruleaza in perioada 20.04.2012 – 30.09.2012 .

                Scopul proiectului: Imbunatatirea imaginii carnivorelor mari si cresterea nivelului de informare al turistilor prin  implicarea activa a vizitatorilor Rezervatiei Naturale Cheile Tisitei într-un proces interactiv de învăţare şi experienţă în natură despre urs, lup si ras

     

                Obiectivele proiectului

    O.1. Informarea, educaţia şi cresterea nivelului de siguranta si recreere  al vizitatorilor Rezervatiei Naturale Cheile Tisitei  prin realizarea unei poteci  tematice: ”Pe urmele carnivorelor mari”.

    O.2. Imbunatatirea conservarii in-situ a speciilor de carnivore mari prin incurajarea relatiilor de coexistenta cu localnicii si promovarea ariei protejate in contextul unor evenimente internationale;

     

                Justificarea proiectului

                Arie protejata „fanion” al rezervatiilor naturale din Carpatii Orientali, „Cheile Tisitei” ocupa o suprafata de 2726,3 ha si sunt situate in centrul Parcului Natural Putna-Vrancea si a Sitului de Interes Comunitar ROSCI0208 Putna-Vrancea, sit declarat in special pentru conservarea unui nucleu reprezentativ al populatiilor de urs, lup si ras in zona carpatilor rasariteni. De mentionat este faptul ca extinderea limitelor ariei protejate de la 307 ha la suprafata actuala s-a realizat prin HG 2151/2004, in urma studiului de fundamentare realizat in cadrul unui proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat in anul 2003.

    După 1990, zona Lepşa – Tulnici a devenit o destinaţie turistică de nivel regional, construindu–se  foarte multe case de vacanţă şi pensiuni turistice (numărul de gospodării, în special case de week-end (peste 1000) a crescut între 1990 şi 2011 cu peste 300%). Dezvoltarea turismului a determinat un flux turistic extrem de ridicat, astfel că în aria protejată “Cheile Tişiţei”, unde accesul este permis fără restricţii majore, au apărut deşeuri, se colectează plante iar animalele salbatice s-au refugiat în zone care nu le este perturbata activitatea.

    Chiar daca sunt instalate cateva panouri in punctul de acces, acestea prezinta  doar informatii generale si printr-o abordare „clasica” – de tip raport, vizitatorii nefiind provocati si incitati sa inteleaga care sunt carnivorele, care este rolul acestora in ecosisteme, care este biologia speciilor si ce necesitati de conservare exista in areal. 

    In lipsa informatiilor furnizate intr-o modalitate incitanta, turistii adopta un comportament nepasator, neutru fata de necesitatea de conservare a speciilor si habitatelor acestora, iar mesajul transmis mai departe nu contine elemente care sa duca la cresterea interesului fata de activitatile ecoprotective.

    Implementarea proiectului se va realiza astfel incat sa se scoata in evidenta importanta conservarii naturii pentru dezvolatrea durabila a comunitatii locale fiind totodata evidentiate beneficiile socio-economice generate de declarea acestui areal ca sit Natura 2000. Prin implicarea localnicilor in implementarea actiunilor vor fi indentificate persoane tinere care vor multiplica in timp activitatile la care au participat si vor crea in randul comunitatii un nucleu care, in viitor se poate consolida prin infiintarea unui ONG consacrat protectiei naturii.

     

     

    INFORMARE DE PRESA

                                                                                                                                

                 In perioada  cu 15.01.2010– 20.12.2013 Agentia pentru Protecţia Mediului Vrancea in parteneriat cu Agentia pentru Protectia Mediului Covasna ,Agentia pentru Protectia Mediului Harghita, Asociatia Pentru Conservarea Diversitatii Biologice – Vrancea , Asociatia pentru Conservarea Valorilor Naturii – Harghita implementeaza un proiect finanţat de Comisia Europeană, Directoratul General Mediu prin programul LIFE+ „Cele mai bune practici şi acţiuni demonstrative pentru conservarea populaţiei de Ursus arctos din zona central-estică a Carpaţilor Orientali” - LIFEURSUS .

     

    Scopul proiectului:Conservarea celui mai reprezentativ eşantion al populaţiei de Ursus arctos din România, prin implementarea celor mai bune practici şi acţiuni demonstrative în zona central-estică a Carpaţilor Orientali

     

    Proiectul  LIFEURSUS lansează un concurs de desene  pentru elevi cu titlul  „Noi şi urşii”.

     

    Scopul concursuluieste cresterea gradului de acceptare a ursului în rândul populaţiei locale şi conştientizarea necesităţii acţiunilor de conservare a speciei precum şi acţiunilor de prevenire a conflictelor între populaţie şi urşii.

     

    La acest concurs pot participa elevii din clasele V-VIII din scolile generale din localitati din mediul rural din judeţele Vrancea , Harghita şi Covasna pe raza carora sint arii protejate cuprinse in  Reteaua Natura 2000 in care se regasesc si ursi .

                Lucrările pot fi trimise prin poştă sau aduse personal la sediile agenţiilor judeţene de protecţia mediului:

    • Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita– str. Márton Áron nr. 43, Miercurea Ciuc  530211
    • Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea – str. Dinicu Golescu nr. 2, Focşani 620100
    • Agenţia pentru Protecţia Mediului Covasna – str. Grigore Bălan nr. 10, Sfântu Gheorghe 520013

    Pe plic trebuie scris textul: „CONCURS DE DESENE LIFEURSUS”

     

    Termenul limita de depunere a lucrărilor : 25 mai 2012

     

    Jurizarea: va avea loc in perioada  4-5 iunie 2012 la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita – Miercurea Ciuc

     

    Premiile:

    PremiulI.- o bicicletă „Mountain Bike”

    Premiul II. - un aparat foto digital

    Premiul III. - set de campare (cort, isopren, sac de dormit)

     

    De asemenea vor fii premiate lucrările cele mai reuşite din fiecare judeţ în parte.

    PremiulI.- un binoclu

    Premiul II. -un rucsac

    Premiul III. - set „Micul artist”

     

    Premiul special:

    Excursie de studiu pentru şcoala cea mai activă la acest concurs. Excursia de o zi va fi organizată în perioada 11-15 iunie 2012, cu participarea unui număr de 45 de elevi şi  cadre didactice însoţitoare.

     

                Elevii participanti vor primi tricouri si sepci inscriptionate .

     

    Regulamentul concursului este publicat pe pagina de internet a Proiectului LIFEURSUS www.carnivoremari.ro, premiaţii vor fi anunţaţi telefonic sau prin e-mail până la data de 6 iunie. Premiile vor fii înmănate de către echipa de proiect direct elevilor premiaţi.

     

    Evenimentul festiv de anunţare a rezultatelor şi deschiderea expozitiei cu lucrările partcipante va avea loc la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, în cadrul “Săptămănii Mediului”, în perioada 6 – 8 iunie 2012

     

    INFORMARE DE PRESA

    LUNA PADURII - 15 Martie – 15 Aprilie

    Se  spune,  si nu  fara  temei,  ca  PADURILE  sunt  obrazul  tarii.  Asa tacute  cum  sunt,  ele  spun  adevaruri  de  durata  legate  de OM  si  raporturile  lui  cu  natura  ce-l inconjoara.

                Marile  civilizatii , aparute  de-a  lungul  istoriei umane ,  s-au  cladit,  in  mare   masura,  cu  LEMNUL  padurilor  din  perioadele  lor  de  inflorire.

              Romania  a  fost  si mai  continua  sa  fie,  o  tara  forestiera. In  timpurile  trecute,  Romania  a  fost  acoperita  cu  paduri  in  proportie  de 60-70%. Astazi  doar  27%  din  suprafata  mai  este  impadurita.

              In  cadrul  proceselor  dinamice  care  se  desfasoara  in  natura,  PADUREA  reprezinta  principalul  factor  activ  in  mentinerea  si  imbunatatirea  mediului  inconjurator,  necesar  creerii  unui   spatiu  optim  pentru  om.

        Padurile  au  capacitatea  de  a  retine  si  inmagazina  circa  10  mii  metri  cubi  de  apa  pe an  si  pe  hectar. Din  aceasta  cantitate,  padurea  consuma  3-4  mii  pentru  a  produce  lemn,  iar  restul  de 6-7  mii  metri  cubi  se  stocheaza  in  sol  ca  o  rezerva,  care,  prin  stratul  freatic,  alimenteaza  debitul  izvoarelor,  mentinand  prin  aceasta ,un  regim  de  scurgere  echilibrat  si  permanent  al  cursurilor  de  apa. O     parte  din  apa  absorbita  initial  de  padure,  se  restituie  in  atmosfera  prin  transpiratie.

    De asemenea padurea  este  un  excelent  depoluant  al  atmosferei,  curatind-o, ca  un  imens  filtru ,  de  praf  si de  alte  impuritati. Pentru  a  produce  o  tona  de  biomasa  lemnoasa,  arborii  consuma  1.8  tone  de  dioxid  de  carbon  (gaz  deosebit  de toxic )  si  elibereaza  1,3  tone  de oxigen.

    Are si un aport considerabil in ameliorarea factorilor climatici . Aceasta  functie  a  padurii  se  manifesta  prin  reflectarea  si  absorbtia  radiatiilor  de  orice  fel,  atenuarea  extremelor  de  temperatura,  cresterea  si  mentinerea   umiditatii  din  atmosfera,  diminuarea  intensitatii  vanturilor.     Padurile  imbogatesc  aerul  cu  ioni  negativi,  iar  unele  specii  de  arbori  elimina  substante  antimicrobiene  cu  efect  distructiv  asupra  multor  virusi.     Prezenta  padurii  se  manifesta  prin  coborarea  maximelor  si  ridicarea  minimilor  de temperatura  a  aerului;  vara  temperatura  este  mai  scazuta  cu  1,9  grade celsius, iar iarna ,  mai  ridicata  cu  1,7  grade  celsius.

     

    Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea va participa , vineri 23.03.2012 , la activitatile derulate cu ocazia celebrarii Lunii Padurii la Colegiul Economic “Mihail Kogalniceanu” Focsani.

     

    Stiati ca ....

    • Pierderea zilnică netă de păduri este de 20.000 de hectare, o suprafaţă dublă faţă de dimensiunile Parisului. Anual, pierderile ajung la 7.3 milioane de hectare?
    • Din   cantitatea  de  apa  cazuta  din  ploi,  66%  se scurge  la  vale  pe un  teren  fara  padure,  pe  cand  pe  un  teren  impadurit,  doar  0,6-3,4 %?
    • Pe   un  teren  ce  nu  are  protectia  padurii,  o  singura  furtuna  puternica,  poate  spulbera  un  strat  de 2,5  centimetri   de  sol  care  se  formeaza  in  peste  100  de  ani? Odata cu acest strat  se  spulbera:  450-980  kg.  de  azot,  100-190 kg.  fosfor,  3000-5000 kg.  potasiu,  15  kg.  substanta  organica,  de pe  un  singur  hectar.
    • Un  arbore  de  fag  (specie  frecventa  in  padurile  noastre )  de  marime  medie,  produce  ziua,  intr-o  ora,  1,7  kg.  oxigen,  cantitate  necesara  unui  om  timp  de trei  zile?
    •  Pe   o  strada  din  oras , cu  arbori  plantati  pe  margine,  este  de  trei  ori  mai  putin  praf,  iar  zgomotul  produs  de mijloacele  de  transport  este  atenuat  cu  10-18  decibeli  fata  de  o  strada  fara  vegetatie?

     

    INFORMARE DE PRESA

    22 martie - Ziua Mondială a Apei

    In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, la 22 decembrie 1992, hotararea prin care 22 martie devenea 'Ziua Mondiala A Apei'.

     

    Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei  este un prilej de readucere în atenţia opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative şi calitative a apelor .

     

     Considerată de multă vreme ca un drept  de la sine înţeles, apa poate deveni, în multe zone ale lumii, în următoarele decenii,  un factor de limitare a creşterii economice , a producţiei alimentare şi chiar motiv de confruntare armată Din nefericire, resursa de timp, ca şi resursa de apă,    s-ar putea să se dovedească, amîndouă, iluzorii. Toată abundenţa de apă poate fi întunecată de poluare, fenomen care reduce considerabil cantităţile de apă utilizabile. Fiecare litru de apă poluată eliberată în natură fără a fi tratată, contaminează alţi litri de apă dulce în rîul în care a fost deversat. Deversarea produselor chimice şi a metalelor grele, care prezintă pericol chiar şi în concentraţii extrem de mici, constituie o ameninţare deosebit de gravă pentru calitatea apei dar şi asupra sănătăţii oamenilor.

     

    Agentia pentru Protecţia Mediului Vrancea va participa , joi 22 Martie 2012 , la activitatile derulate pentru celebrarea Zilei Mondiale a Apei  , de catre Grupul Scolar Marasesti la Casa de Cultura „Emanoil Petrut” Marasesti .

     

    Stiati că:

    • Cea  mai mare parte din resursele de apa ale Terrei – 96,5%- este concentrata in oceanul Planetar, fiind deci apa sarata si, ca atare, multa vreme inutilizabila ca apa potabila, in agricultura si in industrie? Apa dulce reprezinta 3,5% din volumul total de apa a hidrosferei, nefiind utilizabila in intregime pentru ca o buna parte se gaseste in forme inaccesibile ( ghetarii 77,2%, umiditatea din sol 22,4%, umiditatea atmosferica 0,04%).
    • Cantitatea minimă de apă potabilă zilnic prevazută de Naţiunile Unite ca fiind strict necesară pentru un om pentru băut , gătit şi spălat este de 50 litri dar , conform cifrelor UNICEF  doar 13% din populaţie   are  acces  la igienă adecvată şi doar 22 % la resurse apă potabilă ?
    • Un om poate supravieţui cîteva minute fară aer , 2-3 zile fără apă şi 3-4 săptămâni fără hrana ?
    • Potrivit datelor ONU, până în 2025 aproximativ 2 miliarde din populaţia globului îşi vor duce existenţa în ţări şi regiuni  care se vor confrunta cu o criză a apei, resursele de apă scăzând de la un an la altul cu aproximativ 500 m3/locuitor?
    • în fiecare zi mor 3800 de copii datorita bolilor asociate consumului de apa infestata si conditiilor improprii de viata? !!!

     

    APA NU ESTE UN PRODUS COMERCIAL,

    CI O MOŞTENIRE CARE TREBUIE PĂSTRATĂ, PROTEJATĂ,

    TRATATĂ ŞI APĂRATĂ CA ATARE!

     

    INFORMARE DE PRESA

     

    SC ECOREC RECYCLING SRL   va  organiza in ziua de  22 martie 2012  o campanie de colectare  a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE-uri) , intitulata : „Ziua Colectarii” .

     

    Traseul este : Nereju , Spulber , Paltin , Andreiasul , Reghiu , Naruja , Nistoresti , Mera , Brosteni , Virtescoiu , Cirligele , Poiana Cristei.

     

    Aceasta actiune ofera ocazia fiecarui cetatean din localitatile implicate sa depuna in fata locuintei DEEE-uri, care vor fi colectate in aceeasi zi , usurand astfel sarcina cetatenilor de a evacua aceste deseuri de echipamente ce nu le mai sunt necesare.

    Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE)reprezintă echipamentele electrice şi electronice la care deţinătorul are intenţia sau obligaţia de a renunta , precum şi toate componentele, subansamblele şi produsele consumabile, parte integrantă a echipamentului.

    Fiecare echipament electric si electronic este format dintr-o combinaţie de componente care conţin diferite substanţe, unele periculoase, care, pe de o parte, pot fi materii prime secundare ce pot fi reutilizate, iar pe de altă parte, pot fi o sursă importantă de poluare a mediului.

    Cele mai periculoase substanţe din EEE , atat pentru sanatatea populatiei cat si pentru mediul inconjurator , sunt: plumb, mercur, cadmiu, crom, substanţe clorurate sau bromurate, arsen .

     

    INFORMARE DE PRESA

    ARIILE PROTEJATE IN JUDETUL VRANCEA

    Ariile Protejate sunt percepute inca de foarte multi oameni doar in sensul lor "conservationist" fiind considerate adevarate oaze ale naturii salbatice intr-un desert al dezvoltarii economice, care trebuiesc protejate numai pentru conservarea speciilor care le populeaza.

    Foarte putin este recunoscut faptul ca zonele aflate in regim natural si seminatural constituie de fapt suportul "vietii" si implicit al dezvoltarii socio-economice.

    De asemenea, dezvoltarea socio-economica s-a facut avand la baza resursele si serviciile oferite de capitalul natural, insa pana in prezent in foarte putine cazuri s-a tinut cont de capacitatea productiva si capacitatea de suport a capitalului natural atunci cand s-a proiectat dezvoltarea economica.

    Tabel privind evoluţia reţelei de arii protejate în judetul Vrancea  (1967-2007)           

     

    Denumire ariei protejate

    1967

    1973

    1990

    1992

    2000

    2004

    2007

    2007

    Lacauti-Izv. Putnei

     

     

     

    1791.2

     

     

     

     

    Padurea Lepsa-Zboina

     

    210,7

     

    335.2

    210.7

     

     

     

    Tisita

     

    307,0

     

    5875.1

    307,0

    2726,3

     

     

    Cascada Putnei

     

    10,0

     

    143.0

    10.0

     

     

     

    Groapa cu Pini

     

     

     

    11.0

    11.0

     

     

     

    Strâmtura Coza

     

     

    15. 0

    55.9

    15.0

     

     

     

    Râpa Rosie ( Dl. Morii)

     

     

    50. 0

    54.5

    49.6

     

     

     

    Pârâul Bozu

     

     

       5.0

    5.0

    5.0

     

     

     

    Algheanu

     

     

    10.0

    30.0

    10.0

     

     

     

    Padurea Izvoarele Narujei

     

    78,0

     

     

     

     

     

     

    Cheile Narujei

     

     

    200.0

     

     

     

     

     

    Cheile Narujei-I, Lacu Negru

     

     

    20.0

    964.8

    20.0

    88,1

     

    88,1

    Cheile Narujei II, Pad. Verdele

     

     

    ”.....”

    769.2

    250.0

     

     

    273,0

    Cascada Misina

     

     

     

    183.5

    183.5

     

     

    221,0

     MunteleGoru

     

     

    ”.....”

    388.1

    388.1

     

     

     

    Caldarile Zabalei-Pr. Negru

     

     

    50.0

     

    350.0

     

     

    378,0

    Caldarile- Zabalei -Zârna Mica

     

     

     

     2214.0

     

     

     

     

    Padurea Cenaru I

     

    149.8

     

     

     

     

     

     

    Padurea Cenaru

     

     

     

    476.7

    383.2

     

     

    365,8

    Focul Viu de la Andreiasu

    12,0

     12.0

     

    306.0

    12.0

     

     

     

    Padurea (Reghiu)-Scruntaru

     

    125.0

     

    156.0

    95.7

     

     

    95,7

    Padurea (Schitu)-Dalhauti

     

    188.2

     

    255.6

    188.2

     

     

    188,2

    Muntele Furu

     

     

     

    485.5

     

     

     

     

    Muntiorul-Ursoaia

     

     

     

    708.2

     

     

     

    156,0

    Muntele Stejicele

     

     

     

    433.5

     

     

     

     

    Crângul Petresti

     

     

     

    123.7

     

     

     

     

    Lunca Siretului

     

     

     

    1744.3

    388,4

     

     

     

    Poiana Muntioru

     

     

     

     

     

    20,0

     

    20,0

    Parcul Natural Putna-Vrancea

     

     

     

     

     

    38 204

     

    38 204

    Pădurea Merişor-Cotul Zaton

     

     

     

     

     

     

    468,6

    468,6

    Şindriliţa

     

     

     

     

     

     

     

    884,0

    Măgura Odobesti

     

     

     

     

     

     

     

    12 753

    Lunca Siretului Inferior

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    TOTAL

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Decretul Consiliului Judeţean Popular Vrancea nr. 1063/1967

     

    Decretul Consiliului Judeţean Popular Vrancea nr. 156/1973

     

    Hotărârea Consilului Provizoriu  Vrancea nr. 33/1990

     

    Hotărârea Consiliului Judeţean Vrancea nr. 12/1992

     

    Legea nr. 5/2000 privind amenajarea teritoriului naţional -Anexa III – arii protejate

     

    HG 2151/2004 privind înfiinţarea unor noi arii protejate de interes naţional

     

    HG 1143/2007 privind înfiinţarea unor noi arii protejate de interes naţional

     

    HG 1284/2007 si OM nr. 1964/2007 – privind declararea Siturilor Natura 2000 in România

     

    Natura 2000 este o reţea de arii protejate care se întinde pe suprafaţa întregii Europe, prin care se urmăreşte stoparea pierderii celor mai importante specii de animale şi plante precum şi de habitate, prin protejarea lor pe termen lung.

    Scopul:

                Să protejeze şi să administreze pe teritoriul lor natural, specii şi habitate aflate in pericol de dispariţie, în întreaga Europă, fără să ţină cont de graniţele politice.

    Obiective:

    • Menţinerea speciilor şi habitatelor din directivele UE, şi dacă este cazul,  refacerea statutului favorabil de conservare.
    • Multe din siturile Natura 2000 există tocmai datorită felului în care ele au fost gospodărite până în prezent şi este important ca majoritatea acestor activităţi să continue şi în viitor pentru menţinerea speciilor şi a habitatelor.

     

    Declararea siturilor Natura 2000 (zone naturale protejate) nu înseamnă protecţie strictă, se acceptă desfăşurarea activităţilor de dezvoltare durabilă dar care să permită protejarea acelor situri (zone).

     

     

    Situri de importanţă comunitară din Vrancea (SCI)

    Prin Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr.1.964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România, pe teritoriul judeţului Vrancea au fost declarate situri Natura 2000 următoarele areale:

    • Cascada Mişina
    • Căldările Zăbalei
    • Pădurea Cenaru
    • Lacul Negru
    • Muntioru-Ursoaia
    • Şindriliţa
    • Poiana Muntioru
    • Parcul Natural Putna- Vrancea
    • Pădurea Dălhăuţi
    • Pădurea Merişor-Cotul Zătuanului
    • Pădurea Verdele
    • Reghiu-Scruntar

     

    Arii de protecţie avifaunistică din judeţul Vrancea (SPA)

    • Lunca Siretului Inferior
    • Măgura Odobesti
    • Parcul Natural Putna-Vrancea

     

    In anul 2011 au fost infiintate 4 noi situri de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 prin Ordinul Ministerului Mediului si Padurilor nr.2387/2011 :

    • SCI  ROSCI0162  Lunca Siretului Inferior, (judetul Vrancea , Braila si Galati) – propus de Institutul National de Cercetare Si Dezvoltare Delta Dunarii
    • SCI  RO6219879  Padurea Buciumeni – Homocea (judetul Vrancea si Galati) – propus de Institutul de Cercetare Si Amenajari Silvice Bucuresti
    • SCI  RO3542236 Râul Putna (judetul Vrancea) – propus de Grupul Milvus
    • SCI  Soveja ROSCI0291 (judetul Vrancea) – propus de Consiliul Local Soveja si Institutul de Cercetare Si Amenajari Silvice Bucuresti

    De asemenea , prin HG nr.871/2011 ,  a fost infiintata Aria de Protecţie Specială Avifaunistică SPA  RO1866821 Subcarpatii Vrancei (judetul Vrancea si Buzau) – propusa de catre SOR Romania .