Back

Decizia etapei de incadrare(proiect) pentru proiectul Amplasare staţie asfalt mobilă, staţie producţie emulsie bituminoasă mobilă, concasor şi staţie sortare agregate minerale fară mobile, cantar, pod – basculă mobil, containere modulare, amenajare platformă balastată, imprejmuire, branşament apă, racord canalizare, alimentare cu energie electrică - construcţii provizorii - titular - S.C. IZOTERM CONSTRUCT S.R.L.

DECIZIA  ETAPEI  DE  INCADRARE

 PROIECT

Nr. 10019 din  16.09.2019

 

   Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de  catre : S.C.  IZOTERM CONSTRUCT  S.R.L. , cu sediul social in oras Odobesti, sat Unirea, str. Libertatii, nr. 286C,  judetul Vrancea, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 10391/ 27.11.2018; în baza  Legii nr. 292/ 2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 09.05.2019  faptul că proiectul: ,, Amplasare staţie asfalt mobilă, staţie producţie emulsie bituminoasă mobilă, concasor şi staţie sortare agregate minerale fară  mobile, cantar, pod – basculă mobil, containere modulare, amenajare platformă balastată, imprejmuire, branşament apă, racord canalizare, alimentare cu energie electrică  - construcţii provizorii  ”, propus a fi realizat în extravilanul oraşului Odobeşti; T. 36, P. 585,  judeţul Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii impactului asupra mediului sunt următoarele:

 

a) - proiectul intră sub incidenţa Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, fiind încadrat în anexa nr. 2,  pct-ul– 10 , lit. a

 

b)Caracteristicile proiectului :   

   b1) dimensiunea si conceptia intregului proiect :

                       Proiectul presupune  constructia unei platforme balastate, cu caracter temporar, pentru amplasarea unei statii de preparare mixturi asfaltice, mobila , precum si a altor utilaje anexe precum : concasor si statie sortare agregate , cantar pod-bascula mobil , containere modulare .  Accesul auto si pietonal pe amplasament se va face prin partea nord-vestica, din strada Eroilor .              

Pentru a se crea conditiile adecvate activitatilor ce se vor desfasura in viitor, s-au propus realizarea urmatoarelor lucrari :

- extinderea retelei de apa existente pana la amplasament pentru asigurarea necesarului de functionare .

- amenajarea de grupuri sanitare, dimensionate conform normativelor in vigoare;

- introducerea apei curente in grupurile sanitare, de la reteaua de apa ce urmeaza a fi extinsa .

- montarea unui bazin vidanjabil subteran pe amplasament pentru indepartarea apelor menajere .

 - racordarea la reteaua de gaze existenta in zona .

 - racordarea la reteaua electrica din zona

- realizarea fundatiei si plarformei betonate;

- amplasarea statiei de mixturi afaltice  mobile;

- amplasarea statiei de sortare agregate minerale;

- amplasarea silozurilor de sort, a containerului mobil si, a cantarului auto;

- realizarea caii de acces auto si pietonal ;

- amplasarea bazinului si a transformatorului;

- realizarea imprejmuirii perimetrale.

  

               Proiectul presupune  constructia unei platforme balastate, cu caracter temporar, pentru amplasarea unei statii de preparare mixturi asfaltice, mobila , precum si a altor utilaje anexe precum : concasor si statie sortare agregate , cantar pod-bascula mobil , containere modulare .  Accesul auto si pietonal pe amplasament se va face prin partea nord-vestica, din strada Eroilor .

 Profilul activităţii (ramura): Producție emulsie bituminoasă mobilă, comercializarea produselor de balastieră și activități de servicii anexe pentru aceste tipuri de servicii. 

Platforma balastata se va realiza pe o suprafata de 9149 mp . Construcţia se incadreaza in categoria D, respectiv clasa IV de importanta redusa, aceasta avand un caracter temporar .      

Accesul auto si pietonal pe parcelă se va realiza prin partea de N-V a acesteia, din drumul existent - Strada Eroilor , prin dispunerea unor elemente prefabricate de tip P , peste canalul existent la limita proprietatii .

Structura de rezistenta - Infrastructura  - Platforma va fi realizata din doua straturi de 15 cm de balast compactat, dupa inlaturarea stratului vegetal .

Caracteristicile construcţiei propuse: - funcţiunea – spatiu depozitare;   dimensiuni maxime la teren = 75 x 121 m; Aria terenului  = aria construita = aria desfasurata :   At = 9149 mp.

 

Calea de acces ce urneaza a fi construita, va fi realizata din cadre armate prefabricate,  de tip P , avand caracteristicile prezentate fisa tehnica atasata .        

Cadrele, in numar de 12, vor fi dispuse pe directia transversala a canalului, urmand a fi asezate pe doua grinzi de fundare, dispuse longitudinal .

 

Grinzile de fundare vor fi realizate din doua elemente , respectiv :  (1) - element de umplutura din beton simplu, clasa C8/10, necesar pentru ridicarea fundatiei la nivelul impus;  (2) - element de rezistenta, din beton armat, clasa C25/30, respectiv armaturi BST500 .

Materiale folosite -  Platforma va fi realizata din piatra de râu, fundatia elementelor prefabricate urmand a fi realizata din beton simplu clasa C8/10 , beton armat clasasa C25/30 , respectiv armaturi BST500 .

Imprejmuirea se va face respectand limitele proprietatilor invecinate, din plasa de sarma si spaleri .

 

Pe amplasament se vor amenaja urmatoarele:

STATIE MIXTURI ASTFALTICE  MOBILA, “EASY BATCH”

STATIE DE SORTARE  

STATIE DE CONCASARE

CONTAINERE  MODULARE

CANTAR AUTO

SILOZURI SORT

TRANSFORMATOR

BAZIN VIDANJABIL

 

 

  1. Descriere Statia  de asfalt – capacitate max. 90 t/h

Statia a fost proiectata pentru o productie de asfalt cu urmatoarele conditii standard:

 Productie orara max. 90t/h; Capacitatea malaxorului = 1200 Kg;  Timp de malaxare – 36 sec.;   Numar malaxari orare    = 100

Din punct de vedere functional, statia de asfalt EASY BATCH are ca obiective:

  • stocarea materialelor inerte (nisip, agregate de diverse dimensiuni, etc) extrase din balastiere in predozatoarele speciale dupa ce au fost selectionate in functie de granulometrie .
  • transferul materialelor inerte selectionate de la predozatoare la un malaxor .In timpul acestei faze suporta procesul de cantarire si un tratament de uscare/incalzire .
  • prelevarea, cantarirea si trimiterea fillerului la malaxor.
  • prelevarea, cantarirea si trimiterea bitumului la malaxor.
  • producerea conglomeratului bituminos si transferarea lui in silozul produsului pentru urmatoarea distributie si folosire.

Statia de asfalt este formata din: predozatoare;

trei linii distincte principale de alimentare (agregate, filler, bitum); un turn pentru selectionarea directa;

 un sistem de cantarire, transfer si malaxare a componentelor; sisteme de accesorii necesare pentru functionarea procesului productiv. Sistemele de accesorii constituite din: o centrala de incalzire

un sistem de producere a aerului comprimat pentru alimentarea organelor de tip pneumatic.

 

  1.  Descriere statie de sortare-spalare cu o capacitate de 60 t/h

Staţia de sortare-spalare agregate cu ciur vibrator este un ansamblu de utilaje, care serveste la sortarea de agregate prin prelucrarea balastului de rau, sau sortarea si spălarea balastului obţinut prin decopertare.

Staţia spală, sortează si depozitează agregatele sortate in halde. Capacitatea redusa, o recomanda a fi folosita in exploatarea zăcămintelor mici unde este rentabila montarea de instalaţii de mare capacitate. Amplasarea staţiei este făcuta pe un teren nivelat unde sunt turnate fundaţiile pentru stâlpii benzilor, stelajul ciurului vibrator, suportul clasorului si al buncărului de alimentare.

Materia finita se realizează in staţia complexa de sortare-spalare, cu o capacitate de 60.000 mc/an agregate sortate, care este compusa din:

-Buncăr metalic cu inchizator-alimentator cu o capacitate de incarcare de 18 mc, care realizează alimentare si dozarea (incarcarea) balastului pe banda de alimentare, in funcţie de necesitaţi, acţionat de un motor vibrator de 2,2 kw. Dozarea balastului pe banda de alimentare se realizează cu ajutorul inchizatorului de buncăr acţionat manual.

-banda de alimentare transportoare, este continua din cauciuc cu inserţii textile, lipit prin vulcanizare sau fixat cu cleme de banda, având o lungime de 15 m si o latime de 60 cm, prevăzuta cu role de ghidaj Punerea in miscare se realizează cu ajutorul tamburului de acţionare si a tamburului de intindere montate la capetele acestuia, alimentate de un electromotor de 5,5 kw. Inclinatia minima a benzii este de 0°, iar cea maxima de 25°. Rolul acestei benzi este de a transporta balastul de la buncăr la ciurul vibrator de 7,5 mp/4 niv.

-instalaţia de spălare, consta dintr-o conducta de alimentare cu apa tehnologica, care se opreste deasupra sitelor ciurului, fiind racordata la instalata propriu-zisa de stropire ( sistem de tevi cu duze), debitul de apa reglandu-se cu ajutorul unui robinet montat pe coloana de alimentare cu apa a staţiei de sortare-spalare.

-dur vibrator de 7,5 mp, echipat cu un electromotor de 22 kw, pentru sortarea agregatelor minerale pe dimensiuni, realizează sortarea balastului in cele 4 sorturi + refuzul de ciur, in funcţie de sitele montate.

-ciur vibrator de 3 mp, echipat cu un electromotor de 5,5 kw, pentru sortarea agregatelor minerale pe dimensiuni, realizează sortarea balastului 16-25 mm + refuzul de ciur, in fuctie de sitele montate.

-roata desecatoare cu snec recuperator cu support de sprijin si platform de acces, este utilajul care preia hidromasa colectata sub ultima sita a ciurului vibrator, prin pâlnia colectoare

- banda transportoare pentru nisip, de la roata desecatoare la padocul pentru sortimentul nisip

-4 padocuri pentru depozitare sorturi si refuz de ciur (12x4 m)

-depozit tampon de agregate minerale brute, situate in imedia:a vecinătate a staţiei

-conducta de evacuare metalica a apei tehnologice uzate in bazinul de decantare cu L=10 m si Ø 50mm.

- bazin de decantare cu volumul total V=350 mc, pentru epurarea mecanica prin decantare a apei utilizate la spalarea agregatelor minerale, dupa decantare apele preepurare sunt evacuate in bazinul vidanjabil printr-o conducta din OL cu D=300 mm si L=30 m, pe acest traseu având montat un rezervor cilindric din otel-inox cu V=2 mc, având rol de decantor suplimentar.

Pentru realizarea produsului finit, balastul brut extras din plaja situata in albia minora a râului Siret, se transporta pe platforma staţiei, care va intra in procesul de sortare-spalare prin alimentarea buncărului.

Materia prima este preluata de benzile transportoare acţionate de electromotoare de 5,5 kw, materialul granulat este transportat la ciururile vibratoare unde are loc spălarea si sortarea acestuia in funcţie de dimensiunile propuse in planul de producţie (0-4 mm; 4-8 mm; 16- 25 mm; >25mm).

Sorturile 0-4 mm si 4-8 mm, sunt preluate in băile de recuperare cu snecuri, respectiv cu roata desecatoare, iar celelaite sorturi prin jgheburi, suni preluate de benzi transportoare identificate special cu denumirea produsului finit spre padocuri, încărcarea materialului finit catra clienţi se realizează cu un încărcător frontal Hanomag, din dotare.

Refuzul de ciur este alimentat in concasorul cu falci tip GR6 aflat in apropierea staţiei, materialul rezultat intrând din nou in procesul de sortare-spalare.

Alimentarea cu energia electrica pentru functionarea statiei se realizeaza din reteaua Electrica SA.

 

  3). Descrierea statiei de concasare cu spalare cu o capacitate de 50 tone/h

Statia de concasare agregate cu ciur vibrator este un ansamblu de utilaje, care serveste la concasarea de agregate prin prelucrarea balastului de rau.

Statia concaseaza agregatele brute extrase din albia raului.

Amplasarea statiei este facuta pe un teren nivelat unde sunt turnate fundatiile pentru stalpii benzilor, stelajul ciurului vibrator, suportul clasorului si al buncarului de alimentare.

Materia finita se realizeaza in statia de concasare, cu o capacitate bruta de 3500 m³/luna agregate                         (42 000 m³/an), care  este compusa din:

- buncar de alimentare compus din elemente prinse cu suruburi si nervaturi.

- alimentator vibrant compus dintr-un canal vibrant cu blindaje anti-uzura intreschimbabile, cu regulator de capacitate, brate de sustinere pe silent-block, grup vibrant compus din arbore excentric, system biela-manivela, motor electric, curele, roti de transmisie si carter de protectie.

- benzi transportoare - covor din cauciuc antiabraziv, 2 insertii 4+2, structura din profil patrat electrosudat cu traverse prinse prin insurubare, cu unirea celor doua elemente alaturate. Role de transport serie mediu-grele, diam. 76, role de retur si rola cu functie de curatire din otel. Razuitor pentru curatarea covorului din cauciuc sub forma de cruce cu sistem de presare ROSTA. Conexiuni electrice in punctele de incarcare, grup de comanda cu reductor pendular, transmisie cu curele si motor electric cu 4 poli. Tensionarea covorului se realizeaza cu buloane. Sisteme de protectie anti-accidente actionate de rola. Gura de descarcare pentru banda. Inaltatoare laterale pentru material.

 - ciur vibrant pantru spalare.

Numar site: 3. Tip oscilatie: libera cu mase excentrice si sistem de autofranare.

 

    Racordarea la reţelele utilitare existente în zonă

1. Alimentarea cu apă : Alimentarea cu apă a clădirii se face de la rețeaua publică ce urmeaza sa fie extinsa pana la amplasament . Alimentarea cu apa rece se va realiza dupa prelungirea reţelei stradale, cu o conducta PEHD, prin  intermediul unui cămin de măsura (CM). Apa calda menajera  se va prepara local, cu boilere electrice.

2. Evacuarea apelor uzate : Evacuarea apelor uzate se va face bazinul vidanjabil subteran ce urmeaza a fi instalat pe amplasament .

Reteua exterioara de canalizare se va realiza cu conducte din polietilena îmbinata cu mufe etanşate cu garnituri de cauciuc, racordata FSV.    La realizarea reţelelor exterioare, la intersecţii, conductele de apa rece se vor monta deasupra conductelor de canalizare la cel puţin 10 cm, păstrându-se  adâncimea minima de îngheţ de 90 cm, măsurata de la generatoarea  superioara la cota terenului sistematizat.

Apele meteorice – considerate potential curate vor fi preluate prin santuri perimetrale incintei si evacuate in ravenele limitrofe obiectivului.

3. Alimentarea cu gaz si energie electrica : Alimentarea cu energie electrică, respectiv gaz se va face de la retelele deja existente in vecinatatea amplasamentului .

Alimentare cu energie electrica se va realiza de la un tablou electric adaptat racordat la rândul lui reţeaua stradala aeriana de joasa tensiune, prin intermediul unei firide de branşament ce urmeaza a fi montata.

Căi de acces - Accesul auto si pietonal pe amplasament se va face prin partea nord – vestica, din drumul comunal existent (str. Eroilor), prin dispunerea unor elemente prefabricate de tip P , peste canalul existent la limita proprietatii .

Organizarea de santier : Organizarea de santier se realizeaza in incinta proprietate a beneficiarului.

Terenul şi porţile de acces în perimetrul de lucru permit accesul vehiculelor de intervenţii, cu acces cel putin pentru două faţade ale instalatiilor. Căile de acces la amplasament se vor marca şi precizia cu indicatoare vizibile.

  Lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuția investiției  - La terminarea activităților specifice unei stații de mixturi asfaltice, titularul de proiect va pune în practică o serie de activități astfel încât să readucă amplasamentul la starea inițială și cât mai aproape de caracteristicile și specificitățile zonei în care se află.

b2) Cumularea cu alte proiecte existente si/sau aprobate::  nu este cazul

b3) Utilizarea resurselor naturale, in special a solului, a terenurilor, a apei si a biodiversitatii:  Resursele naturale folosite in desfasurarea activitatii sunt  reprezentate de agregatele minerale şi a sorturilor specifice pentru preparerea mixturilor asfaltice conform reţetelor în procesul tehnologic. Staţia de preparare mixturi asfaltice nu va consuma apa în procesul tehnologic. Alimentarea cu energie electircă se face dintr-un  punct de transformare propriu.

 

b4) Cantitatea si tipurile de deseuri generate/gestionate: Din activitatea lucrărilor de amplasare stație mixturi asfaltice vor rezulta următoarele tipuri de deşeuri: deşeuri  menajere generate pe amplasament de personalul care exploatează utilajele  (20 03 01);  deşeuri de ambalaje (20 01 01 - 20 01 39).  Din activitatea desfasurata rezulta următoarele tipuri de deşeuri:deseuri municipale amestecate – cod 20 03 01-  se vor depozita in pubele preluate periodic de operator autorizat ; deseuri metalice (piese uzate)- cod 160107- colectate in recipiente metalice si valorificate prin societati autorizate;  Uleiuri uzate – cod 130204* si cod 130208*- raman la unitatile de service care efectueaza intretinerea utilajelor; Filtre ulei – cod 160107*-  ramin la unitatile de service care efectueaza intretinerea; Acumulatori uzati - 160601 – predate furnizorului de acumulatori ; Anvelope uzate – cod 160103 – cca 6 buc/an – stocate temporar conform prevederilor legale- valorificate periodic prin firme autorizate ; Deseuri din beton si namoluri cu beton- cod 101314-  colectate anual din bazinul de decantare  (sau ori de cate ori se  curata bazinul de decantare) si valorificate ca material de umplutura in constructii.

b5) Poluarea si alte efecte negative: pot apărea emisii pe perioada realizarii investitiei.

 

b6) Riscurile de accidente majore si/sau dezastre relevante pentru proiectul in cauza, inclusiv cele cauzate de schimbarile climatice, conform informatiilor stiintifice: titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

 

b7) Riscurile pentru sanatatea umana - nu este cazul; lucrarile prevazute in proiect vor fi realizate in incinta amplasamentului apartinand beneficiarului IZOTERM CONSTRUCT  SRL, iar functionarea utilajelor in vederea realizarii lucrarilor  propuse va fi intermitenta.

 

 

c) Amplasarea proiectelor :

c1) Utilizarea actuala si aprobata a terenurilor :  Terenul unde se propune amplasarea statiei de asfalt are o suprafata de 9149 mp mp este situat in extravilanul orasului Odobesti, T. 36, P. 585, nr. cad 56741; folosinta actuala: teren arabil,  accesul fiind asigurat  din drumul comunal existent.

 

 c2) Bogatia, disponibilitatea, calitatea si capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale (inclusiv solul, terenurile, apa si biodiversitatea) din zona si din subteranul acesteia : nu este cazul.

 

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului natural, acordandu-se o atentie speciala urmatoarelor zone:

       a) zonele umede: nu este cazul,

       b) zonele costiere: nu este cazul,

       c) zonele montane si împădurite: nu este cazul,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale: nu este cazul,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare, cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate: nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică : perimetrul analizat nu se afla in interiorul nici unei arii naturale protejate.

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite :            

       nu este cazul;

       h) ariile dens populate : terenul este situat in extravilanul orasului Odobesti.

       i) peisaje cu semnificaţie istorica, culturala si arheologica : nu este cazul .

 

 d) Tipurile si caracteristicile impactului potenţial :

d1) Importanta si extinderea spatiala a impactului: impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va  schimba functiunea zonelor invecinate.

d2) Natura impactului: direct si temporar, in perioada de realizare a lucrarilor.

d3) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul, proiectul nu intra sub incidenta Conventiei   privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier, adoptata la Espoo la  25.02.1991 ratificata prin Legea nr. 22/2001.

d4) Intensitatea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului  impactul asupra  factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protecţia  factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in memoriul de prezentare) ,

      d5) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului,

      d6) Debutul, durata, frecventa si reversibilitatea preconizate ale impactului : impactul lucrarilor

      asupra factorilor de mediu va debuta odata cu inceperea executiei lucrarilor, in perioada de executie  a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil .

     d7) Cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente si/sau aprobate: nu este cazul

     d8) Posibilitatea de reducere efectiva a impactului: prin aplicarea conditiilor de realizare a proiectului mentionate la punctul III.

 

 

III. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare si a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr. 220 / 02.07.2019 emis de Primaria orasului Odobesti, cat si a celorlalte avize mentionate in cadrul acestuia a Notificarii Nr. 6409 / 27.08.2019 emisa de Directia de Sanatate Publica Vrancea; a Avizului de specialitate Nr. 240 / 30.07.2019 emis de A.N.I.F. – Filiala Teritoriala Vranceaa punctului de vedere emis de Consiliul Judetean Vrancea si inregistrat la sediul APM cu numarul : 9789 / 10.09.2019; a adresei nr. 3727 / 07.08.2019 emisa de A.B.A.Siret – SGA Vrancea; a adresei nr. 923310 / 09.08.2019 emisa de I.S.U. „Anghel Saligny” al judetului Vrancea; al adresei nr. 1970 / 30.08.2019 emisa de Directia Judeteana pentru Cultura Vrancea; al punctului de vedere  Nr. 8261 / 29.08.2019 emis de Garda Forestiera Focsani,

- Instruirea personalului in vederea prevenirii riscurilor tehnologice , a evacuarilor accidentale de poluanti in mediu, a evitarii producerii de zgomot peste limitele admise si a depozitarii necontrolate de deseuri de orice fel.

- Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate  masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane si de suprafaţa.

- Prezentul act nu exonereaza titularul de proiect de obligatia obtinerii avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

- Constructorul si beneficiarul răspunde de realizarea corecta a lucrărilor propuse, aferente construcţiilor prezentate in Memoriul Tehnic.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii, de gospodărire a apelor si de protectia mediului in vigoare.

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

      prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările.

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse (deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, desuri specifice rezultate din lucrarile de constructie, etc.) si refacerea cadrului natural.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri autorizata, numai in baza avizului Primăriei municipiului Focsani; transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice,

hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate/stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate  temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.
  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului  autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.
  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor, astfel toate  utilajele vor fi verificate periodic;
  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării  poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.
  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor  transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.
  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora.

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-   Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.20 alin. (3) din Legea nr. 292 / 2018.

-  Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

-  La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

 

          Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar în situaţia în care intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifică condiţiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul proiectului are obligaţia de a notifica autoritatea competentă emitentă.

 

          Prevederile prezentului act se pot revizui in conditiile specificate in art. 41 din Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, in cazul in care se constata aparitia unor elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii etapa de incadrare.

 

         In aces sens, pana la adoptarea unei decizii de catre autoritatea competenta , este interzisa desfasurarea oricarei activitati sau realizarea proiectului, care ar rezulta in urma modificarilor care fac obiectul notificarii ( potrivit art.16, alin 5 din OUG nr. 195/2005, privind protectia mediului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare).

 

 

          Orice persoană care face parte din publicul interesat şi care se consideră vătămată într-un

drept al său ori într-un interes legitim se poate adresa instanţei de contencios administrativ

competente pentru a ataca, din punct de vedere procedural sau substanţial, actele, deciziile ori omisiunile autorităţii publice competente care fac obiectul participării publicului, inclusive aprobarea de dezvoltare, potrivit prevederilor Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

          Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

                    

 

 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.  57 / 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare ;
  • SR 10009 / 2017 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei.
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.