Back

Mărirea capacității sursei, automatizare, tratarea apei potabile și branșamente consumatori finali, comuna Bîrsești, județul Vrancearoiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Mărirea capacității sursei, automatizare, tratarea apei potabile și branșamente consumatori finali, comuna Bîrsești, județul Vrancea - titular - U.A.T. COMUNA BIRSESTI

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - proiect

 Din data de 17.11.2017

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de U.A.T. COMUNA BÎRSEȘTI din com. Bîrsești, jud. Vrancea, înregistrată la Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea cu nr. 10208 / 25.10.2017, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 16.11.2017, că proiectul „Mărirea capacității sursei, automatizare, tratarea apei potabile și branșamente consumatori finali, comuna Bîrsești, județul Vrancea” propus a fi realizat în com. Bîrsești, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,

punctele 13. a) și 10. l).

 

b) Caracteristicile proiectului:

Situaţia actuală - comuna Bîrsești are în componență satele Bîrsești și Topești, are un număr de 1.299 locuitori (833 în sat Bîrsești și 466 în sat Topești și dispune de un sistem de alimentare cu apă format din:

- sursa de apă - două fronturi drenante (din tuburi drenante Dn210x10mm,  lungime totală = cca 230 m), cămine colectoare din beton armat - debitul sursei (cca 3,7 l/s) nu asigură cerința de apă pentru comuna Bîrsești, Qnecesar = 7,0 l/s,

- conducta de aducțiune sursă -rezervor de înmagazinare, din PEID De 90mm, L= cca 1,4 km,

- gospodăria de apă Bîrsești – rezervor înmagazinare apă (dat în folosinţă în anul 2008, din beton armat cu V= 200 mc, suprateran, circular) - cuprinde volumele de compensare şi incendiu și este insuficient pentru nevoile actuale; cameră de vane subterană echipată cu instalații hidraulice, o instalaţie UV pentru dezinfecţia apei - nefunctională  

-rețeaua de distribuție gravitațională –conducte PEID De110÷63mm, L = cca 19 km - nu acoperă în totalitate zona populată a comunei Bîrsești;

- consumurile de apă sunt necontorizate, ceea ce conduce la consumuri mari de apă.

Proiectul propune realizarea de lucrări pentru un număr de 4 obiecte

Ob.1. Sursa de apă– mărirea capacităţii sursei de apă prin realizarea unui nou front de captare cu 4

drenuri care poate asigura diferența de debit de cca. Q= 3,5l/s;

Elementele drenului: tuburi de drenare şi transport, învelişul filtrant al tuburilor de drenare, ecrane de izolare ale pânzei captate, cămine de colectare.

Împrejmuirea frontului de captare: zona de protecţie sanitară conform HG 950/2005.

Ob.2. Conductă aducțiune apă: pentru transportul apei de la frontul de captare la gospodăria de apă, va fi din țeavă din polietilenă de înaltă densitate PIED PE100 PN10 cu diametrul De 90mm, L=700 m, se va racorda la conducta de aducțiune existentă De90mm printr-un cămin de vane.

  • Se va poza în săpătură deschisă cu respectarea adâncimii minime de îngheț de 1,00 m peste

generatoarea superioară, lăţime de 0,80 m, săpătura se va realiza 70% mecanizat şi 30% manual. Ţevile se vor poza pe un strat de nisip de 10 cm, în jurul tubului şi pe o înălţime de 20 cm se va

prevedea o umplutură de nisip, apoi umplutură din pământ sortat. Traseul conductelor va fi semnalizat cu bandă de marcaj din PVC cu inserţie metalică, aplicarea acesteia făcându-se la 50 cm peste conductă. După executarea lucrărilor propuse se vor asigura lucrări de refacere a zonei, cu respectarea structurii zonei existente afectate.

  • Pe traseul conductei de aducțiune s-a prevăzut o supratraversare de viroagă/râu cu L =16 m.

Pe toată lungimea supratraversării conducta de aducțiune din PEID De 90 mm va fi termoizolată și protejată în tub de protecție din OL Dn 300 mm.

  • Construcţii și instalații anexe pe reţeaua de aducţiune – 4 buc. cămine de golire din beton

armat hidroizolate. După montarea conductelor și a instalației hidromecanice, se va efectua testul de presiune /etanșeitate.

Ob.3. Gospodăria de apă Bîrsești  

- Reabilitare rezervor înmagazinare V=200 mc existent - pentru creşterea siguranţei în exploatare şi menţinerea rezervorului în sistemul de alimentare cu apă se propune luarea unor măsuri de reabilitare la construcţie şi la instalaţia hidraulică, conform  recomandărilor expertizei tehnice.

- amplasarea în rezervor de electrozi de nivel (care vor transmite date prin cablu la tabloul de comandă din staţia de clorinare) pentru citirea nivelurilor de apă din rezervor.

- echiparea camerei vanelor cu instalațiile hidraulice aferente rezervorului: circuit de alimentare cu apă (conductă PEID PE100 PN10 De 90 mm), circuit de distribuție a apei către consumatori (conducta de oțel inox Dn 100mm până la colectorul comun de distribuție, apoi conducta PEID PE 100 De 110mm PN 10), circuit de golire și preaplin (conductă de oțel inox Dn 100mm până la ieșirea din camera de vane, apoi conductă PEID PE 100 PN 10 De 110mm) - preaplinul și golirea rezervorului vor fi evacuate gravitațional la rigola drumului din apropiere – și instalații de ventilație (naturală în cuva rezervorului, forțată în camera de vane).

- Realizare rezervor înmagazinare V=200 mc nou din beton armat, cu D = 9,2, H liberă = 3,5 m, amplasat la aceeaşi cotă cu cel existent – se vor asigura volumele de compensare, rezerva intangibilă de incendiu şi rezerva de avarie.

- nivelele de apă din rezervor vor fi citite prin intermediul unor electrozi de nivel plasați în rezervor și transmise prin cablu la tabloul de comandă din staţia de clorinare.

- lângă rezervor - camera vanelor, subterană, în care vor fi instalațiile hidraulice aferente rezervorului (circuitele de alimentare cu apă, de distribuție, de circuitul de golire și preaplin și

instalații de ventilație) – aceleași ca și la rezervorul existent.

- Stație de clorare cu hipoclorit - cu debitmetru cu impulsuri, cu funcționare automată (dozarea soluției realizată computerizat cu ajutorul unei pompe), consum redus de energie și eficiență maximă.

- va asigura dezinfecția apei prin injecția (în căminul debitmetru intrare în conducta de aducţiune

De90mm) de hipoclorit de sodiu, care are în principal rolul de a asigura protecția antibacteriană de-a lungul rețelei de conducte până la punctul final de utilizare.

- instalația de dezinfecție apă cu hipoclorit de sodiu - compusă din: pompă dozatoare cu membrană și microprocesor, 1+1 buc.,  contor cu emițător de impulsuri 1+1 buc., rezervor stocare hipoclorit de sodiu V=100 litri 1+1 buc., analizor de clor rezidual pe circuitul de intrare/ ieșire apă din rezervor.

- stația de clorinare - tip containerizată, cu pereţi panouri tip sandwich, cu termoizolaţie, acoperiş din tablă cu termoizolaţie, se va amplasa pe o placă din beton armat, în partea aval a rezervorului. Va avea două compartimente (unul pentru echipamentele instalației și unul pentru tabloul electric și de automatizare și dulapul cu echipamente de protective) care se vor echipa cu instalații de iluminat, instalaţie de ventilare şi încălzire electrică.

- Cămine debitmetre intrare gospodărie de apă (2 buc.) - din beton armat, cu capac de acces securizat, ecipate cu debitmetre pentru contorizarea apei ce intră în gospodăria de apă de la cele două surse de apă.

- Cămin debitmetru ieșire spre consumatori - din beton armat, cu capac de acces securizat, amplasat pe conducta de distribuție spre consumatori, echipat cu debitmetru electromagnetic. Amonte de debitmetru se va monta un ștuț pentru prelevarea apei și un ștuț pentru măsurarea on-line a clorului rezidual.

- Hidrant de incendiu - suprateran, monatat pe conducta de distribuție PEID, De110 mm.

- Container administrativ – destinat depozitării echipamentelor necesare întreținerii sistemului de alimentare cu apă, realizat din pereţi panouri tip sandwich, acoperiş din tablă cu termoizolaţie, se va amplasa pe o placă din beton armat, în partea aval a rezervorului, se va echipa cu instalații de iluminat, instalaţie de ventilare şi încălzire electrică.

- Sistematizare verticală și alei incintă - alee pietonală din piatră S=180 mp și trotuar pentru circulația pietonală (1,00 m lățime) în jurul fiecărui obiect. Pe zonele neamenajate se va aduce pământ vegetal, vor fi nivelate și înierbate.

- Grup electrogen – fix, cu o putere de 25 KVA, pentru funcționarea echipamentelor din cadrul G.A. (Pi=13,6 kw) în caz de avarii la rețeaua electrică.

Ob.4. Conducta de distribuție - extinderea rețelelor de distribuție apă în localitățile Bîrsești și Topești cu 2.412 m, cu conducta din PEID PE100 De110mm și De63mm:

- Extindere rețea distribuție apă în localitatea Bîrsești - L = 1.753 m, cu 6 hidranți supraterani și 18 cămine de vane din beton armat cu başe și capace de acces, hidroizolate la interior şi exterior.

- Extindere rețea distribuție apă în localitatea Topești - L = 659 m, cu 4 hidranți supraterani și 10 cămine de vane din beton armat cu başe și capace de acces, hidroizolate la interior şi exterior.

Pe traseul rețelelor de distribuție 10 buc. subtraversări cu conducta PEID De110mm, realizate prin foraj orizontal, conducta fiind protejată într-o ţeavă de oţel Dn200mm şi lungimea egală cu cea a subtraversării, astfel

rețea Bîrsești 6 buc. subtraversărirâu = 40 m, drum comunal DC71 = 16 m, drum național DN2D = 15 m și 3 subtraversări drumuri comunale (40 m, 7 m și 9 m).

-rețea Topești 4 buc. subtraversări - 2 subtraversări drum național DN2D = 24 m si 12m și 2 subtraversări drumuri comunale (6 m și 12 m).

Săpătura se va face în şanţuri cu pereţi verticali, 70% mecanic, 30% manual. După finisarea săpăturii se va aşeza un pat de nisip de 10 cm grosime peste care se va poza conducta, spaţiul dintre colector şi pereţii laterali ai şanţului se vor umple cu nisip, iar deasupra acestuia se va dispune un strat suplimentar de nisip cu grosimea de 20 cm.

Traseul conductelor va fi semnalizat cu bandă de marcaj din PVC cu inserţie metalică, aplicarea

acesteia făcându-se la 50 cm peste conductă. Compactarea umpluturii de pământ se va face manual în proporţie de 30% şi mecanizat până la cota terenului amenajat.

După executarea tronsoanelor de apă propuse se vor asigura lucrări de refacere a zonei carosabile, sau necarosabile, cu respectarea structurii zonei existente afectate.

Ob.5. Cămine de branșament - 700 buc. branşamente de apă cu cămine de branşament echipate cu contoare de apă  dotate cu module radio, amplasate la limita fiecărei proprietăţi, în domeniul public.

Astfel, citirea contoarelor se va face prin transmiterea automată a citirilor către aparate speciale mobile care trec pe stradă, sistem ce prezintă o serie de avantaje atât pentru clienţi cât și pentru furnizorul de servicii. Căminele de branşament vor fi din material compozit, montate semiîngropat, izolate cu polistiren expandat.

__Racordarea la reţele utilitare existente în zonă - energia electrică se va asigura din reţeaua aeriană de energie electrică a comunei Bîrsești.

__ Lucrări necesare organizării de șantier

Executantul va realiza organizarea de şantier în locaţia ce va fi pusă la dispoziţie de către beneficiar. Organizarea de şantier va cuprinde lucrări de amenajare a unei platforme pe care se va realiza depozitul de materiale (nivelare, compactare teren, împrejmuire), amenajarea unei platforme pentru amplasarea unei barăci metalice necesare personalului angajat, a unei cisterne de apă potabilă şi a unui wc ecologic. Se va semnaliza prin panouri avertizoare fiecare obiect aflat în execuție.

Alimentarea cu apă va fi asigurata de catre executant prin mijloace proprii (cisterne, recipiente de stocare). Organizarea de santier va fi prevazută cu barăci cu funcțiunea grup sanitar mobil vidanjabil. Alimentarea cu energie electrică se va asigura de la un generator electric sau din reţeaua aeriană de energie electrică a comunei Bîrsești.

__Lucrările de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei

La terminarea lucrărilor suprafaţa terenului va fi readusă la starea iniţială: vor fi refăcute

pavajele, porţiunile asfaltate sau betonate, trotuarele şi zonele verzi.

b.1. mărimea proiectului: conductă aducțiune = 700 m, L totală rețea alimentare cu apă = 2412 m.

b.2. cumularea cu alte proiecte: -

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

Tipurile și cantitățile de deșeuri de orice natură rezultate - deșeuri din activitatea desfășurată în cadrul organizării de șantier, deșeuri menajere, ambalaje din hîrtie, carton, plastic, lemn, metal, sticlă, anvelope uzate, uleiuri minerale uzate, straturi de pământ și humus de suprafață.

Pentru deșeurile menajere se vor amenaja spații speciale pentru colectarea și depozitarea temporară a acestora, urmând ca ulterior să fie preluate de către societățile de profil.

Constructorul va asigura: colectarea selectivă a deşeurilor rezultate în urma lucrărilor de construcţii, depozitarea temporară corespunzătoare a fiecărui tip de deşeu rezultat (în recipient etanși, cutii metalice / PVC, butoaie metalice, efectuarea transportului deşeurilor în condiţii de siguranţă la agenţii economici specializaţi în valorificarea deşeurilor.

Deşeurile reciclabile rezultate în perioada execuţiei lucrării se vor valorifica prin unități specializate în acest sens.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

Măsuri pentru reducerea/atenuarea emisiilor de praf rezultate în timpul execuţiei construcţiei (lucrări de excavare, manipulare şi punere în operă a pamântului şi a materialelor de construcţie, de nivelare şi taluzare)

- stabilizarea prafului cu apă sau cu covor vegetal;

- controlul prin aplicare de apă / umezire la curăţirea terenului, înlăturarea reziduurilor, nivelarea, profilarea drumurilor, demolarea, umplerea depresiunilor;

- acoperirea sau umezirea materialelor în timpul transportului,

- suspendarea excavaţiilor când viteza vântului este mare;

- spălarea echipamentelor şi roţilor camioanelor care părăsesc amplasamentul.

Măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze:

- utilizarea echipamentelor diesel cu catalizator (dacă este posibil);

- înlocuirea echipamentelor ce folosesc combustibil fosil cu cele electrice (dacă este posibil);

- pe parcursul perioadelor cu nivel ridicat de poluare atmosferică, utilizarea echipamentelor grele va fi încetinită sau redusă (fezabil).

- Protecția solului și subsolului - se vor adopta soluții eficiente de eliminare a infiltrațiilor de orice fel în subteran, prin utilizarea unor materiale perfect etanșe cu durata mare de serviciu de minim 50 ani, agrementate.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate:

nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: proiectul se va realiza pe teren situat în comuna Bîrsești.

c.1. utilizarea existentă a terenului: folosinșa actuală: zonă drum de interes local, zona drum național și zonă de utilități publice; destinații admise: utilități publice, servicii și funcțiunile complementare acestora;

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: -

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: impactul este local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si nu va schimba functiunea zonelor invecinate sau activitatile ce se desfasoara in vecinatatea amplasamentului. Realizarea proiectului va contribui la imbunatatirea conditiilor de viata a populatiei de pe aria proiectului;

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul de prezentare);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investiția se va realiza cu respectarea documentației depuse la A.P.M. Vrancea, precum și a normativelor și prescripțiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislației de mediu în vigoare și a prevederilor certificatului de urbanism nr. 22/24.10.2017 emis de Primăria Comunei Bîrsești și a tuturor avizelor prevăzute în acesta (aviz de gospodărire a apelor, aviz sanitar), precum și aviz de securitate la incendiu.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate  masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane și de suprafaţă.

• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare, de protecţia muncii, de gospodărire a apelor și de protecție a mediului în vigoare.

• Constructorul si beneficiarul răspund de realizarea corecta a lucrărilor propuse, aferente 

construcţiilor prezentate in Memoriul de Prezentare.

• Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

• Organizarea de şantier se va amenaja astfel încât să asigure facilitatile de baza conform

prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, cu modificările si completările ulterioare.

• In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si utilajelor utilizate.

• Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

• Se vor respecta limitele de zgomot produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor in conformitate cu H.G. nr.1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizarii in exteriorul cladirilor.

• Activitatile generatoare de zgomot se vor desfasura numai pe durata zilei.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe, praf, zgomot si vibraţii.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic, sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si se vor pune in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Materialele fine sau prafoase (pamant, balast, nisip, deseuri de constructie prafoase ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protectie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

• La parasirea incintei santierului, rotile autovehiculelor se vor curata.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

Daca terenurile cu destinatie spatiu verde vor fi afectate accidental pe perioada de  executie a investitiei, ele vor fi aduse la stadiul de functionalitate cu refacerea spatiului verde.

• Se va urmari exploatarea corecta a retelelor de aductiune si functionarea la parametrii proiectati, astfel încât sa nu apara suprasolicitari datorate presiunilor hidrostatice ce ar putea duce la fisuri.

• In timpul realizarii proiectului in locurile de traversare pentru pietoni si /sau autovehicule se vor monta podete din prefabricate corespunzatoare.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc) si refacerea cadrului natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri conforma / autorizata .

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

Se interzic urmatoarele:

  • taierea arborilor aflati pe amplasament sau in imediata vecinatate;
  • afectarea de către lucrările de construcţie a vegetatiei forestiere si a oricarui arbore secular;
  • depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in: albiile cursurilor de apa, în vecinătatea apelor, in areale acoperite de vegetaţie sau in oricare spatii neamenajate in acest scop;
  • incinerarea deşeurilor de orice fel pe amplasament;
  • efectuarea lucrarilor de intretinere (inclusiv spalarea) si reparatii a mijloacelor de transport si a utilajelor in cadrul organizarii de santier sau la obiectivele aflate in constructie, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor efectua numai la operatori specializati autorizati;
  • depozitarea combustibililor in şantier si in zona amplasamentului proiectului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;

H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

• SR 10009 / 2017 privind acustica – limite admisibile ale nivelului de zgomot in mediul ambiant;

•Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei.

• O.U.G. nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.