Back

Proiect Acord de Mediu pentru proiectul Modernizare ferma pasari, comuna Golesti, judetul Vrancea - titular - S.C. AVIPUTNA S.R.L.

PROIECT ACORD DE MEDIU

 

Ca urmarea cererii adresate de SC AVIPUTNA SRL, cu sediul în com. Golesti, str. Victoriei, nr. 22, jud. Vrancea, înregistrată la A.P.M. Vrancea cu nr. 5429/01.06.2016, în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările şi completările ulterioare, a Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările ulterioare şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea 49/2011, după caz, se emite:

                                  

ACORD DE MEDIU

 

Pentru proiectul: ,, Modernizare ferma pasari, comuna Golesti, judetul Vrancea’’ propus a fi amplasat in com. Golesti, sat Golesti, T 9, P 48, jud. Vrancea, în scopul stabilirii condiţiilor şi a măsurilor pentru protecţia mediului care trebuie respectate pentru realizarea proiectului care prevede:

 I. Descrierea proiectului, lucrările prevăzute de proiect, inclusiv instalaţiile şi echipamentele.

I.1. Descrierea proiectului

Titularul proiectului, SC AVIPUTNA SRL, propune modernizarea fermei de păsări pe care o deține în proprietate în comuna Golești, pe un teren cu suprafața totală de 181.341,00 mp (se anexează în copie Titlul de proprietate nr. 49833/1994), compus din următoarele loturi:

  • teren localizat T 10, P 57 – aferent  Complexului 1                       S = 18.771,54 mp;
  • Lot 1 localizat  T 9, P 52 – aferent  Complexului 1                       S = 33.848, 00 mp;
  • Lot 2 -  T 9, P 49, 50 – teren viran între cele două complexe,       S = 40.474,26 mp;
  • Lot 3 -  T 9, P 48 – Complex 2                                                      S = 45.991,26 mp;
  • Lot 4 -  T 9, P 48 – Complex 2                                                      S = 7.014,00 mp;
  • Lot 5 -  T 9, P 48 – Sector FNC (Moara)                                      S = 6.464,00 mp;
  • Lot 6 – T 9, P 48 – Complex 2                                                      S = 13.639,53 mp;
  • Lot 7 – T 9, P 48 – Bazine dejecții                                                S = 9.582,41 mp;
  • Drum acces 1 între cele două complexe                                        S = 3.963,00 mp;
  • Drum acces 2 aferent Complex 2                                                   S = 1593,00 mp;

                                                                        TOTAL                          S = 181.341,00 mp

 

Vecini:

-      Nord: drum comunal, strada Victoriei;

-      Est:  proprietăți particulare şi terenuri primărie;

-      Sud: teren primărie;

-      Vest: teren primărie.

Pe amplasamentul studiat, în suprafaţă totală de 181.341 mp, se află două complexe, denumite Complexul 1 şi Complexul 2, având suprafeţele de 52.619,54 mp şi respectiv 82.691,2 mp. AVIPUTNA SRL mai dispune de un lot între cele două complexe, cu suprafaţa de 40.474,26 mp, precum şi drumuri de acces cu suprafaţă totală de 5.556 mp.

Prin  proiectul analizat se dorește modernizarea a 6 hale de păsări din Complexul 1, prin schimbarea tehnologiei de creștere în baterii cu tehnologia de creștere a păsărilor în volieră NATURA70 tip EU. Din cele 6 hale care vor fi modernizate, 3 hale vor adăposti găini ouătoare și 3 hale vor adăposti tineretul de înlocuire. Din cele trei hale de tineret, una va fi dotată cu utilaje de creștere a tineretului în volieră Natura Primus 1800 Tip EU și două hale de creștere în baterie tip UV 680 S. De asemenea, se dorește schimbarea destinației actualei hale de tineret (din Complexul 2) în hală de găini ouătoare.

            Așadar, se vor moderniza 4 hale de găini ouătoare, din care: 3 hale cu dimensiunile          (L x l x h) 111 m x 18 m x 3 m și o hală cu dimensiunile 83,7 m x 21,5 m x 4,4 m (fosta hală de tineret).

Totodată se dorește achiziția unei mașini de sortare a ouălor tip „MOBA” cu capacitatea de 45000 ouă/h, plus încă 2 linii de ambalare suplimentare (ce vor fi atașate la mașina existentă în cadrul exploatației M25160 și constând din bloc complet de 2 linii ambalare inclusiv inchidere caserole) alături de 2 dispozitive de vacuum pentru ridicare 30 ouă (inclusiv furtun și pompă vacuum).

De asemenea, având în vedere cantitatea mare de dejecții care rezultă din creșterea și exploatarea păsărilor, titularul propune implementarea tehnologiei Hosoya de prelucrare a dejecțiilor. Tehnologia propusă are un rol deosebit în reducerea cheltuielilor foarte înalte aferente managementului gunoiului de grajd folosite până în prezent. Totodată, asigură benficiarului investiției venituri semnificative prin vânzarea îngrășământului BioOrganic natur sub formă granulată, devenind astfel un factor economic foarte important în creșterea intensivă a animalelor, maximalizând profitul acestor unități de producție. Funcționarea sistemului Hosoya se bazează pe fermentația și uscarea curată a gunoiului de grajd. Linia tehnologică este rezultatul experimentelor îndelungate, de peste 25 de ani, folosind tehnici noi, cu un grad de automatizare maximă.

Tehnologia constă în două faze de fermentare aerobă silită și o fază de uscare activă, după care urmează ambalarea produsului. Ca urmare a trecerii gunoiului de grajd crud prin cele trei faze tehnologice, din materialul cu conținut de materie uscată de 25 – 30 % devine un îngrășământ BioOrganic natur cu conținut de materie uscată de 85% și cu conținut ridicat de elemente organice. Atașat acestei secțiuni va fi prevăzută și o stație de însăcuire în saci de capacitate mare, în big-baguri.

Suprafața construită propusă spre modernizare/schimbare destinație, este de 13.640 mp (conform Certificatului de Urbanism nr. 75/26.04.2016), constituită din:

 

Ferma tineret:

Vestiar/filtru = 74.40 mp;

Magazie metalică = 360.00 mp;

Hală păsări H12 (propusă spre modernizare) = 1210.10 mp;

Hale păsări H10 + H11 (propuse spre modernizare) = 4354.80 mp;

 

Ferma găini ouătoare 1:

Hala găini ouătoare  H6 (propusă pentru schimbare destinație) = 1864.80 mp;

 

Ferma găini ouătoare 2:

Post TRAFO = 134.40 mp;

Generator electric = 48.90 mp;

Magazie = 237.00 mp;

Vestiar/filtru = 280.00 mp;

Rezervor apă = 50.00 mp;

Cântar = 40.00 mp;

Hale păsări H7, H8 și H9 (propuse spre modernizare) = 6532.20 mp.

 

Hală depozitare ouă (clădire propusă – construcție nouă) = 900 mp.

 

Hală depozitare și tratare primară a gunoiului de pasăre C1´ (propusă pentru schimbare destinație) = 4320 mp.

 

Coordonatele geografice ale amplasamentului în sistem GPS (WGS84) sunt:

Latitudine:       45°39'16.73" N

Longitudine:    27°10'39.08" E

Coordonatele Stereo 70 ale fermei AVIPUTNA SRL, măsurate în centrul amplasamentului sunt următoarele:

X: 669666.45 m

Y: 463870.77 m

Coordonatele geografice ale amplasamentului, măsurate în centrul acestuia, în format GMS (Grade:Minute:Secunde) sunt:

            Latitudine     45039’15,07” N

            Longitudine  27010’40,96” E

 

Centralizarea obiectivelor propuse în proiect, precum și capacitatea totală a fermei după implementarea proiectului, sunt prezentate sumar în tabelul de mai jos

 

 

Descriere obiectiv

Destinație anterioară

 

Dimensiuni (mp)

 

Nr. locuri

(capete)

 

Hală găini ouătoare (H6)

Hală tineret – 70.000 locuri

(C14´)

83,7 x 21,5

27.661

Trei hale găini ouătoare (H7, H8, H9)

În conservare

111 x 18

3 x 30.200 = 90.600

Două hale tineret (H10, H11) (În H 11 se mută utilajele/echipamentele din H6)

În conservare

114 x 18

2 x 96.120 = 192.240

Hală tineret (H12)

În conservare

60 x 18

52.272

TOTAL

118.261 locuri găini ouătoare și

244.512 locuri tineret

Hală depozitare ouă

Construcție nouă 

18 x 50

-

Hală depozitare și tratare primară a gunoiului de pasăre

Hală depozitare utilaje 

 

4320 mp

 

-

            Celelalte clădiri din ferma aflată în funcțiune își vor păstra destinația actuală: H1 – H5 = hale găini ouătoare cu 32.400 locuri x 5 hale = 162.000 locuri.

            Capacitatea totală a fermei, după implementarea proiectului:

            9 hale (H1 – H9) cu 280.261 locuri găini ouătoare;

            3 hale (H10 – H12) cu 244.512 locuri tineret de înlocuire.

Singura construcție nouă propusă prin proiectul analizat este hala de depozitare ouă (18m x 50m), cu suprafața construită de 900 mp. Aceasta va fi o clădire pe fundație din beton armat, cu pereți și acoperiș tip sandwich și tâmplărie metalică.

Pentru aducerea halelor H7 – H12 la standardele necesare noii funcţiuni se vor realiza următoarele tipuri de lucrări:

  • îndepărtarea instalaţiilor şi compartimentărilor din ţeavă existente în hale;
  • îndepărtarea pardoselilor existente (grătare din beton);
  • curăţarea şi dezinfectarea alveolelor rămase între grinzile de fundare;
  • îndepărtarea tencuielilor interioare şi exterioare existente;
  • desfacerea ferestrelor existente şi montarea ferestrelor prevăzute pentru asigurarea sistemului de ventilaţie;
  • realizarea de umpluturi cu pământ şi a unui strat pentru ruperea capilarităţii din pietriş, în vederea aducerii pardoselilor la cotă;
  • turnarea unei pardoseli din beton armat, la o cotă peste nivelul grinzilor de fundaţii;
  • refacerea tencuielilor interioare în totalitate şi a finisajelor interioare cu zugrăveli simple de var;
  • revizuirea acoperişului şi a învelitorii din plăci ondulate din azbociment, termoizolate cu vată minerală;
  • realizarea unor trotuare de protecţie perimetral clădirilor.

De asemenea, se vor executa lucrările necesare astfel încât hala C1´ (propusă pentru schimbare destinație) să îndeplinească funcțiunile necesare implementării tehnologiei Hosoya de prelucrare a dejecțiilor.

 

 Descrierea etapei de funcționare

 

Prin investiția propusă se aplică o tehnologie modernă, în conformitate cu standardele din Uniunea Europeană şi care corespunde cerinţelor legislative sanitar – veterinare, sanitare şi de protecţia mediului în vigoare, în domeniul creşterii și exploatării pentru ouă a găinilor ouătoare.

AVIPUTNA SRL desfășoară în cadrul amplasamentului denumit „Fermă de găini ouătoare” activitatea de creștere și exploatare pentru ouă a găinilor ouătoare, folosind tehnologia de creștere alternativă în voliere.

În urma realizării modernizării, ferma de păsări va fi dotată cu utilaje moderne ce vor asigura hrănirea, adăparea, şi microclimatul necesar creşterii și exploatării pentru ouă a găinilor ouătoare. Ele formează un flux continuu, care începe cu dezinfectarea halelor în care vor fi crescute găinile ouătoare și tineretul de înlocuire, se asigura depozitarea furajelor în buncăre, hrănirea automată, microclimatul necesar în orice anotimp şi se încheie cu eliminarea patului epuizat şi a dejecţiilor şi transportul lor la platforma de depozitare temporară. Dejecțiile rezultate în urma activității fermei vor fi prelucrate în hala de depozitare și tratare primară a gunoiului de grajd C1ʹ, rezultând un îngrășământ natural.

În mod concret se urmăreşte implementarea tehnologiei Hosoya de prelucrare a dejecțiilor. În Japonia firma Hosoya a colectat ani de zile experiențele din fermele proprii de creștere, urmând ca după o perioadă de dezvoltare de peste 25 de ani să reușească construirea unui flux tehnologic care să facă față, din punct de vedere tehnic, cerințelor de sustenabilitate a mediului. Totodată, prin valorificarea produsului final, acesta devine un factor economic important de venituri, creat dintr-o materie primă, a cărei îndepărtări a însemnat până în prezent, cheltuieli considerente unităților de creștere intensivă a animalelor.

Baza sistemului Hosoya este un proces de fermentare aerobă curată – contrar cu sistemele cunoscute și folosite în prezent cu uscare prin aer sau proceduri de compostare.

În doi pași se poate obține din dejecție proaspătă cu cca. 25% materie uscată, un produs valoros, granulat, cu 80 -85 % materie uscată și cu o cantitate mare de elemente organice.

Acest produs final, după un proces de fermentare de cca. 3 săptămâni se poate vinde ca îngrășământ BioOrganic natural, vrac sau ambalat.

            Ingenioasa tehnologie Hosoya de gestionare durabilă a gunoiului de grajd asigură condiţii optime pentru prelucrarea gunoiului de grajd avicol. Prin procesul de fermentare aerobă silită a gunoiului de grajd şi prin introducerea unor tehnici noi de filtrare a aerului, precum şi reducerea treptată a temperaturii (70°C) create de fermentaţia silită a biomasei prelucrate, prin rotire non stop şi fragmentarea produselor până la formarea granulelor, face ca această tehnologie să fie una din cele mai acceptate şi apreciate pe piaţa mondială de specialitate.

Sistemul functionează automat non stop, asigurat de centrul de comandă, care asigură punerea în funcţiune a benzilor transportoare şi a elevatoarelor în spirala la momentul oportun.

Hala în care se instalează linia tehnologică propriu zisă este construită în aşa fel încât, printr-un sistem deodorizant de filtrare şi aerisire directionată, mirosul neplăcut al gunoiului de grajd să piardă din intensitate în aşa măsură încât instalaţia să poată funcţiona şi în apropierea zonelor locuite.

Alimentarea vanei de compostare se realizează prin racordare directă a benzilor trasportoare de gunoi de grajd avicol al unităţii de producţie iar în lipsa acesteia se poate alimenta cu ajutorul încărcătoarelor frontale tradiţionale.

Utilajul de ambalare a îngrăşământului are o capacitate maximă de 10 to/zi şi este automat până la faza de stivuire a sacilor. Pentru coordonarea stivuirii şi pregătirea pentru depozitare a îngrăşământului natural ambalat sunt necesari doi angajaţi.

Tehnologia Hosoya constă din două faze de fermentare aerobă silită şi o fază de uscare activă, după care urmează ambalarea produsului în vederea depozitării. Ca urmare a trecerii gunoiului crud prin cele trei faze tehnologice, din materialul cu conţinut de materie uscată de 25-30%, devine un îngrăşământ natural cu un conţinut mai mare de materie uscată de 85% şi cu un conţinut ridicat de elemente organice.

Linia tehnologică functionează automat în regim non stop. Pentru  supravegherea funcţionării  pentru coordonarea sarcinilor logistice se prevede angajarea a 4 persoane (1 calificat, 3 necalificati).

În urma implementării tehnologiei Hosoya de prelucrare a dejecțiilor se estimează o producție de îngrășământ natural de cca. 10 000 tone/an. 

Activitatea se desfășoară în prezent în șase hale cu suprafața totală construită de 11222,3 mp, din care cinci hale sunt destinate creșterii găinilor ouătoare (5 hale x 32400 locuri găini ouătoare/hală = 162000 locuri găini ouătoare pe serie), iar o hală este destinată creșterii tineretului pentru înlocuire (1 hală x 70000 locuri/hală).

Prin proiectul analizat se dorește modernizarea a șase hale de păsări, din care 3 vor fi destinate creșterii găinilor ouătoare (H7, H8 și H9 cu 118261 locuri găini ouătoare), iar 3 vor fi destinate creșterii tineretului de înlocuire (H10, H11 și H12 cu 244512 locuri tineret de înlocuire).

            Capacitatea totală a fermei (Ferma 1 + Ferma 2), după implementarea proiectului:

            9 hale (H1 – H9)  cu 280.261 locuri găini ouătoare;

            3 hale (H10 – H12) cu 244.512 locuri tineret de înlocuire.

Evacuarea dejecțiilor rezultate în urma creșterii păsărilor din cadrul fermei se face de două ori pe săptămână, iar dejecțiile solide sunt colectate la capătul fiecărei hale cu ajutorul unor benzi din polipropilenă.

După depopulare, halele intră în perioada de vid sanitar, în care are loc curățirea, spălarea și igienizarea acestora.

Transportul ouălor de la halele de găini ouătoare până la camera de sortare se face cu un sistem automat de colectare a ouălor, prevăzut cu bandă transportoare de 500 mm lățime.

De la halele de găini ouătoare, prin banda colectoare, ouăle ajung mai întâi în cele două mașini de sortat/inscripționat și ambalat ouă, complet automatizate (tip MOBA), apoi în depozitul de ouă, în care se asigură o temperatură de 180C (cu ajutorul aparatelor de aer condiționat), de unde se face livrarea.

            Ferma va funcționa conform fluxului tehnologic descris în detaliu în capitolul 2 al lucrării.

 

. TEHNOLOGIA  DE CREŞTERE A TINERETULUI DE ÎNLOCUIRE

A.1. Perioada de start în baterii

            Această fază se consideră de la populare până la rărirea puicuţelor (23 -24 zile), concomitent cu cea de a doua vaccinare antipestoasă a pui­cuţelor.

            În această fază, puicuţele au nevoie de o îngrijire foarte bună şi de o supraveghere continuă. Scăpată din mână în această perioadă, seria de puicuţe este compromisă.

            A.2. Perioada de rărire, până la vârsta de opt săptămâni

            Rărirea puicuţelor din două nivele în patru nivele de baterie se face concomitent cu cea de a doua vaccinare antipseudopestoasă a puicu­ţelor; făcând concomitent aceste două acţiuni, se realizează doar o manipulare a puicuţelor, deci o singură stresare.

            Cu această ocazie, jumătate din puicuţele existente în nivelul 2 al bateriei se mută manual în nivelul 1 al bateriei, iar jumătate din puicuţele nivelului 3 se mută în nivelul 4.

            La creșterea în voliere, la vârsta de 4,5 săptămâni, când se consideră că puicuțele au învățat să sară și să zboare, se ridică (prin acționare manuală centralizată) grilajele laterale ale volierei pentru a facilita deplasarea liberă a păsărilor.

 

            A.3. Perioada 8-13 săptămâni

            Această perioadă se deosebeşte de cea anterioară prin trei particula­rităţi:

  • se schimbă reţeta furajeră, utilizată în primele 8 săptămâni de viaţă, cu o reţetă cu valoare energo-proteică mai scă­zută decât cea anterioară, dar continuă să conţină coccidiostatic. Dacă tineretul aparţine unui hibrid cu alte recomandări de schimbare a reţetei, se vor respecta aceste recomandări;
  • între puicuţe nu mai există cocoşei proveniţi din erori de sexare;
  • este o perioadă de creştere fără probleme deosebite, comparativ cu cele două anterioare şi mai ales cu cea următoare, 13-16 săptămâni.

            A.4. Perioada 15 - 20 săptămâni. Reţete de pre-ouat şi start ouat

            În această perioadă de timp trebuie urmăriţi îndeaproape doi factori importanţi de creştere: hrănirea şi programul de lumină precum şi cele două consecinţe directe ale acestora: dezvoltarea corporală, până la atin­gerea maturităţii corporale şi intrarea în ouat, până la atingerea maturităţii sexuale.

            A.4. Transferul tineretului în hala de adulte

            La vârsta de 16 - 18 săptămâni (chiar cu câteva zile înainte, dacă pui­cuţele sunt bine dezvoltate şi riscă să înceapă ouatul, iar hala de adulte este pregătită), se execută transferul din hala de tineret în cea de adulte.

      Echiparea halelor de tineret H10 și H12

Fiecare hală modernizată va fi dotată cu sistemul de creștere în baterie, care este compus din:

  • 222 blocuri de baterie cu trei etaje şi 177 blocuri de baterie cu 4 etaje (lungimea unui bloc – 2412 mm);
  • unitate de racord la reţeaua de apă, formată din filtru decantor, regulator de presiune şi dozator de medicamente;
  • acţionare bandă de dejecţii, furajare cu lanţ, adăpare cu picurători.

Alimentare cu furaj

  • sistem de alimentare cu un motor de 1.1 kw, care asigură un transport rapid a furajului în buncărul exterior în coloanele de furajare ale fiecăruia din cele 4 rânduri de voliere;
  • comandă si protecţie termică motoare.

Buncăr exterior

  • buncăre de tabla galvanizata 10-20 to;
  • scara de vizitare , incarcare peomatica / mecanica – cantar.

     Evacuarea dejectiei

     Transportul dejectiei:

                   - instalaţie de trasport cu bandă de cauciuc care duce dejecţia la rândurile de volieră până afară din hală;

                   - trasportor pe bandă în plan înclinat până la încărcarea în remorcă, potecţie din fibră de sticlă împotriva ploii.

   Microlimat

Pentru o ventilaţie eficientă la acest tip de hală, se va implementa ventilaţie pe coamă (pentru iarnă) şi tunel, cu răcirea aerului cu PAD (pentru vară).

Admisia aerului se face prin depresiune.

Rata de ventilaţie s-a calculat la o depresiune de 30-40 Pa.

Pentru eficientizare maximă a ventilaţiei şi încălzirii, supravegherea microlimatului se va face cu un calculator care comandă:

  • Admisia aerului;
  • Exhaustarea aerului;
  • Alarma pentru depăşirea valorilor impuse de temperatură.

    Admisie aer proaspat

- clape de admisie tip flanşă din material termoizolant; plasă antivrăbii; acţionare centralizată; filtre anti-lumină;

- 20+20 jaluzele pentru ventilaţia de vară.

    Exhaustarea aerului

- ventilatoare de tavan; 14130 mc /h; 230v: 550W tubulatură din plastic: clapă de închidere a tubulaturii, acţionată de calculator prin intermediul unui servomotor; placă de recuperare pentru apa de ploaie;

- 22 ventilatoare 1.5CP; 42000mc/h; 380V; montate pe fronton; protecţii termice pentru motoare; filtre anti lumină.

    Comanda microlimat

- supravegherea microclimatului se realizează cu un calculator;

- comanda întreaga ventilaţie;

- senzori de temperatură interioară (2) şi exterioară (1);

- senzori de umiditate;

- dulap electric compact care înglobează toate furniturile electrice.

     Răcirea aerului cu sistem PAD:

Admisie aer:

- admisia aerului la ventilaţia tunel se realizează prin 2 fante de aprox 30x1m  practicate în pereţii laterali;

- fiecare fantă este protejată de o folie groasă care prin intermediul unui cardan este rulată în sus sau în jos;

- cele două motoare de acţioare sunt comandate de calculator.

PAD cooling

- sistem cu faguri pentru răcirea aerului în faţa jaluzelelor;

- 2x50 PAD şi 1x29 PAD de 150mm(gros)x600mm(lung)x1000mm(înalt), distribuite pe capătul pereţilor laterali;

- 2x35 PAD  de 150mm(gros)x600mm(lung)x1500mm(înalt);

- 28 PAD de 150mm(gros)x600mm(lung)x1800mm(înalt);

- pompe de recirculare a apei (nu necesita rezervor);

- protecţie pompe.

Alarmă

- dispozitiv de alarmă pentru depăsirea valorilor de temperatură;

- sirenă exterioară.

    Iluminat şi cablaj electric

- sistem de iluminat cu linii de lumină cu bec LED de 7W (726 lămpi); reglarea intensităţii 0-100%;

- reglarea intensităţii luminoase;

- simulator răsărit şi apus digital;

- cablaj electric complet pentru echipamentul livrat.

 

Echiparea halei de tineret H11

Această hală va fi dotată cu sistemul alternativ de creștere la sol tip volieră, care este compus din:

  • 88 blocuri de volieră cu trei etaje (lungimea unui bloc – 2412mm) şi 2 blocuri de volieră cu trei etaje (lungimea unui bloc – 1206mm); furajare suplimentară la et.3;
  • unitate de racord la reţeaua de apă, formată din filtru decantor, regulator de presiune şi dozator de medicamente;
  • acţionare bandă de dejecţii, furajare cu lanţ, adăpare cu picurători;
  • comandă electrică completă pentru furajări;
  • podele speciale pentru tineret;
  • acţionare manuală centralizată pentru coborârea şi ridicarea pereţilor laterali;
  • rampe şi poduri ajutatoare pentru deplasarea liberă a păsărilor pe înălţimea volierei.

Alimentare cu furaj

  • sistem de alimentare cu un motor de 1.1 kw, care asigură un transport rapid a furajului în buncărul exterior în coloanele de furajare ale fiecăruia din cele 4 rânduri de voliere;
  • comandă si protecţie termică motoare.

Buncăr exterior

  • 2 buncăre de tabla galvanizata 16,6 mc;
  • Scara de vizitare , incarcare peomatica / mecanica – cantar.

     Evacuarea dejectiei

     Transportul dejectiei:

                   - instalaţie de trasport cu bandă de cauciuc care duce dejecţia la rândurile de volieră până afară din hală;

                   - trasportor pe bandă în plan înclinat până la încărcarea în remorcă, potecţie din fibră de sticlă împotriva ploii.

            Microlimat

Pentru o ventilaţie eficientă la acest tip de hală, se va implementa ventilaţie pe coamă (pentru iarnă) şi tunel, cu răcirea aerului cu PAD (pentru vară).

Admisia aerului se face prin depresiune.

Rata de ventilaţie s-a calculat la o depresiune de 30-40 Pa.

Pentru eficientizare maximă a ventilaţiei şi încălzirii, supravegherea microlimatului se va face cu un calculator care comandă:

  • Admisia aerului;
  • Exhaustarea aerului;
  • Alarma pentru depăşirea valorilor impuse de temperatură.

    Admisie aer proaspat

- 68 clape de admisie tip flanşă din material termoizolant; plasă antivrăbii; acţionare centralizată; filtre anti-lumină:

- 12 jaluzele pentru ventilaţie de vară.

    Exhaustarea aerului

- 10 ventilatoare de tavan; 14130 mc /h; 230v: 550W tubulatură din plastic: clapă de închidere a tubulaturii, acţionată de calculator prin intermediul unui servomotor; placă de recuperare pentru apa de ploaie;

- 12 ventilatoare 1.5CP; 42000mc/h; 380V; montate pe fronton; protecţii termice pentru motoare; filtre anti lumină.

    Comanda microlimat

- supravegherea microclimatului se realizează cu un calculator;

- comanda întreaga ventilaţie;

- senzori de temperatură interioară (2) şi exterioară (1);

- senzori de umiditate;

- dulap electric compact care înglobează toate furniturile electrice.

    Răcirea aerului cu sistem PAD:

- sistem cu faguri pentru răcirea aerului în faţa jaluzelelor;

- sistem PAD de 150mm (gros)x600mm(lung)x1500mm(înalt), distribuite pe capătul pereţilor laterali;

- pompe de recirculare a apei (nu necesita rezervor);

- protecţie pompe;

Alarmă

- dispozitiv de alarmă pentru depăsirea valorilor de temperature;

- sirenă exterioară.

    Iluminat şi cablaj electric

- sistem de iluminat cu linii de lumină cu neoane albe de 36W (115 lămpi); reglarea intensităţii 0-100%;

- sistem de iluminat cu tub de LED –uri;

- reglarea intensităţii luminoase;

- simulator răsărit şi apus digital;

- cablaj electric complet pentru echipamentul livrat.

 

B. TEHNOLOGIA  DE PRODUCERE A OUĂLOR PENTRU CONSUM

            B.1.      Pregătirea halelor pentru popularea cu puicuţe de 16-18 săptămâni

            În ceea ce priveşte pregătirea halelor pentru populare, se vor lua, măsuri similare cu cele arătate la halele de tineret, existând însă următoarele particularităţi:

            - pe timp de iarnă, dacă temperatura interioară din hală este prea coborâtă (datorită celor patru săptămâni în care hala a fost depopulată), se va utiliza o instalaţie mobilă de încălzire înainte de populare, până la atingerea temperaturii din hala de tineret, din care se transferă (minimum +16 °C), precum şi câteva ore după terminarea popularii, până ce temperatura tehnologică interioară va fi asigurată de căldura biologică a păsărilor;

            - popularea cu puicuţe se va face dinspre fundul halei înspre intrare, în așa fel ca păsările, odată cazate, să nu mai fie deranjate;

            - să beneficieze imediat după transfer de apă, hrană şi lumină, identice cu cele care i-au fost asigurate de hala de tineret;

            - o inspecţie minuţioasă generală a halei, după terminarea popularii, ne va oferi o imagine a felului în care s-a făcut popularea. Ne vom con­vinge că toate păsările sunt vioaie, consumă furaje şi apă, nu acuză fracturi ale aripilor etc.

            B.2. Îngrijirea păsărilor în perioada de acomodare (16-20 săptă­mâni); intrarea în ouat

            Perioada 16-20 săptămâni este una dintre cele mai dificile din viaţa păsării. Ea trebuie să realizeze în aceste 4 săptămâni o curbă de cca. 30-40% ouat şi, în acelaşi timp, să câştige cca. 300 g în greutate, suferind succesiv un stres de transfer, unul de acomodare în noul loc de cazare şi unul de schimbare a reţetei furajere.

            B.3. Curba ascendentă şi vârful de ouat

            Curba ascendentă de ouat (de la producerea primului ou până la atingerea vârfului de ouat), care cu 15-20 de ani în urmă se întindea pe 11-12 săptămâni (de la vârsta de 21-22 săpt. la vârsta de 32-33 săpt.) este, în prezent, de numai 6-7 săptămâni (de la vârsta de 17-18 săpt. la vârsta de 24-25 săpt.). Este de presupus că în anii următori curba ascendentă se va scurta încă, ceea ce va însemna un câştig, dar în acelaşi timp va reprezenta noi dificultăţi în perioada de creştere şi intrare în ouat.

            B.4. Curba descendentă de ouat şi lichidarea găinilor

            Curba descendentă începe de regulă după vârsta de 30 săptămâni, iar ritmul de scădere al producţiei de ouă trebuie să fie de cca. un procent la trei până la patru săptămâni.

            Este o perioadă mai puţin dificilă din punct de vedere tehnologic, dacă, prin măsurile întreprinse, intrarea în ouat, curba ascendentă şi vârful de producţie au fost parcurse în condiţii normale.

           

Echiparea halelor de găini ouătoare H6, H7, H8 și H9

Fiecare hală modernizată va fi dotată cu sistemul alternativ de creștere la sol tip volieră, care este compus din:

  • 329,5 blocuri de volieră (lungimea unui bloc – 2412mm).
  • unitate de racord la reţeaua de apă, formată din filtru decantor, regulator de presiune şi dozator de medicamente.
  • cuibare cu închidere automată; acţionare bandă de dejecţii, furajare cu lanţ, adăpare cu picurători, stinghie de căţărare.

Alimentare cu furaje

  • sistem de alimentare cu un motor de 1.1 kw, care asigură un transport rapid a furajului în buncărul exterior în coloanele de furajare ale fiecăruia din cele 4 rânduri de voliere;
  • comandă si protecţie termică motoare.

Buncăr exterior

  • Buncar de tabla galvanizata 27.0 mc;
  • Scara de vizitare , incarcare peomatica / mecanica – cantar.

Evacuarea dejecțiilor

Transportul dejecției:

  • instalaţie de trasport cu bandă de cauciuc care duce dejecţia la rândurile de volieră până afară din hală.
  • trasportor pe bandă în plan înclinat până la încărcarea în remorcă, potecţie din fibră de sticlă împotriva ploii.

Microclimat

Pentru o ventilaţie eficientă la acest tip de hală, se va implementa ventilaţie pe coamă (pentru iarnă) şi tunel, cu răcirea aerului cu PAD (pentru vară).

Admisia aerului se face prin depresiune.

Rata de ventilaţie s-a calculat la o depresiune de 30-40 Pa.

Pentru eficientizare maximă a ventilaţiei şi încălzirii, supravegherea microlimatului se va face cu un calculator care comandă:

  • Admisia aerului;
  • Exhaustarea aerului;
  • Alarma pentru depăşirea valorilor impuse de temperatură.

            Admisie aer proaspăt

- 46 clape de admisie tip flanşă din material termoizolant; plasă antivrăbii; acţionare centralizată; filtre anti-lumină;

- 10 admisii de aer de acoperis acţionate centralizat;

- 28 jaluzele pentru ventilaţie de vară.

             Exhaustarea aerului

- 6 ventilatoare de tavan; 14130 mc /h; 230v: 550W tubulatură din plastic: clapă de închidere a tubulaturii, acţionată de calculator prin intermediul unui servomotor; placă de recuperare pentru apa de ploaie;

- 2 ventilatoare 23300 mc/h, 220/400 V, 3,1A, jaluzele exterioare; unul dintre ele este variabil.

- 24 ventilatoare; 1.5CP; 42000mc/h; 380V; montate pe fronton; protecţii termice pentru motoare; filtre anti lumină.

       Comandă microclimat

- supravegherea microclimatului se realizează cu un calculator;

- comanda întreaga ventilaţie;

- senzori de temperatură interioară (2) şi exterioară (1);

- senzori de umiditate;

- dulap electric compact care înglobează toate furniturile electrice.

              Răcirea aerului cu system PAD

- sistem cu faguri pentru răcirea aerului în faţa jaluzelelor;

- 2x40 PAD şi 4x35 PAD de 150mm (gros)x600mm(lung)x1500mm(înalt), distribuite pe capătul pereţilor laterali;

- pompe de recirculare a apei (nu necesita rezervor);

- protecţie pompe;

Alarmă

- dispozitiv de alarmă pentru depăsirea valorilor de temperatură.

- sirenă exterioară.

              Iluminat și cablaj electric

- sistem de iluminat cu linii de lumină cu neoane albe de 36W (66 de lămpi) si 58W (22 de lămpi); reglarea intensităţii 0-100%.

- sistem de iluminat cu tub de LED –uri în sistemul de voliere.

- reglarea intensităţii luminoase.

- simulator răsărit şi apus digital;

- cablaj electric complet pentru echipamentul livrat.

            Colectarea ouălor

- sistem de colectare a ouălor prevăzut cu o bandă transportoare 500mm lăţime; transport până la sala de colectare /sortare.

 

            C. SORTAREA, AMBALAREA ȘI DEPOZITAREA OUĂLOR

      Prin proiectul analizat se dorește instalarea unei noi mașini de sortare a ouălor plus încă două lunii de ambalare suplimentare ce vor fi atașate la mașina existentă și două dispozitive de vacuum pentru ridicarea a 30 de ouă (inclusiv furtun și pompă vacuum). Noul echimapent va fi o mașină complet automată pentru sortarea și ambalarea ouălor, de tip Moba Omnia XF 125, cu capacitatea maximă de 45000 ouă/oră.

      Caracteristici generale

  • construcție complet din inox;
  • manipulare individuală ouă;
  • părțile care intră în contact cu ouăle sunt din materiale industriale aprobate pentru contact cu hrana;
  • centru de informare cu PC și imprimantă;
  • protecție contra influențelor fulgerelor;
  • display matriceal pentru fiecare bandă de ambalare;
  • display central pentru starea mașinii.

Alimentarea

  • Acumulator: sistem care transferă ouăle venite direct de la baterii în mașina Omnia 125. Acest sistem asigură alimentarea la capacitate a mașinii combinată cu cea mai delicată manipulare posibilă a ouălor. Acumulatorul este executat cu bare inox, incluzând o cutie pentru declasate.
  • Conveier alimentare: conveier de alimentare pe 6 rânduri, cu role normale impact scăzut.
  • Orientator: orientator „aripă” orientează ouăle pe conveierul de alimentare, poziționând toate celulele de aer în aceeași direcție.

Cabină iluminare dublă

  • cabină iluminare dublă, potrivită pentru iluminare din ambele părți

Dezinfectare cu UV

  • cu lumina ultravioletă creșterea microorganismelor pe ouă și role este redusă semnificativ;
  • în acest fel contaminarea încrucișată este păstrată la nivel minim.

Sistem cântărire

  • sistemul de cântărire cu 6 celule de cântărire plasate sub intrarea ouălor asigură rezuzltate foarte precise în combinație cu întreținere aproape zero.

Transfer

  • sistem continuu de transfer, cu brațe care se mișcă înainte în mod continuu, cu locașuri pentru ouă;
  • transportă delicat ouăle din purtătorii de la cântar în purtătorii celor două căi de transport principale;
  • este ușor accesibil pentru curățare.

Zona centrală a mașinii

  • odată plasate în locașurile portante din zona centrală, ouăle avansează către destinația finală: benzile de ambalare;
  • este integrată o ieșire pentru ouă declasate, programabilă.

Pregătire pentru inkjet

  • o interfață inteligentă pe sortatorul Omnia cu sistem inkjet pentru imprimarea ouălor;
  • interfața permite controlarea tipăririi textelor pe fiecare ou, din softul sortatorului;
  • inkjet-ul este localizat imediat după transfer;
  • în funcție de configurația inkjetului este posibilă printarea „în partea de sus” sau „de la pol la pol”.

Unitățile de eliberare

  • când ajung la poziția de pe banda de ambalare unde au fost dirijate, ouăle sunt eliberate din purtători cu ajutorul unor unități de eliberare foarte sigure.

Zona de ambalare

  • 8 benzi de ambalare cu conveiere speciale;
  • 8 senzori pentru cartonul lipsă;
  • liniile de ambalare sunt echipate cu  destivuitoare de cartoane universale / caserole;
  • liniile de ambalare sunt echipate pentru împachetarea trifold;
  • primitorul, acumulatorul și descărcătorul sunt detașabile pentru o curățare ușoară;
  • pe toate benzile automate de ambalare ouăle pot fi ambalate în cartoane mari și caserole;
  • caserolele pot fi închise automat pe 6 benzi de ambalare;
  • pe toate benzile automate este instalată semnalizarea oului lipsă;
  • fiecare bandă automată de ambalare are un suport retractabil pentru cutii.

 

            TEHNOLOGIA  DE TRATARE A DEJECȚIILOR

Având în vedere cantitatea mare de dejecții care rezultă din creșterea și exploatarea păsărilor din ferma de găini ouătoare, se propune o soluție ultramodernă de rezolvare a acestei probleme. În acest scop se dorește implementarea unei tehnologii care are drept scop fermentarea dublă, aerobă și anaerobă, a gunoiului de pasăre și transformarea lui în îngrășământ bioorganic care înlocuiește cu succes îngrășămintele chimice și în acest fel contribuie la protecția mediului.

Pentru desfășurarea acestei activități se dorește schimbarea destinației clădirii C1´ din hală de adăpost de utilaje în hală de depozitare și tratare primară a gunoiului de pasăre.

Caracteristici ale halei de depozitare și tratare primară a gunoiului de pasăre:

  • Suprafața construită                             - 4320 m2
  • Suprafața utilă totală                           -  4264,93 m2
  • Înălțimea la cornișă                             - 8,25 m2
  • Înălțimea maximă a construcției          - 9,4 m2

 

În mod concret se urmăreşte implementarea tehnologiei Hosoya de prelucrare a dejecțiilor. În Japonia firma Hosoya a colectat ani de zile experiențele din fermele proprii de creștere, urmând ca după o perioadă de dezvoltare de peste 25 de ani să reușească construirea unui flux tehnologic care să facă față, din punct de vedere tehnic, cerințelor de sustenabilitate a mediului. Totodată, prin valorificarea produsului final, acesta devine un factor economic important de venituri, creat dintr-o materie primă, a cărei îndepărtări a însemnat până în prezent, cheltuieli considerente unităților de creștere intensivă a animalelor.

Baza sistemului Hosoya este un proces de fermentare aerobă curată – contrar cu sistemele cunoscute și folosite în prezent cu uscare prin aer sau proceduri de compostare.

În doi pași se poate obține din dejecție proaspătă cu cca. 25% materie uscată, un produs valoros, granulat, cu 80 -85 % materie uscată și cu o cantitate mare de elemente organice.

Acest produs final, după un proces de fermentare de cca. 3 săptămâni se poate vinde ca îngrășământ BioOrganic natural, vrac sau ambalat.

            Ingenioasa tehnologie Hosoya de gestionare durabilă a gunoiului de grajd asigură condiţii optime pentru prelucrarea gunoiului de grajd avicol. Prin procesul de fermentare aerobă silită a gunoiului de grajd şi prin introducerea unor tehnici noi de filtrare a aerului, precum şi reducerea treptată a temperaturii (70°C) create de fermentaţia silită a biomasei prelucrate, prin rotire non stop şi fragmentarea produselor până la formarea granulelor, face ca această tehnologie să fie una din cele mai acceptate şi apreciate pe piaţa mondială de specialitate.

Sistemul functionează automat non stop, asigurat de centrul de comandă, care asigură punerea în funcţiune a benzilor transportoare şi a elevatoarelor în spirala la momentul oportun.

Hala în care se instalează linia tehnologică propriu zisă este construită în aşa fel încât, printr-un sistem deodorizant de filtrare şi aerisire directionată, mirosul neplăcut al gunoiului de grajd să piardă din intensitate în aşa măsură încât instalaţia să poată funcţiona şi în apropierea zonelor locuite.

Alimentarea vanei de compostare se realizează prin racordare directă a benzilor trasportoare de gunoi de grajd avicol al unităţii de producţie iar în lipsa acesteia se poate alimenta cu ajutorul încărcătoarelor frontale tradiţionale.

Utilajul de ambalare a îngrăşământului are o capacitate maximă de 10 to/zi şi este automat până la faza de stivuire a sacilor. Pentru coordonarea stivuirii şi pregătirea pentru depozitare a îngrăşământului natural ambalat sunt necesari doi angajaţi.

Tehnologia Hosoya constă din două faze de fermentare aerobă silită şi o fază de uscare activă, după care urmează ambalarea produsului în vederea depozitării. Ca urmare a trecerii gunoiului crud prin cele trei faze tehnologice, din materialul cu conţinut de materie uscată de 25-30%, devine un îngrăşământ natural cu un conţinut mai mare de materie uscată de 85% şi cu un conţinut ridicat de elemente organice.

Linia tehnologică functionează automat în regim non stop. Pentru  supravegherea funcţionării  pentru coordonarea sarcinilor logistice se prevede angajarea a 4 persoane (1 calificat, 3 necalificati).

În continuare este descris procesul tehnologic de prelucrare a dejecțiilor:

 

FAZA  I. FERMENTARE ŞI PREUSCARE SILITĂ

  1. Cele două vane, ovale, de dimensiuni 60.9 m lungime x 7.9m lăţime, cu pereţii de 1.30 m înălţime sunt împarţite în două părţi egale de câte un perete de 1.30 m înălţime. Dimensiunile standard ale unei vane derivă din aspectele tehnice si tehnologice.
  2. La partea de jos a vanelor (fundul vanei) se montează longitudinal un sistem de conducte (Ø150 mm) pentru oxigenarea silită prin aer comprimat pe patru x patru rânduri în cele două compartimente ale vanei.
  3. Pe partea de sus a peretelui vanelor şi pe cel din mijloc se montează câte un rând de şine din oţel inoxidabil cu duritate mare, pe care circulă blenderul şi podul de comandă. Antrenarea blenderului cu două axe paralele prevăzute cu sape speciale şi a podului de comandă se realizează prin intermediul a două motoare sincrone. Circularea non stop, jur imprejur a podului de comandă şi a blenderului în vane este asigurată de un dispozitiv special de întoarcere dezinvoltă şi montată pe cele două capete a peretelui.
  4. Materialul procesat cu o consistenţă de material uscat de 25-30%  este alimentat în vane cu ajutorul benzii trasportoare sau cu încărcătorul frontal, pe partea opusă a punctului de descărcare a vanelor. Aici începe faza primară de fermentare silită şi uscare a gunoiului de grajd, prin intermediul oxigenului provenit din ţevile suflante şi activitatea celor două axe rotative a blenderului, pentru fiecare dintre cele două vane.
  5. Viteza de circulaţie a podului de comandă cu blenderul este de 0.8m/min şi antrenează materialul cu 150 cm în direcţia opusă direcţiei de circulaţie a podului, la fiecare rundă parcursă. Totodată sapele rotative de pe axele blenderului execută o fărâmiţare uniformă a părtilor solide din materialul de prelucrare.
  6. Practica în condiţiile climatice asemănătoare cu cele din România indică programarea sistemului în aşa fel încât în 24 de ore blenderul să parcurgă înconjurul de 6 ori în vană.
  7. La începutul fermentaţiei silite, temperatura materialului prelucrat poate depăşi +70°C. Aerul comprimat care circulă în conductele de la baza vanelor se încălzeşte, deci sporeşte activitatea bacteriilor de fermentare. Procesul de fermentare în prima fază durează 12-14  zile, până când se ajunge la un procent de materie uscată a materialului de 60-65%.

 

FAZA II. FAZA A DOUA DE FERMENTARE ȘI USCARE

Această fază se realizează într-un şir de boxe din incinta halei unde va fi instalată tehnologia de fermentare.

Boxele asezate în sir au dimensiunile de 5m lăţime şi 4m adâncime, 2m înălţime, prevăzute cu câte patru rânduri de ţevi suflante pentru aer comprimat, montate în podoseală. După fiecare tură completă blenderul se opreşte automat, în poziţia de bază. Materialul din fundul vanelor, prin intermediul benzilor automate speciale cu racleţi va fi transportat în prima boxă din şirul de boxe. Concomitent cu această trasbordare, se execută şi alimentarea în vane pentru faza I aferentă prelucrării dejecţiei proaspete.

 

Numărul necesar al boxelor rezultă din volumul de material disponibil/zi, care urmează să fie prelucrat. În caz că o vana din faza I lucrează la capacitate maximă, numărul de boxe trebuie să fie de cel puţin 6 bucăţi. Se urmăreşte ca materialul să fie transbordat la fiecare trei zile dintr-o boxă în cealaltă. Astfel se ajunge la încheierea ciclului de fermentare faza II.

Deci în timp de încă 15-20 de zile formarea şi definitivarea granulelor se încheie ajungând la o proporţie de 75% materie uscată a materialului.

 

FAZA  III. FAZA DE USCARE FINALĂ

Granulele din ultima boxă, cu un conținut de materie uscată de 75%, cu ajutorul benzii transportoare, se răspândește pe o tavă de uscare definitivă. Această platformă este, de asemenea, prevăzută cu un sistem de țevi suflante, montată în pardoseală. Aerul comprimat care circulă în acest sistem de țevi are o temperatură de aproximativ 28-30°C. În lunile reci și cu precipitații abundente aerul comprimat ajunge la 35-40°C, fiind încălzit prin intermediul unei spirale asemănătoare cu a termoplonjorului.

Tava are dimensiunea de 60 m lungime, 6 m lățime și 15 cm înălțime, prevăzută cu o șină pe care glisează un dispozitiv special pentru ajustare a formei și a dimensiunii granulelor, care după uscare ajung la 85% materie uscată.

Îngrășământul BioOrganic natur granulat după această fază de uscare finală intră în tobele de sortare.

 

FAZA  IV. SORTAREA PRODUSULUI

Materialul din faza de uscare finală, cu ajutorul benzilor transportoare ajunge în tobele de sortare. Produsul final sortat are dimensiunea în diametru a granulelor, după cum urmează: 4-8 mm, 2-4 mm, 2 mm, fiecare sortiment are un domeniu de utilizare bine definită care depinde de cultura la care se administrează şi de structura solului pe care se împrăştie.

 

Astfel prin utilizarea tehnologiei, din dejecţia păsărilor de curte în flux continuu se poate obţine un îngrăşământ natural de mare valoare, capacitatea de producţie zilnică fiind de 10-12 to/zi, cu un maxim de 15 to.

 

FAZA  V. AMBALAREA PRODUSULUI

            Se va realiza în saci de capacități ridicate, de 500 și 1.000 kg, pentru a putea fi manevrați și stivuiți în vederea păstrării până la momentul optim al aplicării pe teren.

SISTEMUL DE MANAGEMENT AL GAZELOR DE FERMENTARE:

O parte integrantă a tehnologiei este sistemul de management a gazelor poluante de mare concentraţie în amoniac, generat de procesul de fermentare silită a dejecţiei de animale. Aceasta se realizează prin intermediul sistemului de aerisire direcţionat cu aerul din hala de prelucrare. Aerul cu gaze este dirijat cu o viteză de 1 m/s în camera de spălare a gazelor.

Camera de spălare constă dintr-o perdea de apă fin pulverizată, prin care trece jetul de aer directionat. Vaporii de apă capturează elementele poluante din aer. După precipitare, apa contaminată se tratează printr-un sistem biochimic reciclant şi este refolosită. Aerul curat deodorizat  fără miros, cu ajutorul exhautoarelor trece în aer liber.

 

 

Îndepărtarea filtrelor active şi schimbarea casetelor cu nămolurile decantate vor fi realizate de două ori pe an. Apa folosită pentru spălarea gazelor se mişcă într-un circuit inchis. Cantitatea de apă pierdută prin evaporare se completează cu apa proaspătă introdusă în circuit, după indicaţiile tabloului de comandă.

Modul de funcționare a camerei de spălat gaze de fermentație tip Hosoya

           

            Camera de spalat gaze este parte integranta a tehnologiei de fermentare silita a dejectiilor avicole, conceputa si construita de firma japoneza Hosoya, solutionand captarea, constrangerea si „spalarea” acestor gaze cu continut ridicat de azot amoniacal cca.66ppm(Nh4-N), usor solubila in apa.

            Prin ventilatia constanta a halei de fermentare, gazele produse, cu un continut ridicat de azot amoniacal se dirijeaza forta t(viteza 1m/s) in camera de spalat gaze. Jetul de aer este produs de 2 ventilatoare suflante montate in peretele de pe partea opusa a halei si a camerei de

spalat gaze. Calibrarea ventilatoarelor suflante se calculeaza in functie de dimensiunile halei de fermentare. In cazul de fata volumul de aer este 12.000 m3, volum care va fi directionat catre camera de spalat gaze de 5-8 ori/ora, acest volum insemnand o capacitate de spalare medie a camerei de 80.000 m3/ora.

Cameră de spălare a gazelor propriu-zisă constă în două părți distincte:

  1. Doua compartimente de spalare efectiva a amestecului de gaze, care comunica intre ele

            In aceste doua compartimente aerul cu continut ridicat de azot amoniacal, intra in contact cu apa vaporizata, pulverizata prin sirul de duze de pulverizare (18 duze in fiecare compartiment), fixate pe tavanele compartimentelor de spalare. In camera de spalat gaze apa circula intr-un circuit inchis.

            Apa curatata de gaze se recircula in sistem. Pierderile prin evaporare sunt de cca. 500 l/zi,- cantitate care se reincarca automatizat in sistem.

            Din primul compartiment, jetul de aer cu gazele spalate partial, intra in al doilea compartiment cu ceata de vapori. Azotul amoniacal impreuna cu alte elemente, methil sulfide,methyl disulfide, etc. se dizolva in aceste doua compartimente de spalare in asa masura, incat aerul antrenat de sistemul de ventilatie exhaustoare (12 bucati ventilatoare exhaustoare) va avea o concentratie de 3,3 ppm amoniac de natura gazoasa care poate fi eliberata in atmosfera.

            Ventilatoarele exhaustoare sunt asezate deasupra compartimentului nr. 2 care are ca tavan o pasla naturala presata din burete natural, de 15 cm grosime.

Vaporii de apa saturati cu amoniac gazos se precipita si se aduna sub forma lichida pe pardoseala compartimentelor, de unde prin gravitatie se scurge in canalele de apa care deverseaza in primul bazin.

  1. Doua bazine așezante în șir, un bazin de nitrificare biologică aerobă de barbotare și un alt bazin de denitrificare biologică anaerobă

 

Primul bazin este bazinul de nitrificare, in care se realizeaza oxidarea biologica a amoniului dizolvat prin oxigenare intensa.

Acest bazin de barbotare are un volum de 42 m3, la baza caruia se monteaza 12 tuburi de aerare cu oxigen, asezate simetric.

Compresarea oxigenului in bazin se realizeaza prin intermediul unui compresor trifazic de mare capacitate.

Nitrificarea aeroba se realizeaza in doua etape, prima la forma de azotiti si apoi la forma de azotati, prin activitatea a doua tipuri de bacterii chemoautotrofe, respectiv Nitrosomonas si Nitrobacter.

 

Treapta I:                   Nitrosomonas NH4 + 3/2 O2 → NO2 - + H2O + 2H+ + Energie

Treapta a II-a:           Nitrobacter NO2- + 1/2 O2 → NO3 - + 2 H+ + H2O + Energie

Reacţia totala:           NH4+ 2O2 → NO3 - + 2 H+ + H2O + Energie

 

Acest proces este caracterizat printr-un consum mare de oxigen (1g NH4-N necesită 4,6 g O2) şi printr-o producţie mare de acizi(1 mol de NH4-N formeaza 2 moli de H+).

Prin activitatea lor aceste tulpini de bacterii folosesc pentru cresterea proprie energia produsa in urma oxidarii biologice.

Dupa procesul de oxidare biologica a azotului amoniacal, rezulta o cantitate mare de nitrati (NO3) dizolvati, iar fluidul din bazinul de nitrificare, dupa ce trece printr-un filtru natural incaptusita cu pasla de burete naturala, urmeaza sa fie transferata cu ajutorul unui sistem de pompare automata in bazinul de denitrificare anaeroba.

Bazinul nr. 2 are volumul de 28 m3, bazin in care va avea loc procesul de denitrificare a nitratilor in conditii anaerobe prin intermediul unor tulpini de bacterii anaerobe ca: achromobacter, aerobacter, alcaligenes, brevibacterium, flavobacterium, lactobacillus, micrococcus, proteus, etc.

Aceste bacterii anoxice heterotrofe, ce îşi obţin energia necesară dezvoltării din oxidarea carbonului organic, sunt capabile de reducere a azotaţilor în două etape. Prima etapa o constituie transformarea azotaţilor la azotiţi.

Această etapă este urmată de producerea oxidului nitric (NO), oxidului nitros (N2O) şi apoi a azotului gazos.

 

            NO3 -------------> NO2 ------------> NO ----------> N2O ------------> N2

 

Ultimii trei compuşi sunt de natură gazoasă şi pot fi eliberaţi în atmosferă.

Pentru procesul de denitrificare sunt necesare:

- condiţii anoxice (mediu lipsit de oxigen cel mult 0,1 mgO2/l)

- microorganisme heterotrofe anoxice.

- carbon organic.

Carbonul organic necesar pentru obtinerea energiei necesare dezvoltarii tulpinilor de bacterii este asigurata de o cantitate de 25 m3 de asa numite „mingi” Xebio.

Aceste „mingi” sunt produse prin injectare a materialului biodegradabil intr-o forma sferica si asigura un spatiu de crestere imensa pentru tulpinile de bacterii anaerobe, functionand astfel ca un filtru biodegradabil urias.

Astfel dupa ce compusii NO, N2O, N2 de natura gazoasa se elibereaza prin intermediul exhaustoarelor in atmosfera, apa curatata se recircula in sistemul de spalare.

Pentru initerea cresterii rapide a microorganizmelor heterotrofe anoxice stabilite pe/in aceste „mingi” Xebio (25.000 buc. cu diametru de 10 cm), se administreaza o cantitate de 5 kg de zahar din doua in doua saptamani la bazinul anoxic.

În continuare sunt prezentate rezultatele privind analiza aerului înainte și după filtrare:

 

Mentenanța

            Mentenanta stemului de spalare a gazelor de fermentare se efectueaza anual in concomitenta cu mentenanta utilajului de fermentare aeroba curata.

            Aceasta consta in:

  • schimbarea filtrelor de pasla din burete natural in bazinul aerob de nitrificare;
  • îndepartarea namolului creat la fundul bazinului aerob, prin intermediul unei pompe subacvatice;
  • cantitatea de namol (cca.3-4m3) indepartat de pe fundul bazinului, bogat in azot, se reintroduce in vanele de fermentare si se prelucreaza in productia de ingrasamant bioorganic natural;
  • sursa de carbon organic („mingi” Xebio) din bazinul anaerob se consuma partial in perioada de functionare. Pe parcursul lucrarilor de mentenanta se va scoate din bazin si se va completa la cantitatea initiala acest tip de filtru. Din experienta se poate spune ca in proportie de 50% acest tip de filtru este refolosibil dupa un an de functionare, iar cealalta parte se completeaza cu elemente noi.

            Intregul proces de spalare a gazelor este computerizat, orice signal de deficienta in functionare trebuie analizata si inlaturata imediat, pentru prevenirea opririi intregului sistem.

            In Japonia aceste tipuri de spalator de gaze se uzeaza frecvent si cu succes la unitati de crestere intensiva a pasarilor, situata in zone urbane populate.

            Distanta de instalare a camerelor de spalat gaze, recomandata de catre producator este de 50m de zonele rezidentiale.

Deșeurile rezultate din activitatea fermei Aviputna sunt de trei categorii și anume:

  • deșeuri de la personalul care deservește ferma;
  • deșeuri din activitatea de creștere a găinilor ouătoare;
  • deșeuri din activitatea de prelucrare a dejecțiilor de pasăre.

Tipul și modul de gestionare a deșeurilor generate sunt prezentate în tabelul de mai jos:

 

II. Motivele şi considerentele care au stat la baza emiterii acordului, printre altele şi în legătură cu calitatea şi concluziile/recomandările raportului privind impactul asupra mediului şi ale participării publicului

 

Proiectul intra sub incidenta HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, fiind incadrat in :

  • Anexa nr. 1 la H.G. nr. 445/2009,  pct 17. Instalatii pentru cresterea intensiva a pasarilor de curte sau a porcilor avand a) 85.000 locuri pentru cresterea pasarilor de carne, respeciv 60.000 de locuri pentru pasari ouatoare;

      -   Anexa nr.1, punctul 22   - Orice modificare sau extindere a proiectelor enumerate in prezenta anexa, in cazul in care o asemenea modificare sau extindere intruneste ea insasi valorile de prag stabilite, dupa caz, in aceasta anexa.

- proiectul propus nu intra sub incidenta art. 28 din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

 

Motivele/criteriile pe baza cǎrora s-a ales alternativa, inclusiv tehnologicǎ si de amplasament sunt urmǎtoarele:

 

  • procesul tehnologic, sistemul de crestere propus, tipurile de echipamente si modul de colectare, evacuare si tratare a dejectiilor sunt în concordantǎ cu cele mai bune tehnici disponibile prevǎzute în documentele de referintǎ BAT/BREF;
  •  încadrarea consumului de apă în cerintele BAT/BREF ;
  • încadrarea consumului de energie electrică în cerintele BAT/BREF ;
  • sunt respectate cerintele Directivei 2010/75/CE privind prevenirea si controlul integrat al poluării transpusa prin Legea 278/2013 privind emisiile industriale;
  • sunt respectate prevederile Directivelor 91/676/CEE privind protectia apelor împotriva poluǎrii cu nitrati proveniti din surse agricole si 86/278/CEE privind protectia mediului, transpusa prin Legea 278/2013 privind emisiile industriale;
  • tehnicile de nutritie propuse respectǎ cerintele BAT/BREF în acest fel asigurându-se dejectii cu un continut scǎzut de azot si fosfor;
  • existenta unei capacităti de stocare a dejectiilor suficiente, rǎspunde obiectivelor de protectie a mediului pentru factorii de mediu sol si  apa.

Descrierea rezumativa a impactului inclusiv al impactului cumulat cu activitatea existenta: 

  • impactul asupra faunei şi florei – nu are un impact asupra florei, proiectul nepresupunand decopertari de sol ;
  • impactul asupra solului - existã surse de poluanti pentru sol şi subsol in zona depozitarii deseurilor si in zona stocarii dejectiilor;
  • impactul asupra calitatii şi regimului cantitativ al apei –  impactul asupra apei este cel generat de eventualele exfiltratii din bazinele vidanjabile de la filtru sanitar , camerele de necropsie si bazinele de colectare a apelor meteorice posibil contaminate de pe platforma betonata din fata halei de stocare dejectii;
  • impactul asupra calitatii aerului este cel generat de  halele de productie ;
  • impactul asupra zgomotelor şi vibratiilor redus la nivelul perimetrului de lucru si cu grad de propagare redus in vecinatate, datorita topografiei teritoriului;
  • impactul asupra peisajului şi mediului vizual – impact redus, nu se realizeaza constructii noi
  • impactul asupra patrimoniului istoric şi cultural şi asupra interactiunilor dintre aceste elemente– fara impact, deoarece în zona nu exista şi nu au fost identificate obiective de patrimoniu istoric si cultural;
  • extinderea impactului (zona geografica, numarul populatiei/habitatelor/speciilor afectate) – nu se preconizeaza o extindere a impactului asupra zonei geografice, populatiei din zona şi din localitatile învecinate, asupra habitatelor sau anumitor specii, impactul general fiind unul redus la nivel local;
  • magnitudinea şi complexitatea impactului - impact general redus, limitat la incinta si la zona imediat invecinata;
  • masuri de evitare, reducere sau ameliorare a impactului semnificativ asupra mediului – sunt propuse masuri de reducere a impactului asupra apei, aerului si solului in timpul realizarii proiectului.

Motivele care au stat la baza emiterii acordului de mediu:

Concluzii ale Raportului privind evaluarea impactului asupra mediului:

Se poate concluziona ca din punct de vedere al factorilor de mediu aer, apa şi sol, activitatea de pe amplasamentul studiat, nu reprezinta o sursa semnificativa de poluare, daca se respecta conditiile impuse.

Incadrarea in BREF /BAT

Activitatea se va incadra dupa realizarea proiectului sub  prevederile Legii 278/2013 privind emisiile industriale, la punctul 6.6. Instalatii pentru cresterea intensiva a pasarilor, avand o capacitate mai mare de:

a) 40.000 de locuri pentru păsări de curte, aşa cum sunt definite la art. 3 lit. rr) din prezenta lege.

Tehnologia de crestere se regaseste ca si tehnica in documentele  de referinta BREF- BAT,

Compatibilitatea cu obiectvele de protectie a siturilor Natura 2000, dupa caz;

In vecinatatea amplasamentului nu se afla arii naturale protejate,  si nici sit  Natura 2000.

  

 

 Respectarea cerintelor comunitare transpuse in legislatia nationala :

- evidenta cantitatii de deseuri, frecventa colectarii, modul de colectare si  eliminare este in concordanta cu Directiva 2008/98/CE  privind deseurile transpusa in legislatia nationala prin Legea 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata ;

- un operator care cauzează o daună gravă mediului sau este sursa unei ameninţări iminente de producere a unei asemenea daune trebuie să suporte, în principiu, costurile legate de măsurile de prevenire sau de remediere necesare. De asemenea, operatorii trebuie să suporte, în ultimă instanţă, costul evaluării daunelor aduse mediului şi, după caz, al evaluării ameninţării iminente de producere a unor asemenea daune - Directiva privind responsabilitatea pentru prevenirea si remedierea daunelor aduse mediului 2004/35/CE, transpusa in legislatia nationala prin OUG 68/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

- Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1774/2002 (Regulament privind subprodusele de origine animală);

- Hotărârea Guvernului nr.445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, care transpune prevederile Directivei 2011/92/UE a Parlamentului European şi a Consiliului privind evaluarea anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi implementată prin, Ord. MMP/MAI/MADR/MDRT. nr. 135/76/84/1284 din 2010 pentru aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private

- Regulamentul (UE) NR. 142/2011 al Comisiei din 25 februarie 2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală si produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman si de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveste anumite probe si produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva mensionată.


III. Masuri pentru prevenirea, reducerea si, unde este posibil, compensarea efectelor negative semnificative asupra mediului (stabilite ca urmare a documentatiei/studiilor/avizelor emise de institutiile sau autoritatile competente):

a) Masuri în timpul realizarii proiectului si efectul implementarii acestora:

Pentru factorul de mediu aer:

  • folosirea unor utilaje performante privind emisiile de noxe si zgomote, în stare bună de functionare si cu toate reviziile efectuate la zi;
  • umectarea suprafetelor în scopul evitării dispersiei prafului;
  • curătirea zilnică a căilor de acces;
  • management corespunzător al deseurilor conform legislatiei de mediu.

Pentru factorul de mediu apă:

  • spatiu special amenajat destinat depozitării deseurilor generate;
  • un depozit pentru materialele care urmează a fi utilizate pentru constructii;
  • utilizarea grupurilor sociale existente in ferma:
  • prevenirea evacuarilor necontrolate de ape uzate.

Pentru factorul de mediu sol/subsol:

  • lucrările de constructii se vor realiza de firme specializate, autorizate;
  • societătile care asigura montajul sistemelor specifice îsi asuma sarcina de a colecta si elimina sau reutiliza deseurile specifice rezultate;
  • nu se vor realiza depozite exterioare neorganizate de deseuri;
  • la finalizarea lucrărilor terenul va fi curătat si eliberat de deseuri;
  • circulatia se va realiza pe drumuri deja existente, minimizând astfel impactul asupra solului;
  • înlăturarea imediată a deseurilor si materialelor depozitate direct pe sol.

 

Pentru zgomot, vibratii, radiatii:       

  • activitătile generatoare de zgomot se vor desfăsura numai pe durata zilei si înafara zilelor de sărbătoare legală;
  • utilizarea de utilaje performante cu nivel redus de zgomot si pentru care s-a realizat revizia tehnică.

Pentru deseuri:

  • deseurile generate vor fi colectate selectiv si depozitate temporar corespunzător prevederilor legislatiei specifice, în spatii special amenajate, în vederea eliminării/valorificării;
  • deseurile menajere si cele asimilabile, colectate separat în containere tip pubelă vor fi predate periodic către societăti autorizate;
  • deseurile refolosibile vor fi valorificate.

Deseurile generate în perioada de constructie : nu e cazul

Pentru protecţia biodiversităţii

Investiţia nu se situează în zone protejate din punct de vedere al biodiversităţii.

   Pentru sănătatea populaţiei:

  • activitatea de montare a sistemelor de crestere in hale se desfasoara in spatii inchise ;
  • activităţile generatoare de zgomot se vor desfăşura numai pe durata zilei şi în afara zilelor de sărbătoare legală;
  • utilizarea de utilaje performante cu nivel redus de zgomot;
  • spălarea vehiculelor care utilizează drumurile publice după părăsirea zonei;
  • folosirea unor utilaje performante privind emisiile de noxe şi zgomote;
  • umectarea suprafeţelor în scopul evitării dispersiei prafului.

Pentru patrimoniu cultural şi istoric:

În zona amplasamentului nu există elemente de patrimoniu cultural şi istoric care să fie afectate de implementarea proiectului.

 

b) Măsuri în timpul exploatării si efectul implementării acestora:

Pentru factorul de mediu aer

  • aplicarea tehnicilor de hrănire conform BAT-BREF pentru reducerea continutului de azot si fosfor din dejectii si care asigură reducerea emisiilor de amoniac;
  • utilizarea ventilatiei fortate a halelor în scopul reducerii emisiilor difuze de metan, protoxid de azot, amoniac;
  • evacuarea ritmica a dejectiilor din hale si intretinerea curateniei in adaposturi;
  • asigurarea unui corect management al materialelor pulverulente;
  • curătarea zilnică a căilor de acces;
  • mentinerea în bună stare a căilor rutiere în zonă.

Pentru factorul de mediu apă:

  • curatarea halelor si a utilajelor cu apă sub presiune în vederea asigurării reducerii consumului de apă;
  • calibrarea permanenta a instalatiilor pentru apa de baut pentru evitarea pierderilor prin scurgere;
  • contorizarea consumului de apă;
  • controlul permanent al retelelor de alimentare cu apă si de evacuare a apelor uzate pentru detectarea si repararea posibilelor pierderi prin scurgere;
  • reducerea impurificării apelor pluviale printr-un management corespunzator al dejectiilor;
  • evitarea pierderilor accidentale de produse petroliere pe sol;
  • asigurarea materialelor absorbante pentru scurgerile accidentale de produse petroliere;
  • controlul si asigurarea etanseitătii bazinelor aferente retelei de canalizare pentru prevenirea impurificarii apelor subterane;
  • monitorizarea periodica a calitătii apei subterane prin intermediul a 2 foraje de observatie amplasate amonte si aval de platformele de stocare dejectii;
  • nu se vor evacua necontrolat de pe amplasament ape tehnologice si menajere uzate;
  • depozitarea corespunzătoare a tuturor tipurilor de deseuri conform prevederilor legislatiei specifice pentru evitarea contaminării apei.

Pentru factorul de mediu sol/subsol:

  • furajarea animalelor conform unor tehnici nutritionale care reduc cantitătile de nutrienti din dejecţii;
  • planificarea operaţiilor de întreţinere şi reparare pentru instalatiile/echipamentele şi amenajările din halele de crestere a pasarilor;
  • verificarea permanentă a etanşeităţii  bazinelor de stocare a apelor uzate;
  • planificarea şi urmărirea operaţiilor de verificare, întretinere şi reparare a instalaţiilor de colectare, transport  a apelor uzate;
  • staţionarea mijloacelor de transport şi efectuarea lucrărilor de reparaţii, în cazuri deosebite, numai pe platformă betonată, în scopul evitării poluării solului/subsolului;
  • utilizarea materialelor absorbante în cazul scăpărilor accidentale de produse petroliere sau substanţe chimice, pe căile de acces.

Pentru zgomot, vibraţii, radiaţii:

  • mentenanţă adecvată a echipamentelor, a căror deteriorare poate conduce la creşterea zgomotului, o planificare adecvata a activităţii în ferma, utilizarea echipamentelor cu nivel scăzut de zgomot;
  • folosirea tehnicilor de control a zgomotului care sa asigure ca zgomotul produs de instalaţie nu conduce la cauze rezonabile de sesizări ale populaţiei din zona;
  • utilizarea de ventilatoare silenţioase cu turaţie reglabilă;
  • manipularea şi manevrarea dispozitivelor de încărcare a remorcilor din afara clădirii ar trebui organizate astfel încât sa se reducă amploarea operării maşinilor;
  • reducerea vitezei autovehiculelor grele în zonele mai „sensibile" (viteza scăzută poate reduce nivelul de zgomot cu pana la 5dB);
  • conducere preventivă a autovehiculelor grele (conducerea calmă creează mai puţin zgomot decât frecventele schimbări de acceleraţie şi frână).

Pentru deşeuri:

  • monitorizarea utilizării eficiente a materialelor;
  • identificarea continuă şi punerea în practică a posibilităţilor de prevenire a generării deşeurilor;
  •  participarea activă şi angajamentul personalului de la toate nivelurile cu privire la minimizarea generării deşeurilor;
  • deşeurile generate ca urmare a desfăşurării activităţii vor fi colectate selectiv şi stocate temporar, corespunzător prevederilor legislaţiei specifice, în spaţiile special amenajate, în vederea eliminării/valorificării;
  • asigurarea unei capacităţi de stocare suficiente a dejecţiilor ;
  • depozitarea corespunzătoare a deseurilor generate pe amplasament.

 

 

Deşeurile generate în perioada de funcţionare vor fi gestionate conform tabelului

 

Nr.

Crt.

Sursa deșeului

Tip deșeu

Cod deșeu[1]

Cantitate prevăzută a fi generată

Mod de eliminare / valorificare a deșeurilor

1

Hale păsări

Cadavre păsări

02 01 02

5 tone/an

Se colectează în incintă special amenajată dotată cu ladă frigorifică apoi se incinerează în incineratorul propriu

2

Hale păsări

Dejecții animaliere

02 01 06

8000 tone/an

Se transportă din hale pentru stocare temporară, apoi sunt prelucrate în îngrășământ și utilizate pe terenurile agricole și/sau comercializate către terți

3

Hale păsări

Depozit ouă

Coji de ouă

02 01 99

600 kg/an

Se colectează în recipiente speciale și se  introduc în hrana păsărilor (amestec cu furajele)

4

Depozit ouă

Ambalaje de hârtie și carton

15 01 01

300 kg/an

Se colectează selectiv și se valorifică prin unități specializate

5

Depozit ouă

Ambalaje de materiale plastice

15 01 02

100 kg/an

Se colectează selectiv și se valorifică prin unități specializate

6

Filtru sanitar

Depozit ouă

Ambalaje de la substanțele dezinfectante

15 01 10*

20 kg/an

Se colectează în recipiente speciale și se predau către unități specializate

7

Filtru sanitar

Echipamente de protecție

15 02 03

10 kg/an

Se colectează în recipiente de plastic și se predau unităților specializate

8

Hale păsări

Filtru sanitar

Ambalaje de la medicamente

18 02 03

50 kg/an

Se colectează în recipiente de plastic și se predau unităților specializate

9

Hala de prelucrare a dejecțiilor

Nămol de decantare

19 09 02

7 m3/an

Se reintroduce în vanele de fermentare și se prelucrează impreună cu dejecția proaspătă

10

Hala de prelucrare a dejecțiilor

Filtre de pâslă din burete natural

19 09 01

100 kg/an

Se colectează în recipiente de plastic și se predau unităților specializate

11

Incinta fermei

 

Tuburi fluorescente

20 01 21*

10 kg/an

Se elimină prin unități specializate

12

Spații administrative

Deșeuri menajare

20 03 01

2 tone/an

Se colectează în pubele de plastic și se elimină prin unități specializate

 

 

 

 Măsuri pentru închidere/demolare/dezafectare şi reabilitare a terenului în vederea utilizării ulterioare şi efectul implementării acestora

Se va elabora Planul de inchidere a instalatiei în vederea aducerii amplasamentului  la stadiul de funcţionalitate avut anterior, bazat pe urmatoarele elemente:

  • punerea în siguranţă a instalaţiei;
  • oprirea alimentării cu energie electrică, gaze naturale şi apă;
  • golirea tuturor instalaţiilor şi predarea conţinutului acestora spre unităţi autorizate;
  • eliminarea completă, în deplină siguranţă, a uleiurilor şi emulsiilor din echipamentele tehnologice, colectarea lor în recipiente adecvate şi predarea lor la unităţi specializate de valorificare/eliminare;
  • dezafectarea tuturor depozitelor de materii prime/ materiale;
  • demontarea instalaţiilor şi valorificarea/eliminarea materialelor rezultate;
  • colectarea deşeurilor generate în spaţii amenajate şi valorificarea/eliminarea lor corespunzătoare prin firme autorizate;
  • investigaţii privind nivelul de contaminare a solului şi a apei subterane;
  • la demolarea şi demontarea instalaţiilor tehnologice materialele feroase şi neferoase, precum şi cele provenite din construcţii vor fi valorificate prin societăţi autorizate;
  • ecologizarea întregului amplasament, după dezafectarea tuturor instalaţiilor;
  • asigurarea pazei non-stop a obiectivului şi menţionarea într-un registru de evidenţă a tuturor evenimentelor ce apar pe amplasamentul instalaţiei;
  • evitarea traseului de transport a materialelor de construcţii sau a deşeurilor generate în urma activităţii de dezafectare în interiorul localităţii, în zona locuită;
  • anunţarea oricărui eveniment la A.P.M Vrancea şi G.N.M. Comisariatul Judeţean Vrancea.

  IV. Conditii care trebuie respectate:

    1. In timpul realizarii proiectului:

a) conditii de ordin tehnic cerute prin prevederile actelor normative specifice (romanesti sau comunitare), dupa caz:

  • titularul are obligatia de-a lua masuri de prevenire a evacuarilor necontrolate de ape uzate in perioada de executie a investitiei;
  • asigurarea unui management riguros, cu responsabilităţi clar stabilite pentru toate activităţile care folosesc produse ce ar putea afecta calitatea apelor evacuate;
  • investitia se va realiza cu respectarea legislatiei privind protectia mediului în vigoare şi a tuturor conditiilor impuse prin  avizele de specialitate mentionate în Certificatul de urbanism nr. 75/26.04.2016, eliberat de Primaria Golesti;
  • executarea lucrarilor se va face cu respectarea conditiilor din prezentul act administrativ si a documentatiei tehnice depuse.

 

Pentru reglementarea activitatii se vor respecta urmatoarele:

  • Avizul de Gospodărire a Apelor nr. 105/29.05.2017, emis de SGA Vrancea;
  • Aviz nr. 4772593/27.04.2017 emis de ISU Vrancea;
  • Notificare nr. 4136/16.06.2016 emisa de DSP Vrancea;
  • Notificare nr. 8267/25.05.2016 emisa de DSVSA Vrancea

b) conditii de ordin tehnic care reies din raportul privind impactul asupra mediului care integreaza concluziile evaluarii adecvate, dupa caz: - nu este cazul.


c) conditiile necesare a fi indeplinite in timpul organizarii de santier:

Pentru diminuarea impactului generat in timpul constructiei se va urmari:

  • organizarea de santier se va realiza pe o perioadă scurtă de timp si pe terenul aferent investitiei;
  • organizarea de santier se va amplasa în incinta fermei la o distantă cât mai mare fată de zonele rezidentiale;
  • organizarea de santier nu se va amplasa în zonele de protectie sanitară a forajelor de alimentare cu apă;
  • se vor folosi materiale si utilaje care au agrement tehnic de specialitate;
  • circulatia cu mijloace auto se va face numai pe căile de acces existente;
  • operatiile de întretinere, alimentare cu combustibil sau curătare a vehiculelor si utilajelor nu se vor efectua pe amplasament, ci numai în locatii cu dotări adecvate;
  • vor fi luate măsuri de depozitare separată a substantelor periculoase (uleiuri, lubrifianti) care să asigure managementul eficient al acestora si protectia mediului;
  • gestiunea deseurilor se va realiza cu respectarea legislatiei specifice în vigoare;

 

d) Planul de monitorizare a mediului cu indicarea componentelor de mediu care urmeaza a fi monitorizate, a periodicitatii, a parametrilor şi a amplasamentului ales pentru monitorizarea fiecarui factor: nu este cazul.

  In timpul exploatarii:

  1. conditiile necesare a fi indeplinite in functie de prevederile actelor normative specifice:
  • capacitatea proiectată pe fiecare sector de productie va respecta prevederile legislatiei în vigoare cu privire la standardele minime pentru protectia pasarilor;
  • sistemul constructiv al halei va respecta cerintele BAT/BREF;
  • sistemul de evacuare al dejectiilor din halele de productie va respecta cerintele BAT/BREF;
  • gestionarea dejectiilor, a apelor tehnologice uzate  din bazine se va realiza în conformitate cu prevederile legale in vigoare.

 

AER INCONJURATOR:

Activitatea desfăşurată pe amplasament nu trebuie să conducă la o deteriorare a calităţii aerului prin depăşirea valorilor  limită stabilite prin Legea 104/2011 privind aerul înconjurător la indicatorii de calitate specifici activităţii şi cele stabilite prin STAS 12574/87.

Pentru amoniac, valorile rezultate in urma desfasurarii activitatii, se vor incadra in limitele prevazute in STAS 12574/1987 privind conditiile de calitate a aerului in zonele protejate, astfel:

  1. pentru media de scurta durata (30 min)

Indicator

Limita impusa

amoniac

300 mg/m3

hidrogen sulfurat

15 mg/m3

 

 

  1. pentru medie de lunga durata – zilnica

                                       Indicator

Limita impusa

amoniac

100 mg/m3

hidrogen sulfurat

8 mg/m3

 

 

APE UZATE MENAJERE

Apele uzate vidanjate descărcate în staţia de epurare vor respecta limitele maxim admise prin  NTPA 002, aprobat prin H.G. nr. 188/2002 şi modificata prin H.G. nr. 352/2005 si HG 210/2007, privind condiţiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate.

 

APA SUBTERANA 

Valorile limita pentru poluantii din apele subterane vor respecta valorile analizate inainte de punerea in functiune pentru forajele de control din incinta fermei.

Nu se vor depasi valorile de prag stabilite in Ordinul nr. 621/2014 privind aprobarea valorilor de prag pentru apele subterane din România.

 

SOL

Valorile concentratiilor poluantilor specifici activitatii, prezenti in solul din incinta societatii nu vor depasi limitele indicate in tabelele de mai jos.

Pentru indicatorul carbon organic % se foloseste clasificarea din literatura de specialitate dupa cum urmeaza:

 

Element poluant

Sol nepoluat

Sol usor poluat

Sol mijlociu poluat

Sol puternic poluat

carbon organic %

0-1 %

1-3  %

3-4%

4-6 %

 

Aprecierea gradului de poluare al solului (pH)

Domeniu de pH

Reactia solului

3.3-5.0

Puternic acida

5.0-5.8

Moderat acida

5.8-6.8

Slab acida

6.8-7.2

Neutra

7.2-8.4

Slab alcalina

8.4-9.0

Moderat alcalina

>9.0

Puternic alcalina

 

Gradul de poluare cu compusi de azot, functie de clasele de aprovizionare cu azot

 

Strarea de aprovizionare

Culturi de camp

Culturi intense

 

                Azot nitric   +  azot amoniacal, ppm (mg/kg)

Scazuta

<20

<40

Mijlocie

21-40

41-70

Normala

41-60

71-100

Ridicata

61-100

101-130

Foarte ridicata

>101(0.01%)

>131(0.013%)

 

Conform Ordinului MAPPM nr. 756/1997, la atingerea pragurilor de alerta (70% din pragul de interventie), titularul activitatii are obligatia suplimentarii monitorizarii  concentratiilor poluantilor si luarea masurilor de reducere a acestora.

ZGOMOT

  • Nivelul de zgomot la limita incintei unitatii se va incadra in limitele prevazute in SR  10009 /2017 – Acustica – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant.

Pentru MIROS

Conform Standardului National 12574/87 – Conditii de  calitate pentru aerul din zonele protejate, se considera ca emisiile de substante puternic mirositoare depasesc concentratiile maxim admise atunci cand in zona de impact, mirosul lor dezagreabil si persistent este sesizabil olfactiv.

Sursa

Intensitatea mirosului

Masuri de control

Halele de adapostire pasari

Sesizabil

Ventilare corespunzatoare

Parti componente ale retelei de canalizare; camine de vizitare

Putin sesizabil

Acoperite

Platforme de stocare dejectii

Putin sesizabil

-

 

 Titularul activitatii isi va programa activitatile din care rezulta mirosuri dezagreabile persistente, sesizabile olfactiv, tinand seama de conditiile atmosferice, evitandu-se planificarea acestora in perioadele defavorabile dispersiei poluantilor, pentru prevenirea sesizarii mirosului la distante mari.

Emisiile difuze si mirosurile vor fi micsorate prin urmatoarele masuri:

- masuri de igiena a productiei, prin respectarea stricta a procesului de exploatare a cresterii pasarilor;

- utilizarea unui regim nutritional adecvat, in vederea reducerii emisiilor rau mirositoare;

- respectarea programului de eliminare a dejectiilor, evitand stagnarea lor in adaposturi.

 Se va face instruirea personalului pentru a-si desfasura activitatea astfel incat nivelul mirosurilor emise sa fie redus.

Monitorizarea mirosului, pana la aparitia legislatiei specifice, se va face prin analiza concentratiilor de amoniac si H2S si compararea se va face cu limitele din STAS 12547/87.

  1. conditii care reies din raportul privind impactul asupra mediului, respectiv din cerintele legislatiei comunitare specifice, dupa caz:
  • proiectul se va realiza tinand cont de legislatia in vigoare si de toate conditiile impuse prin actele de reglemnetare;
  • aplicarea tehnicilor nutritionale in vederea scaderii cantitatii de azot si fosfor din dejectii;
  • curatarea halelor de crestere si a echipamentelor cu curatitoare de inalta presiune in vederea reducerii consumului de apa ;
  • reducerea continutului proteic in vederea reducerii emisiilor de amoniac ;
  • optimizarea sistemului de aerisire;
  • utilizarea sistemului de iluminare  cu consum redus de energie;
  •  curatarea adaposturilor de pasari,  dupa fiecare ciclu de productie;
  • calibrarea regulata a instalatiilor de baut apa, pentru a evita risipa;
  •  inregistrarea consumului de apa prin apometre;
  •  detectarea si repararea scurgerilor;
  •  utilizarea in completare si a ventilatiei naturale;
  • evitarea rezistentei in cadrul sistemelor de ventilatie mecanica prin inspectii  regulate si prin curatirea conductelor si ventilatoarelor;
  • tratarea dejectiilor in hala inchisa;

 

c) pentru instalatiile care intra sub incidenta legislatiei privind prevenirea si controlul integrat al poluarii:

  • studierea permanentǎ a progreselor în domeniul cresterii pasarilor si aplicarea lor pe baza analizei cost-beneficiu în scopul folosirii materiilor prime cu impact redus asupra mediului;
  • functionarea si întretinerea eficientǎ a sistemului de ventilatie a halelor în scopul asigurǎrii microclimatului optim;
  • izolarea corespunzǎtoare a clǎdirilor;
  • iluminarea halelor cu sisteme care utilizeazǎ un consum redus de energie;
  • utilizarea de instalatii automatizate pentru controlul microclimatului;
  • folosirea sistemelor de adǎpare cu pierderi cât mai reduse;
  • calibrarea periodică a instalatiilor pentru apa de bǎut pentru evitarea pierderilor prin scurgere;
  • contorizarea consumului de apǎ;
  • respectarea tehnicilor de nutritie care tin seama de vârsta animalelor;
  • aplicarea unor tehnici nutritionale care să minimizeze cantitatea de fosfor si de azot din dejectii;
  • evidenta lunară a consumurilor specifice de materii prime si materiale auxiliare;
  • reducerea consumului de apǎ prin utilizarea apei sub presiune la igienizarea halelor;
  • reducerea pierderilor de apǎ prin neetanseitǎtile sistemului, respectiv detectarea si remedierea scurgerilor;
  • planificarea operatiilor de verificare si întretinere/reparare a instalatiilor din fermă;
  • tratarea dejectiilor in hala inchisa.

d) respectarea normelor impuse prin legislatia specifica din domeniul calitatii aerului, managementul apei, managementul deseurilor, zgomot, protectia naturii:

  • OUG nr. 195/2005  privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • SR  10009 /2017 – Acustica – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • HG nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu modificarile ulterioare;
  • Legea 211/2011, privind regimul deseurilor, republicata;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei;
  • - O.M. nr. 462/1993 conditii tehnice privind protectia atmosferei şi norme metodologice privind determinarea emisiilor de poluanti produşi de surse stationare;
  • prevederile Ord. M.A.P.P.M. nr. 756/1997 pentru aprobarea Reglementarii privind evaluarea poluarii mediului, cu modificarile si completarile ulterioare.
  • se vor utiliza mijloace de transport adecvate naturii deseurilor transportate, care sa nu permita imprastierea deseurilor si emanatii de noxe in timpul transportului astfel incat sa fie respectate normele privind sanatatea populatiei si a mediului inconjurator, conform Legii 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata;
  • este interzisa abandonarea, inlaturarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor, precum si orice alte operatiuni neautorizate, efectuate cu acestea;
  • se interzice amestecarea  deseurilor nepericuloase cu deseuri periculoase;
  • evidenta deseurilor, precum si valorificarea sau eliminarea  se face conform Legii 211/2011, privind regimul deseurilor, republicata;
  • la inregistrarea la APM, GNM, DSP si/sau administratia publica locala de petitii ale cetatenilor prin care se reclama disconfortul olfactiv creat de activitatea fermei aveti obligatia ca in  termen de 10 zile de la luarea la cunostinta de existenta petitiilor, de a aplica una din tehnicile BAT privind neutralizarea mirosurilor si de a comunica APM Vrancea solutia aleasa cu indicarea termenelor de realizare.

 

e) planul de monitorizare a mediului, cu indicarea componentelor de mediu care urmeaza a fi monitorizate, a periodicitatii, a parametrilor si a amplasamentului ales pentru monitorizarea fiecarui factor:

Monitorizarea mediului în perioada de functionare a proiectului:

 

AER  INCONJURATOR

Titularul are obligatia sa monitorizeze nivelul imisiilor de poluanti in aer in conditiile stabilite in Tabelul urmator , astfel:

Nr.crt

Parametri de analizat

Frecventa

Metoda de analiza

1.

Amoniac

Anual*

STAS 10812

2.

H2S

Anual*

STAS 10814

*în perioada caldă a anului (iulie-august), trei masuratori.

NOTA: Se vor determina emisiile difuze, ca imisii la limita amplasamentului, respectand standardele de calitate pentru aer ambiental. Prelevarea probelor se va face pe directia predominanta a vintului in perioada cu grad maxim de populare a halelor. Cand se vor raporta datele referitoare la monitorizarea imisiilor, se vor raporta si datele privind: numarul de hale populate, conditiile meteorologice specifice (temperatura aer, umiditate atmosferica, presiunea atmosferica).

 

 APA

Apa subterana va fi monitorizata semestrial, in incinta fermei.

Valorile se vor raporta la “proba martor” (reprezentand proba efectuata inainte de punerea in functiune), date indicate in Raportul de amplasament  pentru forajele din incinta fermei.

 SOL

Se va realiza monitorizarea solului in incinta fermei, in zona depozitului de dejectii.

ZGOMOT

Intrucat in incinta unităţii nu se semnalează zgomote, monitorizarea zgomotului nu se impune.

 

MIROSURI

    Activitatea creaza disconfort local datorita mirosului. , se vor planta perdele de protectie de-a lungul perimetrului fermei, pe directia predominanta a vantului  pe laturile aflate spre localitate.

 

  3. In timpul inchiderii, dezafectarii, refacerii mediului si postinchidere:
  a )  conditiile necesare a fi indeplinite la inchidere/dezafectare/demolare:

La incetarea activitatii de crestere a pasarilor urmeaza a se parcurge urmatoarele etape:

  • oprirea alimentarii cu utilitati: apa, energie electrica si combustibil a instalatiilor;
  • demontarea instalatiilor si transportul materialelor rezultate, spre destinatii anterior stabilite;
  • dezafectarea depozitelor;
  • evacuarea intregii cantitatii de dejectii din hale;
  • spalarea si dezinfectarea halelor;
  • evacuarea  apelor uzate rezultate din spalarea retelei de canalizare;


b) conditii pentru refacerea starii initiale/reabilitare in vederea utilizarii ulterioare a terenului: conform Planului de refacere a mediului.


c)planul de monitorizare a mediului, cu indicarea componentelor de mediu care urmeaza a fi monitorizate, a periodicitatii, a parametrilor si a amplasamentului ales pentru monitorizarea fiecarui factor:

- testarea solului si a apei subterane  pentru  constatarea gradului de poluare cauzat de activitate si necesitatea oricarei remedieri in vederea redarii zonei asa cum este definita initial.

 

V. Informatii cu privire la procesul de participare a publicului in procedura derulata:

APM Vrancea a asigurat  accesul liber la informaţie al publicului şi participarea acestuia la luarea deciziei în procedura de emitere a acordului de mediu, asfel:

a) etapa de depunere a solicitarii - anunt depunere solicitare acord de mediu

- anunt in ziarul “ Monitorul de vrancea”- 18.10.2016

- anunt la Primaria Golesti nr. 4689/18.10.2016

- anunt la sediul SC AVIPUTNA SRL

- anunt pe pagina de internet a APM Timis din data de 18.10.2016

b) etapa de incadrare si definire a domeniului evaluarii:

-site-ul APM Vrancea -indrumar pentru Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului 28.10.2016

d) sedinta de dezbatere publica :

- anunt  pe site-ul APM Vrancea: 20.02.2017;

- anunt in mass-media  -14.02.2017;

- anunt la sediul primariei   Golesti nr. 776/21.02.2017;

- desfasurarea sedintei la sediul Primariei Golesti: 15.0232017;

- Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului a fost disponibil spre consultare pe  site-ul APM Vrancea din data de 20.02.2017,  pana la sedinta de dezbatere publica;

- nu s-au inregistrat observatii sau propuneri din partea publicului.

e) decizia de emitere a acordului de mediu :

-  afisare pe site-ul APM Timis a proiectului de  acord de mediu: 27.06.2017;

- anunt public privind decizia de emitere a acordului de mediu, publicat in ziarul

-anunt public privind emiterea acordului de mediu, publicat la sediul Primariei Golesti in data de ;

- anunt public privind emiterea acordului de mediu, publicat la sediu titularului, in data de;

 

Nu au existat sesizări şi comentarii din partea publicului pe parcursul procedurii.

 

 

Dispozitii finale:

 

Prezentul acord de mediu îşi păsrează valabilitatea pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, conform OUG nr. 195/2005 privind Protecţia Mediului art. 16 alin. (1), aprobatǎ cu modificǎri şi completǎri prin Legea nr. 265/2006,  cu modificarile si completarile ulterioare.

 

În conformitate cu prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, la finalizarea lucrărilor de construcţie şi la punerea în funcţiune, titularul investiţiei are obligaţia să solicite eliberarea autorizaţiei integrate de mediu pentru obiectiv.

La finalizarea lucrărilor se va anunţa APM Vrancea pentru intocmirea Procesului verbal de verificare a condiţiilor impuse prin prezentul acord, proces verbal care se va anexa la documentaţia pentru solicitarea   autorizaţiei integrate de mediu.

Titularul proiectului sau al activităţii va informa în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului ori de câte ori există o schimbare de fond a datelor care au stat la baza eliberării acordului de mediu.

 

 

 

 

 

Acordul de mediu se revizuieşte daca apar elemente noi, necunoscute la data emiterii.

 

Nerespectarea prevederilor prezentului acord atrage dupa sine suspendarea sau anularea acestuia, dupa caz.

 

Mentiuni despre procedura de contestare administrativǎ şi contencios administrativ

 

Prezentul acord poate fi contestat în conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile şi completarile ulterioare.

 

Prezentul acord de mediu contine 30 (douazeci)   pagini. 

 


[1] Clasificarea şi codificarea deșeurilor conform Deciziei 2000/532/CE de stabilire a unei liste de deşeuri în temeiul Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind evidența gestiunii deșeurilor și pentru aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase

* deșeu periculos