Back

Proiectu deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Amenajare iaz piscicol - comuna Ploscuteni - titular - S.C. ROMAN IMPEX PREST S.R.L.

PROIECTUL DECIZIEI  ETAPEI  DE  INCADRARE

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de: S.C.  ROMAN  IMPEX  PREST  S.R.L. , cu sediul in municipiul Adjud, str. Tineretului, nr. 5, judetul Vrancea, inregistrata la sediul A.P.M. Vrancea cu nr. 4492/08.05.2017, in baza H.G. nr. 445/ 2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a O.U.G. nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 03.08.2017, ca proiectul : ,, Amenajare iaz piscicol ”  propus a fi amplasat în extravilanul comunei Ploscuţeni, T. 110, P. 971, CF. 50673, judeţul Vrancea,                        se supune evaluarii impactului asupra mediului si se supune evaluarii adecvate.

 

                       Justificarea prezentei decizii :

 

          I. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele :

 

          1) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,              pct.-ul 1, lit. (f),  conform criteriilor de selectie pentru stabilirea efectuarii evaluarii impactului asupra mediului din anexa 3 a H.G. nr. 445 / 2009, se supune procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.

         2)  proiectul intra sub incidenta prevederilor art. 28 din OUG nr. 57 / 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

         3) proiectul se supune prevederilor Ordinului MMP nr. 19 / 2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvata a efectelor potentiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar.

 

        b) Caracteristicile proiectului :

 

1) Marimea proiectului :

 

Pentru executarea amenajării piscicole, S.C. ROMAN IMPEX PREST S.R.L. va exploata nisipurile şi pietrişurile din terasa mal drept a râului Siret, intr-un teren apartinand domeniului public al comunei Ploscuteni, in amonte de confluenta raului Trotus cu raul Siret.

Prin exploatarea nisipurilor și a pietrișurilor cu 2,5 m sub nivelul hidrostatic se va amenaja un iaz piscicol (amenajare piscicola simpla) care se va popula cu puiet de pește, asigurându-se condiții pentru ajungerea acestuia la maturitate.

 

Regimul de lucru este de 8 ore/zi, cate 5 zile/saptamana in intervalul 1 martie - 30 noiembrie.

In perioadele de ape mari conform studiului hidrologic (inundabilitate) si cele de înghet nu se excaveaza.

Amplasamentul in suprafata de 59 186 mp din care iazul propriu-zis  are o suprafata de 52.963 mp pe care urmeaza sa se implementeze proiectul este situat in  extravilanul comunei Ploscuteni, in T110, P971, Lot 3. Terenul apartine domeniului public al comunei si este concesionat de SC ROMAN IMPEX PREST SRL conform Contract de concesiune nr. 3 /19.04.2016 pentru o perioada de 49 de ani . Terenul nu figureaza in zona cu interdictie de construire si nu este grevat de servituti.

Folosinta actuala a terenului este de teren neproductiv, destinatia acestei zone stabilita prin PUG este de teren neproductiv.

Administrativ amplasamentul viitorului iaz piscicol se afla pe teritoriul Ploscuteni avand urmatoarele vecinatati:

  • Nord si NE – Lot 2 concesionat catre SC LUSCAN COM SRL 
  • Sud – teren primarie
  • Est si SE -  albia minora administrata de catre ABA Siret
  • Vest - terenul primăriei Ploscuteni

Accesul in perimetrul de exploatare se realizeaza din E85 Bucuresti-Focsani-Suceava pe drumul de legatura cu localitatea Burcioaia, drum care traverseaza magistrala CF 500 Bucuresti-Adjud - Suceava pana in zona statiei de spalare sortare apartinand SC INDUSTRIAL TRUST  SRL  (distanta cca 2 km) apoi pe un drum de exploatare existent L= cca 700m , se va amenaja o bretea care va permite accesul in perimetru – in zona punctului 6, lungimea acestei bretele fiind L = 70 m.

De asemenea lucrările realizate de S.C. ROMAN IMPEX PREST S.R.L. nu vor influența regimul scurgerii apelor râului Siret, în condiţiile în care lucrările nu intersectează cursul acestui râu și societatea respectă adâncimea de exploatare și pilierii de siguranţa impuşi prin Avizul de Gospodărirea Apelor.

       Suprafata solicitata este  53 431 mp si este delimitata de urmatoarele puncte :

Punctul           Coordonate Stereo 70

 

               X                Y

1          509 510           674 108

2          509 413           674 036

3          509 367           674 012

4          509 311           673 982

5          509 153           673 969

6          509 205           673 969

 

Cantitatea de sol şi depozite litologice care trebuie exploată în perimetrul propus prin excavare în scopul valorificării resurselor este cca 233 538 mc. Coperta îndepărtată prin excavare va fi depozitată separat pe amplasament în vederea folosirii ulterioare la execuția taluzurilor.

Prin exploatarea nisipurilor si pietrisurilor cu 1,50 -3,5 m sub nivelul hidrostatic se va amenaja un iaz piscicol care se va popula cu puiet de peste , asigurandu-se conditii pentru ajungerea acestuia la maturitate .

Lucrarile proiectate presupun mobilizarea unui volum de 233 538 mc de argila, nisip si pietris si se vor desfasura in perioada 2016-2020, urmand ca definitivarea amenajarii piscicole sa se execute pe durata urmatorului an.

Astfel, prin realizarea investitiei titularul proiectului  isi propune :

  • infiintarea unei microferme piscicole de crestere in sistem intensiv a crapului de cultura in amestec cu alte specii (pesti fitoplantonofagi si pesti rapitori).

Amenajarea are practic ca unitate de baza a capacitatii de productie bazinul piscicol, care este un helesteu format dintr-un singur bazin avand la nivelul luciului de apa o suprafata de S=5,0996 ha. Acest helesteu va functiona pe vatra actualului perimetru a SC ROMAN IMPEX PREST SRL.

            Pentru a asigura o buna functionare a investitiei se va tine seama de urmatoarele caracteristici constructive :

  • se vor construi diguri de aparare pe toate laturile amenajarii ( exceptie face latura 1-2 care desparte amenajarea SC ROMAN IMPEX SRL de cea care va fi executata de catre S.C. LUSCAN COM S.R.L. si vor avea o lungime totala L=570 m ( din care o lungime 270 m – latura dispre raul Siret).
  • Intre perimetrele LUSCAN COM SRL si ROMAN IMPEX PREST SRL se vor executa doar diguri de compartimentare, avand B=4 m, b=2m, h=1m.

            - volumul total de umpluturi inglobat in corpul digului de aparare va fi : V= (570m*21,63m) = 12 330 mc.

   Latura dispre raul Siret va fi protejata cu saci din geotextil umpluti cu balast asezati pe o saltea de fascine de 0,45 m grosime (lucrare ce se va executa pana la cota atinsa de eitul de calcul, in continuare pana la coronament inerbandu-se).

   Pe suprafaţa amplasamentului nu există şi nu vor fi realizate reţele de alimentare cu apă în perioada de excavaţie a agregatelor minerale.

             În procesul tehnologic de extracţie a agregatelor minerale nu este necesară alimentarea cu apă.  Apa necesară personalului va fi asigurată de S.C. ROMAN IMPEX PREST S.R.L. prin aprovizionarea angajaţilor care deservesc utilajele de pe amplasament cu apă plată îmbuteliată în P.E.T.-uri.

Având în vedere caracteristica lucrării, nu se vor produce și nu se vor evacua ape uzate.

Pe suprafaţa perimetrului nu există reţele de alimentare cu energie electrică; pe perioada valabilităţii permisului de exploatare nu va fi necesară racordarea la reţele electrice din zonă.

 

În cazul în care societatea nu va respecta condiţiile impuse de Avizul si Autorizaţia de Gospodărirea Apelor se vor impune măsuri de refacere a mediului, privind amplasamentul din zona perimetrului, respectându-se condițiile minime de integritate a factorilor de mediu componenți ai ecosistemelor adiacente.

Accesul în perimetrul de exploatare se face pe DN 2 Adjud-Focşani, apoi pe drumul comunal asfaltat până la intrarea în cartierul Burcioaia, apoi pe un drum de exploatare din balast, de cca. 2 km, până la zona de exploatare.

Pentru implementarea proiectului nu vor fi realizate noi căi de acces şi nici nu vor fi modificate cele deja existente.

 

2) Cumularea cu alte proiecte :   În imediata vecinătate a amplasamentului se afla in derulare 2 proiecte privind amenajarea de iazuri piscicole apartinand altor societati comerciale..

3) Utilizarea resurselor naturale : -

4) Productia de deseuri : În urma desfăşurării lucrărilor de exploatare a nisipului și pietrișului din perimetrul propus - pe această suprafaţă vor rezulta următoarele tipuri de deşeuri:

  • deşeurile menajere generate pe amplasament în perioada lucrarilor, ce provin de la personalul ce vor deservi utilajele;

 

 

În perioada de excavare a agregatelor minerale rezultă ambalaje, astfel de deşeuri sunt produse numai de personalul care deserveşte utilajele şi vor fi în principal reprezentate de PET-uri. Pentru gestionarea corectă va fi amplasat în fiecare utilaj câte un sac menajer pentru colectarea selectivă a acestora.

Pentru eliminarea acestor deşeuri se vor instala containere etanşe, fără scurgere în mediu, pentru colectare selectivă la organizarea de șantier a societății cea mai apropiată şi se va încheia un contract de prestări servicii cu o firmă specializată în gestionarea acestui tip de deşeuri

In procesul tehnologic de extragere a agregatelor minerale nu vor fi stocate substanţe sau preparate chimice periculoase.

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei / exploatarii  ce vor fi tratate in studiul de impact asupra mediului.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : sunt posibile in faza de exploatare a proiectului si trebuie clarificate aceste aspecte in studiul de impact asupra mediului .

  

        c) Localizarea proiectelor:

 

1) Utilizarea existenta a terenului : Terenul este încadrat în categoria de folosință – neproductiv, conform PUG aprobat.

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede : nu este cazul;

   b)   Zonele costiere : nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite : nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale : nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala : amplasamentul proiectului propus se afla in interiorul  Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica «  Lunca Siretului Inferior » - ROSPA0071 si a Sitului de Importanta Comunitara « Lunca Siretului Inferior » - ROSCI0162.

   g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate :  nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica :  nu este cazul.

 

         d) Caracteristicile impactului potential :

 

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate :  suprafata propusa de proiect se afla in interiorul ariilor protejate  ROSPA0071 si  ROSCI0162 .

2) Natura transfrontiera a impactului :  nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie si exploatare a proiectului, impactul va putea  fi  semnificativ si va fi cuantificat in studiul de impact asupra mediului .

4) Probabilitatea impactului : va fi estimat ca  semnificativ / nesemnificativ in studiul de evaluare a impactului asupra mediului..

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului : posibil a fi semnificativ pe perioada realizarii lucrarilor si exploatarii proiectului.

 

 

                 II ) Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare adecvata sunt urmatoarele :

 

  1. proiectul se va implementa in ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior ( aprobat prin HG nr. 1284 / 2007 privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica ca parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania ) si ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior ( desemnat prin Ordinul MMP nr. 2387 / 2011 ) ,
  2. proiectul include actiuni care duc la modificari fizice in ariile naturale protejate de interes comunitar ,
  3. proiectul implica utilizarea resurselor de care depinde diversitatea biologica (schimbarea destinatiei terenului ).  

Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/ 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/ 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.