Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Consolidare mal rau Trotus in zona sondei 510 si 510 A Burcioaia - titular - S.C. OMV PETROM S.A.

DECIZIA  ETAPEI  DE  INCADRARE -  proiect

                                                  Nr.  10852 din  20.11.2017

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de OMV PETROM SA – Asset IX Moldova-Sud , cu sediul in Bucuresti, sector 1, str. Coralilor nr. 22, prin imputernicit SC Expert Serv SRL Ploiesti , inregistrata la APM Vrancea cu nr. 9599 din 10.10.2017 , in baza HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

                     APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 16.11.2017 , ca proiectul : “ Consolidare mal rau Trotus in zona sondei 510 si 510 A Burcioaia ” propus a fi amplasat in extravilanul municipiului Adjud, cartier Burcioaia , jud. Vrancea, se supune evaluarii impactului asupra mediului si  se supune evaluarii adecvate.

                       Justificarea prezentei decizii :

 

  1. Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

          a) incadrarea proiectului :

          1) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2 : pct. 13, lit. a  si conform criteriilor de selectie pentru stabilirea efectuarii evaluarii impactului asupra mediului din anexa 3 a HG nr. 445 / 2009 , se supune procedurii de evaluare a impactului asupra mediului .

         2)  proiectul intra sub incidenta prevederilor art. 28 din OUG nr. 57 / 2007 privind regimul ariilor naturale protejate , conservarea habitatelor naturale , a florei si faunei salbatice , cu modificarile si completarile ulterioare ,

         3) proiectul se supune prevederilor Ordinului MMP nr. 19 / 2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvata a efectelor potentiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar .

        b) Caracteristicile proiectului :

1) Marimea proiectului :

            Aceste proiect este in stransa legatura cu sondele 510 si 510 A Burcioaia.

Lucrarile de consolidare mal rau Trotus in zona sondelor 510 si 510 A Burcioaia se fac pentru punere in siguranta a platformei celor 2 sonde.

Scopul lucrarilor propuse si prezentate in documentatie este, cu prioritate, de ordin protectie a mediului pentru exploatarea celor 2 sonde in conditii de siguranta si securitate, prin stoparea poluarilor accidentale ce se pot produce din cauza alunecarilor de teren, dar nu va modifica structura activitatii traditionale si nici nu va creea asezari umane noi, prin atragerea de forta de munca in zona.

Administrativ, terenul ce urmeaza a fi afectat de lucrarile de consolidare mal raul Trotus, in zona sondelor 510 si 510 A Burcioaia apartine unor proprietari particulari, AN Apele Romane ABA Siret SGA Vrancea si Asociatiei Crescatorilor de Animale ‘’Obstea Burcioaia’’.

            Terenul in suprafata de 61232 mp se afla situat in extravilanul municipilui Adjud, Cartier Burcioaia si are categoria de folosinta arabil si neproductiv.

            Accesul la locatie se realizeaza pe drumul de exploatare petroliera dalat (careul sondelor 510, 510 A – Parc 4 Burcioaia), existent in zona.

 

            Coordonatele in sistem STEREO 70 ale zonei de reprofilare a albiei sunt:

 

              Punct initial:                                                                  Punct final:

X = 509755.52; Y = 671621.04.                                 X = 509275.76; Y = 671788.88.

 

            Coordonatele sondei 510 Burcioaia in sistem STEREO 70 sunt:

  •  X = 509439.66; Y = 671878.22.

 

            Coordonatele sondei 510 A  Burcioaia in sistem STEREO 70 sunt:

  • X= 509444.62; Y= 671894.54.

 

Principalele faze de realizare a obiectivului de investitie sunt:

 

  1. Consolidare mal cu saltea umpluta cu beton C25/30

            Consolidarea malului se va realiza cu saltele umplute cu beton C25/30. Lungimea consolidarii este 375 m.

            Saltelele sunt realizate dintr-o tesatura de inalta rezistenta din polietilena tereftalata (PET) si polipropilena, din doua straturi intertesute intre ele in punctele de filtrare.

  1.  Protectie taluz cu saltea antierozionala

            Pentru protectia amplasamentului impotriva inundabilitatii sa va reface digul existent si se va proteja cu saltea antierozionala. Digul se va realiza cu 50 cm mai sus decat NAE 1 %+20 %.           

            Lungime digului este L = 234 m.

  1. Reprofilare albie rau.

            Se va realiza reprofilarea albiei minore a raului pentru asigurarea zonei de lucru si pentru curgerea fara obstacole a raului.

            Vor fi folosite utilaje specifice (buldozer, excavator). Materialul aluvionar depus pe malul drept se va transporta in partea stanga a raului Trotus, zona in care se va realiza si protectia taluzului.

Durata de executie totala, estimata pentru realizarea lucrarilor, este de circa 3 luni.

 

Energie electrica

            Alimentarea santierului cu energie electrica, se face din surse proprii ale Constructorului (grupuri electrogene).

 

 

Alimentarea cu apa:

Apa potabila, se va asigura din zona (loc. Burcioaia, jud. Vrancea) si se va depozita la locatie in recipiente etanse (PET - uri).

Asigurarea apei tehnologice:

            Nu este cazul. Apa necesara pentru compactare se va aduce cu o cisterna de la un parc din apropiere, avandu-se in vedere consumul scazut de apa.

 

Executarea lucrarilor de constructii - montaj aferente lucrarilor de punere in siguranta

 

            1. Consolidare mal cu saltea umpluta cu beton C25/30

            Consolidarea malului se va realiza cu saltele umplute cu beton C25/30. Lungimea consolidarii este L = 375 m.

Saltelele sunt realizate dintr-o tesutura de inalta rezistenta din polietilena tereftalata (PET) si polipropilena, din doua straturi intertesute intre ele in punctele de filtrare.

Marimea si densitatea punctelor de filtrare determina forma finala a saltelei si grosimea ei dupa umplerea cu beton. Comportarea in timp a acesteia poate fi rigida, semiflexibila, flexibila.

Variantele constructive sunt continui si discontinui (cu vegetatie).

Se furnizeaza sub forma de role cu latimea cuprinsa intre 3,90 si 5,00 m si lungime de 50,00 sau 100,00 m, care sunt desfasurate si croite la pozitia de lucru. Inaltimea saltelelor dupa umplere poate sa fie de 100, 150, 180, 200 mm.

Saltelele umplute cu beton se deruleaza si se croiesc la lungimea taluzului tanand cont de dimensiunile de ancorare precum si cele de incastrare. Fasiile astfel dimensionate se imbina intre ele, pe latimea taluzului, prin coasere directa sau prin aplicarea unor fermoare astfel incat sa se realizeze un covor continuu si rezistent.

Umplerea saltelelor se realizeaza cu beton, respectand clasa si marca prevazuta in proiectul tehnic, cu ajutorul unei pompe de beton “tip elefant” cu dimensiunea racordului flexibil de evacuare cuprins intre 650 si 800 mm, cu o lungime de minim 2/3 din lungimea maxima a taluzului prevazut a fi acoperit cu saltea.

Montarea saltelei se face de la partea superioara catre partea inferioara a taluzului si din amonte in aval. Umplerea cu beton se face de la partea inferioara a taluzului, prin introducerea racordului flexibil al pompei pana in capatul saltelei si retragerea acestuia progresiv catre partea superioara, pe masura ce salteaua se umple cu beton.

Dupa umplerea cu beton si realizarea incastrarilor pe contur (prima saltea, partea inferioara, partea superioara si ultima saltea), acestea un necesita lucrari de intretinere. Este recomandat ca la perioade de circa trei luni sau dupa aparitia unor viituri sa fie verificata integritatea saltelei sau eventuale erodari ale taluzului.

            2. Protectie taluz cu saltea antierozionala

            Pentru protectia amplasamentului impotriva inundabilitatii sa va reface digul existent si se va proteja cu saltea antierozionala. Digul se va realiza cu 50 cm mai sus decat NAE 1 % + 20 %.         

            Lungime digului este L = 234 m.

           

Salteaua pentru control erozional are o suprafata plana (partea inferioara) si o suprafata in relief (partea superioara) proiectata astfel pentru a retine pamantul si semintele de iarba in structura sa. Materialul va fi desfasurat pe taluz cu suprafata plana in contact cu solul.

            3. Reprofilare albie rau.

            Se va realiza reprofilarea albiei minore a raului pentru asigurarea zonei de lucru si pentru curgerea fara obstacole a raului.

            Vor fi folosite utilaje specifice (buldozer, excavator).

             Materialul aluvionar depus pe malul drept se va transporta in partea stanga a raului Trotus, zona in care se va realiza si protectia taluzului.

Redarea terenului in circuitul initial

            Dupa terminarea lucrarilor, suprafata care va ramane ocupata definitiv va fi de circa 7482 mp :

  • consolidare mal cu saltea umpluta cu beton ≈ 1766 mp;
  • protectie taluz cu saltea antierozionala ≈ 936 mp;
  • reprofilare albie rau ≈ 4780 mp.

            Restul suprafetei de circa 53750 mp nu va fi afectata de lucrarile de consolidare, ci va fi folosita doar ca zona de tranzit catre locatia unde se va executa consolidarea, nefiindu-i afectata starea initiala. Acesta suprafata, dupa terminarea lucrarilor de consolidare, se va reda in circuitul initial, fara a fi necesara efectuarea altor lucrari de refacere a terenurilor.

 

         Organizarea de santier

            Personalul care va executa lucrarile este din zona si va fi transportat de catre constructor la amplasamentul proiectului cu un microbuz aflat in dotare sau inchiriat special pentru acest lucru.

Pe platforma sondelor 510 si 510 A Burcioaia se va organiza un santierul mobil prin amplasarea unor obiecte provizorii, respectiv containere pentru 10 – 15 muncitori care asigura activitatea. Acesa platforma se afla in extravilanul municipiului Adjud, judetul Vrancea si nu este necesar ocuparea altor suprafete pentru organizarea de santier.

2) Cumularea cu alte proiecte :  nu este cazul .

3) Utilizarea resurselor naturale : - agregate minerale, apa.

4) Productia de deseuri :

Deseuri din materiale de constructii (cod deseu 17 05 08) - provenite de la gabioanele degradate si de la apararea de mal si dig degradat.  Aceste deseuri vor refolosite ca material de umplutura pentru lucrarile de consolidare..

Deseuri de fier si otel provenite din constructii si demolari (cod 17 04 05, 17 04 07) - provenite de la plasa de sarma a gabioanele degradate. Acestea vor fi evacuate de pe amplasament prin grija firmei constructoare in vederea procesarii sau predarii la centre speciale de colectare, reciclare.

Deseurile menajere ( cod deseu - 20 03 01) - vor fi precolectate in containere (pubele) amplasate in careul sondelor 510 si 510 A Burcioaia. Eliminarea deseurilor menajere se face printr-un operator economic autorizat, conform contractului incheiat intre OMV Petrom si operatorul economic autorizat. Metoda de eliminare a deseurilor menajere se face prin depozitare finala. Se estimeaza o cantitate de aproximativ 0,5 m3 de deseuri menajere.

Se vor gestiona conform prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor si a HG nr. 856 / 2002 privind evidenta gestiunii deseurilor

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei / exploatarii  ce vor fi tratate in studiul de impact asupra mediului.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : sunt posibile in faza de exploatare a proiectului si trebuie clarificate aceste aspecte in studiul de impact asupra mediului 

           c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului :  terenul este situat extravilanul municipiului Adjud, cartier Burcioaia, folosinta actuala – terenul , o parte are categoria de folosinta arabil, o parte teren neproductiv, o parte teren acoperit de ape.

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede : nu este cazul;

   b)   Zonele costiere : nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite : nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale : nu este cazul ;

  e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate :  nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala : amplasamentul proiectului propus se suprapune ariilor naturale protejate  Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior , Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior .  

  g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate :  nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica :  nu este cazul.

       

          d) Caracteristicile impactului potential :

 

1) Extinderea impactului : aria geografica si numarul persoanelor afectate :  suprafata propusa de proiecte se afla in extravilanul municipiului Adjud, cartier Burcioaia,

2) Natura transfrontiera a impactului :  nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie si exploatare a proiectului , impactul va putea  fi  semnificativ si va fi cuantificat in studiul de impact asupra mediului .

4) Probabilitatea impactului : va fi estimat ca  semnificativ / nesemnificativ in studiul de evaluare a impactului asupra mediului..

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului : posibil a fi semnificativ pe perioada realizarii lucrarilor si exploatarii proiectelor .

 

                 II ) Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare adecvata sunt urmatoarele :

  1. Amplasamentul proiectului propus se suprapune ariilor naturale protejate  Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior , Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior .  
  2. Amplasamentul proiectului propus este situat in Lunca raului Siret in vecinatatea unor ecosisteme care constituie habitate potentiale pentru specii de pasari, amfibieni, reptile si pesti mentionate in Formularul Standard al ariei protejate de interes comunitar exista susceptibilitatea de producere a unui impact negativ asupra speciilor si habitatelor de interes comunitar care fac obiectul desemnarii ariilor protejate mai sus mentionate.
  3. Avandu-se in vedere necesitarea de reprofilare a albiei minore a raului pentru asigurarea zonei de lucru si pentru curgerea fara obstacole a raului este precizat ca materialul aluvionar depus pe malul drept se va transporta in partea stanga a raului Trotus. Avandu-se in vedere sensibilitatea speciilor si habitatelor acvatice fata de schimbari ale talvegului raului si fata de cresteri ale turbiditatii apei, exista suceptibilitatea afectarii unor specii de interes comunitar mentionate in formularele standard al ariilor protejate.

Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile HG nr. 445 / 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554 / 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.