Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Construire anexa exploatatie agricola ( spalatorie auto) in ferma SC PREMIUM PORC SRL - titular - S.C. PREMIUM PORC S.R.L.

DECIZIA ETAPEI DE INCADRAREPROIECT

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre S.C. PREMIUM PORC SRL,  inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 10084 / 02.11.2015, in baza H.G.  nr. 445/2009 -  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 17.11.2016, ca proiectul de investitii ,, Construire anexa exploatatie agricola ( spalatorie auto) in ferma SC PREMIUM PORC SRL ”  - propus a fi  amplasat in extravilanul comunei Golesti, DJ 205 C, judetul Vrancea  -  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

                         Justificarea prezentei decizii :

            Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a)-Proiectul se incadreaza in prevederile H.G.  nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct-ul 13 – lit. a)

b)-Caracteristicile proiectului:

 1) Marimea proiectului :

Investitia propune construirea unei anexe pentru spalarea autoturismelor ( camioane), amplasata in partea de nord est a terenului, langa lagune.

 Incinta va avea forma dreptunghiulara cu dimensiunile: 49,32m x7,64m x5,64m ( S= 332,65 mp), fiind realizata din cadre metalice cu fundatii isolate din beton armat. Inchiderile laterale si invelitoarea se vor realiza din panouri termoizolante – tip sandwich cu grosime de 8 cm.

Hala metalica ce se va monta va fi alcatuita din spatiu de spalare, spatiu pentru vestiar, dus, magazine si spatiu pentru uscare.

Pardoseala propusa va fi din beton armat sclivisit si o rigola longitudinal pentru colectarea apelor uzate in zona de spalare/ uscare si gresie pentru vestiar.

 Apele de spalare rezultate din spalarea camioanelor trec prin separatorul de hidrocarburi (  V= 2,75 mc) existent pe amplasament; in primul compartiment unde se retin eventualele hidrocarburi si din al doilea compartiment apele uzate  se vor pompa direct in laguna de nord.

Apele uzate menajere, rezultate de la grupurile sanitare si dusuri, sunt colectate printr-o retea de conducte si conduse spre bazinul vidanjabil cu V= 8 mc.

Alimentarea cu apa este asigurata printr0o retea existenta, din sursa proprie- put forat.

2) Cumularea cu alte proiecte: - statia de spalare camioane proprii deserveste ferma de crestere porci care se afla pe amplasament.

3) Utilizarea resurselor naturale : materialele folosite în construcţie sunt:-balast, piatra sparta amestec optimal

4) Productia de deseuri :- colectate selectiv si valorificate prin unitati specializate

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : nu este cazul.

        c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului: terenul este situat in intravilanul  comunei Golesti, conform Certificatului de Urbanism nr. 171/31.10.2016 ; folosinta actuala : zona unitati agricole ; destinatie : zona constructii agro- zootehnice  .

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul ;

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul;

   g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului (aria geografica si numarul persoanelor afectate): - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului , impactul va fi nesemnificativ , daca sunt luate masurile de protectia mediului specifice .

4) Probabilitatea impactului : nesemnificative.

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar cu efect minim  .

 

                              Conditiile de realizare a proiectului :

-  Investitia se va realiza cu respectarea  legislatiei in vigoare  si a avizelor de specialitate mentionate in Certificatul de Urbanism  nr.  171/31.10.2016 , eliberat de Primaria comunei Golesti, judetul Vrancea.

 -  Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

-  Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

-   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor ,

 -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,

-  Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .

-  Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise de STAS nr.10009/1998 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2013

-  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .

- Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

- Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.

- Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

- Alimentarea cu carburanţi , repararea si întreţinerea mijloacelor de transport si a utilajelor folosite pe şantier se va face numai la societati specializate si autorizate.

- Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate utilajele vor fi atent verificate;

- La parasirea incintei organizării de şantier , rotile autovehiculelor se vor curata.

- Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

- Materialele fine (pamant, balast, nisip ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

- Nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier.

- Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

- Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

-  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului .

- Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar APM Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din HG nr. 445 / 2009 .

- Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a A.P.M. Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.  

    Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de                  evaluare adecvata .   

  •      Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

O.U.G. nr. 195/2005 - privind protecţia mediului cu modificarile si completarile ulterioare;

STAS 10009/1988 - privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;

Legea nr. 211/2011 - privind regimul deşeurilor.

               Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.