Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Construire hotel P+1E si imprejmuire - titular - VMBA CONSTRUCT S.R.L.

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - PROIECT

 Nr. 690 / 27.01.2017

 

 Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de VMBA CONSTRUCT  SRL  cu sediul in orasul Odobesti, str. Libertatii, nr. 230, judetul Vrancea , inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 264/11.01.2017, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 27.01.2017, ca proiectul : ,, Construire hotel P + 1 E şi împrejmuire ” propus a fi realizat în intravilanul municipiului Focsani, str.Marasesti, nr. 4 A,      Nr. cadastral 6296/5N, Tarla 70, Parcela 4154, judetul Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2, pct.-ul  10, lit. b) ”proiecte de dezvoltare urbană, inclusiv construcţia centrelor comerciale şi a parcărilor auto.”

b) Caracteristicile proiectului:

- Conform temei de proiectare, urmeaza sa se construiasca un hotel cu regim de inaltime P+1E, pentru dezvoltarea turismului in zona si extinderea activitatii de turism a beneficiarului.

- Investitia propusa prin proiectul:  „ Construire Hotel P+1E si imprejmuire ” se va realiza pe terenul intravilan in suprafata de 963 mp, din municipiul Focsani, str. Marasesti, nr. 4 A, Nr cadastral 6296/5N, Nr. tarla 70, Nr. parcela 4154.

 

Caracteristicile geometrice:  - Suprafată totală teren = 963,00 mp;

                                           - Suprafată construită desfasurată =739.40 mp;

                                           - Suprafată construită = 369.70;

                                           - Suprafată utilă - total = 584.24 mp;

                                           -  Inaltimea maximă a constructiei = 8,9m;

                                           -  Spatii verzi=323.89 mp;

                                           -  Alei pietonale= 165.18 mp;

                                           -  Parcare auto=104.23mp

 

 

 

Hotelul va avea regim de inaltime parter si etaj ܈si va avea o suprafată construită de 369.70 mp, respectiv suprafata construită desfăsurată de 739.40 mp.

Se vor realiza spatii specifice unei astfel de activităti:

  • Parter: hol acces (11.30 mp), receptie (2.74 mp), hol si casa scarii (51.60mp), cameră tehnică (8.84 mp), G.S. persoane dizabilitati(5.67 mp), sala de mese(37.09mp), bar(3.80 mp), bucatarie (24.44 mp) magazie + baie (20.74 mp+3.33 mp), 4 camere cu baie proprie (20.74mp+3.33 mp),un  apartament cu baie proprie (36.68mp+3.33);
  • Etaj: hol (34.88mp), 4 camerere cu baie proprie (20.74mp+3.33 mp), 2 camere cu baie proprie (30.28mp+3.33 mp), 2 apartamente cu baie proprie (36.68mp+3.33mp).

 

Cladirea va fi dotata cu centrale termice, sistem de racire, panouri fotovoltaice, sistem de supraveghere video, sistem de avertizare audio/luminos in caz de incendiu, sistem de iluminat cu becuri economice, în scopul obţinerii unei economii de energie electrică, precum si rampa speciala pentru accesul persoanelor cu dizabilitati.

 

Activitatea ce se va desfasura: se vor asigura servicii de cazare si servire mic dejun .

 

-Agentul termic, pentru incalzire, preparare apa calda menajera, va fi preparat in cadrul centralelor termice proprii (in numar total de 4 bucati, P~ 30MW, cu functionare pe combustibil gazos, iar gazele de ardere  vor fi evacuate in atmosfera prin tiraj fortat);  suplimentate prin sistem de panouri fotovoltaice achizitionate  prin proiect.

 

-Asigurarea utilitatilor:

- alimentarea cu apa se va face din reteaua de apa potabila a municipiului Focsani;

- Apele uzate rezultate de la grupurile sociale  vor fi deversate in reteaua de canalizare a orasului. Apele rezultate de la bucatarie vor fi preepurate  printr-un separator de grasimi si de aici evacuate in reteaua centralizata de canalizare a orasului.

- alimentarea cu energie electrica: racord existent la reteaua de distributie a municipiului Focsani.

 

Parcela are asigurat acces pietonal si auto.Suprafetele carosabile si pietonale vor fi dalate.

Accesul pietonal si carosabil se face pe latura de est a amplasamentului, direct din drumul de acces, str. Marasesti.

Parcarea autovehiculelor se va face in spatiul special amenajat.

      

Organizarea de santier: va fi amplasata in incinta proprietatii  si va fi imprejmuita cu panouri;

nu  propune constructii pentru adapostirea muncitorilor sau pentru depozitarea materialelor; pe amplasamentul proiectului nu se vor amplasa statii de betoane.

 

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa teren = 963 mp, suprafata construita = 369.70 mp, suprafata construita desfasurata = 739,40 mp; sprafata spatii verzi = 323.89 mp; parcare auto = 104.23 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: - : nu este cazul,

b.3. utilizarea resurselor naturale: -

b.4. producţia de deşeuri:

- deşeurile provenite din construcţii se vor transporta si depozita la o platforma de deseuri autorizata; - deşeurile reciclabile se vor depozita selectiv şi se vor preda catre operatori specializati in vederea valorificarii; - deseurile menajere se vor colecta in pubele amplasate in spatiu special amenajat si preluate de către serviciul de salubritate al municipiului.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort: - pot apărea emisii pe perioada construirii in cazul in care nu iau masuri corespunzătoare de reducerea acestora,

- apele uzate vor fi vehiculate printr-un sistem de conducte racord, coloane, conducte colectoare, la reteaua exterioara, de incinta, ce va fi racordata la reteaua existenta in zona.

 

 

- gazele de ardere provenite din functionarea centralelor termice vor fi evacuate in atmosfera prin tiraj fortat.

-protectia solului si a subsolului se va realiza prin crearea de suprafete carosabile, pietonale, parcare auto si spatii verzi.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: -proiectul nu presupune stocarea pe amplasament de produse si substante periculoase.Combustibilul necesar functionarii mijloacelor de transport se va achizitiona direct din benzinarii autorizate.      titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: amplasamentul este situat în intravilanul municipiului Focsani, str. Marasesti, nr. 4A, Nr, Cad. 4629/5N, judetul Vrancea.

 

  • Nr. Pct.

Coordonate punct de contur

X

Y

3

670646.20

470237.34

4

670702.47

470233.02

13

670702.34

470216.02

14

670645.48

470220.36

 

Vecinătăţi: N – LOT 6; V– SC RAIF Focsani ; S - LOTUL 4; E - DRUM.

c.1. utilizarea existentă a terenului: folosinta actuala: terenul se afla in intravilanul orasului Focsani, in subzona cu institutii, servicii si locuinte individuale;       

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: - conform certificat de urbanism nr. 1514/30.12.2016 terenul se afla in

subzona cu institutii , servicii si locuinte , categoria de  folosinta arabil.(conform PUG /2000 ).

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

 

 

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

 

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare si a prevederilor certificatului de urbanism nr. 1514/30.12.2016 emis de Primaria municipiului Focsani.

• Se vor respecta cu strictete prevederile Ordinului M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor prevazute in certificatul de urbanism ,emise de instituţii specializate ale statului ,conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se va realiza un sistem de colectare/evacuare a apelor pluviale pentru a se evita scurgerea lor in

afara amplasamentului.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

  • Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe , praf , zgomot si

vibraţii.

• Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic, sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

• Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si se vor pune in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

  • Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor

• Materialele fine sau prafoase (pamant, balast, nisip, deseuri de constructie prafoase ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protectie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

• La parasirea incintei santierului, rotile autovehiculelor se vor curata.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia specifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Este interzisa depozitarea materialelor de constructii si a deseurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile  art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor , cu modificările si completările ulterioare;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

  •  STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind

mediul de viata si al populatiei .

  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra

mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.

  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie,

participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.