Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Construire staţie mixturi asfaltice, construire staţie fabricat betoane; amenajarea unui puţ pentru alimentarea cu apă industrială, branşament electric - titular - S.C. NAREDOR S.R.L.

                                    DECIZIA  ETAPEI  DE  INCADRARE -  proiect

                                                  Nr.  8963 din  31.10.2016

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre :  S.C.  NAREDOR  S.R.L., cu sediul in satul Matca, comuna Matca, judetul Galati, inregistrata la APM Vrancea cu nr. 8232 din 01.09.2016 , in baza HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

                     APM Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 27.10. 2016 , ca proiectul : “ ,, Construire staţie mixturi asfaltice, construire staţie fabricat betoane; amenajarea unui puţ pentru alimentarea cu apă industrială, branşament electric ” propus a fi amplasat în localitatea Mărăşeşti, Zona Doaga,      T. 91, P. 472, judeţul Vrancea, se supune evaluarii impactului asupra mediului si  se supune evaluarii adecvate.

 

                       Justificarea prezentei decizii :

 

  1.  Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

          1) proiectul se incadreaza in prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2 :      pct.-ul 10, lit. (a); pct-ul 2 – lit. (d) – (iii)  si conform criteriilor de selectie pentru stabilirea efectuarii evaluarii impactului asupra mediului din anexa 3 a HG nr. 445 / 2009, se supune procedurii de evaluare a impactului asupra mediului .

         2) proiectul intra sub incidenta prevederilor art. 28 din OUG nr. 57 / 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare ,

         3) proiectul se supune prevederilor Ordinului MMP nr. 19 / 2010 pentru aprobarea Ghidului metodologic privind evaluarea adecvata a efectelor potentiale ale planurilor sau proiectelor asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar .

 

        b) Caracteristicile proiectului :

 

1) Marimea proiectului :

           Amplasamentul obiectivului propus se afla in extravilanul orasului Marasesti, zona Doaga, T. 91, P.  472 si acopera o  suprafata de 9201 mp, din care, suprafata ocupata cu cladiri, cai de acces – de ~9000 mp. Terenul are categoria de folosinta neproductiv.

              Accesul la amplasamentul propus se face din DN 24 Tisita – Tecuci pana la iesirea din localitatea Cosmesti, cca. 50 m drum comunal; apoi pe un drum de exploatare utilizat de agentii economici care opereaza in zona.

              Scopul investitiei - il constituie amplasarea unei statii modulare transportabile pentru prepararea mixturilor asfaltice, amplasarea unei statii modulare, transportabile pentru prepararea betoanelor, construirea unui put de mica adancime pentru alimentarea cu apa industriala, precum si a bransamentului la reteaua electrica. Amenajarea obiectivului presupune realizarea urmatoarelor lucrari: - nivelarea terenului; compactarea terenului, construirea fundatiilor pentru silozuri, dalare pentru amplasarea celorlalte utilaje; saparea putului de mica adancime.

 

 

STATIE  TRANSPORTABILA  PENTRU  PREPARAT  BETOANE  TIP SB-60

            Este destinată fabricării diferitelor tipuri de betoane şi mortare,în condiţii de calitate impuse de standardele în vigoare. Se utilizează ca instalaţie fixă putând fi transportată uşor pe un nou amplasament, fiind realizată din subansamble demontabile. În construcţie standard staţia prepară betoane cu un număr de patru sorturi de agregate. Statia pentru preparat betoane este dotată cu toate subansamblele necesare funcţionării în regim automat şi semiautomat, asigurând calităţi superioare betoanelor (omogenitate şi precizie de dozare a componentelor), prin utilizarea de echipamente electronice fiabile, moderne din import.

           In afara masinilor componente ale centralei pentru preparat betoane de ciment, la alegerea amplasamentului trebuie luate in considerare urmatoarele, necuprinse in plan:

- depozitul de agregate minerale, organizat pe sorturi

- racordul de energie electrica pentru utilaje

- alimentarea cu apă de la reţeaua interioara a amplasamentului (sursa: putul de mica adancime).

              De asemenea, la stabilirea schemei de amplasare se va tine cont de accesul masinilor pentru alimentarea cu ciment uscat, accesul betonierelor, precum si a utilajelor pentru interventii.

             Fluxul tehnologic al statiei de betoane: Dozare agregate, apa, ciment  - descarcare agregate, apa , ciment in malaxor – malaxare – descarcare beton in autobetoniera.

 Caracteristici tehnice generale

-Capacitatea instalatiei à       60 mc/ h

-Alimentator de agregate àtip buncare cu clapete de descarcare

-Numarul sorturilor de agregate minerale à  4

-Latimea de incarcare à 3200 mm

-Granulatia maxima a agregatelor à 40 mm

-Inaltimea de descarcare à4300 mm

-Puterea instalata à 115 kw

-Tensiunea de alimentare à3x400V / 50Hz

-timp optim de malaxare à30~50sec

-durata unui ciclu à80~90sec

Produse obtinute: betoane de ciment de diferite marci.

Materii prime utilizate: sorturi de agregate minerale (nisip 40%, sort 4-8  20 %, sort 8-16  20%, sort 16-32  20%), ciment vrac aprovizionat cu autospeciale ale furnizorului, apa industriala, aditivi lichizi ambalati in containere securizate din plastic cu capacitate de 1 mc, ambalaj returnabil.

 

STATIE TRANSPORTABILA PREPARAT MIXTURI ASFALTICE , CU TURN VERTICAL, tip  SMA 80VT

 

Statia transportabila de preparat mixturi asfaltice cu turn vertical, tip SMA-80V este un complex de masini, conceput modulat, fiecare masina putand intra în combinatie cu alte masini, de capacitati corespunzatoare, produse de alte firme. De asemenea constructia utilajelor din componenta statiei permite o deplasare usoara a acestora cu mijloace de transport rutier sau CF si necesita un timp minim pentru amplasare si punere în functiune.

Modularea statiei face ca montajul si punerea ei in functiune sa necesite un timp foarte scurt. Fiecare modul este echipat electric si pneumatic astfel incat la punerea in functiune este necesara doar legatura elctrica si pneumatica intre module.

Modulele statiei sunt: 1) – predozatorul ; 2) - etajul malaxor ; 3) - etajul sita si buncar sorturi ; 4) - buncarul de stocare ; 4) – filtrul ; 5) - tancurile de bitum ; 6) - silozul de filer ; 7) - silozul de praf.

Componenta statiei de preparat mixturi asfaltice este urmatoarea:

1) predozatorul de agregate  - cu 4 (5 sau 6 compartimente la cererea beneficiarului), cu benzi extractoare si banda colectoare realizeaza o predozare a agregatelor în functie de reteta de asfalt comandata. Predozarea se realizeaza volumetric prin reglarea initiala a grosimii stratului de agregate extrase din fiecare compartiment, corectiile impuse de dozarea finala realizandu-se prin varierea vitezei benzilor extractoare.

2) banda de transport agregate -  are o lungime de 8 m , preia agregatele de la banda colectoare a predozatorului si le transporta în uscator. Banda poate fi inclinata la diverse unghiuri functie de amplasarea  masinilor pe fundatii.

3) uscatorul de agregate -  de tip cilindric, cu ax inclinat cu cca 50 fata de orizontala, in sensul fluxului tehnologic, realizeaza uscarea agregatelor si aducerea lor la temperatura impusa de procesul tehnologic.

4) filtrul de praf  - are rolul de a filtra gazele arse rezultate in procesul de uscare a agregatelor in toba uscator, precum si de a retine praful rezultat la cernerea – dozarea si cantarirea agregatelor. Este prevǎzut cu o camerǎ de liniştire in care sunt separate particulele grele, particule care sunt reintroduse in fluxul tehnologic. Praful retinut se transporta pentru depozitare intr-un siloz de praf si poate fi reintrodus in fluxul tehnologic, in functie de reteta.

5) turnul de malaxare - este un utilaj complex modulat care realizeaza:

            - a) transportul agregatelor fierbinti,

            - b) transportul filerului la dozatorul de filer,

- c) sortarea agregatelor fierbinti venite de la uscator;

- d) dozarea gravimetrica a agregatelor functie de reteta comandata,

- e) dozarea gravimetrica a filerului;

- f) dozarea gravimetrica a bitumului,

- g) malaxarea  componentelor pentru omogenizarea mixturii,

- h) descarcarea sarjei de mixtura buncarul de stocare mixtura,

- i) descarcarea mixturii in mijlocul de transport,  compuns din urmatoarele module: elevator cupe calde, etaj sita-buncar sorturi, etaj malaxare si buncar stocare mixture.

         - j) transportorul cu snec elicoidal preia praful recuperat de la filtru , il descarca în buncarul special prevazut  pentru aceasta;  sau il reintroduce in fluxul tehnologic. Lungimea snecului este de 6 m putand fi modificata  functie de amplasarea utilajelor.

        - k) instalatia de aer produce aerul comprimat necesar comenzilor instalatiei pneumatice a statiei si scuturarii  sacilor de filtrare.

             - l) cabina de comanda cuprinde dulapurile care contin elementele de comanda, programare si supraveghere a functionarii tuturor componentelor statiei de preparat mixturi asfaltice.

             - m) gospodǎria de bitum are rolul de depozitare, ridicare la temperatura de lucru si de introducere in circuitul tehnologic a bitumului necesar obtinerii mixturilor asfaltice conform retetei.

             - n) gospodaria de filer are rolul de depozitare a filerului necesar retetei de lucru, acesta fiind transportat la cantarul de filer cu transportoare elicoidale.

            - o) gospodaria de praf are rolul de depozitare a prafului rezultat din procesul de filtrare a gazelor arse si introducerea lui in procesul de fabricatie conform retetei de lucru, acesta fiind transportat la cantarul de filer si praf  cu transportoare elicoidale.

 Caracteristici tehnice - puterea instalata à 250 kW

              - capacitatea de productie à 80 t/h

Produse obtinute: mixturi asfaltice  80 t/h

Materii prime: agregate minerale concasate, bitum, filer.    

            Amplasarea utilajelor se va realiza pe fundatii si suprafete betonate iar depozitele de produse petroliere vor fi amplasate in cuve de retentie din beton.

2) Cumularea cu alte proiecte :  nu este cazul .

3) Utilizarea resurselor naturale: Alimentarea cu apa potabila va fi asigurata din comert ; iar alimentarea cu  apa tehnologica va fi asigurata din put forat la mica adancime

4) Productia de deseuri : se vor gestiona conform prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor si a HG nr. 856 / 2002 privind evidenta gestiunii deseurilor.

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : vor aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei/exploatarii ce vor fi tratate in studiul de impact asupra mediului.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate: sunt posibile in faza de exploatare a proiectului si trebuie clarificate aceste aspecte in studiul de impact asupra mediului .

  

        c) Localizarea proiectelor:

 

1) Utilizarea existenta a terenului:  terenul este situat în localitatea Mărăşeşti, Zona Doaga, T. 91, P. 472, judeţul Vrancea;  categoria de folosinta actuala: neproductiv, specificul zonei fiind de exploatare si concasare agregate minerale.

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede : nu este cazul;

   b)   Zonele costiere : nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite : nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale : nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate :  nu este cazul;

   f)  Zonele de protectie speciala : amplasamentul proiectului propus se suprapune ariilor naturale protejate  Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 – Lunca Siretului Inferior si  Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 – Lunca Siretului Inferior.

   g) Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)  Ariile dens populate :  nu este cazul;

    i)  Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica :  nu este cazul.

       

         d) Caracteristicile impactului potential :

 

1) Extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate: amplasamentul obiectivului propus se afla in extravilanul orasului Marasesti, zona Doaga, tarlaua 91, parcela 472, judetul Vrancea si acopera o  suprafata de 9201 mp; specificul zonei este cel de exploatare si concasare agregate minerale. Accesul la amplasamentul propus se face din DN 24 Tisita -Tecuci pana la iesirea din localitatea Cosmesti, cca. 50 m -  drum comunal ; apoi pe un drum de exploatare utilizat de agentii economici care opereaza in zona.

2) Natura transfrontiera a impactului :  nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie si exploatare a proiectelor, impactul va putea  fi  semnificativ si va fi cuantificat in studiul de impact asupra mediului .

4) Probabilitatea impactului : va fi estimat ca  semnificativ / nesemnificativ in studiul de evaluare a impactului asupra mediului.

5) Durata,frecventa si reversibilitatea impactului : posibil a fi semnificativ pe perioada realizarii lucrarilor si exploatarii proiectului de investitie si a desfasurarii activitatii .

 

 

                 II ) Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare adecvata sunt urmatoarele :

 

  1. proiectul se suprapune ariilor naturale protejate Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 – Lunca Siretului Inferior si  Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 –Lunca Siretului Inferior .

 

Nr. crt

 

X (m)

 

Y ( m )

1

486474,674

677677,217

2

486448,364

677701,102

3

486464,052

677731,321

4

486487,053

677806484

5

486505,028

677868,269

6

486537,387

677980,376

7

486549,949

677978,073

8

486539,079

677898,688

9

486516,546

677769,812

10

486503,224

677721,476

11

486484,306

677688,888

  1. Avand in vedere faptul ca proiectul de investitii  are perimetrul definit de urmatoarele  coordonate Stereo 70 :              

      Amplasamentul este situat in aria de protectie speciala avifaunistica ROSPA0071 - Lunca Siretului Inferior, declarata prin HG nr. 1284/2007 privind declararea ariilor de protectie speciala avifaunistica drept parte integranta a retelei ecologice europene Natura 2000 in Romania. In conformitate cu formularul standard Natura 2000, situl a fost declarat pentru 21 specii de pasari enumerate in anexa I a Directivei CE nr. 79/409/CEE.

     Prin Ordinul M.M.P. nr. 2387/2011 a fost infiintat situl de importanta comunitara ROSCI0162 -  Lunca Siretului Inferior, al carui obiectiv este mentinerea starii de conservare a 11 specii de pesti, 3 specii de reptile si amfibieni, 2 specii de mamifere precum si a unor habitate de interes comunitar. Toate speciile pentru care s-a desemnat acest sit si mare parte dintre habitate sunt dependente de mediul acvatic, fapt care necesita mentinerea calitatii ecosistemelor suprapuse raului Siret.

            Programul ’Natura 2000’ principalul instrument pentru conservarea patrimoniului natural pe teritoriul Uniunii Europene, reprezinta o retea ecologica de arii naturale protejate care are ca scop mentinerea intr-o stare de conservare favorabila a unei selectii a celor mai importante tipuri de habitate (enumerate in Anexa I a Directivei Habitate) si specii ale Europei (enumerate in Anexa II a Directivei Habitate si in Anexa I a Directivei Pasari). Ambele situri, atat ROSPA 0071 cat si ROSCI 0162 sunt atribuie in custodie Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice - ACDB Focsani, judetul Vrancea.

  1.  exista susceptibilitatea de producere a unui impact negativ asupra speciilor si habitatelor de interes comunitar care fac obiectul desemnarii ariilor protejate mai sus mentionate.

   Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile HG nr. 445 / 2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554 / 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.