Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Construire unitati de depozitare in cadrul COMCEREAL SA sat Mihalceni, com. Ciorasti, jud. Vrancea - titular - S.C. COMCEREAL S.A.

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - proiect

  

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de COMCEREAL SA din mun. Focsani, Bd. Bucuresti, nr. 2, jud. Vrancea, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr. 4740 / 15.05.2017, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 08.06.2017, ca proiectul ,,Construire unitati de depozitare in cadrul COMCEREAL SA sat Mihalceni, com. Ciorasti, jud. Vrancea” propus a fi realizat în com. Ciorasti, sat Mihalceni, T 15, P 195, jud. Vrancea,

nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.
 

  Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
a)
Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,

punctul 13. a) “Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului.”

b) Caracteristicile proiectului:

Proiectul, finantat din fonduri europene (cofinantare prin Programul PNDR - Submasura 4.2 - Sprijin pentru investitii in prelucrarea/comercializarea si/sau dezvoltarea de produse agricole)  prevede amplasarea unui ansamblu de silozuri cu o capacitate totala de cca 10.000 tone, impreuna cu toate instalatiile necesare si dotarea cu utilaje, in scopul dezvoltarii performantelor in activitatea societatii COMCEREAL SA de preluare, depozitare si desfacere a produselor agricole.

Caracteristicile principale ale obiectivelor propuse:

 

Capacitate

Dotari

celule depozitare cereale 

5 buc. x 2000 t

fiecare cu ventilator centrifugal

celula depozitare boabe umede 

1 buc. x 200-250 t

 

celule depozitare gozuri 

2 buc. x 40-50 t

 

buncar tampon CF 

1 buc. x 100-120 t

 

buncar livrare auto

1 buc. x 100-120 t

 

buncar de receptie

2 buc. x 100-120 t

 

precuratitor

1 buc. x 60-100 t /ora

ciclon de linistire praf

uscator cu 4-6 nivele de uscare

1 buc.

arzător pentru GPL

camera de comanda

1 buc.

tablou si instalatia electrica de comanda

sistem de transport

cca 90-100 t /ora

alcatuit din: transportoare cu lanţ, elevatoare, deviatoare, sisteme de susţinere, pasarele de susţinere.

instalatie de stocare a gazului petrolier lichefiat (GPL)

recipiente de stocare, supraterane, 3 buc. x 5000 litri volum de apa

instalatie de  distributie a GPL

cuprinde: vaporizator electric de 500 kg GPL/ora, grup de reducere a presiunii treapta I, reductor de presiune treapta a II-a, conducte si armaturi aferente pentru faza lichida si faza gazoasa.

Sistemul de depozitare cereale mai cuprinde si instalatia de monitorizare a temperaturii si toate componentele de montaj (tubulaturi, coturi, reductii, etc.).

Caracteristici constructive:

-celule depozitare cereale: confectionate din virole de tabla, fixate pe structuri din profile metalice montate pe fundatii – radier cu grinzi perimetrale inelare din beton armat; 

-celula depozitare boabe umede, celule depozitare gozuri si buncar tampon CF: confectionate din virole de tabla, fixate pe structura din profile metalice, au fund conic si sunt sprijinite pe stalpi metalici amplasati pe fundatii din beton armat;  

-buncar livrare auto: confectionat din virole de tabla, fixate pe structuri din profile metalice si sprijinit pe stalpi metalici amplasati pe fundatii din beton armat;

-buncar de receptive: format din elemente de beton armat.  

Flux tehnologic:

- aprovizionarea si depozitarea cerealelor: aducerea cerealelor la silozuri cu remorci auto, cantarire, prelevare probe si analiza in laborator existent, descarcare in buncarele de receptie, preluare (cu transportatoare) in silozuri; cantarirea remorcilor dupa descarcare;

- livrarea cerealelor cu autovehicule: cantarirea remorcilor la intrarea in incinta, directionarea acestora in imediata apropiere a silozurilor, incarcarea remorcilor (cu transportatoare si prin intermediul buncarului de livrare auto), cantarirea la iesirea din incinta, analiza calitatii cerealelor;

- livrarea cerealelor cu vagoane CF: incarcarea automata a vagoanelor (cu transportatoare), analiza calitatii cerealelor.

Materiile prime provin din productia proprie a exploatarii agricole aferente activitatii firmei:

grau1.693 t, porumb 803 t, floarea soarelui 88 t, rapita 1.026 t, orz 382 t si achizitionate de la diversi producatori: grau 6.776 t, porumb 13.112 t, floarea soarelui 2.542 t, rapita 6.914 t, orz  473 t, cantitati care sunt asigurate prin dimensionarea proiectului si capacitatile de depozitare in conditiile exploatarii investitiei intr-un interval de cca 250 zile/an.

Asigurarea utilităţilor:

-alimentarea cu apă: se va realiza din sursa proprie, foraj existent in incinta (H=60 m);

-alimentarea cu energie electrică: se va asigura din reteaua de medie tensiune existenta in incinta. 

Cai noi de acces sau schimbari ale celor existente: nu se vor amenaja noi cai de acces; se vor folosi caile de acces existente.

Metode folosite in constructie: pentru amplasarea utilajelor in incinta se va realiza o infrastructura din beton armat pentru fiecare celula de depozitare sau echipament propus.  

Organizarea de şantier: nu se vor efectua lucrari de amenajare a organizarii de santier; se vor folosi cladirile existente pentru vestiar, birou maistru, magazie materiale, scule si unelte.

Lucrari de refacere a amplasamentului in zona afectata de executia investitiei: pamantul scos prin excavare pentru realizarea infrastructurii va fi folosit pentru sistematizarea verticala a incintei; umpluturile si amenajarile ce se vor executa vor aduce terenul la o exploatare normala.

Amplasamentul va fi adus la o cota generala, intre obiective urmand a fi amenajate zone verzi, plantatii de arbori ornamentali.

b.1. mărimea proiectului: suprafaţa totala teren = 63.857 mp.

 

suprafata construita

celule depozitare cereale 

5 buc. x cca 210 mp = cca 1.050 mp

celula depozitare boabe umede 

cca 40 mp

celule depozitare gozuri 

2 x cca 14 mp = cca 28 mp

buncar livrare auto

cca 45 mp

buncar tampon CF 

cca 40 mp

buncar de receptie

2 buc. x cca 80 mp = cca 160 mp

precuratitor

cca 6 mp

uscator

cca 18 mp

camera de comanda

cca 20 mp

total

cca 1.407 mp

b.2. cumularea cu alte proiecte: in incinta nu exista alte proiecte in derulare sau planificate; terenul pe care se propune realizarea proiectului este liber de constructii.

b.3. utilizarea resurselor naturale: in constructie se for folosi: agregate minerale de rau sortate si apa; in functionare: apa.

b.4. producţia de deşeuri:

Deseuri generate in perioada executiei proiectului:

- excesul de pamant excavat din sapaturi va fi incarcat in auto si transportat la 5km in zona de umpluturi avizata de Primaria Ciorasti.

- deseuri din lemn, metal, ambalaje altele: selectate pe sortimente, colectate in pubele/containere depozitate provizoriu pe platforma betonata existenta in incinta, evacuate in conformitate cu avizul Primariei Ciorasti; deseurile rezultate din constructii vor fi transportate in zonele special amenajate pe baza unui contract cu o firma specializata.

Deseuri generate in perioada exploatarii investitiei:

- deseuri tehnologice: pulberi, pleava, corpuri straine, colectate de accesoriile specifice utilajelor: cicloane de aspiratie, buncare, saci de polipropilena, depozitati provizoriu in container metalic amplasat pe platforma betonata existenta in incinta; periodic deseurile sunt evacuate prin Serviciul de Salubritate.

- deseuri menajere – colectate selectiv, depozitate provizoriu in pubele pe platforma betonata existenta; periodic deseurile sunt evacuate prin Serviciul de Salubritate.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

Sursele de poluanti pentru aer: emisii de pulberi in timpul proceselor de ventilare/aerare si de curatare a materiei prime la intrarea in celulele de depozitare.

Instalatii pentru retinerea si dispersia poluantilor in atmosfera: instalatiile montate in fluxul tehnologic sunt prevazute cu dispozitive de aspiratie si separare pentru praful, pleava si corpurile straine din materiile stocate in silozuri.

Surse de zgomot si vibratii: utilajele tehnologice (ventilatoare pentru aerare/aspiratie si actionarea elevatorului) - sunt prevazute cu dispozitive antivibratii – puferi de cauciuc, etc.

Protectia solului si a subsolului: s-a prevazut amplasarea unui container metalic/pubele pe platforma betonata, destinat/e depozitarii temporare selective a deseurilor.

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: Amplasamentul este situat în intravilanul satului Mihalceni, comuna Ciorasti, T15, P195, judetul Vrancea.

Incinta este amplasata la cca 400 metri catre nord de drumul national DN23B din care pe un drum de exploatare se face si accesul auto si pietonal la aceasta. Imobilul se invecineaza la nord cu un drum de exploatare, la est cu calea ferata, la vest cu un drum de exploatare si o proprietate privata – teren arabil iar la sud cu calea de acces si proprietate privata – Semrom Ciorasti.

c.1. utilizarea existentă a terenului: folosinta si destinatia: folosinta actuala: zona unitati industriale/depozitare; destinatia: zona unitati industriale/depozitare;

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: nu este cazul; cea mai apropiata locuinta se afla la cca 760 m catre sud;

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate: -

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (precizate in memoriul de prezentare);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare si a prevederilor certificatului de urbanism nr. 15 / 21.10.2016 emis de Primaria comunei Ciorasti.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut.

• Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate din lucrarile de executie a proiectului in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• La punerea in functiune a obiectivului, se va solicita revizuirea autorizatiei de mediu in conformitate cu prevederile Ordinului M.M.D.D. nr. 1798/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, cu modificarile si completarile ulterioare.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

• O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările si completările ulterioare;

• Legea nr. 211 /2011 privind regimul deşeurilor;

• H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României;
• H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate;

• H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 /2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare