Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, prin constructie retelei publice de apa uzata si statie de epurare, in cadrul UAT Vintileasca, judetul Vrancea - titular - COMUNA VINTILEASCA

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE  

 PROIECT

 

Ca urmare a solicitarii de emitere  a acordului de mediu adresate de catre COMUNA VINTILEASCA,  inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 8389 / 05.09.2017, in baza H.G.  nr. 445/2009 -  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 02.11.2017, ca proiectul de investitii ,,  Crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, prin constructie retelei publice de apa uzata si statie de epurare, in cadrul UAT Vintileasca, judetul Vrancea  ”  - propus a fi  amplasat in intravilanul  si extravilanul com. Vintileasca, judetul Vrancea  -  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

                         Justificarea prezentei decizii :

            Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a)-Proiectul se incadreaza in prevederile H.G.  nr. 445/2009, anexa nr. 2,   pct. 11 c)  si 10 b)

b)-Caracteristicile proiectului:

 1) Marimea proiectului :

   Prezenta documentatie tehnica trateaza realizarea, in aceasta etapa, a unei statii de epurare, impreuna cu instalatiile conexe si a unei retele de colectare a debitului de ape uzate, de natura fecaloid – menajera, in sistem separativ, pentru localitatea Vintileasca, in lungime totala de 5.814,0 ml, conducta PVC SN4, De 250…315 mm si realizarea a 188 racorduri individuale, la reteaua de canalizare, pana la limita proprietatii, din conducta PVC KG De 110 mm, in lungime, medie, de 15 ml, bucata.

 Pentru epurarea debitelor de ape uzate, colectate de la satul Vintileasca, racordata direct la reteaua de canalizare, iar celelalte localitati, locatii disparate, pentru asigurarea capacitatilor de epurare a vidanjului, pentru intreaga comuna Vintileasca, se va folosi un procedeu de epurare clasic, mecano – biologic – chimic, cu trei trepte de epurare (cu treapta de epurare tertiara).

  Sistemul de canalizare cu statie de epurare, propus, are urmatoarele caracteristici :

Retele canalizare:

Reteaua de canalizare proiectata, pentru satul Vintileasca, judetul Vrancea, este de tip separativ, numai pentru debitele de ape uzate, de natura fecaloid – menajera, conducta PVC SN4, De 250…315 mm, in lungime totala de 5.814 ml  si realizarea a 188 racorduri individuale, la reteaua de canalizare, pana la limita proprietatii, din conducta PVC KG De 110 mm, in lungime, medie, de 15 ml, bucata.

Intregul obiectiv de investitii, va fi amplasat pe suprafete de teren, apartinand domeniului public, aflate in administrarea Consiliului Local al comunei Vintileasca, judetul Vrancea.

Reteaua de canalizare, va fi pozata, pe partea stanga a drumurilor comunale, opusa retelei de alimentare cu apa, la limita proprietatii, pe trotuar, in transee realizate partial manual, partial mecanizat, pe pat de nisip de protectie sau de pamint maruntit, cu asigurarea vitezei minime de autocuratire (0,7 m/s). La intersectii, schimbari de directie, in linie, sunt prevazute camine de vizitare, din tuburi de beton, echipate cu capace tip IV /A, carosabile.

Pentru zona DN 2R, dat fiind faptul ca nu este permisa montarea conductei de canalizare PVC SN4, De 250….315 mm, in carosabil, astfel incat distanta minima, dintre conducta de alimentare cu apa si cea de canalizare, sa fie de 3 m, comform legislatiei in vigoare, pe aceste zone, conducta de canalizare va fi montata in manson de protectie, etans, conducta De 250/400 mm si De 315/500 mm, la limita proprietatii. Intre reteaua de alimentare cu apa, existenta, conducta PE ID si reteaua de canalizare, propusa, conducta montata in manson de protectie, distanta minima, intre generatoare, va fi de 1,5 ml.

          Pentru realizarea acestui obiectiv de investitii, sunt necesare lucrari de terasamente, montaj conducte canalizare, in sistem separativ, pe DN 2R, drumuri comunale modernizate, la limita proprietatii, pe drumurile comunale balastate, pe partea opusa retelei de alimentare cu apa, refaceri suprafete carosabile balastate, subtraversare percutanta DN 2R, drumuri comunale modernizate, astfel :

  • Conducta PVC SN4, De 250x6,2:                               L = 2.680 ml
  • Conducta PVC SN4, De 250x6,2, mansonata De 400:                    L = 1.553 ml
  • Conducta PVC SN4, De 315x7,7:                               L = 1.165 ml
  • Conducta PVC SN4, De 315x7,7, mansonata, De 500:                    L = 125 ml
  • Conducta fortata, PE ID De 315, Pn10:                               L = 291 ml

                                                                             Total, retea canalizare: 5.814 ml

  • STR_i - Subtraversare percutanta DN 2R, conducta 315/500 mm,

          L = 14 ml: 2 bucati

  • TR_i Subtraversare percutanta drum comunal modernizat, conducta 315/500 mm,                                                                                        L = 14 ml; 1 bucata
  • TRS_ i - Traversare sifonata parau, L = 20 ml:                            1 bucata
  • CA - Camin incarcare - descarcare:                                     8 bucati
  • Racorduri individuale retea canalizare, PVC KG 110, in lungime medie, de

15 ml/bucata, pana la limita proprietatii:                                                        188 bucati

montaj camine de vizitare, de linie si intersectie, pe DN 2R, drumuri comunale asfaltate si balastate, din tuburi Dn 1000, cu placa din beton armat, capac si rama din fonta tip carosabil, pentru retele colectoare, cu adancimea medie de  montaj de 2,0 m, inclusiv aducerea carosabilului la starea initiala.

Pe drumurile comunale modernizate, DN 2R, lucrarile se vor executa manual. Pe drumurile comunale pietruite sau de pamint, lucrarile de terasamente se vor executa mecanizat.

          Conducta va fi montata in transee realizata manual sau mecanizat, cu dimensiunile de 0,8x1,8………2,40 m, in pat de nisip, de protectie sau de pamint maruntit. Pe traseul conductei, la 40 cm fata de generatoarea superioara a conductei, va fi montata banda de avertizare.

          Pentru executia retelei de canalizare, montate la limita proprietatii, pe DN 2R, drumuri comunale modernizate, pamantul rezultat din sapatura va fi depozitat pe trotuar, pe durata executiei lucrarilor, ce se vor realiza numai manual.

          Dupa montarea conductei, umplutura va fi realizata manual, in straturi succesive de 20 cm, urmata de compactare manuala. Pamantul in exces va fi transportat in puncte stabilite de catre beneficiar, iar santurile de scurgere a apelor uzate pluviale vor fi refacute.

          Inainte de inceperea executiei lucrarilor, se vor lua masuri de marcare corespunzatoare a zonei de lucru, a zonelor adiacente, marcaje care vor fi mentinute pana la aducerea carosabilului la starea initiala. Modul de realizare a subtraversarii, aducerea terenului la starea initiala, sunt considerate " Faze determinante" si vor fi tratate ca atare.

  • Lungimea traseului retelei de canalizare, montata de o parte si de alta a DN 2R, la limita proprietatii, este de 1.768 ml. Pe aceasta retea se vor monta 49 camine de vizitare, de linie, intersectie, schimbare de directie, din care 4 camine de vizitare de subtraversare drum, rezultind o suprafata a terenului, ocupata temporar, de 3.536 mp si permanent, de 125,44 mp. Terenul este situat in intravilanul satului Vintileasca, are categoria de folosinta drumuri si este in administrarea CL al comunei Vintileasca, judetul Vrancea.
  • Lungimea traseului retelei de canalizare, montata de o parte si de alta a drumurilor comunale modernizate (DC 420;571;555) drumurilor comunale, la limita proprietatii, este de 307 ml. Pe aceasta retea se vor monta 8 camine de vizitare, de linie, intersectie, schimbare de directie, din care 2 camine de vizitare de subtraversare drum, rezultind o suprafata a terenului, ocupata temporar, de 614 mp si permanent, de 20,48 mp. Terenul este situat in intravilanul satului Vintileasca, are categoria de folosinta drumuri si este in administrarea CL al comunei Vintileasca, judetul Vrancea,
  • Lungimea traseului retelei de canalizare, din satul Vintileasca, montata pe partea stanga a drumurilor comunale, la limita proprietatii, pe partea opusa retelei de alimentare cu apa, este de 3.739 ml. Pe aceasta retea se vor monta 71 camine de vizitare, de linie, intersectie, schimbare de directie, rezultind o suprafata a terenului, ocupata temporar, de 7.478 mp si permanent, de 181,76 mp. Terenul este situat in intravilanul satului Vintileasca, are categoria de folosinta drumuri si este in administrarea CL al comunei Vintileasca, judetul Vrancea.

Retelele de canalizare vor fi pozate la adancimea medie de 1,8….2,4 m, in pat de nisip de protectie sau de pamint maruntit, cu asigurarea vitezei minime de autocuratire.

Conductele vor fi imbinate prin mufare, cu garnitura de cauciuc, iar in caminele de vizitare, racordarea se va face prin decuparea jumatatii superioare, cu pastrarea continuitatii conductei de canalizare, in interiorul caminului.

Reteaua de canalizare, de pe DN 2R, se va monta in manson de protectie, etans, data fiind distanta dintre reteaua de alimentare cu apa, existenta, conducta PE ID si reteaua de canalizare propusa, mai mica de 3 ml.

Reteaua de canalizare are o schema ramificata determinata de trama stradala iar conductele de canalizare s-au amplasat in functie de gradul de definitivare al sistematizarii.

S-a urmarit racordarea ulterioara a tuturor gospodariilor alimentate cu apa la reteaua de canalizare. Acolo unde acestea sunt situate in locuri prea izolate si in numar mic, fara ca sa aiba strazi, delimitate urbanistic definitiv, s-a prevazut racordarea lor ulterioara in sensul ca va fi posibila preluarea debitelor acestora, in momentul cand se vor construi accesele (respectiv strazile).

Pozitionarea in plan vertical a retelei s-a facut in functie de adancimea de inghet, cota de fundare a cladirilor si configuratia terenului.

Caminele s-au amplasat in conformitate cu STAS 3051, in aliniament la 60 m distanta si in toate punctele de intersectie, de schimbare de panta si de schimbare de directie.

 Statia de epurare:

Debitele de alimentare cu apa, pentru satul Vintileasca, pentru un consum mediu, de 80 l/om si zi, au urmatoarele valori :

Q zi med = 105,13 mc/zi

Q zi max = 135,84 mc/zi

Q orar max = 16,19 mc/h

Pentru epurarea debitelor de ape uzate, colectate de la comuna Vintileasca, se va folosi un procedeu de epurare clasic, mecano – biologic – chimic, cu trei trepte de epurare (cu treapta de epurare tertiara)

Statia de epurare, propusa, pentru asigurarea procesarii debitelor de ape uzate, atat de la debitorii ce detin bazine vidanjabile, cat si de la agentii economici, existenti sau viitori, va fi proiectata pentru 1.670 locuitori echivalenti, cu o linie tehnologica.

Pentru protectia la ape de siroire, statia de epurare, va fi amplasata, pe malul stang al emisarului, paraul Valea Sulerita, la circa 70 ml, de acesta, in zona de Sud a satului Vintileasca, la 320 ml, fata de prima locuinta, pe o platforma balastata, ce ridica nivelul terenului, cu 50 cm, de la +751,12, la cota +751,60 m.

Debitul de ape uzate, este distribuit, in statia de epurare, prin pompare.

Etapele de epurare ale tehnologiei propuse, sunt:

  • Echipamente statie de pompare influent, inclusiv gratar rar actionat manual
  • Epurare mecanică fina realizata cu echipament integrat de gratar des+deznisipare
  • Denitrificare
  • Oxidare-nitrificare
  • Reducerea fosforului
  • Decantare finală
  • Ingrosare namol
  • Depozitare namol
  • Control aerare cu sonda oxigen
  • Control evacuare namol in exces cu o sonda de suspensii
  • Deshidratare namol, in saci si filtru presa
  • Debitmetru inductiv
  • Dezinfectie efluent cu hipoclorit de sodiu
  • Sistem monitorizare si control tip SCADA

Reactorul biologic din beton consta intr-o unitate de denitrificare si o zona cu namol activat cu decantare inclusa. Parte a statiei de epurare este si bazinul pentru ingrosarea namolului si stocarea acestuia.

          Reactorul biologic este proiectat pentru o capacitate maxima de 173,68 mc/zi si poate lucra intre 30 – 120 % din capacitatea proiectata, in cazul in care concentratia de biomasa (namol) din sistem se incadreaza in intervalul 40%-60%. Aceasta inseamna ca tehnologia permite operarea statiei de epurare chiar si in cazul debitelor de intrare variabile.

 Schema tehnologica a statiei de epurare:

Apa uzata este adusa gravitational in gratarul rar (actionat manual) al statiei de pompare de unde este pompata in echipamentul integrat pentru retinerea impuritatilor mecanice fine si a nisipului (gratar des + deznisipare). Nisipul retinut ajunge intr-un container ce are rolul de a indeparta apa de nisip iar impuritatile mecanice fine ajung intr-un alt container. Pe conducta de refulare a statiei de pompare este montat si un debitmetru inductiv ce realizeaza monitorizarea debitului influent in statia de epurare. Retinerile din treapta de pre-epurare mecanica sunt depozitate intr-un container iar in caz de depozitare pe o perioada mai mare de timp acestea trebuiesc dezinfectate cu clorura de var.

Apa pre-epurata mecanic ajunge in zona de denitrificare care este conectata prin orificii cu bazinul cu namol activat. In zona de denitrificare apa este mentinuta in miscare de un mixer submersibil fixat pe un dispozitiv de ghidaj, echipat cu mecanism de ridicare. Compartimentul de denitrificare este prevazut si cu un sistem de aerare cu bule fine utilizat in situatia reviziei mixerului. Eliminarea azotului din apa uzata se realizeaza in zona de denitrificare, principiul procesului fiind acela ca in conditii anoxice populatia de bacterii din namolul activat foloseste oxigenul fixat din nitrati in procesele de respiratie. Nitratii sunt redusi la azot molecular gazos care este eliberat in atmosfera.

Poluarea organica este eliminata biologic din apa uzata in zonele cu namol activat, aerate cu sisteme de aerare cu bule fine. Compusii organici sunt oxidati si redusi la dioxid de carbon si apa; carbonul organic este partial folosit pentru cresterea biomasei din namolul activat. Tot in zonele aerate cu namol activat ionii de azot amoniacal NH4+ sunt oxidati si ei si redusi la nitrati. O conditie a bunei desfasurari a acestor procese este asigurarea conditiilor optime de viata a biomasei combinata cu stabilizarea aeroba a namolului.

Apa uzata epurata este separata de namolul activ in decantorul secundar din bazinul cu namol activat iar apa rezultata din decantare este descarcata prin conducta de evacuare in receptor. Dezinfectia efluentului se va realiza cu hipoclorit de sodiu. De pe fundul decantoarelor secundare namolul activ este pompat in zona de denitrificare ca si namol de recirculare. Spuma de la suprafata decantoarelor secundare si  grasimile din cilindri de linistire sunt evacuate in mod automat.

Combinatia dintre denitrificare in zona anoxica si nitrificare realizata in zonele aerate conduc la eliminarea eficienta a azotului din apa uzata. Capacitatea marita a zonei de decantare permite sistemului sa functioneze in conditii variabile de flux hidraulic.

Din bazinul cu namol activat, periodic, trebuie indepartat namolul in exces, prin pomparea acestuia in ingrosatorul (concentratorul) de namol si ulterior in bazinul de stocare namol. Namolul in exces reprezinta o fractie din namolul de recirculare care este pompat cu doua pompe hidro-pneumatice in bazinul de denitrificare. Din concentratorul de namol namolul este pompat in depozitul de namol cu o pompa submersibila, controlata cu ajutorul unei sonde de suspensii. Bazinul de stocare namol este aerat cu un sistem de aerare cu bule medii, ce contribuie la o mai buna omogenizare si stabilizare a namolului si previne fermentarea acestuia. Sursa de aer pentru depozitul de namol este asigurata de o suflanta. Namolul din depozitul de namol va fi deshidratat cu un echipament de deshidratare a namolului in saci, echipament ce reduce volumul namolulului de aprox. 20 de ori (intr-un ciclu de 24 de ore de deshidratare, din depozitul de namol sunt pompati in unitatea de deshidratare aprox. 12-18 m3 de namol, iar rezultatul este aprox. 600 kg de namol deshidratat in 12 saci) urmat de o deshidratare avansata, cu un filtru presa.

Sistemul de aerare functioneaza in mod automat conform informatiilor primite de la sonda de oxigen. Acest echipament dicteaza pornirea/oprirea suflantelor functie de concentratia de oxigen dizolvat masurata in bazinele de oxidare-nitrificare astfel incat aceasta concentratie sa fie mentinuta la valori cuprinse intre 1.5-2.5 mgO2/l, concentratie optima pentru desfasurarea proceselor biologice din reactor.

Sursa de aer este pozitionata deasupra bazinului de denitrificare si consta din suflante ce alimenteaza cu aer statia de epurare printr-un sistem de conducte.

Reactorul biologic este proiectat ca o unitate compacta divizata in volume functionale, in care sunt pozitionate componentele statiei de epurare. Toate componetele submersate sunt din otel-inox 1.4301 iar pasarelele si mainile curente sunt realizate din otel-galvanizat 1.0036. Decantoarele secundare conice sunt pozitionate in bazinele cu namol activat si sunt confectionate din otel-inox 1.4301.

Pentru perioada rece a anului, s-aprevazut posibilitatea inchiderii bazinelor deschise, cu o structura din panouri sandwich, cu grosimea de 4 cm (incinta izolata termic si ventilata)

Statia de epurare va fi partial acoperita, prevazuta cu balustrada externa, in perioada calda a anului si acoperita, in perioada rece a anului.

Statiile de epurare functioneaza asigurand conditiile optime pentru dezvoltarea biomasei si stabilizarea aeroba a namolului. Varsta namolului poate atinge in conditii reale peste 30 de zile. Cunoscand faptul ca pentru stabilizarea aeroba a namolului nu se folosesc substante daunatoare, acesta se poate folosi ca ingrasamant in agricultura.

Statia de epurare este echipata cu o instalatie pentru indepartarea chimica a fosforului, pe baza de coagulanti care sunt dozati in apa uzata.

Controlul pompelor din statia de pompare se realizeaza automat cu ajutorul unui sistem flotor.

Functionarea echipamentului integrat de gratar des-deznisipare se realizeaza complet automat.

Controlul aerarii statiei de epurare se realizeaza automat cu ajutorul unei sonde de oxigen ce regleaza ciclurile pornit/oprit ale suflantelor functie de concentratia oxigenului din reacatorul biologic.

Debitul de apa uzata menajera influent in statia de epurare poate fi monitorizat cu ajutorul unui debitmetru inductiv.

Eliminarea namolului in exces din ingrosatorul de namol se va face in mod automat, cu ajutorul unei sonde de suspensii.

Spuma de la suprafata decantoarelor secundare si grasimile din cilindrii de linistire se elimina in mod automat.

Efluentul va fi dezinfectat automat cu hipoclorit de sodiu.

Constructia statiei de epurare

Echipamentele tehnologice sunt montate în bazin de beton, inaltimea coloanei de apa fiind de 4.500 mm.

Sistemul este alcătuit din următoarele componente:

  • Pre-epurare mecanica grosiera pentru extragerea nisipului si pietrisului
  • Gratar rar mecanic
  • Instalatie deznisipare
  • Statie de pompare
  • Pre-epurarea fina realizata cu gratar des, cu snec si presa
  • Zona anoxica pentru denitrificare cu mixer submersibil
  • Doua compartimente de aerare
  • Compartiment preluare ape de la fose
  • Sistem de aerare cu bule fine in bazinul de oxidare-nitrificare
  • Sistem de aerare cu bule medii in depozitul de namol
  • Sistem aerare cu bule medii in compartimentul cu ape de la fose
  • Echipament pentru reducerea fosforului
  • Echipament pentru indepartarea spumei de la suprafata decantorului secundar si a grasimilor de la suprafata cilindrilor de linistire
  • Doua decantoare secundare
  • Sistem recirculare nămol
  • Suflante de aer
  • Sonde de oxigen
  • Sonde suspensii
  • Automatizare
  • Pasarela + balustrada interna statiei de epurare, pentru perioada calda si structura metalica, de inchidere (panouri sandwich, 4 cm grosime) pentru perioada rece a anului.
  • Ingrosator (concentrator) de namol
  • Echipamente depozit de namol
  • 3 Debitmetre inductive
  • 2 Debitmetre Parshall
  • Instalatie pentru deshidratarea namolului
  • Sistem monitorizare si control tip SCADA

          Evacuarea efluientului in emisar, paraul Valea Sulerita, se va realiza printr-o gura de varsare, concentrata la mal.

          Conducta refulare efluient se realizeaza din tubulatura de canalizare, De 315 x 7,7 mm, in lungime de 70 ml.

          Curbura necesara se realizeaza intr-un camin de vizitare.

          Intre caminul de curbura si emisar, conducta de transport efluent se va realiza din tuburi PVC, Dn 315 x 7,7.

          Amonte – aval de gura de varsare, albia emisarului se va amenaja, prin pereare, cu zidarie de bolovani de rau, pe o portiune de 50 m amonte si 20 ml aval, in suprafata totala, de 630 mp.

          Radierul gurii de descarcare se va aseza la 2 m, fata de patul emisarului, pentru a se impiedica colmatarea canalului prin substantele in suspensie aduse de apa emisarului.

Amplasamentul statiei de epurare, corespunde prevederilor Ordin 119/2014, pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, fiind amplasata in zona de Sud a satului Vintileasca, la 320 m, fata de prima locuinta.

 Amenajare emisar

Evacuarea efluentului statiei de epurare in emisar, paraul Valea Sulerita, se va realiza printr-o gura de varsare cu o panta de 1:2.

Amonte – aval de gura de varsare, albia emisarului se va amenaja, prin pereare, cu zidarie de bolovani de rau, pe o portiune de 50 m amonte si 20 ml aval, in suprafata de 630 mp.

          Radierul gurii de descarcare se va aseza la 2,0 m, fata de patul emisarului, pentru a se impiedica colmatarea canalului prin substantele in suspensie aduse de apa emisarului.

La ape mari, gura de descarcare va fi inchisa cu grinzi de lemn, in ghidaje metalice.

          Terasamente statie de epurare

Statia de epurare este asezata pe o suprafata de teren, de 897 mp, avind categoria de folosinta pasune, la 320 ml fata de locuinte, pe o platforma balastata, ce ridica cu 0,5 m, cota statiei de epurare, fata de cota terenului natural, 700 m fata de emisar, paraul Valea Sulerita.

Prin grija beneficiarului, intreaga suprafata de teren, de 897 mp, i se va schimba categoria de folosinta, din teren pasune, extravilan, in teren curti constructii, cu caracter hidroedilitar, aflat in domeniul public al comunei Vintileasca, judetul Vrancea.

Caracteristici tehnice, amplasament statia de epurare: Scc = 897 mp

1. Statia de epurare, 1.670 locuitori echivalenti:

Ac bazine = 137,0 mp; Au bazine = 115,70 mp; Ac zona tehnica = 54,43 mp;

Au zona tehnica = 43,53; Acd statie epurare = 191,43 mp; Au statie epurare = 159,23 mp.

2. Statia de pompare ape uzate: Ac = 5,81 mp; Au = 4,23 mp

3. Constructie laborator si vestiare: Ac = 34,45 mp; Au = 25,75 mp

AC LA SOL= 177,26 mp; ACD = 231,69 mp; AU TOTALA = 189,21 mp

  • Suprafata inierbata: 206,06 mp
  • Suprafata betonata: 446,82 mp
  • Gard imprejmuire, soclu beton armat, 50 cm, panouri sarma otel zincata, H = 2,05 m: L = 124 ml
  • Conducta refulare efluient, PVC SN4, De 315x7,7 mm, L = 70 ml
  • Retea alimentare cu apa statia de epurare, PE ID De 63, Pn6, L = 410 ml
  • Drum acces statia de epurare, balastat, L = 249 ml

Accesul in incinta se va realiza prin intermediul a doua porti, grunduite si vopsite.

 Constructie laborator si vestiare

Pavilionul de exploatare, este o constructie tip parter, realizata din zidarie de caramida, cu grosimea de 25 cm, placati cu un termosistem, polistiren extrudat, cu grosimea de 5 cm, continind compartimentarea reclamata de procesul tehnologic si anume: laborator, vestiare, grup sanitar, hol de acces, cu urmatoarele caracteristici constructive : Ac = 34,45 mp, Au = 25,75 mp.

          Grupul sanitar va fi echipat cu lavoar, vas WC, sifon de pardoseala Dn 50; laboratorul cu lavoar si sifon de pardoseala.

          Finisajele sunt de tip simple, tencuieli driscuite, gletuite, cu glet de var, zugravite sau vopsite, cu vopsele lavabile, in functie de specificul fiecarei incaperi, iar pardoselile sunt din mozaic, turnat in camp continuu.

          Timplaria este de tip simplu, din PVC cu geam termopan.

          Acoperisul este de tip sarpanta pe scaune, din lemn, cu invelitoarea din tabla cutata, vopsita in camp electrostatic.

          Incalzirea spatiilor se va realiza cu o soba cu combustibil solid (lemne)

          Alimentarea cu apa a complexului se va realiza prin intermediul unui racord la reteaua publica din zona, ce urmeaza a fi executata, realizat din conducta PE ID Dn 63 Pn6, in lungime de 410 ml, racordata in camin de vizitare, cu apometru Dn15 mm.

          Instalatiile sanitare, electrice, se vor realiza in montaj ingropat, in elementele de constructie.

          Pentru grupul sanitar, debitul de apa calda, va fi preparat intr-un boiler, electric, cu acumulare, cu volumul de 60l.

          Instalatiile sanitare, electrice, se vor realiza in montaj ingropat, in elementele de constructie.

Alimentare cu apa statie de epurare

          Alimentarea cu apa a complexului se va realiza prin intermediul unui racord la reteaua publica existenta, prin intermediul unei conducte PE ID Dn 63 Pn6, in lungime totala de 410 ml, racordata in camin de vizitare, la reteaua de alimentare cu apa a localitatii.

          Contorizarea debitului de apa rece se va realiza cu un apometru Dn 15 mm, montat in camin de vizitare, amplasat in cadrul incintei, la limita proprietatii.

          Conducta va fi montata in transee, executata partial manual, partial mecanizat, in pat de nisip de protectie sau de pamint maruntit.  

 Conducta refulare efluient

Evacuarea efluientului in emisar, paraul Valea Sulerita, se va realiza printr-o gura de varsare, concentrata la mal.

          Conducta refulare efluient se realizeaza din tubulatura de canalizare, De 315 x 7,7 mm, in lungime de 70 ml.

          Curbura necesara se realizeaza intr-un camin de vizitare.

          Intre caminul de curbura si emisar, conducta de transport efluent se va realiza din tuburi Dn 315x7,7 mm.

Amonte – aval de gura de varsare, albia emisarului se va amenaja, prin zidarie pereata, cu bolovani de rau, pe o portiune de 50 m amonte si 20 ml aval, in suprafata de 630 mp.

          Radierul gurii de descarcare se va aseza la 50 cm fata de patul emisarului, pentru a se impiedica colmatarea canalului prin substantele in suspensie aduse de apa emisarului.

 Racorduri la reteaua de canalizare

Racordarea gospodariilor populatiei, la reteaua de canalizare, s-a prevazut a se realiza prin intermediul a 188 racorduri individuale, la reteaua de canalizare, pana la limita proprietatii, ce urmeaza a fi realizate, din conducta PVC KG De 110 mm, in lungime, medie, de 15 ml, bucata.

 Alimentare cu energie electrica Statia de epurare

Alimentarea cu energie electrica, a statiei de epurare, se va realiza, prin intermediul unui bransament propus, linie electrica aeriana, 0,4 KV, L = 380 ml si post transformare, la reteaua de alimentare cu energie electrica nationala.

Justificarea necesităţii proiectului

 Prin acest proiect se  doreste asigurarea serviciilor de baza, pentru reinnoirea satelor, in zonele rurale, prin crearea si modernizarea infrastructurii de baza, la scara mica, prin construirea retelei publice de apa uzata, cu statie de epurare, pentru satul Vintileasca, in cadrul U.A.T. Vintileasca, judetul Vrancea.

De mentionat este faptul ca, datorita reliefului comunei, se preconizeaza ca epurarea debitelor de ape uzate, de natura fecaloid – menajera, provenite de la toate localitatile comunei si industriale, rezultate de la viitoarele ateliere de prelucrare a produselor agricole, activitati din turism, neexploatate, in prezent, datorita starii precare a cailor de comunicatie, sa se realizeze intr-o singura statie de epurare, cea propusa a se realiza prin aceasta documentatie tehnica.

          Aceasta solutie s-a ales, in primul rand, datorita lipsei emisarilor naturali si reliefului zonei, cu grupuri de locuinte dispersate si diferentelor de nivel mari, dintre acestea, cu vai largi si adinci, intre ele.

2) Cumularea cu alte proiecte: nu este cazul

3) Utilizarea resurselor naturale : - Pentru realizarea acestui obiectiv de investitii, se vor utiliza, urmatoarele categorii si tipuri de resurse naturale :

  • Pamint de umplutura, pentru realizarea lucrarilor de terasamente, de la statia de epurare, extras din lucrarile de sistematizare verticala.
  • Balasturi si agregate, utilizate in terasamente, in prepararea betoanelor si mortarelor ;

Bolovani de rau, utilizati in realizarea apararilor de mal 

4) Productia de deseuri :- colectate selectiv si valorificate prin unitati specializate

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : nu este cazul.

        c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului: terenul este situat in intravilanul  si extravilanul comunei Vintileasca , conform Certificatului de Urbanism nr. 17/02.03.2016 emis de ConsiliulJudetean Vrancea; folosinta actuala si destinatie : zona drumurilor de interes local, pasune, albie monora si majora a aparaului Saratel si zona de siguranta a drumurlui national;  .

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul ;

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul;

   g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului (aria geografica si numarul persoanelor afectate): - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului , impactul va fi nesemnificativ , daca sunt luate masurile de protectia mediului specifice .

4) Probabilitatea impactului : nesemnificative.

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar cu efect minim  .

 

                              Conditiile de realizare a proiectului :

-  Investitia se va realiza cu respectarea  legislatiei in vigoare  si a avizelor de specialitate mentionate in Certificatul de Urbanism  nr.  17/02.03.2016 , eliberat de Consiliul Judetean Vrancea,  a Avizului de Principiu nr. 446/31.01.2017 emis de SC CUP SA, a Notificarii nr. 259/26.09.2017 emis de DSP Vrancea si a Avizului de gospodarire a apelor nr. 42/24.10.2017.

 -  Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

-  Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

-   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor ,

 -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,

-  Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .

-  Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise de STAS nr.10009/1998 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2013

-  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .

- Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

- Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.

- Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

- Alimentarea cu carburanţi , repararea si întreţinerea mijloacelor de transport si a utilajelor folosite pe şantier se va face numai la societati specializate si autorizate.

- Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate utilajele vor fi atent verificate;

- La parasirea incintei organizării de şantier , rotile autovehiculelor se vor curata.

- Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

- Materialele fine (pamant, balast, nisip ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

- Nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier.

- Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

- Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

-  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului .

- Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar APM Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din HG nr. 445 / 2009 .

- Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a A.P.M. Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.  

    Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de   evaluare adecvata .   

  •      Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

O.U.G. nr. 195/2005 - privind protecţia mediului cu modificarile si completarile ulterioare;

STAS 10009/1988 - privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;

Legea nr. 211/2011 - privind regimul deşeurilor.

               Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.