Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Desfiintare corpuri C1, C2, C3, C4 si C5 - titular - S.C. COROLA S.A.

Decizia  etapei de încadrare - PROIECT

 

               Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de SC COROLA SA , cu sediul in Focsani, str. Marasesti, nr. 5 , jud. Vrancea , înregistrată la Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 8351 din 04.09.2017 ,

               în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

              Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 28.09.2017 că proiectul : “ Desfiintare corpuri C1, C2, C3, C4 si C5 ” , propus a fi amplasat in Focsani, str. Marasesti, nr. 5, jud. Vrancea , nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct. 13 a

b)Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :

Corpul C1 are o structură de rezistență formată din cadre prefabricate din beton armat si perimetral construcții din zidărie de cărămidă, cu sâmburi, centuri și grinzi din beton armat și structură metalică cu parapeți din zidărie pe latura de sud. Pereții exteriori sunt realizați din zidărie de cărămidă și BCA, cu o grosime de 30 cm, tâmplărie este  formată din profile metalice cu geam simplu, pardoseli din beton și acoperiș din tablă ondulată.

Corpul C2 are o structură de rezistență formată din cadre prefabricate din beton armat, cu pereți exteriori sunt realizați din zidărie de cărămidă și BCA, cu o grosime de 30 cm, tâmplărie este  formată din profile metalice cu geam simplu, pardoseli din parchet laminat și acoperiș din tablă ondulată.

Corpul C3 are o structură de rezistență formată din cadre și planșee din beton armat, cu pereți exteriori sunt realizați din zidărie de cărămidă și BCA, cu o grosime de 30 cm, tâmplărie este  realizată din lemn, pardoseli din beton și acoperiș din tablă zincată.

Corpul C4 este construit din cadre monolite din beton armat, cu pereții exteriori din zidărie din BCA, cu o grosime de 30 cm, tâmplărie este  formată din profile metalice cu geam simplu, pardoseli din beton și acoperiș din tablă ondulată.

Corpul C5 este construit pe structură improvizată din profile metalice, cu pereți din tablă ondulată și parțial tablă cutată, pardoseală din beton și acoperiș din tablă ondulată.

La demararea procesului de demolare a construcțiilor existente pe amplasament se vor avea in vedere următoarele etape:

  • dezechiparea construcţiilor prin desfacerea şi demontarea elementelor de instalaţiile funcţionale, de finisaj şi de izolaţie;
  • demontarea părţilor şi elementelor de construcţie demontabile;
  • demolarea părţilor de construcţie nedemontabile (zidării, structura de rezistenţă) inclusiv a fundaţiilor construcţiilor;
  • transportul deşeurilor rezultate în urma demolării în locații special amenajate și autorizate. În acest scop deșeurile vor fi sortate (pentru valorificare/reciclare și pentru eliminare) și vor fi predate către operatori economici autorizați.

 

Descrierea lucrarilor :

Descrierea construcțiilor care urmează să fie demolate

  • Corp C1

            Suprafața construită: 1219 m2

            Suprafața desfășurată: 1219 m2

            Regim de înălțime: P

-           parțial Parter înalt hala H – înălțimea max. interioară = 8,45 m,  Hmax. = +8,65 m 

-           anexe P H – înălțimea max. interioară  = 3,7 m   Hmax. = +5,45m 

            Funcțiune: hală producție, magazii, birouri.

            Stilul arhitectonic este specific construcțiilor de tip industrial al epocii, dar care a suferit multe modificări, adăugiri, extinderi, închideri de goluri, etc, intervenții care au modificat total aspectul inițial. În acest moment construcția este întreținută precar, revitalizarea sa fiind practic imposibil de realizat sau necesită costuri foarte mari.

            Structura de rezistență: Cadre prefabricate din beton armat si perimetral construcții din zidărie de cărămidă cu sâmburi, centuri și grinzi din beton armat si structura metalici cu parapeți din zidărie pe latura de sud.

            Acoperirea este tip șarpantă pe ferme și pane metalice cu învelitoare din tablă ondulată sau plană. Pe zona de vest, șarpanta este din lemn, cu învelitoare din tablă zincată plană.

            Închideri exterioare și compartimentări: Pereții exteriori cu grosime de cca 30 cm sunt din zidărie de cărămidă BCA și din tablă ondulată. Tâmplăria este din profile metalice cu geam simplu și din lemn pe zona de vest. Compartimentările sunt din tablă ondulată, zidărie de cărămidă si BCA.

            Finisaje: tencuiala din mortar de var/ciment, glet și culori de apă. În zona grupurilor sanitare pereții sunt placați cu faianță. Pardoselile sunt din beton in hala de producție și magazii, parchet laminat în zona de birouri și gresie în zona grupurilor sanitare.

            Instalații interioare: instalații electrice, alimentare cu apa, canalizare și termice în zona birourilor.

            Nu exista date despre proiectant sau constructor și nu există elemente patrimoniale sau decorative valoroase.

 

  • Corp C2

            Suprafața construită: 1220 m2

            Suprafața desfășurată: 1220 m2

            Regim de înălțime P, parțial Parter înalt

-           hala H – înălțimea max. interioară  = 8,45m  m  Hmax. = +8,65m 

-           anexe P  H – înălțimea max. interioară  = 3,70m   Hmax. = +5,45m 

            Funcțiune: hala producție, magazii .

            Stilul arhitectonic este specific construcțiilor de tip industrial al epocii, dar care a suferit multe modificări, adăugiri, extinderi, închideri de goluri, etc, intervenții care au modificat total aspectul inițial. În acest moment construcție este întreținută precar, revitalizarea sa fiind practic imposibil de realizat sau necesita costuri foarte mari.

            Structura de rezistență: cadre prefabricate din beton armat.

            Acoperirea este tip șarpantă pe ferme si pane metalice cu învelitoare din tablă ondulată.

            Închideri exterioare si compartimentări: Pereții exteriori cu grosime de cca 30 cm sunt din zidărie de cărămidă si BCA. Tâmplăria este din Profile metalice cu geam simplu.            Compartimentările sunt din zidărie de cărămidă si BCA.

            Finisaje : tencuiala din mortar de var/ciment, glet si culori de apa. Pardoselile sunt din beton in hala de producție si magazii.

            Instalații interioare: instalații electrice, alimentare cu apa, canalizare.

            Nu exista date despre proiectantul construcțiilor sau constructor si nu exista elemente patrimoniale sau decorative valoroase.

 

  • Corp C3

            Suprafața construită: 131 m2

            Suprafața desfășurată: 393 m2

            Regim de inaltime:S+P+1 H – înălțimea max. interioară  = 3.30 m  Hmax. = +5.50m 

            Funcțiune : depozit, nefuncțional la data releveului. La subsolul clădirii a fost instalată o centrală termică care funcționează cu gaze naturale.

            Stilul arhitectonic este specific construcțiilor de tip industrial al epocii, dar care a suferit multe modificări, adăugiri, extinderi, închideri de goluri, etc, intervenții care au modificat total aspectul inițial. In acest moment construcție este întreținută precar, revitalizarea sa fiind practic imposibil de realizat sau necesita costuri foarte mari.

            Structura de rezistență: cadre si planșee din beton armat.

            Acoperirea este tip șarpantă din lemn cu învelitoare din tablă plană zincată.

            Închideri exterioare și compartimentări: pereții exteriori cu grosime de cca 30 cm sunt din zidărie de cărămidă și BCA. Tâmplăria este din lemn. Compartimentările sunt din zidărie de cărămidă și BCA.

            Finisaje: tencuială din mortar de var/ciment, glet și culori de apa. Pardoselile sunt din beton.

            Instalații interioare: instalații electrice, alimentare cu apa, canalizare si gaze.

            Nu exista date despre proiectantul construcțiilor sau constructor si nu exista elemente patrimoniale sau decorative valoroase.

 

  • Corp C4

            Suprafața construită:  81 m2

            Suprafața desfășurată: 81 m2

            Funcțiune: depozit

            Regim de înălțime : P,  H – înălțimea max. interioară  = 4.30 m  Hmax. = +4,90m

            Stilul arhitectonic este specific construcțiilor de tip industrial al epocii, dar care a suferit multe modificări, adăugiri, extinderi, închideri de goluri, etc, intervenții care au modificat total aspectul inițial. În acest moment construcția este întreținută precar, revitalizarea sa fiind practic imposibil de realizat sau necesita costuri foarte mari.

            Structura de rezistență: cadre monolite din beton armat.

            Acoperirea este tip șarpantă metalica pe grinzi I si pane metalice cu învelitoare din tablă ondulată.

            Închideri exterioare si compartimentări: Pereții exteriori cu grosime de cca. 30 cm sunt din zidărie de BCA. Tâmplăria este din profile metalice cu geam simplu. Compartimentările sunt din zidărie de cărămidă și BCA.

            Finisaje : tencuială din mortar de var/ciment, glet si culori de apă. Pardoselile sunt din beton.

            Instalații interioare: instalații electrice.

            Nu exista date despre proiectantul construcțiilor sau constructor si nu exista elemente patrimoniale sau decorative valoroase.

 

  • Corp C5

            Suprafața construita 200 m2

            Suprafața desfășurată 200 m2

            Regim de înălțime: P,  H – înălțimea max. interioară  = 3.45 m  Hmax. = +3.55m

            Funcțiune: șopron

            Structura de rezistență: structura improvizată din profile metalice.

            Acoperirea este tip șarpantă metalica într-o apa, cu învelitoare din tabla ondulata.

            Închideri exterioare: pereți din tablă ondulată și parțial tabla cutată.

            Finisaje: pardoseală din beton

            Instalații interioare : -

            Nu exista date despre proiectantul construcțiilor sau constructor si nu exista elemente patrimoniale sau decorative valoroase.

            Starea actuală a construcțiilor, justifică acțiunea de demolare integrală a acestora, pe care titularul dorește să o demareze, în vederea unei utilizări ulterioare a terenului.

Suprafața platformelor: 4057 m2; acestea sunt realizate din beton cu grosime variabilă, cuprinsă între 15 si 20 cm.

Rețele în incintă: în incintă sunt rețele subterane aferente racordurilor de apa, canalizare, gaze naturale si energie electrică.

Împrejmuirea amplasamentului  este realizată din panouri bordurate din plasă metalică pe stâlpi metalici cu înălțimea de 2 m. Lungimea împrejmuirii este de cca. 643 ml.

Unitatea studiată se află într-o zonă unde dispune de toate rețelele edilitare.

Alimentarea cu apa și evacuarea apei uzate este realizata prin branșarea la rețeaua de alimentare cu apă și rețeaua de canalizare din zonă.

Alimentarea cu energie electrică este realizată prin branșarea la rețeaua electrică a municipiului Focșani.

Înainte de începerea lucrărilor de demolare, toate cele 5 construcții se vor debranșa de la utilități și se va amenaja o rețea electrică separată, care nu va avea legătură cu corpurile C1, C2, C3, C4 și C5 care vor fi demolate.

În urma lucrărilor de desființare a corpurilor C1 – C5 nu vor rezulta ape uzate.

Urmare a desființării construcțiilor rezultă cantități importante de materiale care necesită transport, depozitare temporară sau definitivă, valorificare prin operatori economici autorizați pentru aceste activități.

Tipul și modul de gestionare a deșeurilor generate din activitățile de desființare ale corpurilor C1, C2, C3, C4 și C5 sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Gestionarea deșeurilor generate de activitățile de demolare

Tip deșeu

Cod deșeu[1]

Sursă de generare

Mod de stocare / depozitare

Mod propus de eliminare / valorificare a deșeurilor

Cantități estimate

Deșeuri de materiale plastice

17 02 04

De la demolarea construcțiilor

Container metalic

Se valorifică prin agenți economici autorizați

0, 3 t

Deșeuri de sticlă

17 02 03

De la demolarea construcțiilor

Container metalic

Se valorifică prin agenți economici autorizați

4 t

Deșeuri de lemn

17 02 01

De la demolarea construcțiilor

Container metalic

Se valorifică prin agenți economici autorizați

200 m3

Deșeuri fier și oțel

17 04 05

De la demolarea structurilor metalice ale construcții și de la demolarea împrejmuirilor

Container metalic

Se valorifică prin agenți economici autorizați

60 t

Deșeuri de cabluri electrice

17 04 11

De la demolarea rețelelor și a racordurilor electrice

Platformă betonată

Se valorifică prin agenți economici autorizați

0,01 t

Deșeuri menajere

20 03 01

Activitatea personalului angajat pentru a efectua lucrările de demolare

Europubele amplasate pe platformă

Se elimină prin agenți economici autorizați

0,5 mc

Beton

17 01 01

Demolarea fundațiilor și a platformelor betonate din incintă

 

Platformă betonată

Se va utiliza ca material de umplutură

3.000 m3

 

 

c)Localizarea proiectelor :

 c1) Utilizarea existenta a terenului : terenul se afla in intravilanul municipiului Focsani , in zona cu unitati industriale si depozitare, conform Certificatului de urbanism nr. 1022/22.08.2017 emis de Primaria municipiului Focsani .

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona , calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : nu este cazul ,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului , cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede ; nu este cazul ,

       b) zonele costiere : nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite : nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale : nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare , cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică : nu este amplasat in arie protejata .

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja

       depăşite : nu este cazul ,

       h) ariile dens populate : subzona cu unitati industriale , conform PUG /2000.

       i) peisaje cu semnificaţie istorica , culturala si arheologica : nu este cazul

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului  : aria geografica si numărul de persoane afectate : impactul este   

 local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va schimba functiunea zonelor    

 invecinate  ,

 d2) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul ,

 d3) Mărimea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului

  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta

  masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in

  memoriul tehnic) ,

       d4) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului,

       d5) Durata , frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului  

  impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil .

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

       -  Dezafectarea se va realiza cu respectarea documentaţiei tehnice depuse  precum si a    normativelor si prescripţiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, si a avizelor menţionate in Certificatul de Urbanism nr. 1022/22.08.2017  emis de Primăria Municipiului Focşani .

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii  .

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

      prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

      - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

      utilajelor utilizate in incinta proprietatii titularului.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul  

    obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Se va reface cadrul natural pentru suprafeţele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrărilor, se vor reface spatiile verzi.

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe , praf , zgomot si vibraţii.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de demolare va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările .

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse ( deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor de orice natura in afara proprietatii titularului de proiect.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) si readucerea la starea iniţiala.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de demolare vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri inerte autorizata, numai in baza avizului Primăriei municipiului Focsani ;

transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de demolare  (metalice ,

hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate /stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate

temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului

autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate.

- Se vor utiliza utilaje si mijloace de transport agrementate din punct de vedere tehnic care sa nu genereze scurgeri de produse petroliere si lubrifianti, zgomot , vibratii.

     - Organizarea de şantier va ocupa fi amenajata astfel incat sa asigure facilitatile de baza conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, cu modificările si completările ulterioare.

     -   Organizarea de santier pentru lucrarile prevazute prin proiect va respecta obligatoriu masurile specifice pentru reducerea si/sau eliminarea efectelor generate de acestea asupra sanatatii umane si mediului inconjurator. Se vor avea in vedere: imprejmuirea corespunzatoare a zonelor de lucru, montarea de avertizoare, etc.

     - Organizarea de santier se va realiza in interiorul amplasamentului astfel incat impactul generat de aceasta asupra factorilor de mediu locali pe timpul derularii lucrarilor prevazute prin proiect sa fie cat mai redus.

  • La parasirea incintei şantierului , rotile autovehiculelor se vor curata.
  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării

poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor

transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.
  • In cazul unui incident sau accident care ar putea afecta semnificativ mediul se va instiinta imediat APM Vrancea si GNM-CJ Vrancea.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

- Prezentul act nu exonereaza titularul investitiei de obligatia obtinerii tuturor avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-  Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin.(3) din HG nr.445/2009.

- Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

- La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare .

                    

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • SR 10009 / 2017 - Acustica urbană – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei .
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.