Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Echiparea la suprafata si racordarea electrica a Sondei 555 - titular - S.C. OMV PETROM S.A.

Decizia  etapei de încadrare ( proiect)

Nr. 6007/28.08.2017

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de SC OMV PETROM SA , cu sediul in Bucuresti, str. Coralilor nr. 22 prin imputernicit SC GAUSS SRL cu sediul in Timisoara, str. Calea Martirilor nr. 1-3-5, jud. Timis , înregistrată la Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 3331 din 31.03.2017 , în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 24.08.2017 că proiectul : “ Echiparea la suprafata si racordarea electrica a Sondei 555 ” , propus a fi amplasat in extravilanul municipiului Adjud, localitatea componenta Burcioaia , jud. Vrancea , nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct. 13 a

   -  proiectul propus intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.  57 / 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare , amplasamentul acestuia fiind situat in vecinatatea :

1. Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior,

2. Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior.

b)Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :

Lucrarea se va realiza in judetul Vrancea, pe teren aflat in extravilanul UAT Adjud, teren aflat in proprietatea privata a unor petrsoane fizice si proprietate a Primariei Adjud.

Pentru suprafaţa de teren ocupată este incheiat contract de inchiriere cu proprietarul terenului si contract de concesiune cu Primaria Adjud.

Folosinţa actuală a terenului este curţi construcţii, drum de exploatare si teren agricol. Suprafata totala consemnata in Certificatul de Urbanism masoara 5697 mp. Suprafata ocupata de careul sondei masoara 5673 mp.

Pentru executarea acestor lucrări beneficiarul detine Certificatul de Urbanism nr. 75 din 20.03.2017 – eliberat de către Primaria Municipiului Adjud, Jud Vrancea.

Vecinatatile  amplasamentului  sunt  constituite  din  terenuri  arabile.

Accesul în zonă se realizează pe drumul naţional (DN2) apoi pe DJ22 situat în partea de vest a amplasamentului si se continua pe drumul de exploatare.

In vederea realizarii obiectivului lucrarile ce urmeaza a fi efectuate impun executarea  lucrarilor  de constructii  – montaj, in legatura cu instalatiile de suprafata, racordarea acestora la conductele colectoare si racordarea sondei la conducta de transport gaze in vederea transportului gazelor naturale catre noua stație Parc 4A Burcioaia;

               Situatia existenta

Amplasamentul pe care se va realiza proiectul este la ora actuală liber de construcţii, forajul Sondei 555 Burcioaia a fost efectuat pe amplasament in cadrul altui proiect de investitii.

Situaţie propusă

Noile instalații de suprafață ale sondei 555 Burcioaia vor fi amplasate pe fosta platforma de producție a sondei  555 Burcioaia in suprafata de aproximativ 5673 mp (Sonda 555) + 24m2 (ce reprezinta fundatiile a  stalpiilor, ai retelei electrice noi) avand un total de 5697mp.

 

Echiparea de suprafa a sondei sondei 555 Burcioaia presupune realizarea urmatoarelor lucrari:

  1. Instalarea echipamentelor  de suprafata la Sonda 555:
  2. Skid-ul de control si protectie care va contine 2 ESD-uri (ventile de inchidere automata in caz de urgenta) si un ventil de reglaj care asigura un debit fix de gaz si regleaza presiunea din conducta din aval. Skid-ul va fi situat langa capul de eruptie al sondei;
  3. Skid-ul inhibitor de coroziune;
  4. Skid-ul de injectie metanol – se foloseste injectia pe timpul functionarii in timpul iernii;
  5. Panoul de comanda si control (container E&I);
  6. Cosul de ventilatie care contine la baza un separator de lichide si supapae de siguranta. Cosul nu va functiona decat in cazuri de urgenta in cazul unei supra presurizări ale conductei in aval.
  7. Sonda 555 va fi imprejmuita cu gard, poarta avand sistem de control acces si camera de supraveghere ce vor fi instalate in vederea asigurarii securitatii. 
  8. Lucrări adiacente instalarii echipamentelor de suprafata:
  9.  Lucrări civile – nivelare teren, fundații adiacente skid-urilor si cosului de ventilatie;
  10. Conducte de interconexiune;
  11. Lucrari electrice si instrumentatie (inclusiv post de transformare aerian 500/400V);
  12. Sistem de detectie foc si gaz.
  13. Conectarea la conducta de gaze ce vine de la sonda 503 si trece prin partea de Est a sondei 555 in vederea transportului gazelor naturale catre noua stație Parc 4A Burcioaia. conducta de gaze a sondei 503 a fost construita in 2015, din otel carbon, cod material L290 NB, Ø 114,3x10mm si are presiunea de proiectare de 100 bar.

Controlul Sondei 555 se va face din camera de control si comanda situata la Parcul nou 4A Burcioaia, iar comunicarea se va face prin intermediul unui cablu de fibra optica ce este instalat paralel cu linia sondei 503.

  1. Racordarea instalatiei electrice a sondei 555 la rețeaua electrica

Sonda 555 se va racorda la rețeaua electrica Petrom, 500 V, prin linie electrica aeriana in cablu torsadat de Aluminiu din cel mai apropiat punct situat la aproximativ 200 m, din racordul existent de alimentare a sondei 555 bis. Conductorii montati pe stalpi sunt izolati sunt izolati.

Echipamentale de suprafata vor fi relocate de la sonda 503.

 

Realizarea proiectului impune urmatoarele lucrari:

  • Lucrari de construire:

–  Realizarea fundatiilor pentru montarea echipamentelor de suprafata;

  •  Realizarea sapaturilor pentru montarea conductelor de transport gaze;
  •  Realizarea fundatiilor pentru montarea stalpilor de racordare la LEA;
  •  Realizarea fundatiei pentru montarea cosului de ventilatie.
  •  Construire gard si poarta
  • Lucrari de montare echipamente de suprafata:
  •  Skid-ul de control si protectie;
  •  Skid-ul inhibitor de coroziune;
  •  Panoul de comanda si control (container E&I);
  •  cosul de ventilatie;
  •  post de transformare aerian 500/400V;
  •  racord conducte;
  •  montare stalpi pt LEA (6 buc)
  •  montare cablu de alimentare cu energie electrica.

Alimentarea cu apa

- Deoarece echipamentele de suprafata de pe platforma sondei 555 Burcioaia, vor functiona automat, astfel nu este necesara dotarea cu instalatii de alimentare cu apa menajera. Platforma de sonde nu necesita supraveghere permanenta, in concluzie nu sunt prevazute instalatii de alimentare cu apa potabila sau grupuri sanitare.

- Necesarul de apa potabila se va asigura din zona si se va depozita in recipiente etanse (PET-uri). Pe durata de realizare a lucrarilor necesarul de apa menajera va fi estimat de cca. 20 mc/sonda.

- Rezerva intangibila de apa PSI va fi depozitata in rezervoare (habe metalice), de unde va fi distribuita la cei doi hidranti de incendiu montati in incinta careului sondei.

- Montarea echipamentelor de suprafata, dar si functionarea acestora nu necesita consum de apa tehnologica.

Evacuarea apelor uzate menajere

- Amplasamentul va fi dotat cu grupuri sanitare ecologice pentru personal pe perioada executarii lucrarilor de constructii-montaj. Acestea vor fi vidanjate perioadic de societati autorizate.

Alimentarea cu energie electrică

-  Alimentarea electrica a grupului de sonde Burioaia se face prin cablu suprateran de la linia existenta de 20kV. Cablul electric suprateran alimenteaza transformatorul de joasa tensiune  (500 V) amplasat in containerul electric de instrumentatie.

- Transformatorul alimenteaza cu energie electrica toti consumatorii din zona grupului de sonde (motor pompa, iuluminat, prize), si exteriorul cladirilor (iluminat).

Cai de acces

Accesul la locatia sondei se realizeaza pe drumuri existente: pe drumul naţional (DN2) apoi pe DJ22 situat în partea de vest a amplasamentului si se continua pe drumul de exploatare existent. Drumul va permite accesul camioanelor, echipamentelor mobile de interventie si a macaralelor mobile necesare operatiilor specifice pe amplasament.

 

Organizarea de santier se va face pe locatie sondei 555 Burcioaia. Suprafata necesara organizarii de santier este de cca 1000 mp si va cuprinde constructii pentru depozitarea sculelor si grup sanitar.

 

Sonda 555 Burcioaia este propusa ca sonda de exploatare gaz.

b2)Cumularea cu alte proiecte : nu este cazul

b3)Utilizarea resurselor naturale :  nu este cazul.

b4)Producţia de deşeuri : deşeuri de construcţii ( deseuri metalice, ambalaje de hartie si artin , materiale plastice, beton, pamant, anrocamente , etc.), deşeuri menajere . Deşeurile vor fi colectate selectiv si valorificate prin unitati specializate cu respectarea Legii nr. 211 / 2011 privind gestionarea deseurilor ,

b5)Emisiile poluante , inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : Emisiile poluante vor fi locale, in zonele de lucru, pe perioada executarii lucrarilor si vor fi generate cu precadere ca urmare a activitatilor mijloacelor de transport si utilajelor folosite in perioada de realizare a proiectului.

Emisiile poluante, inclusiv zgomotul provenite din surse din perioada de executie a proiectului vor fi reduse prin utilizarea de utilaje si echipamente adecvate.

Se vor respecta prevederile si limitele STAS nr. 10009/1988 - Acustica in constructii,Acustica urbana.

b6)Riscul de accident , ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c)Localizarea proiectelor :

 c1) Utilizarea existenta a terenului :  teren agricol, teren curti constructii, drum de exploatare .

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona , calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : nu este cazul ,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului , cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede ; nu este cazul ,

       b) zonele costiere : nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite : nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale : nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare , cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică : amplasamentul este situat in vecinatatea:

       - Aria de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior,

       - Situl de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior.

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja

       depăşite : nu este cazul ,

       h) ariile dens populate : nu este cazul .

       i) peisaje cu semnificaţie istorica , culturala si arheologica : nu este cazul

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului  : aria geografica si numărul de persoane afectate : impactul este    

 local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va schimba functiunea zonelor     

 invecinate  ,

 d2) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul ,

 d3) Mărimea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului

  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta

  masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in

  memoriul tehnic) ,

       d4) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului,

       d5) Durata , frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului   

  impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil .

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului , a legislaţiei de mediu in vigoare, a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr. 75/20.03.2017 emis de Consiliul Judetean Vrancea precum si a avizelor menţionate in acesta.

- Se vor respecta conditiile din avizul nr. 4072/07.08.2017 emis de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice.

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului , a legislaţiei de mediu in vigoare, a avizului Custodelui Ariilor Naturale Protejate ROSPA071 si ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior.

- Lucrarile propuse prin proiect se vor realiza astfel incat sa se asigure starea de conservare favorabila a speciilor si habitatelor pentru care au fost declarate siturile respective.

- Se vor lua toate masurile necesare evitarii poluarii factorilor abiotici ( apei, aerului, solului si subsolului ) , precum si pentru evitarea oricarui  impact ce ar putea fi generat de proiect asupra biodiversitatii.

- Pentru evitarea unor situatii de electrocutare care pot fi provocate datorita stalpilor electrici propusi a fi amplasati in aria naturala protejata, beneficiarul va asigura montarea unor legaturi de sustinere/conductori electrici prevazuti cu dispozitive izolatoare.

- Instruirea personalului in vederea prevenirii riscurilor tehnologice , a evacuarilor accidentale de poluanti in mediu, a evitarii producerii de zgomot peste limitele admise si a depozitarii necontrolate de deseuri de orice fel.

      - Beneficiarul răspunde de realizarea corecta a lucrărilor propuse prezentate in Memoriul de 

      prezentare .

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare .

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

      prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

      - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

      utilajelor utilizate.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul 

    obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Se va reface cadrul natural pentru suprafeţele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrărilor .

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe , praf , zgomot si vibraţii.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Se vor verifica utilajele utilizate in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate;

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-   Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG nr.445/2009.

-    Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

-  La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare .

                    

 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • Lege nr. 107/1996 privind legea apelor cu modificarile si completarile ulterioare;
  • STAS 10009/2017 – Acustica. Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor cu modificarile si completarile ulterioare;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate cu modificarile si completarile ulterioare;
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei .
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

 

-   Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata .

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.