Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Executie foraj de monitorizare in zona sondei de gaze naturale 520 Burcioaia - titular - SC OMV PETROM SA – Divizia Upstream Zona de Productie IX Moldova Sud

Decizia  etapei de încadrare ( PROIECT)

Nr. 9522 din 31.10.2016

               Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de SC OMV PETROM SA – Divizia Upstream Zona de Productie IX Moldova Sud , cu sediul in Buzau, str. Transilvaniei nr. 1, jud. Buzau , înregistrată la Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 1481 din 10.02.2016 ,

               în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

              Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 27.10.2016 că proiectul : “ Executie foraj de monitorizare in zona sondei de gaze naturale 520 Burcioaia ” , propus a fi amplasat in com. Ploscuteni – extravilan, T110, P 971 , jud. Vrancea , nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct. 13 a

   -  proiectul propus intră sub incidenţa art. 28 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.  57 / 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare , amplasamentul acestuia fiind situat in interiorul :

1. Ariei de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior,

2. Sitului de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior.

b)Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :

Obiectul principal al proiectului este reprezentat de execuția a unui foraj geotehnic/hidrogeologic de monitorizare necesar pentru investigarea calității apei subterane din zona de amplasament a sondei 520 Burcioaia și pentru urmărirea calității acesteia în timp.

 

În vederea continuării procedurii de revizuire a autorizației de mediu pentru activitățile desfășurate în cadrul Parcului nr. 4 Burcioaia, aparținând S.C. OMV PETROM S.A. – Asset IX Moldova Sud, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vrancea a solicitat prin Adresa nr. 4843/22.06.2015 continuarea și extinderea investigării și evaluării preliminare a poluării solului și subsolului în zona sondei de gaze naturale 520 Burcioaia, ca urmare a apariției unei potențiale poluări cu produse petroliere în incinta Stației de sortare balast S.C. Stomtrans S.R.L. și la suprafața apei din fosta albie a râului Siret din zona drumului de acces din localitatea Burcioaia către Parcul nr. 4 Burcioaia.

În aceste condiții, pentru a putea răspunde pe deplin cerințelor legale și nu numai, în identificarea conformă a riscului (sursă-cale-receptor), s-a propus realizarea unui foraj de monitorizare pentru investigarea calității apei subterane din zona de amplasament a sondei 520 Burcioaia și pentru urmărirea calității acesteia în timp.

Proiectul este amplasat pe teritoriul județului Vrancea, în extravilanul comunei Ploscuțeni, tarlaua 110, parcela 971.  

Activitățile proiectului propus se vor desfășura în interiorul careului sondei 520 Burcioaia, aparținând S.C. OMV PETROM S.A. – Asset IX Moldova Sud.

Accesul la amplasament se face din drumul național DN2 (E85) Focșani – Adjud, prin intermediul drumului comunal DC22 și apoi prin drumurile de exploatare existente.

Coordonatele sondei 520 Burcioaia în sistem Stereo 70 sunt: X = 509863.64 [N],   Y = 673658.39 [E].

Coordonatele proiectate ale forajului geotehnic/hidrogeologic de monitorizare în sistem Stereo 70 sunt:  X = 509847.8513 [N],   Y = 673641.1596 [E].

Sonda 520 Burcioaia este amplasată la cca. 1,2 km NE față de Parcul nr. 4 Burcioaia, într-o zonă de pășune și teren arabil, fiind mărginită pe laturile de sud, est și nord de drumuri de acces.

În vecinătatea sondei 520 Burcioaia nu au fost identificate zone rezidențiale. La cca. 250 m SV față de sonda 520 Burcioaia se află o stație de sortare agregate minerale, aparținând S.C. Stomtrans S.R.L.. De asemenea, la cca. 120 m SE față de amplasamentul sondei 520 Burcioaia a fost identificat un iaz privat.

         Sonda 520 Burcioaia este situată în interiorul ariilor naturale protejate de interes comunitar ROSCI0162 și ROSPA0071 „Lunca Siretului Inferior“

Conform Certificatului de Urbanism menționat mai sus, situația terenului pe care se va realiza proiectul este următoarea:

·         Regimul juridic:

-        Terenul este situat în extravilanul comunei Ploscuțeni, tarlaua 110 parcela 971, conform PUG aprobat prin HCL nr. 21/2014 și HCL nr. 10/2014, de prelungire a termenului de valabilitate;

-        Terenul aparține SC OMV PETROM SA conform Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor seria M03, nr. 7461.

  • Regimul economic:

-        Folosința actuală – careu împrejmuire sonda 520 Burcioaia – OMV Petrom SA;

-        Destinația – foraj pentru monitorizarea calității apei subterane din cadrul careului sondei 520 Burcioaia – OMV Petrom SA.

  • Regimul tehnic:

-        Suprafața terenului pentru care se solicită certificatul de urbanism este de 60 m2;

-        Lucrarea va consta în realizarea unui puț de foraj la mică adâncime, pentru prelevarea de probe de apă subterană în vederea monitorizării unei surse potențiale a poluării apei subterane și evaluării evoluției calității apei subterane.

Suprafața ocupată temporar pe toată durata de execuție a forajului este de formă rectangulară cu laturile de 6 x 10m. Astfel, suprafața terenului aferentă activităților de execuție a forajului de monitorizare în interiorul careului sondei 520 Burcioaia va fi de 60 m2. După finalizarea operațiilor de execuție, suprafața ce urmează a fi ocupată definitiv de forajul de monitorizare va fi de 0,5 m2.

         Forajul se va sapa in sistem rotativ uscat cu hollow stem augers ( HSA) cu tub carotier , avand diametrul de recoltare al probelor de 2 ̎ ½ ( pentru evitarea contaminarii probelor), pana la adancimea finala de 12 m ( minim 2 m in roca de baza ) , cu recoltare de probe litologice din metru in metru si la schimbare de strat. Prelevarea probelor, pentru  laborator , se va efectua cu tub carotier de 2 ̎ si lingimea intervalului de probare de minim 0,50 m, prelevate in mod continu, si se vor realiza masuratori cu PID.

         Forajul se va executa cu o instalatie tip CME 75 montata pe un camion 6x6 tip DAC 15 215 cu tractiune integral permanenta si sistem hidraulic automat SPT.

        Caracteristicile tehnice ale forajului vor fi urmatoarele : diametrul de sapare Ø = 280 mm, diametrul tubare Ø = 50 mm ( tubate si netulburate). Dupa tubare forajul va fi curatat. Toate operatiunile de foraj se executa in system uscat rotativ – mecanizat cu dislocarea pamanturilor traversate de foraj prin apasarea axiala si rotirea sculei taietoare, acestea fiind actionate mecanic. Pamanturile dislocate din talpa forajului sunt aduse la suprafata prin intermediul coloanelor de foraj. La suprafata, forajul va fi protejat cu un capac de protective de forma cilindrica.

        Inainte de prelevarea probelor de apa, forajul va fi curatat prin pompare sau manual, dupa aceea fiind masurat nivelul apei cu ajutorul unui prelevator de probe, conservate chimic si pastrate in conditii special.

        Toate utilitatile necesare se vor asigura de la utilitatile Parc 4 Burcioaia.

        Lucrarile proiectate nu presupun evacuari de ape uzate. Apa rezultata la pomparile experimentale se va colecta in recipienti speciali care vor fi transportati la o statie de epurare autorizata.

        Dupa executia forajului se va recolta o proba de apa, si se va analiza la un Laborator acreditat , analiza ce se va constitui ca proba martor pentru analizele viitoare, in depistarea eventualei poluari a apelor subterane din zona de activitate.                          

 

b2)Cumularea cu alte proiecte : nu este cazul

b3)Utilizarea resurselor naturale :  nu este cazul.

b4)Producţia de deşeuri :

Principalele tipuri de deșeuri generate pe amplasamentul proiectului propus vor fi după cum urmează:

-        resturi de material extras din foraj (sol/subsol);

-        deșeuri menajere și asimilabil menajere rezultate din activitățile igienico-sanitare efectuate de personalul executant al lucrărilor de foraj.

Materialul de sol/subsol extras din foraj care nu va fi prelevat în vederea realizării analizelor de laborator, se consideră deșeu și va fi colectat de pe amplasament și predat beneficiarului lucrării (S.C. OMV Petrom S.A.) în vederea eliminării prin depozitare finală.

Deșeurile menajere și asimilabil menajere vor fi generate în cantități nesemnificative, fiind colectate în containere metalice, existente în zonă, care sunt în gestiunea beneficiarului lucrării, de unde vor fi periodic transportate de operatorul de salubrizare în vederea eliminării prin depozitare finală într-un depozit de deșeuri autorizat.

b5)Emisiile poluante , inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : Emisiile poluante vor fi locale, in zonele de lucru, pe perioada executarii lucrarilor si vor fi generate cu precadere ca urmare a activitatilor mijloacelor de transport si utilajelor folosite in perioada de realizare a proiectului.

Emisiile poluante, inclusiv zgomotul provenite din surse din perioada de executie a proiectului vor fi reduse prin utilizarea de utilaje si echipamente adecvate.

Se vor respecta prevederile si limitele STAS nr. 10009/1988 - Acustica in constructii,Acustica urbana.

b6)Riscul de accident , ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c)Localizarea proiectelor :

 c1) Utilizarea existenta a terenului : terenul se afla in careu imprejmuire sonda 520 Burcioaia – OMV Petrom.

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona , calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : nu este cazul ,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului , cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede ; nu este cazul ,

       b) zonele costiere : nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite : nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale : nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare , cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică :

       - Aria de Protectie Speciala Avifaunistica ROSPA0071 Lunca Siretului Inferior,

       - Situl de Importanta Comunitara ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior.

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja

       depăşite : nu este cazul ,

       h) ariile dens populate : nu este cazul .

       i) peisaje cu semnificaţie istorica , culturala si arheologica : nu este cazul

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului  : aria geografica si numărul de persoane afectate : impactul este    

 local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va schimba functiunea zonelor     

 invecinate  ,

 d2) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul ,

 d3) Mărimea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului

  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta

  masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in

  memoriul tehnic) ,

       d4) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului,

       d5) Durata , frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului   

  impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil .

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului , a legislaţiei de mediu in vigoare, a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr. 03/06.01.2016 emis de Consiliul Judetean Vrancea precum si a avizelor menţionate in acesta.

- Se vor respecta urmatoarele acte de reglementare emise de alte autoritati: aviz de gospodarire a apelor nr. 216/11.10.2016 emis de Administratia Bazinala de Apa Siret – Bacau, aviz nr. 3053/21.06.2016 emis de Asociatia pentru Conservarea Diversitatii Biologice.

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului , a legislaţiei de mediu in vigoare, a avizului Custodelui Ariilor Naturale Protejate ROSPA071 si ROSCI0162 Lunca Siretului Inferior.

- Lucrarile propuse prin proiect se vor realiza astfel incat sa se asigure starea de conservare favorabila a speciilor si habitatelor pentru care au fost declarate siturile respective.

- Se vor lua toate masurile necesare evitarii poluarii factorilor abiotici ( apei, aerului, solului si subsolului ) , precum si pentru evitarea oricarui  impact ce ar putea fi generat de proiect asupra biodiversitatii.

- Instruirea personalului in vederea prevenirii riscurilor tehnologice , a evacuarilor accidentale de poluanti in mediu, a evitarii producerii de zgomot peste limitele admise si a depozitarii necontrolate de deseuri de orice fel.

      - Beneficiarul răspunde de realizarea corecta a lucrărilor propuse prezentate in Memoriul       

     Tehnic.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare .

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

      prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

      - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

      utilajelor utilizate.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul 

    obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Se va reface cadrul natural pentru suprafeţele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrărilor .

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe , praf , zgomot si vibraţii.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Se vor verifica utilajele utilizate in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului

autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate;

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-   Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG nr.445/2009.

-    Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

-  La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare .

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei .
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

- Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata .

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare