Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Exploatarea agregatelor minerale din perimetrul AVAL GAVANE , curs de apa –Raul Susita , in vederea decolmatarii albiei minore - titular - S.C. VEGA'93 S.R.L.

Decizia  etapei de încadrare  (PROIECT)

 

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de  SC VEGA' 93 SRL cu sediu  str .Siderurgistilor, nr 7, Tronson 4- incinta VEGA HOLDING , Bl PSIB , jud Galati , înregistrată la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr.8971 din 29.09.2016;   în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;

      Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 03.11.2016 că proiectul : “ Exploatarea agregatelor minerale din perimetrul AVAL GAVANE , curs de apa –Raul Susita , in vederea decolmatarii albiei minore” propus a fi  amplasat  in Panciu (extravilan ) jud Vrancea  nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct.–ul 2, lit. a).

b) Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :

Exploatarea agregatelor minerale de rau din  perimetrul solicitat se va face concomitent cu reprofilarea traseului albiei minore a raului Susita, prin atragerea curentului principal al apei catre zona centrala si protejarea de eroziune a a celor 2 maluri, care sunt supuse eroziunii.

 Amplasarea punctului de extractie in albia minora  a raului Susita este oportuna pentru exploatarea nisipurilor si pietrisurilor in scopul utilizarii lor pentru refacerea infrastructurii, la drumuri, precum si in lucrari de constructii.

  Extractia se va face dintr-un panou cu o suprafata  de 0.065 Kmp, in care se va lucra pe parcursul a 2 ani.

Forma geometrica a suprafetei  panoului este poligonala, cu Lmax= 1 120 m si l = 45 -90  m.

Practic, prin exploatarea nisipului si a pietrisului in acest sector  se va realiza o decolmatare a raului  cu dimensiunile de mai sus, lucrarile putand fi asimilate cu lucrari de regularizare, reprofilare si decolmatare a albiei minore a raului.

Prin acest senal vor putea fi tranzitate debitele cu asigurarea de 50%.

Pentru protecţia   malurilor raului  din zona, extractia balastului se va realiza numai din interiorul albiei minore, pastrandu-se un pilier de siguranta de minim 10 m fata de  cele 2 maluri.

Nu se va incepe exploatarea decat dupa obtinerea tuturor aprobarilor legale si dupa bornarea perimetrului si a profilelor caracteristice.

Adancimea medie de exploatare a zacamantului va fi de 0,75 m, iar cea  maxima de excavare a zacamintului se va limita la 1,50 m fata de cota superioara a depozitului natural de balast, fara a se cobori sub talvegul actual al raului.

Pe tot parcursul exploatarii se va urmari respectarea adancimii de exploatare, eventualele gropi putand provoca eroziuni laterale ale malurilor, asigurarea stabilitatii taluzelor si a pilierilor de siguaranta impusi.

 Valorificarea agregatelor minerale se va face  ca balast brut.

Gabaritarea volumelor de nisip si pietriş in cadrul perimetrului, s-a realizat prin metoda profilelor transversale (secţiuni perpendiculare pe direcţia de curgere) ce delimitează unităţile de calcul.

Limita în adâncime s-a stabilit pe baza datelor geologice, hidrologice şi hidrogeologice, iar extinderea în suprafaţa pe baza conturului perimetrului, coroborate cu situaţia topografica reactualizata a zonei .

Calculul volumelor de de nisip si pietris s-a realizat prin metoda sectiunilor  verticale (profile transversale).

Volumul mediu de nisip si pietris estimate prin  metoda prezentata mai sus este de  cca  48 340   mc.

Volumul de util (nisip si pietris ) poate fi incadrat in categoria  de “resurse minerale posibile”.

Extractia agregatelor minerale  se va realiza  pastrandu-se urmatorii  pilieri  de siguranta:

- minim 10 fata de ambele maluri.

Descrierea fluxului tehnologic

Lucrările de exploatare se vor realiza in cadrul perimetrului AVAL GAVANE  situat in albia minora a raului Susita. Adancimea medie  de excavare va fi de 0,75 m(adancimea maxima va fi de 1.50 m) de la cota superioara a depozitului natural urmarindu-se dirijarea apei  spre axul  hidrodinamic al  albieiExtracţia se va realiza mecanizat, prin excavare cu un excavator  draglina tip Nobas  cu cupa 1,2 mc..

             Metoda de excavare va fi in fasii paralele cu sensul de curgere al raului, prin retragere succesiva către malul stang, excavarea facandu-se din aval spre amonte.In cadrul fasiilor longitudinale se vor trasa felii transversale pe rau.

 Intre feliile transversale pentru stimularea procesului de regenerare a rezervelor, dar si pentru limitarea fenomenului de eroziune regresiva se vor lasa praguri de colmatare. Lungimea fasilor longitudinale va fi de pana la  L=200 m, iar latimea va fi de 5 m.Utilajele de excavare si mijloacele auto avansează spre frontul de extracţie pe pat de inaintare sub forma unui dig realizat din material local.Materialul excavat se poate   depozita lateral  doar temporar- maxim 8 ore , apoi se incarca in mijloace auto si se transporta operativ, fara depozite intermediare in albia minora a raului, catre statia de sortare.

            Funcţionarea balastierei este sezoniera in perioada martie -noiembrie aproximativ 180 de zile /an,un schimb de 8 ore/zi, 5 zile/saptamana.

            Pentru utilizarea drumului de exploatare exista acceptul Primariei Panciu.

            Utilizarea drumului national este reglementata, deoarece pentru utilizarea sa se platesc taxele anuale, diferentiat in functie de categoria autovehicolului.

            Pagubele de orice natura aduse terenurilor proprietate publica sau privata produse din vina S.C. Vega 93 SRL vor fi suportate integral de catre firma.

            Pentru transport se vor utiliza numai drumurile pentru care exista acordul primariei, fiind interzisa orice deviere de la traseele stabilite sau latiri ale carosabilelor pe anumite portiuni deteriorate.

            Mijloacele de transport vor fi incarcate la capacitatea lor optima, evitandu-se astfel pierderile de material pe traseu, iar in timpul perioadelor secetoase aceste sectoare de drum vor fi stropite.

            Drumurile de acces se vor intretine si refacere cu fonduri ale firmei.

            In cazul in care transportul nisipului si a pietrisului se realizeaza cu autovehicolele beneficiarilor, acestia au aceleasi responsabilitati privind utilizarea drumurilor.

            Odata cu epuizarea rezervelor drumurile secundare de acces in perimetru se vor desfiinta pe cheltuiala firmei.

            In situatia in care se aduc prejudicii din cauza transportului ale proprietatii particulare sau a celei de stat , costul acestora va fi suportat integral de catre societate.

           

  1. Lucrări de exploatare

Metoda de excavare va fi in fasii paralele cu sensul de curgere al raului, prin retragere succesiva către malul stang, excavarea facandu-se din aval spre amonte.In cadrul fasiilor longitudinale se vor trasa felii transversale pe rau.

 Intre feliile transversale pentru stimularea procesului de regenerare a rezervelor, dar si pentru limitarea fenomenului de eroziune regresiva se vor lasa praguri de colmatare. Lungimea fasilor longitudinale va fi de pana la  L=200 m, iar latimea va fi de 5 m.Utilajele de excavare si mijloacele auto avansează spre frontul de extracţie pe pat de inaintare sub forma unui dig realizat din material local.Materialul excavat se poate   depozita lateral  doar temporar- maxim 8 ore , apoi se incarca in mijloace auto si se transporta operativ, fara depozite intermediare in albia minora a raului, catre statia de sortare.

b2)Cumularea cu alte proiecte : nu este cazul.

b3)Utilizarea resurselor naturale :  apa, agregate minerale.

b4)Producţia de deşeuri: În perioada de excavare a agregatelor minerale nu rezultă deşeuri. Deşeurile sunt produse numai de personalul care deserveşte utilajele şi vor fi în principal reprezentate de PET-uri. Pentru gestionarea corectă va fi amplasat în incinta perimetrului un container pentru colectarea selectivă  a acestora.

b5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot apărea emisii pe perioada construirii in cazul in care nu iau masuri corespunzătoare de reducerea acestora. Ca urmare a activităţii de extracţie a agregatelor minerale pe suprafaţa amplasamentului vor fi generate zgomote şi vibraţii rezultate din funcţionarea utilajelor de excavare şi transport. Deschiderea largă a reliefului si digul  de apărare din zonă permite disiparea rapidă a zgomotului fără a se realiza propagarea direcţionată la distanţe mari.

b6) Riscul de accident, ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

 

c)Localizarea proiectelor :

c1) Utilizarea existenta a terenului :

Bazinul hidrografic- Siret ;

 Cursul de apă- raul Susita, codul cadastral-XII- 12.01.75, afluent de ordinul 2

 Corpul de apă-,

 Localitatile -Satu Nou, oras Panciu ( extravilan) si UAT Tifesti( extravilan), judeţul Vrancea.

Perimetrul de exploatare Aval Gavane  este situat pe teritoriul orasului Panciu( extravilan) si UAT Tifesti( extravilan), judeţul Vrancea, albia minoră a râului Susita, inspre malul stang, in partea de s a  orasului Panciu

Terenul perimetrului aparţine  Administraţiei Naţionale "APELE ROMÂNE" Siret-S.G.A. Vrancea, zona albiei minore.

Un reper important il constituie noua statie de epurare a apelor menajere a orasului Panciu,  fata de acest obiectiv , distanta fiind de cca 0,4 Km aval.

Suprafata solicitata este delimitate de urmatoarele puncte:

Punctul

Coordonate  Stereo 70

X

Y

        1

487 259

665 393

2

487 259

665 491

3

487 251

665 572

4

487 245

665 638

5

487 228

665 707

6

487 207

665 755

7

487 159

665 807

8

487 063

665 894

9

487 047

665 933

10

487 033

665 977

11

487 026

666 019

12

487 018

666 098

13

487 009

666 157

14

487 005

666 196

15

486 998

666 234

16

486 991

666 297

17

486 974

666 372

18

486 956

666 441

19

486 917

666 426

20

486 933

666 306

21

486 950

666 206

22

486 963

666 138

23

486 977

666 079

24

486 991

665 960

25

487 006

665 863

26

487 095

665 774

27

487 124

665 720

28

487 148

665 679

29

487 182

665 622

30

487 213

665 387

  Suprafata S= 64 567 mp= 0,065 kmp

Administrativ, amplasamentul   balastierei   se   afla   pe  teritoriul  orasului Panciu, in cea mai mare parte, in sudul localitatii, in albia minora a raului Susita.

Accesul în perimetrul de exploatare se realizează din   DN 2( E 85) Bucuresti - Tisita – Suceava, apoi pe DJ  205 F Tisita-Panciu,  in continuare pe  un drum de exploatare, cca 0,25 km pana in pana in perimetru, drum care este executat pana la baza  malului stang- utilizat de localnici, amenajat in albia majora si cea minora a raului Susita.

 

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: apa, nisip, pietris;

c3) Capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede: nu este cazul ,

       b) zonele costiere: nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite: nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale: nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare, cum sunt : zone de protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de Urgenţă aGuvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare: proiectul propus nu este amplasat in arie protejata .

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite : nu este cazul.

       h) ariile dens populate: nu este cazul.

        i) peisaje cu semnificaţie istorica, culturala si arheologica: nu este cazul.

 

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului-aria geografica si numarul de persoane afectate : nu este cazul;

 d2) Natura transfrontaliera a impactului: nu este cazul.

 d3) Mărimea si complexitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect (prezentate in memoriul tehnic);

 d4) Probabilitatea impactului: nesemnificativa;

 d5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: perioada de expunere va fi redusa, astfel incat poluantii se vor manifesta pe tronsoane ale lucrarilor de executie.  In perioada de execuţie a proiectului impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar. Pe masura realizarii lucrarilor, calitatea factorilor de mediua fectati va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare, a menţiunilor din Certificatul de Urbanism nr. 85/30.05.2016 emis de Consiliul Judetean Vrancea si a conditiilor din Avizul de Gospodarire a Apelor nr. 205/19.09.2016.

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul  

    obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările.

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse (deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor de orice natura in afara proprietatii titularului de proiect.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

     - La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare,  PSI, de protecţia muncii si de gospodărire a apelor in vigoare .

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) si readucerea la starea iniţiala.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.

-  Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate.

- Se vor utiliza utilaje si mijloace de transport agrementate din punct de vedere tehnic care sa nu genereze scurgeri de produse petroliere si lubrifianti, zgomot, vibratii.

     -   Organizarea de santier pentru lucrarile prevazute prin proiect va respecta obligatoriu masurile specifice pentru reducerea si/sau eliminarea efectelor generate de acestea asupra sanatatii umane si mediului inconjurator.

     - Organizarea de santier se va realiza in interiorul amplasamentului astfel incat impactul generat de aceasta asupra factorilor de mediu locali pe timpul derularii lucrarilor prevazute prin proiect sa fie cat mai redus.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase) se vor

transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.
  • In cazul unui incident sau accident care ar putea afecta semnificativ mediul se va instiinta imediat APM Vrancea si GNM-CJ Vrancea.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

- Prezentul act nu exonereaza titularul investitiei de obligatia obtinerii tuturor avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-   Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art. 22 - alin.(3) din HG nr. 445/2009.

-  Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

       -Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare;
  • STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei.
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.