Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Extindere reţea, branşament şi PRM GN - titular - ENGIE ROMANIA S.A. pentru VALCOM CONSTRUCT S.R.L.

DECIZIA  ETAPEI  DE  ÎNCADRARE - PROIECT

NR. 7081 / 27.07.2017

 

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre: ENGIE ROMANIA SA pentru VALCOM CONSTRUCT  SRL  inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 6119/ 26.06.2017,  in baza  H.G.  nr. 445/2009   privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si  a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007  privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 27.07.2017, ca proiectul de investitii : ,, Extindere reţea, branşament  şi PRM  GN - propus a fi  amplasat intravilanul municipiului Focşani, str. Poet Dumitru Pricop (provizoriu), nr. 28, Nr. Cad. 62042;  judetul Vrancea  -  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

                         Justificarea prezentei decizii :

 

            Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

 

a)-Proiectul -  se incadreaza in prevederile H.G.  nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct-ul 13 – lit. a);

b)-Caracteristicile proiectului :

 

1).Marimea proiectului - Situatia existenta In prezent imobilul apartinand societatii VALCOM CONSTRUCT S.R.L., situat in localitatea Focsani, str. Poet Dumitru Pricop, nr. 28, jud. Vrancea, nu este alimentat cu gaze naturale, cladirea  fiind nou construita.Pe strada Alunului exista conducta de distributie gaze natural R.P. Categoria de importanta a constructiei este „D” (constructii de importanta redusa). Bransamentele vor fi de tip ingropat . Conductele se vor monta ingropat,  asigurandu-se pe toata lungimea, adancimea minima de pozare de 90cm, masurata de la suprafata solului si pana la generatoarea superioara. Lăţimea şanţului va fi de 0,40-0,60m.

 - Situatia proiectata Pentru alimentarea cu gaze naturale combustibile a imobilului situat in localitatea Focsani, str. Poet Dumitru Pricop, nr. 28, jud. Vrancea, s-a propus extinderea conductei de distributie gaze naturale R.P, existente pe str. Alunului, cu un tronson din teava PE100, Dn 63 mm x 5,80 mm, de lungime totala L = 205,0m.

            Conducta de distributie gaze naturale nou proiectata, va functiona in regim de redusa presiune, dar va fi proiectata si supusa probelor de presiune pentru a functiona pe viitor in regim de medie presiune. Distantele amplasarii conductei fata de alte repere( cladiri, utilitati existente in zona, alte obstacole) vor fi luate in considerare dupa aceleasi considerente, adica pentru a functiona pe viitor in regim de medie presiune.             

Alimentarea cu gaze naturale a imobilului situat in localitatea Focsani, str. Poet Dumitru Pricop, nr. 28, jud. Vrancea, se va realiza prin extinderea conductei de distributie gaze naturale, existente pe str. Valcele, cu un tronson de conducta din polietilena PE 100 SDR 11- Dn 63 mm, in lungime totala de L= 205,0 m, respectiv instalatie de racordare si de utilizare, nou proiectate.      Imbinările prin sudură vor fi efectuate numai de sudori autorizaţi ISCIR, pentru conducte din otel, respectiv PEHD si vor corespunde clasei de calitate II, urmand ca sudurile sa se controleze vizual si nedistructiv, rezultatele consemnandu-se in buletine de verificare.

          Inainte de executarea sapaturii se vor efectua sondaje in vederea stabilirii prezentei altor retele edilitare subterane, coordonarii traseului retelei de gaze si asigurarii distantelor de siguranta minime precizate de normele tehnice NTPEE-2008. Intersectia conductei de gaze cu alte conducte subterane se va face perpendicular pe axul acestora la distantele impuse de NTPEE-2008.                                                                                                                                        Santul pentru montarea conductei de gaze naturale va avea latimea minima de 0,4 m si adancimea de 0,9 m (de la generatoarea conductei), traseul conductei fiind coordonat cu instalatiile subterane existente in zona. Fundul santului se niveleaza, se curata de pietre si se acopera cu un strat de nisip de 10 cm si granulatia 0,3 – 0,8 mm.                                                                 Gropile pentru sudurile de pozitie vor avea lungimea de 1,2 m, latimea cu 0,6 m mai mare decat santul si adancimea de 0,6 m sub partea inferioara a conductei. Conducta se va monta pe un pat de nisip, cu grosimea minima de 10 cm.                                                                                                            Umplerea santului se va face cu pamant maruntit sau nisip, in staturi de grosimi mici, de max. 20 cm,cu compactare dupa fiecare strat(la compacatarea manuala) sau conform prevederilor(din cartea utilajului) in cazul compactarii mecanice.Compactarea mecanica se va realiza numai dupa realizarea stratului minim de protectie a a conductei, stabilit in functie de adancimea de actionare a utilajului la gradul de compactare maxima.                                                                                          

            Dupa finalizarea lucrarii se va aduce la starea initiala suprafata terenului afectat de sapatura, conform autorizatiei de construire ce va obtinuta de investitor inaintea inceperii lucrarilor.

            Probele de rezistenta si etanseitate se efectueaza conform NTPEE - 2008,  cu aer comprimat la o presiune p = 9,0 bar (proba de rezistenta), respectiv p = 6,0 bar (proba de etanseitate).

           Timpul de realizare a probei de rezistenţă la presiune este de 1 oră, iar pentru proba de etanşeitate la presiune este de 24 de ore.

 

     2) Cumularea cu alte proiecte: - momentan nu sunt planificate alte proiecte care sa interfereze cu acest proiect.

     3)  Utilizarea resurselor naturale : - agregate minerale, pamant, apa potabila.

 

     4)  Productia de deseuri : Pamantul in exces si moluzul, se vor transporta pe amplasamente puse la dispozitie de autoritatea publica locala respectiv Primaria municipiului Focsani. Resturile de materiale utilizate in montarea conductei vor fi colectate de executant si predate de acesta operatorului autorizat al serviciului de salubrizare ce isi desfasoara activitatea pe raza municipiului Focsani.

       Activitatea de baza pentru realizarea obiectivului de investitii-extindere retea gaze naturale  produce deseuri de polietilena. Deseurile rezultate din activitatile secundare sunt: deseuri menajere. Aceste deseuri se evacueaza sau colecteaza si  valorifica corespunzator  prin refolosirea sau predarea la puncte autorizate conform normelor in vigoare ( cu respectarea  H.G.856/16.08.2002).

          In executarea lucrarilor nu sunt utilizate substante si preparate chimice periculoase. 

   5)  Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : Sapatura si compactarea se realizeaza cu utilaje de ultima generatie, comercializate in U.E.  Procesele si procedeele de executare nu sunt generatoare de radiatii. Prin tehnologia utilizata, sudare prin electrofuziune si perforare in camera inchisa este exclusa poluarea aerului.  Se vor lua masuri de umezire a particolelor de praf.

Se vor respecta prevederile si limitele SR nr. 10009/2017 - Acustica – limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant.

 

      6)  Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

   

                       c) Localizarea proiectelor:

 

1) Utilizarea existenta a terenului : terenul  in suprafata de 249 mp, pe care se amplaseaza extinderea retelei de gaze naturale este situat in intravilanul municipiului Focsani, str. Poet Dumitru Pricop, nr. 28, conform Certificatului de Urbanism   nr. 700/ 22.06.2017.2017 ; este proprietatea SC VALCOM CONSTRUCT SRL. Zona actuala – locuinte si servicii complementare ; categoria de folosinta „strazi, alei”  si destianta circulatiei rutiere si pietonale.

 

2)Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : - nu este cazul.

 

3)  Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)   Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul;

   g)   Ariile in care standardele de calitate a mediului au sunt depasite : nu este cazul.

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

 

 

 

                  d) Caracteristicile impactului potential

 

1) Extinderea impactului (aria geografica si numarul persoanelor afectate): - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul va fi nesemnificativ, daca sunt luate masurile de protectia mediului specifice.

4)  Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar cu efect minim.

                   

                    Conditiile de realizare a proiectului :

 

-  Investitia se va realiza cu respectarea  legislatiei in vigoare  si a avizelor de specialitate mentionate in Certificatul de Urbanism  nr. 700/ 22.06.2017, eliberat de Primaria municipiului Focsani, judetul Vrancea.

 -   Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

-   Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

-   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor cu modificarile si completarile ulterioare.;

 -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,

-  Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului (acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate) .  

-  Se va asigura respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul : protectiei mediului , PSI , sanatatii si securitatii muncii ;

-  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in albiile cursurilor de apa din zona sau in spatii neautorizate .

 

-   Se vor lua masuri specifice de protectia mediului pentru organizarea de santier (imprejmuire cu panouri,  spatii amenajate prevazute cu recipiente pentru colectarea deseurilor,  WC-uri ecologice etc.),

-  Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate .

-  Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .

 

-  Nivelul de zgomot se va încadra in limitele impuse de H.G.  nr. 321 / 2005 – privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental,  cu modificarile si completarile ulterioare , Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 (nivel acustic la limita incintei), cu modificările si completările ulterioare ;

-  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut ;

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările

- Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop;

- Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate;

- Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp;

- Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate;

- Execuţia lucrărilor de terasamente se va face cu respectarea operaţiunilor de separare a stratului vegetal (unde este cazul) de restul terasamentelor, spre a fi refolosit la redarea terenului ocupat temporar la starea iniţiala de calitate;

- Terenul ocupat temporar de organizarea de şantier va fi readus la starea initiala;

- Alimentarea cu carburanti, repararea si întreţinerea mijloacelor de transport si a utilajelor folosite pe şantier se va face numai la societati specializate si autorizate.

- Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate utilajele vor fi atent verificate;

 - Organizarea de şantier va dispune de o toaleta ecologica. Constructorul va avea in vedere întreţinerea toaletei ecologice, prin contract cu o firma autorizata;

- La parasirea incintei organizării de şantier , rotile autovehiculelor se vor curata;

- Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane;

- Nu se vor depozita materiale si deşeuri in albia apelor de suprafaţa sau pe malurile acesteia;

- Nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier;                                                               --- Materialele fine (pamant, balast, nisip) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila;

- Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii ;

- Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora ;

-  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului;

- Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar A.P.M. Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22, alin. 3 din H.G.  nr. 445 / 2009.

- Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a A.P.M. Vrancea atrage anularea acestuia, după caz.  

       Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata.   

 

- La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

 

   

 

 

 Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului aprobata prin Legea nr. 265/2006 modificata si completata cu O.U.G. nr.164/2008 (M.O. 1196/30.12.2005 si M.O. 586/  06.07.2006);

SR  10009 /2017 – Acustica – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;

Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;

*  Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.