Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Extindere retele de canalizare - titular - COMUNA MILCOVUL

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE  

 PROIECT

 

 Ca urmare a solicitarii de emitere  a acordului de mediu adresate de catre COMUNA  MILCOVUL ,  inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 1815 / 21.02.2017, in baza H.G.  nr. 445/2009 -  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 28.09.2017, ca proiectul de investitii ,,  Extindere retele de canalizare  ”  - propus a fi  amplasat in intravilanul  com. Milcovul, satele Milcovul si Lamotesti, judetul Vrancea  -  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

                         Justificarea prezentei decizii :

            Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

a)-Proiectul se incadreaza in prevederile H.G.  nr. 445/2009, anexa nr. 2,   pct. 13 a) si 10 b)

b)-Caracteristicile proiectului:

 1) Marimea proiectului :

          Aglomerarea Milcovul, care cuprinde satele Milcovul și Lămotești este prinsă în Proiectul “Extinderea și modernizarea sistemului de Apă și Canalizare în județul Vrancea, etapa a II-a POIM – Sistemul de apă uzată – municipiul Focșani” cu următorii parametri:

  • Rețele de canalizare – 9281m
  • SPAU - 2 bucăți
  • SPAT – 1 buc.
  • Conductă de refulare – 276m
  • Conductă de refulare SPAT – 1283m

Schema rețelei de canalizare urmărește trama stradală a localității, respectiv DN 23A, DJ 205P, DC150 și drumuri de interes local/străzi.

Colectorul principal de canalizare pornește din partea de sud a localității și urmărește direcția nord-est, spre localitatea Răstoaca, unde apele uzate ajung, prin pompare, traversând râul Milcov.

Apele uzate colectate pe raza satului Lămotești sunt transferate în rețeaua  de canalizare a localității Milcovul prin intermediul unui SPAU local și a unei conducte care supra-traversează râul Milcov, pe lângă podul existent, fără a se lega de pod.

S-a prevăzut un colector cu panta egală cu panta terenului și o stație de pompare ape uzate în capătul colectorului care pompează apa în cel mai apropiat cămin al colectorului principal.

Datorită topografiei terenului, pentru transferul apelor uzate menajere din localitatea Milcovul spre Răstoaca, prin POIM s-a proiectat o SPAT de transfer, tip cheson, la ieșirea din localitatea Milcovul.

Reţelele de canalizare propuse în cadrul acestui proiect vor fi executate în spaţiul intravilan al localităţilor componente comunei Milcovul, pe partea stângă a DN 23A sensul de mers Focșani – Gologanu și pe o parte a drumurilor de interes local (străzilor) din cele două sate componente ale comunei:

  • strada Vilelor, Izlaz, Fundătura Morii, Morii, Bisericii, Fabrica de Lapte, Abatorului, Taxidaru în satul Lămotești;
  •  strada Milcov, Arman, Elisabeta Gheorghiu, Lalelelor, Fundătura Școlii, Florilor, Principală, Primăverii, Crinului, Dispensarului, Eroilor, Punții, Sf. Ștefan, Costache Robescu, Iancu Robescu și Curtea Robescu în satul Milcovul.

            Schema tehnologică propusă se compune din:

  1. reţele de canalizare, din conductă PVC DN 250, cu o lungime totală de 9977m;
  2. SPAU (care pompează apa în cel mai apropiat cămin al colectorului principal) și conductă de refulare 680m PEHD Dn 90
  3. cămine de vizitare PVC cu capac carosabil – 254 bucăți
  4. subtraversări de drum național – 6 buc.
  5. subtraversare de DJ 205P 1 buc.
  6. 635 branșamente la gospodării – cămine PVC (h=1,50m) cu cămin carosabil, și conductă de racord la rețeaua stradală din PVC Dn 160 mm în lungime totală de 2221m.

Lămotești

  • Str. Vilelor                 =  340,00m
  • Str. Izlaz                     =  125,00m
  • Str. Fundătura Morii =  200,00m
  • Str. Morii                   =   500,00m
  • Str. Bisericii              =   560,00m
  • Str. Abatorului          =   205,00m
  • Str. Fabrica de Lapte =  570,00m
  • Str. Taxidaru             =   220,00m
  • DN 23A                     = 1440,00m

Total Lămotești      = 4160,00m

Milcovul

  • Str. Milcov                      =   155,00m
  • Str. Arman                       = 1450,00m
  • Str. Lalelelor                   =   220,00m
  • Str. Elisabeta Gheorghiu = 245,00m
  • Str. Principală                 =   740,00m
  • Str. Punții                        =   290,00m
  • Str. Florilor                     =   200,00m
  • Str. Fundătura Școlii       =    90,00m
  • Str. Crinului                    =   205,00m
  • Str. Primăverii                 =  275,00m
  • Str. Eroilor                       =  310,00m
  • Str. Dispensarului          =   265,00m
  • Str. Iancu Robescu         =  197,00m
  • Str. Curtea Robescu        =  445,00m
  • Str. Costache Robescu   =  145,00m
  • Str. Sf. Ștefan                  =  585,00m

           Total Milcovul              = 5817,00m

Obiectul proiectului de faţă este executarea unei reţele colectoare de canalizare in sistem gravitațional, din tuburi  PVC SN4 cu lungimea totală 9977m,  256 cămine de vizitare PVC, 635 branșamente la gospodării – cămine PVC.

 

2) Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul.

3) Utilizarea resurselor naturale : -

4) Productia de deseuri :- colectate selectiv si valorificate prin unitati specializate

5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot aparea emisii poluante si zgomot pe perioada constructiei.

6) Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : nu este cazul.

        c) Localizarea proiectelor:

1) Utilizarea existenta a terenului: terenul este situat in intravilanul  satelor Milcovul si Lamotesti, com. Milcovul , conform Certificatului de Urbanism nr. 35/24.11.2016 emis de Primaria Milcovul ; folosinta actuala si destinatie : drumuri de interes local si zona drum national DN 23 A ;  .

2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul.

3) Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)  Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul ;

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul;

   g)  Ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite : - nu este cazul;

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

d) Caracteristicile impactului potential

1) Extinderea impactului (aria geografica si numarul persoanelor afectate): - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului , impactul va fi nesemnificativ , daca sunt luate masurile de protectia mediului specifice .

4) Probabilitatea impactului : nesemnificative.

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar cu efect minim  .

 

                              Conditiile de realizare a proiectului :

-  Investitia se va realiza cu respectarea  legislatiei in vigoare  si a avizelor de specialitate mentionate in Certificatul de Urbanism  nr.  35/24.11.2016 , eliberat de Primaria Milcovul, a Notificarii nr. 45/01.03.2017 emisa de DSP  Vrancea, a Avizului favorabil nr. 184/23.11.2016 emis de Consiliul Judetean Vrancea, Avizului de conformitate nr. 1162/22.02.2017 emis de SC CUP SA si a Referatului nr. 5340/28.09.2017 emis de SGA Vrancea.

 -  Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

-  Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

-   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor ,

 -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,

-  Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .

-  Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise de STAS nr.10009/1998 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2013

-  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut .

- Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

- Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.

- Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

- Alimentarea cu carburanţi , repararea si întreţinerea mijloacelor de transport si a utilajelor folosite pe şantier se va face numai la societati specializate si autorizate.

- Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate utilajele vor fi atent verificate;

- La parasirea incintei organizării de şantier , rotile autovehiculelor se vor curata.

- Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

- Materialele fine (pamant, balast, nisip ) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

- Nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier.

- Prezentul act administrativ nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

- Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

-  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului .

- Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar APM Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22 , alin. 3 din HG nr. 445 / 2009 .

- Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a A.P.M. Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.  

    Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de                  evaluare adecvata .   

  •      Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

O.U.G. nr. 195/2005 - privind protecţia mediului cu modificarile si completarile ulterioare;

STAS 10009/1988 - privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;

Legea nr. 211/2011 - privind regimul deşeurilor.

               Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.