Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul “Împădurirea terenului agricol Rizea Dănuț Nitel” - titular - Rizea Danut Nitel

PROIECTUL DECIZIEI ETAPEI DE INCADRARE

 Afisat in data de 16.11.2017

 

                         Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de catre Rizea Dănuț Nitel, cu domiciliul în com. Măicănești, județul Vrancea,  inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 3136/28.03.2017, in baza H.G. nr. 445/2009 -  privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si  a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 16.11.2017, ca proiectul de investitii “Împădurirea terenului agricol Rizea Dănuț Nitel” , propus a fi amplasat în comuna Măicănești T86, P420 NC 53467, 53216, T85, P418 NC 52719, 50193, 52724, 52718, 52614, județul Vrancea - nu se supune evaluării impactului asupra mediului și nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a) - proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr. 2, pct. 1 d). (împădurirea terenurilor pe care nu a existat anterior vegetaţie forestieră sau defrişare în scopul schimbării destinaţiei terenului).

 

b) Caracteristicile proiectului:

        b1)Mărimea proiectului: Obiectul proiectului îl constituie împădurirea suprafeței de teren agricol de 18,35 ha prin programul Prima împădurire aferent Măsurii 8.1 PNDR 2014-2020.

Localizarea proiectului

Comuna Măicănești, jud. Vrancea.

Avand in vedere caracteristicile solului si tipul de statiune in care a fost incadrate terenurile analizate, au fost diferentiate trei grupe stationale:

Repartiţia suprafeţelor pe tipuri de păduri şi grupe ecologice

 

 

U.A.

Indicativul tipului de pădure

Denumirea tipului de pădure

Supra-faţa

-ha-

Grupa

ecolo-gică/sta-tionala

- Compoziţia de regenerare

- Soluţie de rezervă 1

- Soluţie de rezervă 2

87A
88A

89A

90A

91A

94A

95A

911,5

Zăvoi de plop alb de productivit ate inferioară din luncile râurilor interioare (i)

11,35

GE98

 

50 Sc 50 Gl, Sl, Cd

 

100 Sc

 

92A

616,2

Stejăret de depresiune de silvostepă (m)

5,5

GE88

 

60St(St.b) 20Fr, Ci, Ul.t 20Ju, Pă, Ar

 

50Ce 30Fr, Ci, Ul.t 20Ar, Arb

86A

-

-

1,5

GS85

 

50Pl (Fr.p;Gl;Cn) 25Sl 25Ct.r(Ct)

 

50Gl 50Cn(Fr.p; Ul.c)

 

Total

18,35

-

-

 

 

St

Stejar ( Quercus robur)

St.b

Stejar brumăriu (Quercus pedunculiflora)

Ce

Cer (Quercus cerris)

Te.a

Tei argintiu (Tilia tomentosa)

Ci

Cireş sălbatic (Prunus avium)

Fr

Frasin comun (Fraxinus excelsior)

Fr.p

Frasin pufos (Fraxinus pallissae)

Sc

Salcâm (Robinia pseudacacia)

Ml

Mălin american (Prunus padus)

Gl

Glădiță (Gleditsia triacanthos)

Păr sălbatic (Pirus pyraster)

Ar

Arțar tătăresc (Acer tataricum)

Ul.t

Ulm de Turchestan (Ulmus pumila)

Pl

Plop alb (Populus alba)

Cn

Cenușar (Ailanthus altissima)

Sl

Sălcioară (Eleagnus angustifolia)

Ct

Cătina albă (Hippophae rhamnoides)

Ct.r

Cătina roșie (Tamarix ramosissima)

Cd

Corcoduș (Prunus sp.)

 

 

Desimea puietilor: Plantaţia se va efectua la schema de 2x1 m, iar amestecul, în randuri. 5000 puieti/ha.

Au fost prevăzute lucrari mecanizate de pregătire a solului pe toată suprafața înainte de plantare, si lucrări de intretinere parțial mecanizat, partial manual a plantaţiei pe o perioada de 3 ani (conform NT nr.1/2000).

Pentru compozitia a) amestecul speciilor se va realiza in biogrupe: rândurile de salcâm înconjurate de rânduri de glădiță și/sau sălcioară, perimetral, îndeosebi limitrof canalelor de desecare unde salinizarea și carbonatarea este mai ridicată; gladita și sălcioara va fi introdusa si pe randurile marginale avand si rol de protectie a culturilor.

Desimea puietilor: Plantaţia se va efectua la schema de 2 x 0,75 m, iar amestecul, în randuri. 6700 puieti/ha.

Au fost prevăzute lucrari mecanizate de pregătire a solului pe toată suprafața înainte de plantare,  plantarea puietilor se va efectua în gropi obişnuite iar  lucrările de intretinere vor fi parțial mecanizat, partial manual a plantaţiei pe o perioada de 6 ani (conform NT nr.1/2000).

Dispozitivul de plantare

Pentru compozitia a) va fi în biogrupe, în porțiunile unde băltește apa în timpul primăverii și toamnei se va introduce frasin, pe locurile cele mai uscate se va introduce ulmul de Turchestan sau teiul argintiu, iar în restul suprafeței, stejarul se va amesteca intim cu cireșul (4 rânduri St x 1 rând Ci).

Este de preferat adoptarea soluţiei cu stejar pedunculat (in proportie de 60%) în amestec cu foioase hidrofile, asociaţii de specii adaptate condiţiilor pedo-climatice care valorifică mai bine potenţialul staţiunii şi care se estimează că vor avea o mai mare stabilitate şi potenţial ecoprotectiv ridicat.

Tehnologia de lucru

Pentru fiecare subparcela (unitate staţională) au fost prevăzute lucrări de pregătire a terenului şi/sau a solului în funcţie de condiţiile staţionale.

Plantarea puieţilor se va executa în gropi obişnuite cu dimensiunile de 30x30x30cm pentru compoziția cu salcâm și 40x40x40 cm pentru compozițiile cu cvercinee și plop alb. Se vor utiliza puieţi forestieri cu rădăcină nudă.

În vederea asigurării reuşitei lucrărilor de împădurire este obligatorie respectarea cu stricteţe a STAS-urilor în vigoare privind calitatea puieţilor.

Transportul puieţilor până la destinaţie se va face cu mijloace de transport acoperite în vederea protejării rădăcinilor puieţilor de acţiunea vătămătoare a vântului şi a razelor solare. Snopii de puieţi se vor aseza în straturi. Între straturi, inclusiv deasupra, dedesubt şi în lateral, se va aşterne câte un strat de litieră sau paie umede.

Pentru a preîntâmpina uscarea rădăcinilor, depozitarea puieţilor se va face în şanţuri speciale în care se vor păstra până la plantare. Dispunerea spaţială a puieţilor se va face conform schemelor de plantare din studiu. Puieţii vor fi aduşi din şanţurile special amenajate la locul de plantare pe măsură ce vor fi instalați.

Înainte de plantare, rădăcinile puieţilor se vor toaleta, şi se vor mocirli în vederea realizării contactului intim cu pâmântul din groapa de plantare. Pămantul cu care se acoperi rădacinile va fi bine batatorit cu piciorul, evitandu-se astfel patrunderea aerului.

Întreţinerea plantaţiilor constă din: completări, mobilizări, revizuiri, descopleşiri şi lucrări de combatere a dăunătorilor.

Completările - se vor executa în anii 2 şi 3 după efectuarea plantaţiilor şi constau în înlocuirea puieţilor uscaţi sau rupţi. Procentele propuse sunt în concordanţă cu natura speciilor şi cu condiţiile staţionale existente.

Mobilizarile - se vor face manual în fâșii pe rândurile de puieţi (30%) și mecanizat cu tractorul și prășitoarea (freza mecanică) între rândurile de puieți (70%).

Revizuirile - se vor executa în primii doi ani şi au ca rol acoperirea radacinilor dezgolite in timpul iernii, tasarea pământului în jurul puieţilor, despotmolirea acestora sau îndreptarea puieţilor culcaţi.

Descopleşirile - au ca rol înlăturarea ierburilor şi a rugilor din jurul puieţilor, operaţiune ce va fi executată cu secera sau cosorul.

Lucrările de combatere a dăunătorilor - au ca scop protejarea puieţilor împotriva dăunătorilor biotici care acţionează în special în cazul speciilor arborescente. În cazul de faţă sunt propuse lucrări de combatere a larvelor şi cărăbuşilor din sol, prin prăfuirea gropilor sau a rădăcinilor puieţilor cu substanţe chimice specifice, atât la plantare.

Organizarea de şantier va avea în vedere următoarele:

- amplasarea organizării de şantier în conformitate cu proiectul şi avizele autorităţilor;

- delimitarea fizică a organizării de şantier;

- dotarea cu mijloace PSI;

- prezentarea informaţiilor privitoare la şantierul lucrărilor de împădurire prin:

  • montarea panoului general de şantier (în conformitate cu cerinţele legale)
  • montarea unui panou ce indică lucrările specifice din şantierul de construcţii şi EIP necesar
  • afişarea de instrucţiuni generale cu privire la “Disciplina în şantierul de construcţii” (Regulament de ordine interioară)
  • afişarea unui Plan de circulaţie în şantier şi în proximitatea şantierului cu indicarea acceselor;
  • afişarea unui Plan de acţiune în situaţii de urgenţă (incendiu, calamităţi naturale);
  • afişarea Graficului de execuţie a lucrărilor şi actualizarea lor ori de câte ori este necesar.

 

b2) Cumularea cu alte proiecte: Nu este cazul

b3) Utilizarea resurselor naturale : energie, agregate minerale, etc.

b4) Producţia de deşeuri : deşeuri de construcţii, deşeuri menajere. Deşeurile vor fi colectate selectiv in spatii special amenajate si preluate de către operatori economici autorizaţi.

b5) Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : pot apărea emisii pe perioada construirii in cazul in care nu iau masuri corespunzătoare de reducerea acestora.

b6) Riscul de accident, ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

 

c)Localizarea proiectelor :

 c1) Utilizarea existenta a terenului: teren arabil .

 c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : nu este cazul,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebita pentru;

       a) zonele umede: nu este cazul,

       b) zonele costiere: nu este cazul,

       c) zonele montane si împădurite: nu este cazul,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale: nu este cazul,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare, cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate: nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică : nu se suprapune ariilor naturale protejate .

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja

       depăşite : nu este cazul;

       h) ariile dens populate : nu e cazul;

       i) peisaje cu semnificaţie istorica, culturala si arheologica : nu este cazul

 d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului: aria geografica si numărul de persoane afectate : nu este

  cazul;

 d2) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul;

 d3) Mărimea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului.

  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta

  masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in

  memoriul tehnic);

 d4) Probabilitatea impactului : redusa

 d5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de execuţie a proiectului    

  impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar.

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului, a legislaţiei de mediu in vigoare.

- Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor si funcţionarii obiectivului se vor lua toate  masurile si se vor realiza toate lucrările necesare pentru protecţia calităţii apelor si prevenirea poluării accidentale ale apelor subterane si de suprafaţa.

      - Constructorul si beneficiarul răspunde de realizarea corecta a lucrărilor propuse, aferente  

     construcţiilor prezentate in Memoriul de Prezentare.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii, de gospodărire a apelor, de protectia mediului in vigoare.

      - Lucrările se vor desfăşura cu respectarea condiţiilor tehnice si a regimului juridic prevăzute

      prin actele de reglementare prealabile, emise de alte autoritati.

      - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

      utilajelor utilizate.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul  

    obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe, praf, zgomot si vibraţii.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările .

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se vor asigura condiţii pentru depozitarea temporara a materialelor de construcţii si a reziduului de şantier astfel incat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona.

- Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Activităţile care produc mult praf vor fi reduse in perioadele cu vânt puternic sau se va urmări o umectare a suprafeţelor.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

- După terminarea lucrărilor, constructorul are obligaţia eliberării amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, anrocamente, grămezi de pamant, etc.) si refacerea cadrului natural.

  • Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri autorizata ; transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice,

hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate/stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate

temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului

autovehiculelor si a persoanelor neautorizate.

  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor, astfel toate

utilajele vor fi verificate periodic;

     - Organizarea de şantier va ocupa fi amenajata astfel incat sa asigure facilitatile de baza conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, cu modificările si completările ulterioare.

  • Organizarea de şantier va dispune de toalete ecologice. Constructorul va avea in vedere

întreţinerea toaletelor ecologice, prin contract cu o firma autorizata.

  • La parasirea incintei şantierului, rotile autovehiculelor se vor curata.
  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării

poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

  • Materialele fine sau prăfoase (pamant, balast, nisip, deşeuri de construcţie prăfoase ) se vor

transporta in autovehicule prevăzute cu prelate de protecţie pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila.

  • Nu se vor stoca combustibili in  şantier.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-   Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin(3) din HG nr. 445/2009.

-    Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

-  La finalizarea proiectului autoritatea competenta pentru protecţia mediului efectuează un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare. 

 

                  

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  •  Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate;
  • Legea nr. 249 / 2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si deseurilor de ambalaje privind procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O. 303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;

·

  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei.
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

 

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.