Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Infiintare pensiune agroturistica - titular - CASA DE VINURI VRANCEA S.R.L.

DECIZIA ETAPEI DE ÎNCADRARE - proiect

  

Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de CASA DE VINURI VRANCEANA SRL cu sediul in sat Dalhauti, comuna Cirligele, jud. Vrancea, inregistrată la Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea cu nr.6040 / 23.06.2016, în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,
Agentia pentru Protectia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din data de 09.03.2017, ca proiectul ,,Infiintare pensiune agroturistica” propus a fi realizat în sat Dalhauti, comuna Cirligele, jud. Vrancea, nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

           

 Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:
 

a) Proiectul se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009, anexa nr. 2,

punctul 10, lit. b – “proiecte de dezvoltare urbana, inclusiv constructia centrelor comerciale si a parcarilor auto”.

b) Caracteristicile proiectului:

Proiectul propune:

- schimbarea destinației unei clădiri existente (corp C17 cu S construită  = 117,80 mp) din casă de locuit în pensiune agroturistică, prin lucrari de consolidare, modernizare si extindere;

- realizarea unei construcții (corp C29 cu S construită 12,25 mp) în care va monta o centrala termică ce va deservi agropensiunea.

Pe suprafata de teren de 6461mp, din care face parte si amplasamentul proiectului, titularul detine un centru de vinificație cu cramă, două case de locuit, magazii si ateliere, iar in imediata vecinătate a amplasamentului detine cca 2 ha de teren cultivat cu viță de vie și livadă de pomi fructiferi.

Profil de activitate: se va asigura cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată și preparare și servire a micului dejun pentru turiștii cazati, în regim de circuit închis.

Capacitate de cazare: agropensiunea va fi clasată ”4 margarete” și va avea capacitatea de cazare de 8 locuri în 4 camere duble.

Caracteristici constructive:  

Clădire:

clădirea existentă

propusa spre modernizare/extindere

extinderea propusă

ansamblul propus (existent+extindere)

construcția cu destinație centrala termica

suprafata construită

cca 118 (existentă și păstrată)

cca 106 mp

cca 224 mp

cca 12 mp

regim de înălțime

parter   (existent și păstrat)

  1.  
  1.  
  1.  

H liber propus

2,60 m

2,625 m

2,60-2,625 m

2,40 m

H max. propus

6,20 m

5,75 m

6,20 m

3,00 m

 

Structura funcţionala propusa (Suprafata utila totala = cca 192 mp): hol acces personal si clienti 6 mp, spatiu primire clienti/camera de zi 34 mp, salon masa 32 mp, oficu personal 2 mp, depozit materiale curatenie cazare 1 mp, depozit lenjerie curate 0,85 mp, depozit lenjerie temporar murdara 0,85 mp, vestiar haine strada 2 mp, filtru sanitar 5 mp, vestiar echipamente de lucru 3 mp, bucatarie 6 mp, zona preparari preliminare alimente 8 mp, spalator vesela, hol acces, depozit materiale curatenie bucatarie  2 mp, depozit alimente perisabile,  depozit temporar deseuri, depozit alimente preambalate, patru camere cazare – fiecare cu 2 locuri (Su = cca 14 - 15 mp fiecare, din care grup sanitar 3,4 mp).

Finsaje interioare: pardoseli- parchet din lemn, pereții zugrăveli cu var lavabil /placați cu placaje faianță până la h = 1,5 m în spațiile umede, usi si ferestre din lemn cu geam termopan.

Dotări propuse:

- fiecare camera de cazare va fi dotata cu: un pat dublu, două paturi simple, televizor, instalaţie de aer condiţionat, mobilier, grup sanitar;

- spațiul pentru primire clienți: mobilier specific, televizor; locul de luat masa: masă de 12 persoane, mobilier, frigider, șemineu, cuptor cu microunde, etc.;

-bucătăria: ladă frigorifică, 2 frigidere, ladă frigorifică deșeuri de origine animala.

Amenajari incinta:

- platforma pentru europubele (cca 10 mp), scări - terase - rampe exterioare - rampă metalică pentru accesul persoanelor cu dizabilități (cca 70 mp) executate din beton armat şi finisate cu beton amprentat.

- trotuar perimetral din beton şi alei acces pietonal din piatră spartă (cca 170 mp);

- alei acces carosabil - platforme - parcări existente în incintă, executate din beton asfaltic;

- spaţiu verde amenajat (972 mp), grădină de legume, livadă, grădină de flori, gazon.

Incinta este împrejmuită pe toate laturile.

Asigurarea utilităţilor: alimentarea cu apă: de la reţeaua reţeaua de apă comunală; canalizare: bazin etans vidanjabil; alimentarea cu energie electrică: se va realiza de la reţeaua electrică existentă  în zonă; incalzirea spatiilor si producerea apei calde menajere: centrala termică cu gazeificare, combustibil solid lemne.

Planul de execuţie a lucrarilor proiectului (ordine tehnologică): execuție organizare de șantier, consolidare fundații construcție existentă, decopertare tencuieli și cămășuire pereți cu plasă sudată,

refacere acoperiș inclusiv învelitoarea, realizare extindere clădire, finisaje interioare/exterioare, construire clădire centrală termică, trotuare perimetrale și alei, realizare branșamente și racorduri, dotări și utilaje cu montaj, refacere spaţii verzi şi readucere teren ocupat temporar la starea iniţială.

Căi noi de acces sau schimbări ale celor existente:  accesul la amplasament se face pe latura vestică, din drumul de interes local existent, asfaltat, care pleacă din DJ 205B (pe teritoriul satului Dălhăuți – strada Vrancei); in incinta se vor rezliza trotuar perimetral din beton si alee de acces pietonal din piatră spartă.

Organizarea de şantier - se va realiza în perimetrul amplasamentului proiectului propus, în imediata vecinătate a construcției supusă lucrărilor proiectate; pe platformele betonate și asfaltate existente se va amenaja spatiu imprejmuit pentru depozitatarea materialelor de construcții; muncitorii vor fi cazați in construcție existenta (dormitoare); nu se vor stoca carburanti in organizarea de santier.

Lucrări de refacere a amplasamentului în zona afectată de execuţia investiţiei:

După terminarea lucrărilor proiectului, se vor executa lucrări de refacere a amplasamentului şi de aducere la starea iniţială a cadrului natural; se va elibera amplasamentul de orice fel de obstacole, resturi menajere, anrocamente, grămezi de pământ, resturi de materiale, etc., se va dezafecta organizarea de şantier.

Se vor executa lucrări de înierbare a suprafeţelor de teren care au fost ocupate temporar; se va planta gazon pe spațiile care au fost degradate în timpul execuției.

b.1. mărimea proiectului: suprafața teren = 1457 mp.

b.2. cumularea cu alte proiecte: realizarea proiectului constituie o premizpentru dezvoltarea in viitor a activităţilor comerciale, micilor exploataţii agricole ecologice, ateliere de prelucrare a produselor agricole proprii.

b.3. utilizarea resurselor naturale: se vor folosi: piatra, balast, apa, lemn.

b.4. producţia de deşeuri:

-deşeurile menajere rezultate de la organizarea de şantier si din functionarea obiectivului vor fi colectate selectiv în pubele cu capac (amplasate pe platformă betonată) şi preluate de către operatorul local de servicii de salubritate;

- deşeurile reciclabile produse in timpul realizarii proiectului cat si in timpul functionarii obiectivului vor fi colectate selectiv, depozitate temporar pe tipuri, în pubele cu capac şi valorificate prin operatori specializati autorizati.

b.5. emisiile poluante, inclusiv zgomotul şi alte surse de disconfort:

- Protectia calitatii aerului: se vor adopta tehnologii şi utilaje performante nepoluante; se va asigura verificarea tehnică periodică a mijloacelor de transport folosite; materialele de construcţie depozitate temporar în incinta organizării de șantier vor fi acoperite cu prelate în vederea prevenirii poluării aerului.

-Protecţia calităţii apelor: nu vor rezulta ape uzate tehnologice; se vor folosi betoane gata preparate în stații centralizate și care vor fi puse în operă la fața locului.           

- lucrările de întreţinere-reparaţii si alimentarea cu carburanţi a utilajelor se vor face la operatori specializati autorizati;

b.6. riscul de accident, ţinându-se seama în special de substanţele şi de tehnologiile utilizate: titularul de proiect va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c) Localizarea proiectului: amplasamentul este situat în intravilanul comunei Cîrligele, sat Dălhăuți, T 14, P 351, 351/1, 351/2, județul Vrancea, în centrul satului, în spatele bisericii, pe drumul vinului, la jumătatea distanței dintre două centre vitivinicole importante - Cotești și Odobești.

Vecinătăţi: nord: ROVINCO SA (clădiri nefuncționale – foste birouri), sud si vest: drum și terenuri libere de constructii; est: centru vinificație-crama și terenuri plantație viță de vie nobilă.

c.1. utilizarea existentă a terenului: folosinta actuală si destinatie: construcții cu funcțiune de locuire și teren agricol (arabil și vie) în zona unități industriale și depozitare.

c.2. relativa abundenţă a resurselor naturale din zonă, calitatea şi capacitatea regenerativă a acestora: -

c.3. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atenţie deosebită pentru:

- zonele umede: nu este cazul;
- zonele costiere: nu este cazul;

- zonele montane şi cele împădurite: nu este cazul;

- parcurile şi rezervaţiile naturale: nu este cazul;

- ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare, cum sunt: zone de protecţie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale şi bazine piscicole amenajate, etc.: nu este cazul;

- zonele de protecţie specială, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de  protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică: nu este cazul;

- ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depăşite: nu este cazul;

- ariile dens populate: nu este cazul;

- peisajele cu semnificaţie istorică, culturală şi arheologică: nu este cazul.

 

 

d) Caracteristicile impactului potenţial:

d.1. extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate:

- proiectul propus va contribui la realizarea unei zone de vegetatie cu rol de protectie si de recreere si a unui mediu prielnic pentru crearea unui microclimat favorabil în timpul verilor cu temperaturi ridicate; amenajarea spatiilor verzi aduce beneficii directe populatiei atât din punct de vedere ecologic (asigurarea necesarului de oxigen) cât şi beneficii estetice.

d.2. natura transfrontieră a impactului: nu este cazul;
d.3. mărimea şi complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta masurile privind protectia factorilor de mediu impuse prin proiect (precizate in memoriul de prezentare);

d.4. probabilitatea impactului: nesemnificativa;
d.5. durata, frecvenţa şi reversibilitatea impactului: in perioada de execuţie a proiectului, impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar, iar la finalizare calitatea factorilor de mediu afectaţi va reveni la parametrii anteriori.

 

II. Condiţiile de realizare a proiectului:

• Investitia se va realiza cu respectarea documentatiei depuse la A.P.M. Vrancea, precum si a normativelor si prescriptiilor tehnice specifice construirii proiectului, a legislatiei de mediu in vigoare si a prevederilor certificatului de urbanism nr. 106/16.06.2016 emis de Consiliul Judetean Vrancea, a Notificarii nr. 10149/01.07.2016 emisa de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea si a Notificarii nr. 179/30.06.2016 emisa de Directia de Sanatate Publica Vrancea.

• Prezentul act nu exclude obţinerea avizelor/acordurilor emise de instituţii specializate ale statului conform prevederilor legale.
• La executarea lucrărilor se vor respecta legislatia de securitate la incendiu si protectie civila, normele sanitare si de protecţia muncii in vigoare.

• Se va reface cadrul natural pentru suprafetele de teren ocupate temporar, la terminarea lucrarilor.

• Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructii si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze traficul rutier si sa nu creeze disconfort in zona.

• Investitia va respecta strict proiectul si masurile de protectie a mediului prevazute de proiect, in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

• Se vor lua masuri pentru prevenirea poluarii accidentale a factorilor de mediu pe toata durata executiei lucrarilor.

• La realizarea investitiei se vor utiliza utilaje performante, cu nivel redus al emisiilor de noxe si care au revizia tehnica la zi; se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

• Nu se vor stoca combustibili in şantier.

• Se vor evita pierderile de carburanti sau lubrifianti la stationarea utilajelor/mijloacelor de transport utilizate; pentru aceasta, se vor verifica atent toate utilajele/mijloacele de transport utilizate.

• Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere si reparatii a mijloacelor de transport in cadrul obiectivului de investitii / spatiului adiacent, precum si alimentarea cu carburanti a acestora; aceste lucrari se vor realiza numai prin unitati specializate autorizate.

• Nivelul de zgomot la limita incintei se va incadra in limitele admise de STAS nr.10009/1998 si Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2013.

• Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut.

• Se va efectua sistem de semnalizare atât pentru traseul care face obiectul proiectului, cât şi pentru căile de comunicaţii rutiere care îl intersectează.

• Execuţia lucrărilor de terasamente se va face cu respectarea operaţiunilor de separare a stratului vegetal (unde este cazul) de restul terasamentelor, spre a fi refolosit la redarea terenului ocupat temporar la starea iniţiala de calitate.

• Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop.

• Dupa terminarea lucrarilor, constructorul are obligatia eliberarii amplasamentului de orice fel de obstacole (resturi materiale, etc).

• Deseurile de constructie vor fi transportate si depozitate la o platforma autorizata.

• Managementul deseurilor generate de lucrarile de constructie va fi in conformitate cu legislatia pecifica de mediu si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizeaza lucrarile.

• Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva /depozitarea temporara a tuturor categoriilor de deseuri produse (deseuri de ambalaje, deseuri metalice, de lemn, hartie – carton, plastic – PET, sticla, textile, etc), atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului, in vederea eliminarii/valorificarii prin operatori specializati autorizati, in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor.

• Transportul deseurilor se va face cu mijloace de transport  adecvate fiecarui tip de deseu, cu respectarea prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

• Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii si in perioada functionarii obiectivului vor fi colectate / stocate temporar in europubele si eliminate prin operator de servicii de  salubrizare autorizat.

• Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate din lucrarile de executie a proiectului in spatii neamenajate in acest scop.
• Este interzisa arderea deseurilor rezultate atat in timpul lucrarilor de executie a proiectului, cat si in timpul functionarii obiectivului.

• Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrarilor.

• Prezentul act nu exonereaza de raspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul executiei lucrarilor sau exploatarii acestora.

• Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

• Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare, iar A.P.M. Vrancea va aplica in mod corespunzator, in aceasta situatie, prevederile art. 22 alin. (3) din H.G. nr. 445/2009.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului va notifica autoritatea competenta pentru protecţia mediului in vederea efectuarii unui control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare.

• La finalizarea proiectului, titularul proiectului are obligatia de a solicita obtinerea autorizatiei de mediu.

• Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage suspendarea şi anularea acesteia, după caz.
 

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale:

 

  • O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările, completările si aprobarile ulterioare.
  • O.U.G. nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului, aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu O.U.G. nr. 15/2009.
  • H.G. nr. 352 /21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188/2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate.
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
  • Ordinul M.A.P.P.M. nr. 462 /1993 pentru aprobarea Normelor tehnice privind protectia atmosferei, cu modificarile si completarile prevazute de Legea nr. 104 / 2011 privind calitatea aerului inconjurator.
  • STAS nr. 12574/1987 privind calitatea aerului din zone protejate.
  • STAS 10009/1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot.
  • H.G. nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizarii in exteriorul cladirilor.
  • STAS nr. 6156/1986 – Protecţia  împotriva zgomotului in construcţii civile si social culturale – limite admisibile si parametrii de izolare acustica.
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor.
  • H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • H.G. nr. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate.

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.