Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul Montaj utilaj INLINER 5 culori si anexe la Vrancart SA Adjud - titular - S.C. VRANCART S.A.

Decizia  etapei de încadrare ( PROIECT)

 

               Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresata de VRANCART SA, cu sediul in Adjud, str. Ecaterina Teodoroiu nr. 17, jud. Vrancea , înregistrată la Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 11091 din 09.12.2016 ,

               în baza Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare,

              Agenţia Pentru Protecţia Mediului Vrancea decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 23.02.2017 că proiectul : “ Montaj utilaj INLINER 5 culori si anexe la Vrancart SA Adjud ” , propus a fi amplasat in municipiul Adjud, str. Ecaterina Teodoroiu nr. 17, jud.Vrancea , nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi nu se supune evaluării adecvate.

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza luării deciziei etapei de încadrare în procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt următoarele:

a)- proiectul se încadrează în prevederile H.G. nr. 445/2009, Anexa nr.2, pct. 13 a

b)Caracteristicile proiectului :

        b1)Mărimea proiectului :

     Proiectul propus va fi amplasat pe platforma VRANCART SA, care este localizata in partea de nord a municipiului Adjud, jud. Vrancea, intre calea ferata Bucuresti – Focsani – Adjud – Bacau și raul Siret, paralel cu acesta.

     Utilajul principal Inliner 5 culori (care face obiectul proiectului) se monteaza intr-o hala existenta cu o suprafata de aprox. 1160 mp.

Suprafetele ocupate de fiecare utilaj in parte sunt urmatoarele:

- Utilaj inliner: 386,4 m2

- Utilaj masina de lipit in puncte: 75,68 m2

- Utilaj masina de caserat: 83,95 m2

- Utilaj stanta plana: 104,40 m2

- Statie de preparare cerneluri: 8,00 m2

Proiectul consta in montajul unei linii de converting coli de carton ondulat in confectii carton ondulat. Linia de converting cuprinde:

  • Utilajul principal „Inliner 5 culori”
  • Anexe Inliner:
  • Masina de lipit in puncte (MLP)
  • Stanta plana
  • Masina de caserat
  • Statie preparare cerneluri

Lucrarile de montaj pentru utilajele inliner si stanta plana constau din:

- executarea fundatiilor  conform instructiunilor date de furnizor;

- descarcarea componentelor utilajului din mijloacele de transport si depozitarea acestora;

- transportul componentelor utilajului la locul de montaj;

- montarea si asamblarea utilajului;

- executarea conexiunilor electrice, pneumatice si a circuitelor de automatizari;

- pornirea utilajului, testare, dare in exploatare;

 

Lucrarile de montaj pentru utilajele masina de lipit in puncte, masina de caserat si statia de preparare cerneluri constau din:

- descarcarea componentelor utilajului din mijloacele de transport si depozitarea acestora;

- transportul componentelor utilajului la locul de montaj;

- montarea si asamblarea utilajului;

- executarea conexiunilor electrice, pneumatice si a circuitelor de automatizari;

- pornirea utilajului, testare, dare in exploatare;

 

Pentru realizarea montajului utilajului Inliner este necesara executia unor fundatii la o adancime de ~ 1m, conform specificatiilor producatorului.

 

Pentru executarea lucrarilor de montaj nu sunt necesare amenajari speciale.

In cadrul proiectului, echipamentul principal care se achizitioneaza este un utilaj specific pentru conversia colilor din carton ondulat in coli printate sau in cutii (printate sau neprintate) de diferite dimensiuni. Denumirea exacta a utilajului este “Inliner 5 culori”.

Utilajul Inliner 5 culori este alcatuit, in principal, din urmatoarele sectiuni:

  • sectiunea de intrare: cuprinde toata partea de alimentare cu coli de carton;
  • grupuri de printare: realizeaza printarea pana in maxim 5 culori;
  • slotter: realizeaza slituirea (formarea clapelor de inchidere) si biguirea (delimitarea laturilor ambalajului) colilor de carton;
  • stanta rotativa: realizeaza stantarea colilor de carton;
  • grup de pliere - lipire: realizeaza plierea colilor (stantare si/sau biguire) si lipirea acestora;
  • sectiunea de iesire: realizeaza numararea, stivuirea, legarea si evacurea stivelor de coli printate sau de cutii. 

Pentru functionare utilajul este conectat la sursa de curent electric, sursa de apa si sursa de aer comprimat.

 

Utilajul Inliner functioneaza, daca este cazul, impreuna cu urmatoarele echipamente (Anexe): 

Masina de lipit in puncte (MLP)

O parte din colile prelucrate pe utilajul Inliner 5 culori (prin printare, biguire, slituire, stantare) sunt transformate in cutii prin lipire in 1 pana la 6 puncte cu ajutorul echipamentului MLP.

Stanta plana

Utilajul este destinat stantarii colilor din carton ondulat pentru realizarea cutiilor cu autoformare sau care urmeaza sa fie prelucrate pe utilajul de lipit in puncte.

La prelucrarea pe stanta plana se pot folosi coli din carton ondulat rezultate pe masina de carton ondulat,  coli din carton ondulat ce au fost caserate pe masina de caserat sau coli imprimate pe INLINER 5 CULORI si care nu se pot stanta cu ajutorul stantei rotative din componenta acestuia.

Masina de caserat

Acest echipament realizeaza lipirea unei coli de hartie, tiparita in prealabil (conform cerintelor clientilor), pe o coala de carton. Produsul astfel realizat poate fi prelucrat pe utilajul Inliner 5 culori (cu eliminarea celor 5 grupuri de printare din componenta acestui utilaj).

Statie preparare cerneluri

Acest echipament realizeaza prepararea cernelurilor, prin combinarea mai multor baze de cerneala. Aceste cerneluri preparate sunt utilizate in cadrul utilajului principal Inliner 5 culori pentru imprimarea colilor de carton. Procesul de mixare a cernelurilor este complet automatizat. Cernelurile folosite sunt flexografice pe baza de apa. Aceasta instalatie este formata, in principal, din:

  • sistem de stocare cerneluri de baza;
  • sistem de pompare si dozare cerneluri;
  • sistem de amestec cerneluri;
  • sistem automat de control al procesului de amestec.

Capacitatea totala de productie este de ~ 50 l/ora de cerneluri preparate. 

Pentru functionare utilajul este conectat la sursa de curent electric, sursa de apa si sursa de aer comprimat. 

Bazele de cerneala utilizate la prepararea cernelurilor sunt achizitionate de la furnizor in butoaie din plastic cu capac cu capacitate de 200 litri. Butoiul este montat la statia de preparare cu ajutorul  unui capac prevazut cu 2 gauri pentru tur si retur  si o pompa ce asigura circuitul bazei de cerneala catre sistemul de amestecare.

Butoaiele sunt returnate furnizorului dupa golire.

In functie de nuanta si cantitatea de cerneala necesara pentru imprimare, la utilajul INLINER 5 CULORI se seteaza reteta de preparare pentru dozarea si amestecarea automata a bazelor de cerneala si apa intr-un recipient de plastic care va fi folosit la inliner ca rezervor pentru cerneala. Cerneala flexografica pe baza de apa obtinuta este utilizata la imprimarea colilor din carton ondulat.

Bazele de cerneala au continut COV conform specificatiilor din fiselor de securitate intre 0.1% si 1.2%.

- Alimentarea cu energie electrica a tuturor utilajelor (inliner 5 culori + anexe) se realizeaza din stația electrica a mașinii de carton ondulat. Consumul de putere electrica a utilajului principal – Inliner 5 culori - este cuprins intre  100 și 900 kW. Acest utilaj este dotat cu un contor propriu pentru masurarea energiei electrice consumate.

- Sursa de alimentare cu apa: apa din sistemul intern de alimentare cu apa;

- Evacuarea apelor uzate epurate: Apele rezultate in urma proceselor de spalare de la grupurile de printare, lipire, sunt colectate in rezervoare, IBC-1000 l, și ulterior transportate la stația de epurare din cadrul Vrancart. Apele tehnologice uzate epurate, sunt apoi deversate in raul Siret.

- Alimentarea cu aer comprimat se face din stația de compresoare care deserveste, in mod centralizat, toate instalațiile din Vrancart S.A. 

- Aerul exhaustat de sistemul de transport vacuumatic al colilor de carton se evacueaza, prin intermediul unui sistem de tubulaturi, in exteriorul cladirii – in timpul sezonului cald, sau in interiorul cladirii – in sezonul rece.

Sistemul consta din 4 tronsoane de colectare / evacuare / recirculare, fiecare tronson avand lungimea de circa 20 de metri si diametrul variabil, de la 300 la 900 de mm.

In cazul recircularii aerului, microclimatul se realizeaza folosind aerul cald produs de 2 generatoare de aer cald care folosesc drept combustibil gazul metan.

- Pentru protectia impotriva zgomotului produs in timpul functionarii, utilajul inliner are in componenta sa pereti fonoabsorbanti. Acest utilaj nu genereaza vibratii in timpul functionarii si nici nu emite radiatii.

Executarea acestor lucrari nu necesita organizare de santier.

b2)Cumularea cu alte proiecte : pe amplasament se desfasoara activitatea de productie de hartie pentru carton, de carton ondulat si de hartie igienico-sanitara, activitate ce intra sub incidenta, Anexei 1 din  Legea nr. 278 / 2013 privind emisiile industriale :

  • Pct. 6.1 , lit.b –  producerea in instalatii industriale de hartie sau carton cu  o

 capacitate de productie de peste 20 tone / zi ,

  • Pct. 5.3 , lit. a – eliminarea deseurilor nepericuloase cu o capacitate de peste  50

 tone / zi .

b3)Utilizarea resurselor naturale :  nu este cazul.

b4)Producţia de deşeuri :

In timpul lucrarilor pe perioada realizarii investitiei, rezulta:

- Deseu din demolare datorita spargerii pardoselii pentru fundatii, care este preluat de firma terta autorizata

b5)Emisiile poluante , inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : Emisiile poluante vor fi locale, in zonele de lucru, pe perioada executarii lucrarilor si vor fi generate cu precadere ca urmare a activitatilor mijloacelor de transport si utilajelor folosite in perioada de realizare a proiectului.

Emisiile poluante, inclusiv zgomotul provenite din surse din perioada de executie a proiectului vor fi reduse prin utilizarea de utilaje si echipamente adecvate.

Se vor respecta prevederile si limitele STAS nr. 10009/1988- Acustica in constructii,Acustica urbana.

b6)Riscul de accident , ţinându-se seama in special de substanţele si tehnologiile utilizate : nu se vor utiliza materiale cu risc pentru om/mediu si titularul de proiect/constructorul va lua masuri in vederea prevenirii accidentelor.

c)Localizarea proiectelor :

 c1) Utilizarea existenta a terenului : utilajul se monteaza intr-o hala existenta aflata pe platforma VRANCART SA .

c2) Relativa abundenta a resurselor naturale din zona , calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : nu este cazul ,

 c3)  Capacitatea de absorbţie a mediului , cu atenţie deosebita pentru ;

       a) zonele umede ; nu este cazul ,

       b) zonele costiere : nu este cazul ,

       c) zonele montane si împădurite : nu este cazul ,

       d) parcurile si rezervaţiile naturale : nu este cazul ,

       e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia in vigoare , cum sunt : zone de  

       protecţie a faunei piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : nu este cazul.

       f) zonele de protecţie speciala, mai ales cele desemnate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare, zonele prevăzute prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a – zone protejate, zonele de protecţie instituite conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea Guvernului nr. 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul şi mărimea zonelor de protecţie sanitară şi hidrogeologică : nu este amplasat in arie protejata .

       g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja

       depăşite : nu este cazul ,

       h) ariile dens populate : nu este cazul.

       i) peisaje cu semnificaţie istorica , culturala si arheologica : nu este cazul

d)Caracteristicile impactului potenţial :

 d1) Extinderea impactului  : aria geografica si numărul de persoane afectate : impactul este    

 local, cu durata limitata, numai in zona frontului de lucru si  nu va schimba functiunea zonelor     

 invecinate  ,

 d2) Natura transfrontaliera a impactului : nu este cazul ,

 d3) Mărimea si complexitatea impactului : in perioada de execuţie a proiectului

  impactul asupra factorilor de mediu va fi nesemnificativ sau minim daca se vor respecta

  masurile privind protecţia factorilor de mediu impuse prin proiect ( prezentate in

  memoriul tehnic) ,

       d4) Probabilitatea impactului : redusa pe timpul realizarii proiectului,

       d5) Durata , frecventa si reversibilitatea impactului : In perioada de executie a proiectului   

  impactul asupra factorilor de mediu va fi temporar si reversibil .

II. Condiţiile de realizare a proiectului :

- Investiţia se va realiza cu respectarea proiectului si a legislaţiei de mediu in vigoare.

- La executarea lucrărilor, se vor respecta normele sanitare, PSI, de protecţia muncii  .

      - In perioada de execuţie a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor si

      utilajelor utilizate in incinta proprietatii titularului.

    - Se interzic lucrările de întreţinere si reparaţii la utilajele si mijloacele de transport in cadrul  

    obiectivului de investiţii (acestea se vor realiza numai prin unitati de specialitate autorizate).

- Lucrările vor fi executate fara a produce disconfort prin generarea de noxe , praf , zgomot si vibraţii.

- Managementul deşeurilor generate de lucrările de construcţii va fi in conformitate cu legislaţia specifica de mediu  si va fi in responsabilitatea titularului de proiect cat si a operatorului care realizează lucrările .

- Se vor realiza spatii special amenajate pentru colectarea selectiva a tuturor categoriilor de deşeuri produse ( deşeuri inerte din demolări, deşeuri de ambalaje, deşeuri metalice etc.), in conformitate cu prevederile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor .

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor rezultate in spatii neamenajate in acest scop.

- Se interzice depozitarea materialelor de construcţii si a deşeurilor de orice natura in afara proprietatii titularului de proiect.

-  Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot in mediu produs de echipamente destinate utilizării in exteriorul clădirilor.

- Se vor verifica periodic utilajele si mijloacele de transport in ceea ce priveşte nivelul de emisii de monoxid de carbon si a altor gaze de eşapament si punerea in funcţiune numai după remedierea eventualelor defecţiuni.

-Investiţia va respecta strict proiectul si masurile de protecţie a mediului prevăzute de proiect,

in scopul reducerii la minim a impactului asupra factorilor de mediu.

  • Se vor lua masuri specifice de protecţie a mediului pe perioada realizării proiectului de

investiţii (împrejmuire cu panouri, recipiente de colectare a deşeurilor, etc.).

  • Se vor lua masuri pentru evitarea poluării accidentale a factorilor de mediu pe toata durata

execuţiei lucrărilor.

  • Deşeurile rezultate in urma lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in

containere metalice acoperite sau pe platforme de depozitare temporara si transportate la o platforma de deşeuri inerte autorizata, transportul acestor tipuri de deşeuri se va face de către o societate specializata autorizata cu respectarea prevederilor HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.

  • Deşeurile industriale reciclabile rezultate in perioada lucrărilor de construcţii  (metalice ,

hârtie - carton, plastic – PET etc.) vor fi colectate /stocate temporar pe tipuri, in recipiente speciale, in vederea valorificării prin societati autorizate specializate.

  • Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate

temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate.

  • Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp.
  • Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate

utilajele vor fi atent verificate.

  • Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării

poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane.

  • In cazul unui incident sau accident care ar putea afecta semnificativ mediul se va instiinta imediat APM Vrancea si GNM-CJ Vrancea.

-   Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii.

-  Prezentul act nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora .

- Prezentul act nu exonereaza titularul investitiei de obligatia obtinerii tuturor avizelor mentionate in certificatul de urbanism.

-   Prezentul act este valabil pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului.

-  Titularul proiectului are obligaţia de a notifica in scris autoritatea competenta pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita după emiterea deciziei etapei de încadrare iar APM Vrancea va aplica in mod corespunzător, in aceasta situaţie prevederile art.22 alin.(3) din HG nr.445/2009.

- Nerespectarea prevederilor deciziei APM Vrancea atrage suspendarea şi anularea acestuia, după caz.

-  La finalizarea proiectului, dupa ce autoritatea competenta pentru protecţia mediului va efectua un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor deciziei etapei de încadrare , se  va solicita revizuirea autorizatiei integrate de mediu ( conform prevederilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale).

Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

  • O.U.G. nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului cu modificarile, completarile si aprobarile ulterioare ;
  • Legea nr.278/2013 privind emisiile industriale
  • STAS 10009 / 1988 privind acustica urbană – limite admisibile ale nivelului de zgomot;
  • Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător;
  • Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;
  • HG nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României.
  • Hotărârea de Guvern 235/2007 (M.O. 199 / 22.03.2007), privind gestionarea uleiurilor uzate
  • Ordinului MMP nr. 794/2012 privind Procedura de raportare a datelor referitoare la ambalaje si deşeuri de ambalaje ;
  • Ordinul M.A.P.P.M. 756 / 1997 (a valorilor de referinţă pentru urme de elemente chimice în soluri prin punctele de măsurare indicate de inspectorul de control) si M.O.303 / 06.11.1997, pentru aprobarea Reglementarii privind  evaluarea poluării mediului; 
  • Hotărârea de Guvern nr. 352 / 21.04.2005 privind modificarea si completarea H.G. 188 / 2002 pentru aprobarea unor norme privind condiţiile de descărcare in mediul acvatic a apelor uzate;
  • Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata si al populatiei .
  • OUG nr. 68/2007 privind răspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului aprobata prin Legea nr. 19/2008 modificata si completata cu OUG nr. 15/2009.
  • Legea 86 / 10.05.2000 (M.O.244 / 22.05.2000) pentru ratificarea Convenţiei privind accesul la informaţie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justiţie in probleme de mediu, semnata la Arhus la 25.01.2005.

- Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.