Back

Proiectul deciziei etapei de incadrare pentru proiectul “Alimentare cu gaze naturale – extindere reţea G.N. presiune redusă – str. Pictor N. Grigorescu; branşamente şi P.R. gaze naturale presiune redusă – Bloc F – str. Pictor N. Grigorescu , nr. 4 A şi Bloc A 7 – str. Pictor N. Grigorescu, nr. 6”, titular U.A.T. ORAŞ ODOBEŞTI

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE -  PROIECT

NR. 9993 / 19.10.2017

                   Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de catre : U.A.T. ORAŞ ODOBEŞTI, inregistrata la A.P.M. Vrancea cu  nr. 8774/18.09.2017,  in baza  H.G.  nr. 445/2009   privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului si  a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 57/2007  privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, A.P.M. Vrancea decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 19.10.2017, ca proiectul de investitii :  ,, Alimentare cu gaze naturale – extindere reţea G.N. presiune redusă – str. Pictor N. Grigorescu; branşamente şi P.R. gaze naturale presiune redusă – Bloc F – str. Pictor N. Grigorescu , nr. 4 A şi Bloc A 7 – str. Pictor N. Grigorescu, nr. 6 - propus a fi  amplasat in în intravilanul oraşului Odobeşti, str. Libertăţii, T. 45, P.787, str. Pictor N. Grigorescu, nr. 4A si 6 ;  judetul Vrancea  -  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

                         Justificarea prezentei decizii :

 

            Motivele care au stat la baza luarii deciziei etapei de incadrare in procedura de evaluare a impactului asupra mediului sunt urmatoarele:

 

a)-Proiectul -  se incadreaza in prevederile H.G.  nr. 445/2009, anexa nr. 2,  pct-ul 13 – lit. a);

b)-Caracteristicile proiectului :

 

1).Marimea proiectului -   Prin implementarea acestui proiect se va asigura alimentarea cu gaze naturale a  consumatorilor casnici si noncasnici amplasati pe str. PICTOR NICOLAE GRIGORESCU , oras Odobesti, judetul Vrancea.

  Proiectul asigura realizarea unei extinderi a retelei de gaze naturale a sistemului de distributie din orasul Odobesti, judetul Vrancea cu un tronson in lungime de 108.00 m, din conducta PEHD, PE 100 SDR11, cu diametru de Dn 63 mm.

Acesta extindere se va racorda la conducta redusa presiune PEHD, PE 100 SDR11, cu diametrul de Dn 63 mm, amplasata pe partea stanga a strazii PICTOR NICOLAE GRIGORESCU   . 

Bransamentul vor fi de tip ingropat si se vor executa din teava PEHD PE100 SDR11 cu Dn 32mm si lungime de 3,50m. Pentru ieşirea din pământ se va utiliza un cap de branşament fără anod de protecţie – agrementat tehnic, care este alcatuit din: teavă PE 100 SDR 11, Dn 32 mm si piesă de etanşare la capătul din pământ –etanşare între ţeava de protecţie şi ţeava PE.

            Branşamentul din PE nu se izolează. Spaţiul interior dintre ţeava metalică protectoare şi ţeavă din PE este protejat la extremităţi printr-un sistem de etanşare format din două inele de ghidare etanşare suplimentar cu mastic siliconic.

            Ţeava de protecţie  este tratată anticorosiv la interior şi la exterior COROSTOP şi doar la exterior cu vopsea galbenă. Aceste etanşări şi protecţii anticorozive se realizează de către producătorul capului de branşament neanodic.

            Branşamentul se cuplează la reţeaua de distribuţie printr-un teu de bransament PE 100 SDR 11 Dn 63/32 mm.

 Posturile de reglare masurare se vor amplasa la limita de proprietate.

Conducta, cu punct de racordare in  reteaua in existenta de Dn 63 mm, se va monta ingropat, la cca 1,2m adancime si va fi  pozata pe domeniu public, pentru conductele din PE, adâncimea minimă de pozare este de 0,90m, şi  lăţimea şanţului va fi de 0,40-0,50m. Regimul de presiune al gazelor naturale din retea este de presiune redusa.

Durata de executie a lucrarilor va fi de 60 zile lucratoare.

          Categoriile de lucrari ce se vor executa sunt :

  • sapatura mecanica si manuala ;
  • compactare a umpluturii de pamant cu maiul mecanic;
  • foraj;
  • sudura prin electrofuziune a materialului tubular;
  • turnare beton si asfalt;
  • transport materiale;
  • refacere zone verzi.

          Suprafata de teren pe care se va actiona este de cca 44 mp, suprafata care va fi refacuta in totalitate la starea initiala ( zona verde, cai de acces, etc).  La alegerea traseului, de amplasare a conductei, se va evita in totalitate intersectarea cu plante de tip arbori, arbusti. Intersectiile cu alte retele de utilitati ( energie electrica, telefonie, apa potabila si canalizare) se vor realiza prin tuburi de protectie. La toate clădirile amplasate în localităţi în care există reţele de gaze naturale, indiferent dacă clădirile sunt sau nu alimentate cu gaze naturale, pentru evitarea pătrunderii în clădiri a eventualelor scăpări de gaze, se prevăd măsuri de etanşare la trecerile instalaţiilor de orice utilitate (încălzire, apă canalizare, cabluri electrice, telefonice, televiziune etc.) prin pereţii subterani şi prin planşeele subsolurilor clădirilor.

Pentru evacuarea eventualelor infiltraţii de gaze naturale se asigură ventilarea naturală a subsolului clădirilor prin orificii de ventilare efectuate pe conturul exterior al acestora, între încăperile din subsol, precum şi prin legarea subsolului clădirilor la canale de ventilare naturală, special destinate acestui scop, în afara ventilaţiilor naturale prevăzute pentru anexele apartamentelor sau clădirilor.

Înainte de punerea în funcţiune reteaua si bransamentele se vor supune la următoarele încercări: -  rezistenţă – 4 bari timp de o oră, 

                - etanşeitate – 2 bari timp de 24 de ore.

            Verificarea se va face cu aer. Pentru efectuarea probelor de rezistenţă şi etanşeitate se vor utiliza  aparate de măsurare cu înregistrare continuă a presiunii şi temperaturii. Posturile de reglare, de reglare-măsurare şi de măsurare se montează în firide sau direct pe instalaţia de utilizare.

Dimensionarea şi echiparea postului de reglare sau reglare-măsurare se face ţinând seama de următorii parametri: debit, presiune, temperatură.

    La conducta extinsa, se vor putea  racorda toate persoanele fizice si juridice existente , existand posibilitatea in viitor  sa se racordeze  si  imobilele ce se vor construi, zona avand mari perspective de dezvoltare.  Consumatorii care vor fi alimentati cu gaze naturale sunt imobilele amplasate pe traseul conductei pe str. Pictor N. GRIGORESCU.

     2)  Cumularea cu alte proiecte: - nu este cazul.

     3)  Utilizarea resurselor naturale : - nu este cazul.

 

     4)  Productia de deseuri : Pamantul in exces si moluzul cca 9 mc , se vor transporta pe amplasamente puse la dispozitie de autoritatea publica locala respectiv Primaria orasului Odobesti.  Resturile de materiale utilizate in montarea conductei vor fi colectate de executant si predate de acesta operatorului serviciului de salubrizare ce isi desfasoara activitatea pe raza orasului Odobesti respectiv S.C. SERVICII URBANE ODOBESTI S.R.L.

          In executarea lucrarilor nu sunt utilizate substante si preparate chimice periculoase.          

   5)  Emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort : Sapatura si compactarea se realizeaza cu utilaje de ultima generatie, comercializate in U.E.  Procesele si procedeele de executare nu sunt generatoare de radiatii..

      6)  Riscul de accident, tinandu-se seama de substantele si tehnologiile utilizate : nu este cazul.

   

                       c) Localizarea proiectelor:

 

1) Utilizarea existenta a terenului : terenul pe care se amplaseaza extinderea retelei de gaze naturale este situat in intravilanul oraşului Odobeşti, str. Libertăţii, T. 45, P.787, str. Pictor N. Grigorescu, nr. 4A si 6, conform Certificatului de Urbanism   nr. 253/ 12.09.2017 ; apartine domeniului public al orasului Odobesti. Zona actuala – zona aferenta strazii destinata amplasaerii retelelor de utilitati si curti constructii.

2)Relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora : - nu este cazul.

3)  Capacitatea de adsorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru :

   a)   Zonele umede – nu este cazul;

   b)   Zonele costiere – nu este cazul;

   c)   Zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

   d)   Parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

   e)   Ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt : zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate : - nu este cazul;

   f)   Zonele de protectie speciala – nu este cazul;

   g)   Ariile in care standardele de calitate a mediului au sunt depasite : nu este cazul.

   h)   Ariile dens populate : - nu este cazul;

   i)    Peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica : - nu este cazul.

 

 

 

                  d) Caracteristicile impactului potential

 

1) Extinderea impactului (aria geografica si numarul persoanelor afectate): - nu este cazul.

2) Natura transfrontiera a impactului : - nu este cazul.

3) Marimea si complexitatea impactului: in perioada de executie a proiectului, impactul va fi nesemnificativ, daca sunt luate masurile de protectia mediului specifice.

4)  Probabilitatea impactului : - nesemnificativ.

5) Durata, frecventa si reversibilitatea impactului: In perioada de executie a proiectului impactului asupra factorilor de mediu va fi temporar cu efect minim.

                    

                    Conditiile de realizare a proiectului :

 

-  Investitia se va realiza cu respectarea  legislatiei in vigoare  si a avizelor de specialitate mentionate in Certificatul de Urbanism  nr. 78/04.05.2017, eliberat de Primaria orasului Panciu, judetul Vrancea.

 -   Pe tot parcursul executiei lucrarilor si functionarii obiectivului se vor lua  toate masurile si se vor realiza toate lucrarile necesare pentru protectia calitatii solului si apelor cat si prevenirea poluarilor accidentale.

-   Se vor respecta masurile de protectie a mediului prevazute in proiect in scopul reducerii la minim a impactului asupra mediului.

-   Deseurile  reciclabile rezultate pe perioada lucrarilor de constructii  vor fi colectate  / stocate temporar , selectiv in recipienti speciali , in vederea valorificarii prin unitati de specialitate , autorizate  (cu respectarea in permanenta a prevederilor Legii nr. 211 / 2011 privind regimul deseurilor ;

 -  Deseurile menajere generate in perioada lucrarilor de constructii vor fi colectate / stocate temporar in pubele si eliminate prin firme de salubritate autorizate ,

-  Interzicerea tuturor lucrarilor de intretinere si reparatii la mijloacele de transport si utilaje din dotare in incinta obiectivului (acestea se vor executa prin unitati de specialitate autorizate) .  

-  Se va asigura respectarea in permanenta a tuturor normelor legale in vigoare in domeniul : protectiei mediului , PSI , sanatatii si securitatii muncii ;

-  Se interzice depozitarea materialelor de constructie si a deseurilor rezultate in albiile cursurilor de apa din zona sau in spatii neautorizate .

 

-   Se vor lua masuri specifice de protectia mediului pentru organizarea de santier (imprejmuire cu panouri,  spatii amenajate prevazute cu recipiente pentru colectarea deseurilor,  WC-uri ecologice etc.),

-  Surplusul de pamant rezultat din excavatie va fi folosit  la refacerea unor zone degradate .

-  Se vor asigura conditii pentru depozitarea temporara a materialelor de constructie si a reziduului de santier astfel incat sa nu afecteze factorii de mediu .

 

-  Nivelul de zgomot se va încadra in limitele impuse de H.G.  nr. 321 / 2005 – privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiental,  cu modificarile si completarile ulterioare , Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 119/2014 (nivel acustic la limita incintei), cu modificările si completările ulterioare ;

-  Se vor utiliza utilaje cu nivel de zgomot scăzut ;

- Se interzice spălarea si efectuarea lucrărilor de întreţinere/reparaţii a mijloacelor de transport, a utilajelor si echipamentelor folosite in perioada implementării proiectului, in perimetrul amplasamentului sau in afara unitatilor autorizate in acest scop;

- Deşeurile menajere generate in perioada lucrărilor de construcţii vor fi colectate / stocate temporar in pubele cu capac si eliminate prin firme de salubrizare autorizate;

- Se interzice utilizarea materialelor cu risc ecologic imediat sau in timp;

- Se va separa zona de lucru cu panouri demontabile in scopul împiedicării accesului autovehiculelor si a persoanelor neautorizate;

- Execuţia lucrărilor de terasamente se va face cu respectarea operaţiunilor de separare a stratului vegetal (unde este cazul) de restul terasamentelor, spre a fi refolosit la redarea terenului ocupat temporar la starea iniţiala de calitate;

- Terenul ocupat temporar de organizarea de şantier va fi readus la starea initiala;

- Alimentarea cu carburanti, repararea si întreţinerea mijloacelor de transport si a utilajelor folosite pe şantier se va face numai la societati specializate si autorizate.

- Se vor evita pierderile de carburanţi sau lubrefianţi la staţionarea utilajelor; astfel toate utilajele vor fi atent verificate;

 - Organizarea de şantier va dispune de o toaleta ecologica. Constructorul va avea in vedere întreţinerea toaletei ecologice, prin contract cu o firma autorizata;

- La parasirea incintei organizării de şantier , rotile autovehiculelor se vor curata;

- Evitarea pierderilor de materiale si substanţe cu potenţial poluant in vederea eliminării poluării accidentale a apelor de suprafaţa si a apelor subterane;

- Nu se vor depozita materiale si deşeuri in albia apelor de suprafaţa sau pe malurile acesteia;

- Nu se vor stoca combustibili in organizarea de şantier;                                                               --- Materialele fine (pamant, balast, nisip) se vor transporta in autovehicule prevăzute cu prelate pentru împiedicarea imprastierii acestora pe partea carosabila;

- Prezentul act nu se refera la partea de rezistenta si stabilitate a lucrărilor de investiţii ;

- Prezentul act administrativ nu exonerează de răspundere proiectantul si constructorul in cazul producerii unor accidente in timpul execuţiei lucrărilor sau exploatării acestora ;

-  Prezenta Decizie este valabila pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului;

- Titularul proiectului sau al activităţii are obligatia de a notifica în scris autoritatea publică competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenita dupa emiterea deciziei de incadrare , iar A.P.M. Vrancea va aplica corespunzator in aceasta situatie prevederile art. 22, alin. 3 din H.G.  nr. 445 / 2009.

- Nerespectarea prevederilor prezentei Decizii a A.P.M. Vrancea atrage anularea acestuia, după caz.  

       Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare adecvata.   

 

    

 Pe toata durata realizării si funcţionarii obiectivului se vor respecta următoarele prevederi legale :

O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului aprobata prin Legea nr. 265/2006 modificata si completata cu O.U.G. nr.164/2008 (M.O. 1196/30.12.2005 si M.O. 586/  06.07.2006);

SR  10009 /2017 – Acustica – Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant;

Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor;

*  Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.

               Prezenta decizie poate fi contestata in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 445/2009 si ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.